Wyróżnione przepisy na ucierane ciasta
-
3 bit bez pieczenia
3 bit bez pieczenia to świetny pomysł na pyszny deser przygotowany bez użycia piekarnika. Z kilku prostych składników uzyskacie niezwykle …
40 min łatwy 24 -
Placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami to doskonała propozycja na pyszne ciasto ze śliwkami. Przepis na placek ze śliwkami jest łatwy do przygotowania …
15 + 50 min łatwy 10 472 kcal
Pozostałe przepisy na ucierane ciasta
-
Masa do orzeszków
Ta tradycyjna, domowa masa do orzeszków to pyszny, gęsty krem do ciastek. Świetnie nadaje się do napełniania kruchych ciasteczek, a …
20 + 10 min łatwy 1 3244 kcal -
Ciastka maszynkowe
Ciastka maszynkowe to zdecydowany smak dzieciństwa. Jeśli tęsknisz za ich kruchą strukturą i słodkim smakiem to sprawdź nasz przepis już …
20 + 18 min średni 66 -
Ucierane ciasto z jabłkami
Ucierane ciasto z jabłkami to świetny pomysł na smaczne ciasto, które przygotujesz z kilku składników. Domowe ciasto ucierane jest bardzo …
20 + 60 min łatwy 10 -
3 bit na biszkopcie
Pyszne ciasto 3 bit na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
120 + 40 min łatwy 15 -
Słonecznikowiec
Pyszny słonecznikowiec z bitą śmietaną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
40 + 60 min łatwy 15 476 kcal -
Ciasto ucierane z malinami
Ciasto ucierane z malinami to świetny pomysł na smaczne ciasto, które przygotujesz z kilku składników. Ciasto ucierane jest bardzo szybkie …
20 + 60 min łatwy 10 595 kcal
-
Ciasto ucierane z nektarynkami
Pyszne ciasto ucierane z nektarynkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie jako …
90 + 60 min łatwy 15 -
Tartaletki z budyniem
Pyszne tartaletki z budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 6 644 kcal -
Placek z rabarbarem i budyniem
Pyszny placek z rabarbarem i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 40 min łatwy 12 331 kcal -
Babka łaciata
Pyszna babka łaciata to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
90 + 50 min łatwy 12 388 kcal
-
Krem z budyniu
Krem z budyniu to doskonały wybór dla wszystkich, którzy kochają proste pomysły na dodatki do deserów. Całość jest bardzo smaczna. …
20 + 20 min łatwy 1 -
Ciasteczka cytrynowe
Pyszne ciasteczka cytrynowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
45 + 10 min łatwy 15 154 kcal -
Ciasto ucierane z jabłkami i olejem
Jeśli masz ochotę na pyszne, wilgotne ciasto ucierane z jabłkami i olejem, dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis. …
20 + 45 min łatwy 20 -
Tarta z gruszkami i budyniem
Pyszna tarta z gruszkami i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 12 301 kcal -
Ciasto pomidorowe
Pyszne ciasto pomidorowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
90 + 50 min łatwy 10 360 kcal -
Ciastka migdałowe
Ciastka migdałowe to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasteczka do kawy. Ciastka migdałowe są dobre także na święta i na …
15 + 20 min łatwy 26 209 kcal
-
Kotlety z dyni
Kotlety z dyni w wersji wege to idealny pomysł na pyszne wegetariańskie danie bez mięsa. Dynia to warzywo, które coraz …
30 + 10 min łatwy 16 32 kcal -
Polewa lukrowa
Polewa lukrowa wszystkim znana bardziej jako lukier. Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić polewę lukrową w bardzo prosty sposób, całość nie …
10 min łatwy 10 96 kcal -
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie prosty przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami. Wykonanie …
20 + 40 min łatwy 10 291 kcal -
Fit ciasto czekoladowe
Jesteś na diecie? Chcesz zadbać o swoją sylwetkę, ale masz ochotę na coś słodkiego? Nic straconego. Licząc kalorie od czasu …
10 + 40 min łatwy 10 308 kcal
-
Rolada makowa
Rolada makowa przeważnie kojarzy nam się z okresem bożonarodzeniowym. To ciasto towarzyszy niemalże, w każdym polskim domu właśnie w tym …
90 + 40 min średni 10 604 kcal -
Szarlotka z jabłkami
Pyszna i prosta szarlotka z jabłkami to doskonała propozycja na lekko kwaśne ciasto. Przepis na szarlotkę z jabłkami jest łatwy …
20 + 50 min łatwy 12 418 kcal -
Pizza z tuńczykiem
Pizza z tuńczykiem świetnie sprawdzi się na pyszny i sycący posiłek. Jest łatwa w przygotowaniu, a całość dzięki dużej zawartości …
20 + 15 min łatwy 2 809 kcal
Ucieranie - opis metody, zastosowanie, przepisy, porady praktyczne
Ucieranie, rozdrabnianie, fermentacja, karmelizowanie, to znane tradycyjne czynności jakie wykonuje się w kuchni. Ucieranie to jedna z najbardziej nielubianych czynności. Ręczne ucieranie jest żmudne, męczące i uciążliwe. Jednak masę utartą na puch trudno jest uzyskać przy pomocy robota kuchennego. Wyjaśniamy przygotowanie jakich potraw wymaga ucierania. Doradzamy jak jak utrzeć kremy lub ciasto na puch.
Do czego służy ucieranie w sztuce kulinarnej
Co to jest ucieranie i jakie akcesoria kuchenne służą do ucierania
Ucieranie, podobnie jak karmelizowanie czy fermentacja, należy do klasycznych metod obróbki kulinarnej. Jest to sposób rozdrabniania produktów żywnościowych poprzez miażdżenie ich o ścianki naczynia. Jest to zajęcie żmudne, męczące i wymagające siły. Dlatego też szukamy sposobów, aby wyręczyły nas urządzenia mechaniczne lub kupujemy składniki gotowe.
Ucieranie wymaga siły, dlatego też naczynie, w którym będziemy ucierać musi być mocne, aby nie pękło. W czasach historycznych do ucierania służył moździerz i makutra. O ile moździerze nadal są w użyciu do ucierania ziół i przypraw, to wiele osób już nie pamięta co to jest makutra. Obecnie do ucierania stosuje się elektryczne młynki, miksery, blendery lub termomiks. Jednak znawcy sztuki kulinarnej twierdzą, że prawdziwy smak uzyskamy tylko ucierając tradycyjnie w moździerzu lub makutrze, których żadne urządzenie techniczne nie jest w stanie zastąpić.
Moździerz jest małym naczyniem z kamienia lub metalu, zaopatrzonym w pałkę z tego samego materiału. Moździerze mają różne wielkości, zaś ich cena jest dość wysoka. Moździerz służy głównie do ucierania czosnku, ziół i przypraw poprzez tarcie ich pałką o ścianki naczynia. Przy jego pomocy robimy mieszanki ziołowe, marynaty, zaś w większym moździerzu zrobimy sos. Zioła i przyprawy możemy sproszkować w młynku do kawy, jednak nie uzyskamy wówczas tego smaku i aromatu, gdyż podczas ucierania wydzielają się olejki eteryczne.
Zapomnianym dziś naczyniem jest makutra, której nazwa pochodzi od ucierania maku. Służyła ona głównie do robienia masy makowej do makowca, kutii czy klusek z makiem, czyli klasycznych, polskich dań świątecznych. Makutra jest dużą, szeroką, glinaną donicą wykonaną z gliny żelazistej. Jest gruba, ciężka i mocna. Z zewnątrz pokryta jest glazurą, zaś wewnętrzna strona posiada porowatą powierzchnię z charakterystycznymi, drobnymi rowkami, które ułatwiają ucieranie.
Makutra była w użyciu jeszcze w XX wieku, kiedy to przy jej pomocy ucierano mak, ser na serniki, kręcono majonez, ucierano ciasta, robiono suflety, czy też pierniki ucierane. Ucieranie w makutrze wymaga sporej siły i jest zadaniem żmudnym i męczącym. Ponadto mak należało moczyć, a następnie ucierać trzykrotnie. Dlatego też obecnie wolimy kupić gotową masę makową lub zmielony ser na sernik. Łatwiejszy sposób stanowi mielenie maku i sera w maszynce do mielenia mięsa. Mak do masy makowej możemy również zmielić w thermomixie.
Przygotowanie potraw przy pomocy ucierania
Celem ucierania jest przygotowanie gładkiej, jednolitej masy, która nie będzie się rozwarstwiać i nie będzie miała niesmacznych grudek.
Jakie produkty i potrawy ucieramy:
- zioła i przyprawy,
- mak na makowiec, kurię, kluski z makiem,
- majonez,
- konfitura z twardych owoców lub płatków kwiatów,
- ciasto ucierane,
- ciasto parzone,
- suflet,
- ser na sernik lub paschę,
- glazury i lukry do ciasta,
- kremy maślane, kajmakowe, budyniowe.
Najlepszy sposób jak utrzeć przyprawy, mak lub składniki do ciasta
Przygotowanie ciasta ucieranego z masła lub margaryny i jajek
Klasycznym rodzajem ciasta, które wymaga ucierania jest ciasto ucierane. Klasyczny przepis wymaga utarcia masy z masła lub margaryny i cukru. Ciasta ucierane stanowią jedne z najłatwiejszych i najszybszych do zrobienia. Wymagają jednak pracowitego ucierania masy.
Jak utrzeć masło z cukrem na puch? Ważne, aby użyć składników o temperaturze pokojowej. Najpierw ucieramy masło z cukrem, a później ucieramy całość z dodatkiem żółtek. Najlepszy sposób stanowi ucieranie ręczne w makutrze, gdyż wtedy możemy kontrolować proces ucierania. Możemy również posłużyć się mikserem ustawionym na wolniejsze obroty. Funkcję ucierania posiada również thermomix.
Jak utrzeć krem lub zrobić ucierany deser
Krem musi mieć idealnie gładką konsystencję, bez grudek. Składniki muszą się idealnie połączyć na jednolitą masę i nie mogą się rozwarstwiać. Uzyskamy to przez ucieranie składników i wymaga tego większość kremów.
Krem budyniowy robimy przez ucieranie budyniu z masłem na gładką masę. Aby zrobić krem mascarpone ucieramy serek z bitą śmietaną. Zaś klasycznym, nieco dziś zapomnianym, deserem wykonanym przy użyciu ucierania, jest kogel-mogel lub zupa nic.
Kogel-mogel powstaje przez ucieranie żółtek z cukrem. W czasach PRL był to popularny deser, który można urozmaicić przez dodanie kakao lub piany z ubitych białek. Na bazie kogla-mogla w czasach PRL robiono deser pod nazwą “zupa nic”. Deser ten wymagał połączenia kogla-mogla z gorącym mlekiem i dodania pianek z białek. Podobnie na bazie kogla-mogla powstaje rozgrzewający napój alkoholowy eggnog. Poprzez ucieranie żółtek z mlekiem robi się także custard, czyli krem angielski do deserów.