Przepis na ciasto z makiem z puszki krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Masło 150 g
- Cukier 100 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Masa makowa 540 g
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę ciasta odłóż do lodówki.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Na ciasto wyłóż masę makową i ozdób je pozostałym ciastem. Możesz też zetrzeć je na tarce, by powstała kruszonka.
Cisto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Lukier na makowiec
-
Makowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec gwiazda
-
Seromakowiec bez spodu
-
Makowiec z jabłkami i kaszą manną
-
Seromakowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec z kruszonką
-
Makowiec

(liczba kalorii)
Ciasto z makiem z puszki - cechy przepisu
Więcej o cieście z makiem z puszki
Ciasto z makiem z puszki to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha tradycyjne wypieki w nowszej odsłonie. To ciasto jest niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo słodkie. Można je przygotować w kilka chwil z kilku podstawowych składników. Będzie idealnym wyborem również na święta.
Przepis na ciasto z makiem z puszki pozwala na przygotowanie fantastycznego wypieku w kilka chwil. Jego bazą jest gotowa masa z puszki, którą można kupić w każdym większym sklepie. Jej użycie pozwala na zaoszczędzenie naprawdę sporej ilości czasu. Jeśli używa się gotowej masy, nie trzeba już namaczać ani mielić maku, co jest dość czasochłonne. Masa zawiera nie tylko zmielony drobno mak, ale także suszone i kandyzowane owoce, a także odrobinę miodu, dzięki czemu dużo lepiej smakuje. To doskonała opcja dla każdego, kto kocha naprawdę szybkie receptury. Ciasto można zrobić też z własnoręcznie przyrządzonej masy makowej, jednak zabierze to znacznie więcej czasu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z makiem z puszki, które jest smaczne, proste, a przy okazji naprawdę szybkie, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Jego podstawę stanowi kruche ciasto. To z przepisu jest elastyczne i bardzo maślane. To wspaniała baza wszystkich tart, w tym także tej makowej. Kruche ciasto zwykle przygotowywane jest bez żółtek, do tego przepisu dodaje się jedno, by ciasto miało piękniejszy kolor i lepiej się sklejało. Dzięki temu zabiegowi przepis jest naprawdę wspaniały. Tarta smakuje równie dobrze zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkim smakiem, na pewno ciekawy okaże się pomysł posmarowania blatu ciast dżemem porzeczkowym przed rozłożeniem masy makowej, dzięki temu wypiek jest nieco kwaśniejszy. To ciasto jest naprawdę szybkie, a głównym tego powodem jest gotowa masa makowa, której użycie gwarantuje zaoszczędzenie naprawdę sporej ilości czasu. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Ten prosty przepis podpowie ci jak zrobić pyszne i naprawdę eleganckie ciasto makowe w kilka chwil.
Wartości odżywcze ciasta z makiem z puszki
Energia i białka
(109g)
Węglowodany w cieście z makiem z puszki
(109g)
Tłuszcze
(109g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z makiem z puszki
(109g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z makiem z puszki
Lista alergenów dla ciasta z makiem z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło