Makowiec z jabłkiem

Opublikowano: 28.05.2022 r., 14:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
makowiec z jabłkiem
Makowiec z jabłkiem
Makowiec bez mąki w połączeniu z jabłkami jest jeszcze bardziej wilgotny i puszysty, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na to niesamowite ciasto.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Miksowanie 50 min
237 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Masa makowa 1 puszka (400 g)
  • Jajko (10 szt.)
  • Cukier puder 2 szklanki (500 g)
  • Jabłko (1000 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Proszek do pieczenia 3 łyżeczki (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na makowiec z jabłkiem krok po kroku

Jabłka umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.

Białka oddziel od żółtek i ubij na gęstą pianę z odrobiną soli.

Masło przełóż do miski, wsyp cukier puder i dodaj żółtka. Utrzyj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do masy dodaj mak i starte na tarce jabłka.

Na samym końcu dodaj ubite na sztywną pianę białka jaj i wymieszaj za pomocą szpatułki.

Całość przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na makowiec z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat makowca z jabłkiem

Słodka propozycja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko. Makowiec z jabłkiem będzie idealną propozycją dla każdego.

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na domowe wypieki. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z makiem, koniecznie spróbuj i przekonaj się, jaki jest smaczny. Moja dzisiejsza wersja jest idealna dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, ale także dla osób wykluczających na co dzień gluten e swojej diety.

Mak jest spożywany w naszych dietach w niewielkich ilościach, chociaż jest bogatym źródłem, chociażby wapnia. Dlatego warto po niego sięgać nie tylko raz do roku, ale także jako dodatek do wypieków i dań. Dzisiaj z pomocą przyjdzie mi gotowa masa makowa, dzięki której nasze ciasto będzie szybkie w przygotowaniu.

Ciasto jest pyszne i łatwe, a przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Od teraz mak w domowych wypiekach nie będzie kojarzył Ci się tylko z makowcem.

Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić makowiec z jabłkiem, nie zawiera on w swoim składzie mąki pszennej, która jest źródłem glutenu w naszej diecie. Dlatego będzie to dobra propozycja na ciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Do jego przygotowania będziesz potrzebować jajka, masło, cukier, cukier puder, jabłka oraz mak z puszki, dzięki temu przygotowanie naszego ciasta będzie błyskawiczne.

W pierwszej kolejności obierz jabłka ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie rozdziel białka od żółtej i ubij je ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem, a następnie dodaj mak z puszki i starte jabłka. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj proszek do pieczenia i ubite wcześniej białka jaj.

Tak przygotowana masa makowa teraz musi trafić foremki. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45-50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasz najlepszy makowiec jest smaczny i gotowy do spożycia.

Skoro już znasz przepis na makowiec z jabłkiem, koniecznie przygotuj go na spotkanie z rodziną lub znajomymi. Będzie to niesamowity pomysł na wspólne spędzenie czasu.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w makowcu z jabłkiem

Lista alergenów dla makowca z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze makowca z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo do ciasta możesz przygotować domowy lukier, wystarczy, że wymieszaj cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
237.22
237.22
Białko (g)
3.55
3.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
32.39
32.39
Węglowodany przyswajalne (g)
30.67
30.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
1.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.88
10.88
Tłuszcze nasycone (g)
7.32
7.32
Tłuszcze nienasycone (g)
3.56
3.56
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.16
95.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
96.50
96.50
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.20
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.49
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
94.20
94.20
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.53
11.53
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.76
23.76
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
41.55
41.55
Potas (mg)
123.17
123.17
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
92.33
92.33
Fosfor (mg)
83.95
83.95
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.62
4.62
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
0.87
Cynk (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca z jabłkiem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca z jabłkiem

Koszt składników
39.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Cukier puder
500 g
2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 500 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
15 g
3 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Koszt składników
39.60