Sernik z wiaderka

Opublikowano: 07.09.2021 r., 6:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z wiaderka podany jest na czarnej deseczce. Udekorowany jest musem malinowym oraz listkami mięty.
Sernik z wiaderka
Sernik z wiaderka to doskonała propozycja na domowej roboty pyszny i prosty sernik. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty na spotkaniach ze znajomymi.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 60 min
208 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Budyń (proszek) (75 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm

Przepis na sernik z wiaderka krok po kroku

W misce ubij jajka z cukrem na białą masę.

Następnie dodaj twaróg, budyń i śmietankę kremówkę oraz cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę twarogową.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut.

Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Jak oceniasz przepis na sernik z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat sernika z wiaderka

Smaczny sernik z wiaderka to doskonała propozycja na łatwy sernik domowej roboty. Ser w wiaderka idealnie nadaje się na sernik, a jego przygotowanie staje się proste i szybkie. Przepis na sernik z wiaderka jest bardzo prosty, wystarczy że będziesz trzymać się przepisu a doświadczenie cukiernicze nie będzie Ci potrzebne. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ser twarogowy z wiaderka, jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń śmietankowy i śmietanka kremówka 30%.

Jak zrobić sernik z wiaderka ? W dużej misce umieść jajka i cukier. Ubij aż masa podwoi objętość i zrobi się lekko biała. Następnie dodaj twaróg, śmietankę kremówkę, budyń i cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj do połączenia składników. Masy twarogowej nie należy długo miksować. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód formy), przelej masę na sernik i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Podawaj posypany cukrem pudrem lub z owocami.

Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Jajka zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując sernik z wiaderka to prosty i pyszny deser idealnie pasujący na imprezę rodzinną lub w gronie znajomych. Sprawdzony przepis pozwoli cieszyć się najlepszym sernikiem jaki tylko możesz sobie wyobrazić. Dobry domowy sernik nie ma sobie równych. Zachwyci każde nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Alergeny w serniku w wiaderka

Lista alergenów dla sernika z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Sernik z wiaderka domowej roboty to doskonała alternatywa dla gotowych wypieków. Domowy sernik nie zawiera konserwantów. Jeśli chcesz aby miał mniej kalorii lub nie możesz pożywać cukru zamień go na ksylitol lub erytrytol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
167.05
208.81
Białko (g)
8.94
11.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
17.77
22.21
Węglowodany przyswajalne (g)
17.75
22.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
6.72
8.40
Tłuszcze nasycone (g)
5.15
6.43
Tłuszcze nienasycone (g)
1.58
1.97
Cholesterol (mg)
80.09
100.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
51.46
64.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
50.89
63.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.77
19.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.88
8.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
233.83
292.29
Potas (mg)
86.79
108.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
58.48
73.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
128.65
160.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.85
8.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.48
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z wiaderka 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z wiaderka

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
75 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 75 g
Śmietanka kremowa 30%
140 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 140 g
Koszt składników
27.50