Przepis na sernik z wiaderka krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm

W misce ubij jajka z cukrem na białą masę.

Następnie dodaj twaróg, budyń i śmietankę kremówkę oraz cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę twarogową.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut.

Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Sernik z wiaderka podany jest na czarnej deseczce. Udekorowany jest musem malinowym oraz listkami mięty.
Sernik z wiaderka
Koszt przygotowania dania
24.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
208 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Sernik z wiaderka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku w wiaderka

Smaczny sernik z wiaderka to doskonała propozycja na łatwy sernik domowej roboty. Ser w wiaderka idealnie nadaje się na sernik, a jego przygotowanie staje się proste i szybkie. Przepis na sernik z wiaderka jest bardzo prosty, wystarczy że będziesz trzymać się przepisu a doświadczenie cukiernicze nie będzie Ci potrzebne. Do przygotowania tego ciasta będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ser twarogowy z wiaderka, jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń śmietankowy i śmietanka kremówka 30%.

Jak zrobić sernik z wiaderka ? W dużej misce umieść jajka i cukier. Ubij aż masa podwoi objętość i zrobi się lekko biała. Następnie dodaj twaróg, śmietankę kremówkę, budyń i cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj do połączenia składników. Masy twarogowej nie należy długo miksować. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (tylko spód formy), przelej masę na sernik i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Podawaj posypany cukrem pudrem lub z owocami.

Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Jajka zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując sernik z wiaderka to prosty i pyszny deser idealnie pasujący na imprezę rodzinną lub w gronie znajomych. Sprawdzony przepis pozwoli cieszyć się najlepszym sernikiem jaki tylko możesz sobie wyobrazić. Dobry domowy sernik nie ma sobie równych. Zachwyci każde nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Wartości odżywcze sernika z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
167.05 kcal
208.81 kcal
Białko
8.94 g
11.17 g

Węglowodany w serniku w wiaderka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
17.77 g
22.21 g
Węglowodany przyswajalne
17.75 g
22.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.03 g
0.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
6.72 g
8.40 g
Tłuszcze nasycone
5.15 g
6.43 g
Tłuszcze nienasycone
1.58 g
1.97 g
Cholesterol
80.09 mg
100.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z wiaderka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A
51.46 µg (mcg)
64.33 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.44 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
50.89 µg (mcg)
63.61 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
15.77 µg (mcg)
19.71 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
6.88 µg (mcg)
8.60 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z wiaderka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
233.83 mg
292.29 mg
Potas
86.79 mg
108.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
58.48 mg
73.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
128.65 mg
160.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
6.85 mg
8.57 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.48 mg
0.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z wiaderka 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku w wiaderka

Lista alergenów dla sernika z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika z wiaderka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
75 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 75 g
Śmietanka kremowa 30%
140 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 140 g
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na sernik z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.9% osób