Lukier na makowiec

Opublikowano: 12.09.2021 r., 14:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lukier na makowiec podany w przezroczystej miseczce.
Lukier na makowiec
Lukier na makowiec to dodatek, który sprawia, że ciasto smakuje i prezentuje się lepiej. Choć można kupić go w sklepie, domowy jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
402 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Cukier puder (100 g)
  • Sok z cytryny 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na lukier na makowiec krok po kroku

Do rondelka przelej sok z cytryny. Dodaj do niego wodę. Całość dobrze wymieszaj i podgrzej.

Do soku dodaj cukier puder. Cały czas mieszaj, by nie powstały grudki, ale również by cukier się nie przypalił.

Gdy całość będzie odpowiednio gęsta udekoruj lukrem ciasto.

Jak oceniasz przepis na lukier na makowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat lukru na makowiec

Lukier na makowiec jest wspaniałym dodatkiem do tego tradycyjnego ciasta, który sprawia, że całość smakuje znacznie lepiej. Powoduje też, że ciasto prezentuje się bardziej elegancko. Lukier ma biały kolor, dlatego wspaniale kontrastuje z ciemną masą makową. My pyszny, lekko cytrynowy smak, dzięki czemu nie jest zbyt mdlący.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lukier do makowca, który będzie niezbyt skomplikowany, a przy tym naprawdę smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa, dlatego poradzi sobie z nią nawet początkujący cukiernik. Choć bez problemu można dostać gotowy lukier w każdym sklepie, to ten zrobiony samodzielnie smakuje lepiej, a przy tym pozbawiony jest konserwantów, czy wzmacniaczy smaku i koloru. Choć jest bardzo delikatny w smaku, to wciąż znacznie lepsza opcja niż ten dostępny w sprzedaży. Samodzielne wykonanie lukru zabiera naprawdę niewiele czasu. Wystarczy tylko kilka minut, by całość była gotowa do użycia. Choć to lukier do makowca, równie dobrze sprawdzi się także na innych wypiekach. Można nim dekorować babeczki, ciastka, pierniczki czy inne ciasta. Ma uniwersalny smak dlatego sprawdzi się naprawdę wszędzie.

Domowy lukier robi się tylko z kilku produktów, które zwykle dostępne są w spiżarni domowej na co dzień. By zrobić dobry lukier wystarczy odrobina cukru pudru, sok z cytryny i woda. Jeśli nie ma się cukru pudru wystarczy zmielić w młynku odrobinę cukru w kryształkach. W taki sposób powstanie cukier puder idealny do lukru. Można również pominąć dodatek soku z cytryny, jeśli nie lubi się tego posmaku. W takim wypadku należy zastąpić sok taką samą ilością wody i to w niej rozpuścić cukier. Nie należy jednak przesadzać z ilością płynów, gdyż wtedy lukier będzie zbyt rzadki, nie będzie też miał odpowiedniego koloru.

To sprawdzony przepis na bardzo prosty lukier do ulubionych deserów. Jest tak łatwy że, spokojnie poradzą sobie z jego zrobieniem nawet młodzi kucharze. Ten przepis na lukier do makowca pozwoli ci przygotować lukier w wersji domowej i nieco zdrowszej. Z przepisu powstaje biały lukier, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego odrobinę barwnika spożywczego i stworzyć dodatek różnokolorowy. To dodatek idealny, który w łatwy sposób odmieni każdy wypiek.

Alergeny w lukrze na makowiec

Lista alergenów dla lukru na makowiec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lukier na makowiec

Wartości odżywcze lukru na makowiec

na 100g gotowej potrawy

To dodatek, który nie powinien pojawiać się w menu zbyt często, gdyż nie jest zbyt odżywczy i zawiera sporo cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
251.38
402.20
Białko (g)
0.13
0.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
64.94
103.91
Węglowodany przyswajalne (g)
64.83
103.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.18
Glukoza (g)
0.37
0.59
Fruktoza (g)
0.41
0.66
Skrobia (g)
0.79
1.26
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.13
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.02
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
14.51
23.22
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Niacyna (mg)
0.03
0.05
Foliany (µg (mcg))
7.50
12.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.38
0.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
1.62
2.60
Potas (mg)
39.88
63.80
Wapń (mg)
2.88
4.60
Fosfor (mg)
3.00
4.80
Magnez (mg)
2.25
3.60
Żelazo (mg)
0.07
0.11
Cynk (mg)
0.03
0.04
Miedź (mg)
0.01
0.02
Mangan (mg)
0.00
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny lukru na makowiec 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lukru na makowiec

Koszt składników
5.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Sok z cytryny
60 ml
4 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
3.00
Za 60 ml
Koszt składników
5.00