Przepis na roladę makową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, wałek, sitko, pędzelek, miska, lodówka

Masło, cukier trzcinowy oraz masło włóż do małego garnka. Delikatnie podgrzewaj do czasu rozpuszczenia masła. Gdy masło się rozpuści, odstaw masę do wystudzenia.

Do osobnej miski wbij dwa żółtka, dodaj drożdże i dokładnie rozetrzyj. Stopniowo dodawaj przestudzoną masę.

Następnie dodaj mąkę (jeśli masz możliwość może być ona przesiana przez sito, ciasto będzie bardziej puszyste).

Z połączonych składników wyrabiaj ciasto (możesz wyrabiać je ręcznie lub użyć miksera z hakami).

Gotowe ciasto uformuj w kulę, pozostaw w misce, przykryj bawełnianym materiałem i odłóż do wyrośnięcia na około 60 minut.

Do masy makowej dodaj ubite na sztywno białka jaj i dokładnie ale delikatnie wymieszaj.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na stolnicy posypanej odrobiną mąki.

Na rozwałkowane ciasto, wyłóż równomiernie całą masę makową i zwiń placek w rulon.

Przełóż makowiec na papier do pieczenia i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ciasto około 40 minut.

W tym czasie przygotuj lukier.

Przesiej przez sito cukier puder i dodaj sok z cytryny. Ucieraj lukier do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Za pomocą pędzelka posmaruj upieczoną i wystudzoną roladę makową.

Za pomocą pędzelka posmaruj upieczoną i wystudzoną roladę makową. Strucel posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Często zadawane pytania

pokrojony makowiec na desce z liśćmi mięty, bakaliami i rodzynkami
Rolada makowa
Koszt przygotowania dania
18.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
604 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
70

Rolada makowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o roladą makową

Rolada makowa przeważnie kojarzy nam się z okresem bożonarodzeniowym. To ciasto towarzyszy niemalże, w każdym polskim domu właśnie w tym okresie. Tradycyjna wersja to nic innego jak ciasto przekładane masą z maku, który często jest dodatkowo mielony z różnymi dodatkami. Ciasto najczęściej występuję w formie rulonu. Makowiec zagościł w naszych domach już bardzo dawno tego dlatego doczekał się też wielu modyfikacji.

W każdej z nich sam możesz zadecydować czy przygotujesz mak samodzielnie czy skorzystasz z gotowej masy, dostępnej już w każdym większym markecie. W kwestii Twojej inwencji twórczej należy, także jakie będzie nadzienie rolady. Głównym składnikiem oczywiście jest mak ale możesz do niego dodać np. rodzynki, które warto wcześniej namoczyć lub sparzyć gorącą wodą przez co będą bardziej miękkie i łatwiej strawne, orzechy włoskie lub bakalie. Istnieje wiele odmian nadzienia masy makowej ale w każdej warto pamiętać o dodaniu białka jaj, wtedy stanie się ona bardziej wilgotna i puszysta.

Śmiało możesz przygotować więcej masy makowej, podzielić ja na 0,5 kg porcję i zamrozić. Tak przygotowana masa makowa może leżakować w zamrażalniku nawet rok.

Tradycyjny makowiec zawinięty jest w ciasto drożdżowe ale możesz zdecydować się na inny rodzaj ciasta. Wersja biszkoptowa będzie nieco lżejsza i bardziej delikatna.

Strucla możesz po prostu zawinąć na stolnicy i upiec, jednak jeśli boisz się, że strucla się rozwinie podczas pieczenia postaw na wersję, która będzie pieczona w papierze. Wtedy na pewno makowiec nie rozwinie się podczas pieczenia. Pozostaje ostatnia kwestia.

Ile piec?

Rolada makowa piecze się stosunkowo krótko, jest to około 40 minut wtedy masz gwarancje kruchego ciasta i wilgotnego nadzienia.

Do dekoracji użyj lukru, który możesz w bardzo łatwy sposób przygotować samodzielnie lub kupić w każdym większym sklepie. Makowiec możesz udekorować także posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto idealnie sprawdzi się jako deser w okresie świątecznym ale także jako przekąska do aromatycznej, cieplej herbaty lub świeżo wypalanej kawy w gronie przyjaciół i rodziny.

Jak zrobić roladę makową idealną na każdą okazję?

Poznaj przepis na roladę makową i zakochaj się od pierwszego kęsa!

Wartości odżywcze rolady makowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(182g)
Energia (kalorie)
Białko
6.89 g
12.54 g

Węglowodany w roladą makową

Na 100g
Na porcję
(182g)
Węglowodany
56.25 g
102.38 g
Węglowodany przyswajalne
54.50 g
99.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.75 g
3.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(182g)
Tłuszcz
9.56 g
17.39 g
Tłuszcze nasycone
7.11 g
12.94 g
Tłuszcze nienasycone
2.45 g
4.45 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na roladę makową

Na 100g
Na porcję
(182g)
Witamina B6
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.57 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.35 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna
2.10 mg
3.83 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany
61.55 µg (mcg)
112.02 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladę makową

Na 100g
Na porcję
(182g)
Sód
34.29 mg
62.41 mg
Potas
84.64 mg
154.05 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń
125.86 mg
229.06 mg
Fosfor
64.53 mg
117.45 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez
13.99 mg
25.46 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo
2.49 mg
4.53 mg
Cynk
0.63 mg
1.15 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady makowej 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladą makową

Lista alergenów dla rolady makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania rolady makowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
120 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier trzcinowy
100 g
1/3 szklanki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 1,5%
180 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 ml
Drożdże świeże
40 g
1/2 kostki
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Masa makowa
500 g
10.00
Za 850.0 g
Liczba opakowań 1
5.88
Za 500 g
Białko jajka
2 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
250 g
1 szklanka
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Orzechy włoskie
10 g
1 łyżka
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na roladę makową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97.1% osób