Przepisy świąteczne - polecane przepisy
-
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa to nieodzowny element świątecznego stołu, bez której ciężko sobie wyobrazić świętowanie. Ma wspaniały, delikatny smak, który ma wielu …
30 + 40 min łatwy 6 250 kcal -
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane to świetny pomysł na pyszne i wykwintne śniadanie. Pięknie się prezentują i przyciągają wzrok, dlatego stanowią świetną ozdobę …
15 min łatwy 4 139 kcal -
Schab pieczony
Schab pieczony to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. …
20 + 60 min łatwy 10 182 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal -
Pierniki
Pierniki to ciastka które kojarzą się zwykle z okresem świątecznym. Cudownie pachną i smakują korzennymi przyprawami. Stanowią niezbędny element każdego …
25 + 15 min łatwy 10 185 kcal
Przepisy świąteczne - pozostałe przepisy
-
Sałatka z makaronem
Sałatka z makaronem jest pyszną i efektowną potrawą, która najlepiej sprawdzi się na kolację, a także jako dekoracyjna i łatwa …
20 min łatwy 3 568 kcal -
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe są bardzo uniwersalną częścią wieprzowiny. Przygotujesz je na wiele sposobów, na przykład w sosie, pieczone, smażone, duszone, gotowane, …
120 + 40 min łatwy 6 257 kcal -
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne to pyszne, miodowo-korzenne ciastka, które możesz udekorować i zawiesić na choince. Najbardziej kojarzą się one z Toruniem, który …
45 + 20 min średni 28 130 kcal -
Pierożki z mięsem
Pierożki z mięsem to przepis na domowe, przepyszne, pożywne i sycące danie dla całej rodziny, ktore idealnie sprawdzi się w …
40 min łatwy 2 1122 kcal -
Schab w sosie
Schab w sosie to najlepszy przepis na fantastyczny obiad dla całej rodziny. Wspaniale wygląda i przepysznie smakuje. Schab tak przygotowany …
25 + 55 min łatwy 5 285 kcal -
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa zazwyczaj podawana jest na Wielkanoc, ale tak naprawdę to ciasto można upiec i bez okazji. Bardzo często składniki …
30 + 55 min łatwy 10 366 kcal
-
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska to świetny pomysł na pyszne pieczone mięso w tradycyjnym stylu. Można je podawać z pieczywem lub jako element …
30 + 60 min łatwy 10 333 kcal -
Barszcz biały
Tradycyjny barszcz biały to zupa przyrządzana na zakwasie pszennym. Jest zupełnie inna w smaku niż żurek, różnią się także składniki, …
5 + 25 min łatwy 12 859 kcal -
Sękacz
Sękacz to tradycyjne polskie ciasto, które niezwykle pięknie się prezentuje i przyciąga wzrok. Bardzo często przygotowywane było na wesela ze …
25 + 35 min łatwy 10 265 kcal -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal
-
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto. Z pewnością gości na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego …
30 + 20 min średni 8 646 kcal -
Sałatka ziemniaczana
Pyszna sałatka ziemniaczana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 30 min łatwy 4 379 kcal -
Sałatka warzywna
Wyobrażasz sobie święta bez sałatki jarzynowej? Ja i cała moja rodzina nie. Sałatka warzywna z majonezem to obowiązkowa świąteczna sałatka. …
60 + 40 min łatwy 10 287 kcal -
Pierś z kaczki
Pierś z kaczki to wyśmienite danie w kuchni polskiej, które gości w niej od wielu lat. Danie wykwintne, szlachetne i …
5 + 15 min łatwy 2 390 kcal -
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna jest jednym z tradycyjnych wypieków przygotowywanych na święta wielkanocne. Może ona być piaskowa, drożdżowa, cytrynowa, waniliowa, czekoladowa lub …
15 + 55 min łatwy 12 351 kcal -
Schab ze śliwkami
Schab ze śliwkami jest niezwykle popularnym przepisem, gdyż powstaje z niego mięso idealnie delikatne i bardzo smaczne. To najlepszy wybór …
20 + 60 min łatwy 10 218 kcal
-
Baranek wielkanocny
Baranek wielkanocny to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do święconki. Szybki w przygotowaniu przepis na baranka z formy jest idealny …
20 + 20 min średni 5 715 kcal -
Rurki z kremem
Rurki z kremem to doskonały pomysł na pyszny słodki dodatek do kawy i herbaty z kremem budyniowym. Przepis na domowe …
20 + 20 min średni 10 305 kcal -
Pampuchy
Pampuchy to tradycyjne drożdżowe ciasto przygotowane na parze. Ciasto dzięki takiemu sposobowi przygotowania jest delikatne i bez dodatku tłuszczu. Można …
20 + 20 min łatwy 10 608 kcal -
Żur wielkanocny
Żur wielkanocny to doskonała propozycja na pyszną zupę nie tylko na święta. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie …
15 + 40 min średni 10 334 kcal
-
Bigos z kiszonej kapusty
Pyszny bigos z kiszonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 4 528 kcal -
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona jest idealnym pomysłem na wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne, rozpływa się w …
20 + 120 min średni 8 632 kcal -
Karkówka pieczona
Karkówka pieczona zazwyczaj podawana jest na święta, ale tak naprawdę można ją przygotować o każdej porze roku i bez żadnych …
20 + 75 min łatwy 6 411 kcal -
Kompot z suszu
Jak zrobić domowy kompot? Tradycyjny kompot z suszu jest bardzo prosty do zrobienia. W dużym garnku należy umieścić wybrane składniki, …
5 + 45 min łatwy 8 141 kcal -
Bigos tradycyjny
Polski bigos tradycyjny najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ten pyszny, domowy bigos …
55 + 190 min łatwy 6 607 kcal
-
Rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie są wspaniałymi i pysznym deserem, który nie tylko efektownie wygląda, ale również charakteryzuje się naprawdę dobrym smakiem. Zwykle …
80 + 25 min średni 10 880 kcal -
Marcepan
Marcepan to doskonała propozycja na domowej roboty słodką przekąskę. Marcepan jest też bardzo popularnym dodatkiem do deserów. Sprawdzony przepis na …
25 min średni 10 199 kcal -
Boczek pieczony
Boczek pieczony to doskonała propozycja na domowy dodatek do kanapek. Przepis na boczek pieczony jest bardzo prosty, dlatego jego przygotowanie …
15 + 60 min łatwy 24 25 kcal -
Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej znanym od wielu, wielu lat. Jest mnóstwo teorii, które mówią jak wymyślono …
75 + 25 min łatwy 10 300 kcal
Przepisy świąteczne – zbiór przepisów na dania i desery na święta
Wigilia jest świętem, na które większość Polaków wyczekuje cały rok. Właśnie wtedy cała rodzina spotyka się ze sobą, aby wspólnie spędzać czas, celebrować i degustować świąteczne potrawy. Jedzenie na święta jest bardzo charakterystyczne. Wśród wielu potraw pojawiają się dania rybne, a także potrawy z kapustą kiszoną, grzybami czy makiem. Bożonarodzeniowe pomysły na święta to przede wszystkim przepisy na dwanaście potraw, których nie może zabraknąć na stole. Sprawdź przepisy świąteczne na wigilijne dania i zobacz, jak obchodzi się święta w Europie!
Przepisy świąteczne – top pomysły na bożonarodzeniowe potrawy
Dwanaście dań świątecznych, które warto znać
Wigilijne dania od wielu lat łączą pokolenia przy świątecznym stole. Chrześcijańska tradycja nakazuje, aby podczas Wigilii było dwanaście potraw – choć wiadomo, czasem bywa ich znacznie więcej. Jedzenie na święta w większości zawiera kiszoną kapustę, ryby, mak, a także grzyby. Oto kilka potraw, które są pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bez nich święta z pewnością nie byłyby tak smaczne!
- Barszcz czerwony – to najbardziej klasyczna zupa wigilijna, która stanowi jeden z
głównych punktów kulinarnych świątecznego menu. Barszcz podaje się z uszkami,
czyli małymi pierożkami z kapustą i grzybami. Dobry barszcz na Wigilię powinien
być bardzo klarowny i czerwony. To podstawa, bez której ciężko wyobrazić sobie
święta.
-
Pierogi – niektórzy upierają się, że świąteczne menu mogłyby składać się
wyłącznie z barszczu czerwonego i pierogów. Drugie danie, jakim są pierogi
właśnie, powinny być podawane z kapustą i grzybami. Najlepiej, kiedy ciasto na
pierogi jest cienkie i delikatne, a także okraszone smażoną cebulką. To jedna z
obowiązkowych pozycji kulinarnych na wigilijnym stole.
-
Kapusta z grzybami – jako że podczas świąt wykorzystuje się dużo kiszonej kapusty,
przygotować ją można również w formie dania jednogarnkowego. Bezmięsne danie
zasłynęło w większości regionów naszego kraju. Kapusta najlepiej smakuje z
suszonymi borowikami dobrej jakości, przyprawiona majerankiem, zielem
angielski, liściem laurowym oraz kminkiem.
-
Karp –
wielu chrześcijan wierzy, że łuska karpia, którą wrzuci się do portfela w
Wigilię, zagwarantuje szczęście na następny rok. Karpia należy podawać
usmażonego, najlepiej na maśle czosnkowym. Warto doprawić go również do smaku
tymiankiem i koperkiem.
-
Śledzie – Wigilia bez śledzia to nie Wigilia! W wielu częściach Polski śledzie
przygotowywane są pod różną postacią, np. w formie sałatek, koreczków,
marynowanych płatów czy usmażone w panierce. Najważniejsze, aby świąteczne
przysmaki przyrządzone zostały z wysokiej jakości ryby. Co ważne, dania ze
śledzi są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
- Bigos – oprócz kapusty z grzybami, pierogów i uszek, kiszoną kapustę wykorzystuje się również do zrobienia pysznego bigosu. Ważne, aby dodać do niego wiele przypraw i dużą ilość suszonych grzybów.
Bożonarodzeniowe dania – te potrawy powinny pojawić się na wigilijnym stole!
Wieczór wigilijny to wyjątkowe wydarzenie dla każdej chrześcijańskiej rodziny. W ten szczególny czas rodzina może wreszcie zasiąść wspólnie do stołu, wspominać różne historie, dzielić się szczęściem, opłatkiem i pysznymi potrawami. Wśród dań, które zasługują na szczególną uwagę, wyróżniamy kilka ciekawych. Razem z wyżej wymienionymi już potrawami te, które zaraz opiszemy, stworzą 12-daniowe menu.
- Gołąbki – najlepiej smakują podane z kapustą i grzybami, choć niektórzy wolą
wersję z ziemniakami oraz suszonymi grzybami.
-
Zupa grzybowa – oprócz barszczu czerwonego, wiele polskich rodzin z okazji Wigilii
przyrządza aromatyczną zupę grzybową. Najważniejszym składnikiem będą
oczywiście dobrej jakości grzyby, a także domowy makaron.
-
Łazanki – makaron w romby z kiszoną kapustą, grzybami i podsmażoną na patelni
kiełbasą to danie, które często spotyka się na wigilijnych stołach w Polsce.
Jak można zauważyć, przez świąteczne menu cały czas przewijają się grzyby oraz
kapusta.
-
Sałatka jarzynowa – doskonała na każdą okazję, również Wigilię. Głównymi składnikami
sałatki jarzynowej są ziemniaki, marchewka, pietruszka, jajka, ogórki kiszone,
cebula i groszek, a także dobrej jakości majonez.
-
Kluski z makiem – najbardziej tradycyjne słodkie danie świąteczne. Do jego utworzenia
wystarczy domowy makaron, który miesza się następnie z makiem, miodem i
cynamonem.
- Kompot z suszu – jako ostatnie, dwunaste danie, wymienić można słynny kompot z suszonych owoców. Do jego przyrządzenia najczęściej używa się suszonych jabłek, gruszek, śliwek oraz moreli.
Najlepsze przepisy świąteczne na Wigilię. Czy znasz je wszystkie?
Co w Europie jada się na Wigilię?
W większości europejskich państw podczas Wigilii najbardziej istotne jest spędzanie czasu z rodziną przy świątecznym stole. Warto wiedzieć, że niemal każdy kraj posiada jednak swoje specyficzne potrawy, które spożywa się w czasie Wigilii. Oto kilka dań, które z okazji świąt przyrządzane są w europejskich państwach.
- Austria – na Wigilię często jada
się tam karpia, świąteczną gęś, zupę kiełbasianą czy rostbef.
-
Dania – tradycją świąteczną jest
wspólne spożywanie pieczonej kaczki z jabłkami i śliwkami, a także małych
karmelizowanych ziemniaczków. Na deser z kolei zajada się ryżowy pudding z
migdałami, polany wiśniowym sosem.
-
Francja – najważniejsze danie to
gęsia wątróbka, choć Francuzi często jedzą również ostrygi i koguty z
kasztanami.
-
Hiszpania – bardzo ważne danie to
faszerowany indyk, a także słynny hiszpański turron z migdałów, jaj, cukru i
miodu.
-
Niemcy – w tym państwie święta nie
mogą się obejść bez kaczki, karpia, pstrąga i sałatki ziemniaczanej.
- Szwajcaria – bożonarodzeniowymi daniami są w Szwajcarii potrawy mięsne. W tym państwie nie ma jednak żadnej typowej potrawy wigilijnej.
- Wielka Brytania – tutaj najchętniej na święta jada się indyka.
- Włochy – bożonarodzeniowy stół we Włoszech obfituje w dania rybne, a także jagnięcinę (południe Włoch).
Ciekawostki na temat tradycji bożonarodzeniowych
Wigilia w większości chrześcijańskich państw uważana jest za najważniejszy dzień w roku. Wraz ze świętem związane są nie tylko ciekawostki kulinarne, ale też kulturowe. Oto kilka z nich.
- Trzydniowe święta Bożego Narodzenia uważane są za jedno z najbardziej znaczących świąt dla chrześcijan – zarówno pod kątem religijnym, jak i kulturowym.
- Jezus urodził się (wg. tradycji) w nocy, dlatego msza w Wigilię (Pasterka) odprawiana jest o północy, aby uczcić to wydarzenie.
- W wielu krajach (zwłaszcza we Francji) w Wigilię dzieci ustawiają swoje buty w pobliżu kominka, aby Mikołaj wrzucił do nich słodycze oraz zabawki.
- W wielu państwach (również w Polsce) Wigilia wcale nie jest dniem wolnym od pracy.
- W Polsce pod obrus wigilijny należy schować sianko – to symbol stajenki betlejemskiej, w której narodził się Jezus.
- Tradycja ubierania choinki powstała w Alzacji (historyczna kraina we Francji). W Polsce zaczęto dekorować bożonarodzeniowe drzewka na przełomie XVIII / XIX wieku.
- W większości europejskich państw przy wigilijnym stole śpiewa się kolędy.
- Dawniej ludzie dzielili się chlebem, a dziś podczas Wigilii rodziny dzielą się opłatkiem. Ta tradycja funkcjonuje już od ok. X wieku.
- Na stole, poza zastawą dla zaproszonych, powinno się ustawić jeden komplet naczyń dla „nieznajomego”. W ten sposób wspominamy naszych nieobecnych członków rodziny, który nie mogli uczestniczyć w wigilijnej wieczerzy.
- Na świątecznym stole powinno się pojawić dwanaście potraw. Trzeba spróbować każdej z nich, aby zapewnić sobie szczęście na zbliżający się nowy rok.