Przepis na seromakowca z gotowej masy makowej krok po kroku

Składniki dla 17 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj żółtka, masło, śmietanę i cukier puder.

Zagnieć ciasto i uformuj kulę, odstaw na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkuj i rozłóż na blachę, wyłóż masę makową z puszki.

Twaróg przełóż do miski, dodaj pozostałe żółtka i miksuj na gładki krem.

Następnie dodaj budyń i wymieszaj.

Białka jaj ubij na gęstą pianę z odrobiną soli i delikatnie wmieszaj w masę sernikową.

Przełóż masę twarogową na mak i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

seromakowiec z gotowej masy makowej
Seromakowiec z gotowej masy makowej
Koszt przygotowania dania
35.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
90

Seromakowiec z gotowej masy makowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o seromakowcu z gotowej masy makowej

Sernik i makowiec to dwa najpopularniejsze ciasta, które goszczą na naszym stole nie tylko w Święta. Jeśli co roku masz problem w podjęciu decyzji, które ciasto ma się pojawić na ważną okazją w Twoim domu, od teraz nie musisz wybierać.

Poznaj mój przepis na seromakowiec z gotowej masy makowej, który przygotujesz w kilka chwil. Mój przepis jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.

Do jego przygotowania będą Ci potrzebne podstawowe składniki, które bez problemu dostaniesz w każdym większym sklepie, czyli mąka, jajka, cukier puder, śmietana 18% tłuszczu, masło, masa makowa z puszki, twaróg i budyń.

Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, jak zrobić seromakowiec z gotowej masy makowej?

W pierwszej kolejności wsyp mąkę do miski, wbij żółtka, dodaj masło, śmietanę i cukier puder. Z tych składników zagnieć ciasto i uformuj kulę. Odłóż do lodówki na około godzinę. W tym czasie twaróg przełóż do miski, dodaj pozostałe żółtka i dokładnie zmiksuj masę tak, aby powstał gładki krem. Wsyp budyń i delikatnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie delikatnie wmieszaj w masę sernikową. Ciasto wyłóż na blaszce do pieczenia, następnie posmaruj je masą makową, a na koniec wlej masę sernikową.

Tak przygotowany seromakowiec z gotowej masy makowej upiecz w piekarniku przez 45- 50 minut w 180 stopniach.

Będzie to świetny pomysł na słodki deser dla Twoich bliskich lub słodka przekąska w ciągu zabieganego tygodnia. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze seromakowca z gotowej masy makowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
296.38 kcal
296.38 kcal
Białko
7.74 g
7.74 g

Węglowodany w seromakowcu z gotowej masy makowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
30.48 g
30.48 g
Węglowodany przyswajalne
29.08 g
29.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
1.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
16.18 g
16.18 g
Tłuszcze nienasycone
5.10 g
5.10 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol
122.81 mg
122.81 mg
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na seromakowca z gotowej masy makowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
131.06 µg (mcg)
131.06 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina C
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.47 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.54 mg
0.54 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Retinol
128.25 µg (mcg)
128.25 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.93 mg
0.93 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany
40.19 µg (mcg)
40.19 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten
31.13 µg (mcg)
31.13 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na seromakowca z gotowej masy makowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
145.42 mg
145.42 mg
Potas
72.61 mg
72.61 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń
112.95 mg
112.95 mg
Fosfor
90.15 mg
90.15 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez
6.12 mg
6.12 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo
1.79 mg
1.79 mg
Cynk
0.39 mg
0.39 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny seromakowca z gotowej masy makowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w seromakowcu z gotowej masy makowej

Lista alergenów dla seromakowca z gotowej masy makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • masa makowa
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania seromakowca z gotowej masy makowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Żółtko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier puder
60 g
1/4 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Twaróg sernikowy
500 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Koszt składników
60.50
Jak oceniasz przepis na seromakowca z gotowej masy makowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób