Przepis na makowiec z jabłkiem krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Jabłka umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.

Białka oddziel od żółtek i ubij na gęstą pianę z odrobiną soli.

Masło przełóż do miski, wsyp cukier puder i dodaj żółtka. Utrzyj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do masy dodaj mak i starte na tarce jabłka.

Na samym końcu dodaj ubite na sztywną pianę białka jaj i wymieszaj za pomocą szpatułki.

Całość przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

makowiec z jabłkiem
Makowiec z jabłkiem
Koszt przygotowania dania
26.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
237 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Makowiec z jabłkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makowcu z jabłkiem

Słodka propozycja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko. Makowiec z jabłkiem będzie idealną propozycją dla każdego.

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na domowe wypieki. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z makiem, koniecznie spróbuj i przekonaj się, jaki jest smaczny. Moja dzisiejsza wersja jest idealna dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, ale także dla osób wykluczających na co dzień gluten e swojej diety.

Mak jest spożywany w naszych dietach w niewielkich ilościach, chociaż jest bogatym źródłem, chociażby wapnia. Dlatego warto po niego sięgać nie tylko raz do roku, ale także jako dodatek do wypieków i dań. Dzisiaj z pomocą przyjdzie mi gotowa masa makowa, dzięki której nasze ciasto będzie szybkie w przygotowaniu.

Ciasto jest pyszne i łatwe, a przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Od teraz mak w domowych wypiekach nie będzie kojarzył Ci się tylko z makowcem.

Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić makowiec z jabłkiem, nie zawiera on w swoim składzie mąki pszennej, która jest źródłem glutenu w naszej diecie. Dlatego będzie to dobra propozycja na ciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Do jego przygotowania będziesz potrzebować jajka, masło, cukier, cukier puder, jabłka oraz mak z puszki, dzięki temu przygotowanie naszego ciasta będzie błyskawiczne.

W pierwszej kolejności obierz jabłka ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie rozdziel białka od żółtej i ubij je ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem, a następnie dodaj mak z puszki i starte jabłka. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj proszek do pieczenia i ubite wcześniej białka jaj.

Tak przygotowana masa makowa teraz musi trafić foremki. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45-50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasz najlepszy makowiec jest smaczny i gotowy do spożycia.

Skoro już znasz przepis na makowiec z jabłkiem, koniecznie przygotuj go na spotkanie z rodziną lub znajomymi. Będzie to niesamowity pomysł na wspólne spędzenie czasu.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze makowca z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
237.22 kcal
237.22 kcal
Białko
3.55 g
3.55 g

Węglowodany w makowcu z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
32.39 g
32.39 g
Węglowodany przyswajalne
30.67 g
30.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.72 g
1.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.88 g
10.88 g
Tłuszcze nasycone
5.89 g
5.89 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.56 g
3.56 g
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol
95.16 mg
95.16 mg

Witaminy w przepisie na makowiec z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
96.50 µg (mcg)
96.50 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.49 mg
0.49 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Retinol
94.20 µg (mcg)
94.20 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany
11.53 µg (mcg)
11.53 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten
23.76 µg (mcg)
23.76 µg (mcg)
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makowiec z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
41.55 mg
41.55 mg
Potas
123.17 mg
123.17 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń
92.33 mg
92.33 mg
Fosfor
83.95 mg
83.95 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez
4.62 mg
4.62 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo
0.87 mg
0.87 mg
Cynk
0.29 mg
0.29 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca z jabłkiem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu z jabłkiem

Lista alergenów dla makowca z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania makowca z jabłkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Cukier puder
500 g
2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 500 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
15 g
3 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Koszt składników
39.60
Jak oceniasz przepis na makowiec z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób