Ciasto z makiem z puszki

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z makiem z puszki
Ciasto z makiem z puszki
Ciasto z makiem z puszki to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha tradycyjne wypieki w nowszej odsłonie. To ciasto jest niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo słodkie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
433 kcal
Kcal w porcji
109 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Masa makowa (540 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na ciasto z makiem z puszki krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę ciasta odłóż do lodówki.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Na ciasto wyłóż masę makową i ozdób je pozostałym ciastem. Możesz też zetrzeć je na tarce, by powstała kruszonka.

Cisto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z makiem z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z makiem z puszki

Ciasto z makiem z puszki to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha tradycyjne wypieki w nowszej odsłonie. To ciasto jest niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo słodkie. Można je przygotować w kilka chwil z kilku podstawowych składników. Będzie idealnym wyborem również na święta.

Przepis na ciasto z makiem z puszki pozwala na przygotowanie fantastycznego wypieku w kilka chwil. Jego bazą jest gotowa masa z puszki, którą można kupić w każdym większym sklepie. Jej użycie pozwala na zaoszczędzenie naprawdę sporej ilości czasu. Jeśli używa się gotowej masy, nie trzeba już namaczać ani mielić maku, co jest dość czasochłonne. Masa zawiera nie tylko zmielony drobno mak, ale także suszone i kandyzowane owoce, a także odrobinę miodu, dzięki czemu dużo lepiej smakuje. To doskonała opcja dla każdego, kto kocha naprawdę szybkie receptury. Ciasto można zrobić też z własnoręcznie przyrządzonej masy makowej, jednak zabierze to znacznie więcej czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z makiem z puszki, które jest smaczne, proste, a przy okazji naprawdę szybkie, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Jego podstawę stanowi kruche ciasto. To z przepisu jest elastyczne i bardzo maślane. To wspaniała baza wszystkich tart, w tym także tej makowej. Kruche ciasto zwykle przygotowywane jest bez żółtek, do tego przepisu dodaje się jedno, by ciasto miało piękniejszy kolor i lepiej się sklejało. Dzięki temu zabiegowi przepis jest naprawdę wspaniały. Tarta smakuje równie dobrze zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkim smakiem, na pewno ciekawy okaże się pomysł posmarowania blatu ciast dżemem porzeczkowym przed rozłożeniem masy makowej, dzięki temu wypiek jest nieco kwaśniejszy. To ciasto jest naprawdę szybkie, a głównym tego powodem jest gotowa masa makowa, której użycie gwarantuje zaoszczędzenie naprawdę sporej ilości czasu. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Ten prosty przepis podpowie ci jak zrobić pyszne i naprawdę eleganckie ciasto makowe w kilka chwil.

Alergeny w cieście z makiem z puszki

Lista alergenów dla ciasta z makiem z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z makiem z puszki

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, tak jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(109g)
Energia (kcal)
397.77
433.57
Białko (g)
6.78
7.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(109g)
Węglowodany (g)
58.04
63.26
Węglowodany przyswajalne (g)
55.27
60.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.77
3.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(109g)
Tłuszcz (g)
16.40
17.88
Tłuszcze nasycone (g)
12.78
13.93
Cholesterol (mg)
29.48
32.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(109g)
Sód (mg)
36.81
40.12
Wapń (mg)
200.15
218.17
Żelazo (mg)
2.93
3.20
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z makiem z puszki 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z makiem z puszki

Koszt składników
21.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Masa makowa
540 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
6.35
Za 540 g
Koszt składników
21.10