Przepis na seromakowca z gotowej masy makowej krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g 1 szklanka
- Żółtko jajka 8 szt.
- Cukier puder 60 g 1/4 szklanki
- Śmietana 18% 20 g 2 łyżki
- Białko jajka 6 szt.
- Masło 250 g 1 kostka
- Masa makowa 400 g 1 puszka
- Twaróg sernikowy 500 g 1 opakowanie
- Budyń (proszek) 80 g 1 opakowanie
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj żółtka, masło, śmietanę i cukier puder.
Zagnieć ciasto i uformuj kulę, odstaw na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkuj i rozłóż na blachę, wyłóż masę makową z puszki.
Twaróg przełóż do miski, dodaj pozostałe żółtka i miksuj na gładki krem.
Następnie dodaj budyń i wymieszaj.
Białka jaj ubij na gęstą pianę z odrobiną soli i delikatnie wmieszaj w masę sernikową.
Przełóż masę twarogową na mak i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromak
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Serniko makowiec
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec

(liczba kalorii)
Seromakowiec z gotowej masy makowej - cechy przepisu
Więcej o seromakowcu z gotowej masy makowej
Sernik i makowiec to dwa najpopularniejsze ciasta, które goszczą na naszym stole nie tylko w Święta. Jeśli co roku masz problem w podjęciu decyzji, które ciasto ma się pojawić na ważną okazją w Twoim domu, od teraz nie musisz wybierać.
Poznaj mój przepis na seromakowiec z gotowej masy makowej, który przygotujesz w kilka chwil. Mój przepis jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.
Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz w każdym większym sklepie, czyli mąka, jajka, cukier puder, śmietana 18% tłuszczu, masło, masa makowa z puszki, twaróg i budyń.
Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Zatem, jak zrobić seromakowiec z gotowej masy makowej?
W pierwszej kolejności wsyp mąkę do miski, wbij żółtka, dodaj masło, śmietanę i cukier puder. Z tych składników zagnieć ciasto i uformuj kulę. Odłóż do lodówki na około godzinę. W tym czasie twaróg przełóż do miski, dodaj pozostałe żółtka i dokładnie zmiksuj masę tak, aby powstał gładki krem. Wsyp budyń i delikatnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie delikatnie wmieszaj w masę sernikową. Ciasto wyłóż na blaszce do pieczenia, następnie posmaruj je masą makową, a na koniec wlej masę sernikową.
Tak przygotowany seromakowiec z gotowej masy makowej upiecz w piekarniku przez 45- 50 minut w 180 stopniach.
Będzie to świetny pomysł na słodki deser dla Twoich bliskich lub słodka przekąska w ciągu zabieganego tygodnia. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze seromakowca z gotowej masy makowej
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w seromakowcu z gotowej masy makowej
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na seromakowca z gotowej masy makowej
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na seromakowca z gotowej masy makowej
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w seromakowcu z gotowej masy makowej
Lista alergenów dla seromakowca z gotowej masy makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- masa makowa
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka