Przepisy świąteczne

przepisy świąteczne

Wigilia jest tradycyjnym świętem chrześcijańskim, poprzedzającym Boże Narodzenie i kończącym okres adwentu. To jedno z najbardziej ulubionych świąt nie tylko Polaków, ale też mieszkańców wielu różnych państw na świecie. Właśnie wtedy spędzamy czas z rodziną, kosztujemy dwunastu obowiązkowych potraw i odpakowujemy prezenty od Gwiazdora. Wigilia to również szansa na spotkanie się z bliskimi i wspólne ucztowanie przy suto zastawionym stole. W ten szczególny dzień dzielimy się nie tylko opłatkiem, ale też pysznymi i aromatycznymi potrawami, które umilają świąteczną atmosferę.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy świąteczne

Przepisy w temacie przepisy świąteczne

Przepisy świąteczne – zbiór przepisów na dania i desery na święta

Wigilia jest świętem, na które większość Polaków wyczekuje cały rok. Właśnie wtedy cała rodzina spotyka się ze sobą, aby wspólnie spędzać czas, celebrować i degustować świąteczne potrawy. Jedzenie na święta jest bardzo charakterystyczne. Wśród wielu potraw pojawiają się dania rybne, a także potrawy z kapustą kiszoną, grzybami czy makiem. Bożonarodzeniowe pomysły na święta to przede wszystkim przepisy na dwanaście potraw, których nie może zabraknąć na stole. Sprawdź przepisy świąteczne na wigilijne dania i zobacz, jak obchodzi się święta w Europie!

Przepisy świąteczne – top pomysły na bożonarodzeniowe potrawy

Dwanaście dań świątecznych, które warto znać

Wigilijne dania od wielu lat łączą pokolenia przy świątecznym stole. Chrześcijańska tradycja nakazuje, aby podczas Wigilii było dwanaście potraw – choć wiadomo, czasem bywa ich znacznie więcej. Jedzenie na święta w większości zawiera kiszoną kapustę, ryby, mak, a także grzyby. Oto kilka potraw, które są pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bez nich święta z pewnością nie byłyby tak smaczne!

  • Barszcz czerwony – to najbardziej klasyczna zupa wigilijna, która stanowi jeden z głównych punktów kulinarnych świątecznego menu. Barszcz podaje się z uszkami, czyli małymi pierożkami z kapustą i grzybami. Dobry barszcz na Wigilię powinien być bardzo klarowny i czerwony. To podstawa, bez której ciężko wyobrazić sobie święta.
  • Pierogi – niektórzy upierają się, że świąteczne menu mogłyby składać się wyłącznie z barszczu czerwonego i pierogów. Drugie danie, jakim są pierogi właśnie, powinny być podawane z kapustą i grzybami. Najlepiej, kiedy ciasto na pierogi jest cienkie i delikatne, a także okraszone smażoną cebulką. To jedna z obowiązkowych pozycji kulinarnych na wigilijnym stole.
  • Kapusta z grzybami – jako że podczas świąt wykorzystuje się dużo kiszonej kapusty, przygotować ją można również w formie dania jednogarnkowego. Bezmięsne danie zasłynęło w większości regionów naszego kraju. Kapusta najlepiej smakuje z suszonymi borowikami dobrej jakości, przyprawiona majerankiem, zielem angielski, liściem laurowym oraz kminkiem.
  • Karp – wielu chrześcijan wierzy, że łuska karpia, którą wrzuci się do portfela w Wigilię, zagwarantuje szczęście na następny rok. Karpia należy podawać usmażonego, najlepiej na maśle czosnkowym. Warto doprawić go również do smaku tymiankiem i koperkiem.
  • Śledzie – Wigilia bez śledzia to nie Wigilia! W wielu częściach Polski śledzie przygotowywane są pod różną postacią, np. w formie sałatek, koreczków, marynowanych płatów czy usmażone w panierce. Najważniejsze, aby świąteczne przysmaki przyrządzone zostały z wysokiej jakości ryby. Co ważne, dania ze śledzi są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
  • Bigos – oprócz kapusty z grzybami, pierogów i uszek, kiszoną kapustę wykorzystuje się również do zrobienia pysznego bigosu. Ważne, aby dodać do niego wiele przypraw i dużą ilość suszonych grzybów.

Bożonarodzeniowe dania – te potrawy powinny pojawić się na wigilijnym stole!

Wieczór wigilijny to wyjątkowe wydarzenie dla każdej chrześcijańskiej rodziny. W ten szczególny czas rodzina może wreszcie zasiąść wspólnie do stołu, wspominać różne historie, dzielić się szczęściem, opłatkiem i pysznymi potrawami. Wśród dań, które zasługują na szczególną uwagę, wyróżniamy kilka ciekawych. Razem z wyżej wymienionymi już potrawami te, które zaraz opiszemy, stworzą 12-daniowe menu.

  • Gołąbki – najlepiej smakują podane z kapustą i grzybami, choć niektórzy wolą wersję z ziemniakami oraz suszonymi grzybami.
  • Zupa grzybowa – oprócz barszczu czerwonego, wiele polskich rodzin z okazji Wigilii przyrządza aromatyczną zupę grzybową. Najważniejszym składnikiem będą oczywiście dobrej jakości grzyby, a także domowy makaron.
  • Łazanki – makaron w romby z kiszoną kapustą, grzybami i podsmażoną na patelni kiełbasą to danie, które często spotyka się na wigilijnych stołach w Polsce. Jak można zauważyć, przez świąteczne menu cały czas przewijają się grzyby oraz kapusta.
  • Sałatka jarzynowa – doskonała na każdą okazję, również Wigilię. Głównymi składnikami sałatki jarzynowej są ziemniaki, marchewka, pietruszka, jajka, ogórki kiszone, cebula i groszek, a także dobrej jakości majonez.
  • Kluski z makiem – najbardziej tradycyjne słodkie danie świąteczne. Do jego utworzenia wystarczy domowy makaron, który miesza się następnie z makiem, miodem i cynamonem.
  • Kompot z suszu – jako ostatnie, dwunaste danie, wymienić można słynny kompot z suszonych owoców. Do jego przyrządzenia najczęściej używa się suszonych jabłek, gruszek, śliwek oraz moreli.

Najlepsze przepisy świąteczne na Wigilię. Czy znasz je wszystkie?

Co w Europie jada się na Wigilię?

W większości europejskich państw podczas Wigilii najbardziej istotne jest spędzanie czasu z rodziną przy świątecznym stole. Warto wiedzieć, że niemal każdy kraj posiada jednak swoje specyficzne potrawy, które spożywa się w czasie Wigilii. Oto kilka dań, które z okazji świąt przyrządzane są w europejskich państwach.

  • Austria – na Wigilię często jada się tam karpia, świąteczną gęś, zupę kiełbasianą czy rostbef.
  • Dania – tradycją świąteczną jest wspólne spożywanie pieczonej kaczki z jabłkami i śliwkami, a także małych karmelizowanych ziemniaczków. Na deser z kolei zajada się ryżowy pudding z migdałami, polany wiśniowym sosem.
  • Francja – najważniejsze danie to gęsia wątróbka, choć Francuzi często jedzą również ostrygi i koguty z kasztanami.
  • Hiszpania – bardzo ważne danie to faszerowany indyk, a także słynny hiszpański turron z migdałów, jaj, cukru i miodu.
  • Niemcy – w tym państwie święta nie mogą się obejść bez kaczki, karpia, pstrąga i sałatki ziemniaczanej.
  • Szwajcaria – bożonarodzeniowymi daniami są w Szwajcarii potrawy mięsne. W tym państwie nie ma jednak żadnej typowej potrawy wigilijnej.
  • Wielka Brytania – tutaj najchętniej na święta jada się indyka.
  • Włochy – bożonarodzeniowy stół we Włoszech obfituje w dania rybne, a także jagnięcinę (południe Włoch).

Ciekawostki na temat tradycji bożonarodzeniowych

Wigilia w większości chrześcijańskich państw uważana jest za najważniejszy dzień w roku. Wraz ze świętem związane są nie tylko ciekawostki kulinarne, ale też kulturowe. Oto kilka z nich.

  1. Trzydniowe święta Bożego Narodzenia uważane są za jedno z najbardziej znaczących świąt dla chrześcijan – zarówno pod kątem religijnym, jak i kulturowym.
  2. Jezus urodził się (wg. tradycji) w nocy, dlatego msza w Wigilię (Pasterka) odprawiana jest o północy, aby uczcić to wydarzenie.
  3. W wielu krajach (zwłaszcza we Francji) w Wigilię dzieci ustawiają swoje buty w pobliżu kominka, aby Mikołaj wrzucił do nich słodycze oraz zabawki.
  4. W wielu państwach (również w Polsce) Wigilia wcale nie jest dniem wolnym od pracy.
  5. W Polsce pod obrus wigilijny należy schować sianko – to symbol stajenki betlejemskiej, w której narodził się Jezus.
  6. Tradycja ubierania choinki powstała w Alzacji (historyczna kraina we Francji). W Polsce zaczęto dekorować bożonarodzeniowe drzewka na przełomie XVIII / XIX wieku.
  7. W większości europejskich państw przy wigilijnym stole śpiewa się kolędy.
  8. Dawniej ludzie dzielili się chlebem, a dziś podczas Wigilii rodziny dzielą się opłatkiem. Ta tradycja funkcjonuje już od ok. X wieku.
  9. Na stole, poza zastawą dla zaproszonych, powinno się ustawić jeden komplet naczyń dla „nieznajomego”. W ten sposób wspominamy naszych nieobecnych członków rodziny, który nie mogli uczestniczyć w wigilijnej wieczerzy.
  10. Na świątecznym stole powinno się pojawić dwanaście potraw. Trzeba spróbować każdej z nich, aby zapewnić sobie szczęście na zbliżający się nowy rok.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto