Cukier trzcinowy - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
cukier trzcinowy 61 60
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w cukrze trzcinowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Cukier trzcinowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego cukru trzcinowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak cukier trzcinowy indeks glikemiczny wynosi 61, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z cukrem trzcinowym
Cukier kokosowy, Cukier, Ksylitol, Erytrytol (erytrol)

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla cukru trzcinowego

Cukier trzcinowy
Kategoria produktu Cukier, słodkie przetwory, słodycze
Cena Sprawdź cenę cukru trzcinowego
Kalorie Sprawdź kalorie w cukrze trzcinowym
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 61
(średni)

Przepisy z cukrem trzcinowym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto