Przepisy świąteczne – zbiór przepisów na dania i desery na święta
Wigilia jest świętem, na które większość Polaków wyczekuje cały rok. Właśnie wtedy cała rodzina spotyka się ze sobą, aby wspólnie spędzać czas, celebrować i degustować świąteczne potrawy. Jedzenie na święta jest bardzo charakterystyczne. Wśród wielu potraw pojawiają się dania rybne, a także potrawy z kapustą kiszoną, grzybami czy makiem. Bożonarodzeniowe pomysły na święta to przede wszystkim przepisy na dwanaście potraw, których nie może zabraknąć na stole. Sprawdź przepisy świąteczne na wigilijne dania i zobacz, jak obchodzi się święta w Europie!
Przepisy świąteczne – top pomysły na bożonarodzeniowe potrawy
Dwanaście dań świątecznych, które warto znać
Wigilijne dania od wielu lat łączą pokolenia przy świątecznym stole. Chrześcijańska tradycja nakazuje, aby podczas Wigilii było dwanaście potraw – choć wiadomo, czasem bywa ich znacznie więcej. Jedzenie na święta w większości zawiera kiszoną kapustę, ryby, mak, a także grzyby. Oto kilka potraw, które są pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bez nich święta z pewnością nie byłyby tak smaczne!
- Barszcz czerwony – to najbardziej klasyczna zupa wigilijna, która stanowi jeden z
głównych punktów kulinarnych świątecznego menu. Barszcz podaje się z uszkami,
czyli małymi pierożkami z kapustą i grzybami. Dobry barszcz na Wigilię powinien
być bardzo klarowny i czerwony. To podstawa, bez której ciężko wyobrazić sobie
święta.
-
Pierogi – niektórzy upierają się, że świąteczne menu mogłyby składać się
wyłącznie z barszczu czerwonego i pierogów. Drugie danie, jakim są pierogi
właśnie, powinny być podawane z kapustą i grzybami. Najlepiej, kiedy ciasto na
pierogi jest cienkie i delikatne, a także okraszone smażoną cebulką. To jedna z
obowiązkowych pozycji kulinarnych na wigilijnym stole.
-
Kapusta z grzybami – jako że podczas świąt wykorzystuje się dużo kiszonej kapusty,
przygotować ją można również w formie dania jednogarnkowego. Bezmięsne danie
zasłynęło w większości regionów naszego kraju. Kapusta najlepiej smakuje z
suszonymi borowikami dobrej jakości, przyprawiona majerankiem, zielem
angielski, liściem laurowym oraz kminkiem.
-
Karp –
wielu chrześcijan wierzy, że łuska karpia, którą wrzuci się do portfela w
Wigilię, zagwarantuje szczęście na następny rok. Karpia należy podawać
usmażonego, najlepiej na maśle czosnkowym. Warto doprawić go również do smaku
tymiankiem i koperkiem.
-
Śledzie – Wigilia bez śledzia to nie Wigilia! W wielu częściach Polski śledzie
przygotowywane są pod różną postacią, np. w formie sałatek, koreczków,
marynowanych płatów czy usmażone w panierce. Najważniejsze, aby świąteczne
przysmaki przyrządzone zostały z wysokiej jakości ryby. Co ważne, dania ze
śledzi są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
- Bigos – oprócz kapusty z grzybami, pierogów i uszek, kiszoną kapustę wykorzystuje się również do zrobienia pysznego bigosu. Ważne, aby dodać do niego wiele przypraw i dużą ilość suszonych grzybów.
Bożonarodzeniowe dania – te potrawy powinny pojawić się na wigilijnym stole!
Wieczór wigilijny to wyjątkowe wydarzenie dla każdej chrześcijańskiej rodziny. W ten szczególny czas rodzina może wreszcie zasiąść wspólnie do stołu, wspominać różne historie, dzielić się szczęściem, opłatkiem i pysznymi potrawami. Wśród dań, które zasługują na szczególną uwagę, wyróżniamy kilka ciekawych. Razem z wyżej wymienionymi już potrawami te, które zaraz opiszemy, stworzą 12-daniowe menu.
- Gołąbki – najlepiej smakują podane z kapustą i grzybami, choć niektórzy wolą
wersję z ziemniakami oraz suszonymi grzybami.
-
Zupa grzybowa – oprócz barszczu czerwonego, wiele polskich rodzin z okazji Wigilii
przyrządza aromatyczną zupę grzybową. Najważniejszym składnikiem będą
oczywiście dobrej jakości grzyby, a także domowy makaron.
-
Łazanki – makaron w romby z kiszoną kapustą, grzybami i podsmażoną na patelni
kiełbasą to danie, które często spotyka się na wigilijnych stołach w Polsce.
Jak można zauważyć, przez świąteczne menu cały czas przewijają się grzyby oraz
kapusta.
-
Sałatka jarzynowa – doskonała na każdą okazję, również Wigilię. Głównymi składnikami
sałatki jarzynowej są ziemniaki, marchewka, pietruszka, jajka, ogórki kiszone,
cebula i groszek, a także dobrej jakości majonez.
-
Kluski z makiem – najbardziej tradycyjne słodkie danie świąteczne. Do jego utworzenia
wystarczy domowy makaron, który miesza się następnie z makiem, miodem i
cynamonem.
- Kompot z suszu – jako ostatnie, dwunaste danie, wymienić można słynny kompot z suszonych owoców. Do jego przyrządzenia najczęściej używa się suszonych jabłek, gruszek, śliwek oraz moreli.
Najlepsze przepisy świąteczne na Wigilię. Czy znasz je wszystkie?
Co w Europie jada się na Wigilię?
W większości europejskich państw podczas Wigilii najbardziej istotne jest spędzanie czasu z rodziną przy świątecznym stole. Warto wiedzieć, że niemal każdy kraj posiada jednak swoje specyficzne potrawy, które spożywa się w czasie Wigilii. Oto kilka dań, które z okazji świąt przyrządzane są w europejskich państwach.
- Austria – na Wigilię często jada
się tam karpia, świąteczną gęś, zupę kiełbasianą czy rostbef.
-
Dania – tradycją świąteczną jest
wspólne spożywanie pieczonej kaczki z jabłkami i śliwkami, a także małych
karmelizowanych ziemniaczków. Na deser z kolei zajada się ryżowy pudding z
migdałami, polany wiśniowym sosem.
-
Francja – najważniejsze danie to
gęsia wątróbka, choć Francuzi często jedzą również ostrygi i koguty z
kasztanami.
-
Hiszpania – bardzo ważne danie to
faszerowany indyk, a także słynny hiszpański turron z migdałów, jaj, cukru i
miodu.
-
Niemcy – w tym państwie święta nie
mogą się obejść bez kaczki, karpia, pstrąga i sałatki ziemniaczanej.
- Szwajcaria – bożonarodzeniowymi daniami są w Szwajcarii potrawy mięsne. W tym państwie nie ma jednak żadnej typowej potrawy wigilijnej.
- Wielka Brytania – tutaj najchętniej na święta jada się indyka.
- Włochy – bożonarodzeniowy stół we Włoszech obfituje w dania rybne, a także jagnięcinę (południe Włoch).
Ciekawostki na temat tradycji bożonarodzeniowych
Wigilia w większości chrześcijańskich państw uważana jest za najważniejszy dzień w roku. Wraz ze świętem związane są nie tylko ciekawostki kulinarne, ale też kulturowe. Oto kilka z nich.
- Trzydniowe święta Bożego Narodzenia uważane są za jedno z najbardziej znaczących świąt dla chrześcijan – zarówno pod kątem religijnym, jak i kulturowym.
- Jezus urodził się (wg. tradycji) w nocy, dlatego msza w Wigilię (Pasterka) odprawiana jest o północy, aby uczcić to wydarzenie.
- W wielu krajach (zwłaszcza we Francji) w Wigilię dzieci ustawiają swoje buty w pobliżu kominka, aby Mikołaj wrzucił do nich słodycze oraz zabawki.
- W wielu państwach (również w Polsce) Wigilia wcale nie jest dniem wolnym od pracy.
- W Polsce pod obrus wigilijny należy schować sianko – to symbol stajenki betlejemskiej, w której narodził się Jezus.
- Tradycja ubierania choinki powstała w Alzacji (historyczna kraina we Francji). W Polsce zaczęto dekorować bożonarodzeniowe drzewka na przełomie XVIII / XIX wieku.
- W większości europejskich państw przy wigilijnym stole śpiewa się kolędy.
- Dawniej ludzie dzielili się chlebem, a dziś podczas Wigilii rodziny dzielą się opłatkiem. Ta tradycja funkcjonuje już od ok. X wieku.
- Na stole, poza zastawą dla zaproszonych, powinno się ustawić jeden komplet naczyń dla „nieznajomego”. W ten sposób wspominamy naszych nieobecnych członków rodziny, który nie mogli uczestniczyć w wigilijnej wieczerzy.
- Na świątecznym stole powinno się pojawić dwanaście potraw. Trzeba spróbować każdej z nich, aby zapewnić sobie szczęście na zbliżający się nowy rok.