Dania z jabłkiem - najlepsze przepisy
-
Szarlotka z kruszonką
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 50 min łatwy 16 187 kcal -
Jabłecznik z budyniem
Prosta szarlotka z budyniem na kruchym cieście to placek, który uwielbiają wszyscy. Dobry sposób na pyszną odmianę tradycyjnego ciasta z …
30 + 40 min łatwy 14 353 kcal -
Szarlotka królewska
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 120 min łatwy 18 143 kcal -
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie …
50 + 65 min łatwy 20 232 kcal -
Jabłecznik sypany
Ciasto z jabłkami znane jest jako jabłecznik lub szarlotka i występuję w wielu kombinacjach. Dziś pokazujemy Wam jak zrobić jabłecznik …
15 + 60 min łatwy 10 388 kcal
Dania z jabłkiem - przepisy
-
Pleśniak z jabłkami
Pleśniak z jabłkami to ciasto bardzo łatwe, a przy tym naprawdę piękne. Świetnie nadaje się jako wypiek do kawy. Można …
30 + 55 min łatwy 10 486 kcal -
Omlet z jabłkiem
Omlet z jabłkiem to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie. Omlet na słodko sprawdzi się także jako pyszny deser dla dzieci …
10 + 15 min łatwy 2 -
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal -
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Masz ochotę na szybkie ciasto do kawy bez zbędnego wysiłku? Polecam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Nie dość, że robi się …
20 + 60 min łatwy 16 426 kcal -
Indyk po angielsku
Oto indyk po angielsku, czyli wyśmienity, faszerowany indyk pieczony w całości. Poznaj ten prosty przepis i przygotuj go na obiad. …
25 + 240 min łatwy 12 207 kcal -
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
120 + 40 min łatwy 12 350 kcal
-
Klasyczne racuchy z jabłkami
Klasyczne racuchy z jabłkami i z cukrem pudrem to z pewnością dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. …
30 min łatwy 2 450 kcal -
Udka z kaczki z jabłkami
Udka z kaczki z jabłkami to pomysł na naprawdę pyszny i wykwintny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na …
20 + 80 min łatwy 2 412 kcal -
Knedle z jabłkami
Knedle z jabłkami to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkich przepisów. W tym wypadku całość jest bardzo prosta, a smakuje …
30 + 20 min łatwy 4 -
Strudel z ciasta francuskiego
Strudel z ciasta francuskiego to jeden z tych przepisów, który jest niezwykle uniwersalny. Ciasto przygotowuje się szybko, a można je …
30 + 25 min łatwy 6 333 kcal
-
Marmolada
Pyszna marmolada owocowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się idealnie …
15 + 60 min łatwy 4 -
Dżem jabłkowy
Dżem jabłkowy to świetny pomysł na przetwory domowe na zimę. Choć świeże jabłka w sklepach dostępne są przez cały rok, …
40 + 15 min łatwy 30 566 kcal -
Dżem z dyni i jabłek
Domowy dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów. …
30 + 60 min łatwy 10 -
Marmolada różana
Marmolada różana to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek lub słodkich deserów. Smaczna marmolada to produkt bardzo gęsty …
15 + 180 min łatwy 10 -
Mus z gruszek
Zdrowy mus z gruszek bez cukru to doskonała propozycja na przetwory z tych pysznych owoców do słoików na zimę. Mus …
25 + 15 min łatwy 15 114 kcal -
Kompot z jabłek do słoików
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie w okresie jesienno — zimowym. To okres, który …
40 + 20 min łatwy 8
-
Racuchy z jabłkiem
Delikatne, puszyste racuchy z jabłkiem fit posypane cukrem pudrem to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. Ich …
40 min łatwy 2 524 kcal -
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to jedna z tradycyjnych, polskich surówek, która pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw. Przepis na surówkę …
70 min łatwy 10 48 kcal -
Placki z jabłkami
Placki z jabłkami są świetnym pomysłem na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Są niesamowicie łatwe w przygotowaniu, a całość pięknie …
10 + 15 min łatwy 3 366 kcal -
Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami jest smacznym pomysłem na wspaniały i szybki deser. Sprawdzi się jako ciasto na przyjęcia, spotkania rodzinne, a …
20 + 45 min łatwy 10 341 kcal
-
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal -
Placki z dyni
Jak zrobić placki z dyni? Dynię i jabłko musisz obrać i oczyścić z pestek. Marchewkę również trzeba obrać. Te trzy …
45 min łatwy 4 422 kcal -
Surówka z selera
Pyszna surówka z selera to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 5 min łatwy 5 -
Tarta z jabłkiem
Pyszna tarta na kruchym spodzie z jabłkami to idealny pomysł na słodki deser w rodzinnym gronie lub na imprezę ze …
20 + 40 min łatwy 15 201 kcal -
Sałatka z selera naciowego
Sałatka z selera naciowego jest prostym i pysznym daniem, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych przepisów. Jej wykonanie zajmuje …
20 min łatwy 2 412 kcal -
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona jest idealnym pomysłem na wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne, rozpływa się w …
20 + 120 min średni 8 632 kcal
-
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami to pyszne i naprawdę łatwe ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Jabłka otulone cynamonowym …
35 + 30 min łatwy 10 200 kcal -
Ryż na mleku
Ryż na mleku to świetny pomysł na najlepsze śniadanie dla dzieci na słodko. Ryż z dodatkiem owoców można podać także …
10 + 20 min łatwy 5 522 kcal -
Szarlotka z bezą
Pyszna szarlotka z bezą na kruchym cieście to ciasto, które po prostu trzeba znać. Jest bardzo delikatna, maślana i kremowa …
40 + 40 min średni 10 440 kcal -
Ciasto francuskie na słodko
Ciasto francuskie na słodko to pomysł na szybkie domowe łakocie. Ciasto jest uniwersalne w smaku i świetnie komponuje się z …
20 + 20 min łatwy 10 262 kcal
Dania z jabłkiem - przepisy na dania i desery z jabłkami w roli głównej
Każdy uwielbia naleśniki z jabłkami czy racuchy z jabłkami. W czasie świąt i imprez zajadamy się szarlotką. Zagryzamy chipsy jabłkowe, a na deser smakują nam babeczki z jabłkami, jabłka w cieście, czy też kompoty z jabłek. Zaś na niestrawność jemy ryż z jabłkami. Jabłka stanowią uniwersalny dodatek w polskiej kuchni. Dodaje się je zarówno do deserów jak i do sałatek. Przedstawiamy przepisy na dania z jabłkami. Doradzamy co można zrobić z jabłek.
Jakie dania można zrobić z jabłkiem
Jabłka w kuchni polskiej
Jabłko stanowi najpopularniejszy owoc, który rośnie w Polsce. Dlatego też wymyślono liczne przepisy z jego udziałem. Jabłka są nie tylko smaczne, lecz także zdrowe. Zawierają dużo błonnika i przeciwutleniaczy. Łagodzą problemy z układem pokarmowym. Regulują poziom cukru we krwi. Wspierają odporność i odkwaszają organizm.
W kuchni polskiej stworzono liczne przepisy na dania z jabłkiem. Ponieważ jabłko jest słodkim owocem, najczęściej występują przepisy na dania na słodko, przede wszystkim wypieki. Jabłka są tak słodkie, że nie wymagają dużo cukru. Można więc je wykorzystać do wypieków fit.
Jakie dania można zrobić z jabłek:
- ryż z musem jabłkowym,
- wypieki: szarlotka i różne rodzaje jabłecznika,
- placki i racuchy z jabłkami,
- naleśniki z jabłkami,
- drożdżówki i ciastka,
- jabłko w cieście,
- jabłka pieczone,
- kompoty, soki i napoje z jabłek,
- desery z musem jabłkowym,
- sałatki z dodatkiem jabłek.
Jabłka stanowią uniwersalny dodatek do dań, gdyż mają łagodny smak i twardy miąższ. Łagodzą smak innych warzyw, oraz dodają nieco smaku słodkiego. Dzięki temu danie jest słodkie, a jednak dietetyczne. Jabłka dodaje się do soków, koktajli i smoothie warzywnych oraz zielonych napojów dietetycznych, które lepiej wówczas smakują.
Wypieki z jabłkami
Ciasta z jabłkami
Placek z jabłkami występuje w wielu sztukach kulinarnych. Przykładem jest klasyczny apple pie pochodzący z kuchni anglosaskiej, francuska tarta tatin, czy też polska szarlotka. Jabłka są tak uniwersalnym owocem, że świetnie nadają się na dodatek do ciast kruchych, biszkoptowych czy tart. Do wypieków używane są jabłka świeże, pieczone, suszone lub mus jabłkowy. Jabłeczniki są tym bardziej popularne, że jest to ciasto szybkie i proste, które zawsze się udaje.
Angielski placek z jabłkami, czyli tarta z jabłkami, stał się bardzo popularny także w USA, Holandii i Szwecji. Jego charakterystyczną cechą jest wierzch wykonany z pasków ciasta ułożonych w kratkę. Placek ten wywodzi się z angielskiego deseru i podawany jest z bitą śmietaną lub lodami. We Francji słynnym deserem jest tarta tatin, czyli jakby placek odwrócony. Tarta na spodzie ma warstwę jabłek, które przykrywa się warstwą jabłka.
Klasycznym ciastem polskim jest szarlotka, czyli ciasto z jabłkami na kruchym spodzie. Występują różne warianty tego dania, jak szarlotka sypana, czy też szarlotka z warstwą pianki z białek. Jabłka dodaje się również do wielu innych ciast z owocami.
Placki, placuszki, ciastka i desery z jabłkami
Placki i ciastka z jabłkami stanowią popularną przekąskę. Kiedyś w każdej cukierni można było kupić tradycyjną szarlotkę w postaci ciastek. Obecnie oferta ciastek z jabłkami znacznie się poszerzyła o liczne drożdżówki z jabłkami. Sposobem na smaczne, proste i szybkie ciastka i drożdżówki z jabłkami jest ciasto francuskie. Wystarczy wyjąć ciasto francuskie z lodówki i wyciąć z niego określone kształty. Następnie nakładamy na ciasto francuskie mus jabłkowy lub kawałki jabłek i pieczemy.
Świetnym daniem na śniadanie lub kolację, szczególnie lubianym przez dzieci, są placki lub racuchy z jabłkiem. Placuszki z jabłkiem robi się bardzo szybko. Wystarczy zmieszać mąkę, mleko i jajko, zrobić ciasto i usmażyć placuszki z kawałkami jabłek. Bardziej pulchne placuszki uzyskamy z dodatkiem proszku do pieczenia. Natomiast racuchy są grubsze i bardziej puszyste, gdyż robimy je na drożdżach.
Pomysły na desery z jabłkami lub musem jabłkowym nie mają granic. Można tu wymienić jabłka z cynamonem pieczone w piekarniku, jabłka w cieście, sałatkę owocową z jabłkami, czy też jabłka jako dodatek do budyniu, ryżu ze śmietaną, galaretki, czy gofry z musem z jabłek.
Proste i szybkie dania z jabłkiem
Dania na słodko z jabłkami
Dania obiadowe na słodko lubią szczególnie dzieci. Ale także dorośli je uwielbiają. Klasycznym daniem kuchni polskiej są naleśniki z jabłkiem podawane z cukrem pudrem lub ze śmietaną. Naleśniki robi się przede wszystkim z musem jabłkowym. Mus z jabłek robimy dusząc kawałki jabłek aż zmiękną i rozpadną się. Mus jabłkowy świetnie nadaje się na przetwory na zimę, gdyż można zawsze otworzyć słoik i zrobić naleśniki lub ryż z jabłkami.
Doskonałym daniem, jeśli nie mamy czasu, jest ryż z jabłkami i ze śmietaną. Jabłka łagodzą dolegliwości trawienne i są świetnym środkiem na niestrawność. Dlatego też ryż z jabłkami bez dodatków uchodzi za doskonałe i smaczne danie dietetyczne w przypadku niestrawności czy zatruć pokarmowych.
Czy z jabłek robi się dania wytrawne i na słono
W kuchni polskiej jabłka są wykorzystywane tak szeroko, że znajdują miejsce także w daniach wytrawnych. Jabłka mają delikatny, lekko kwaskowy smak. Dlatego też sprawdzają się także w wytrawnych sałatkach i daniach mięsnych. Przede wszystkim łagodzą intensywny smak niektórych warzyw. Dlatego świetnie nadają się na dodatek do sałatek. Klasyczna, polska sałatka jarzynowa zawiera świeże jabłka pokrojone w kostkę. Dzięki temu sałatka nie jest mdła, gdyż jabłka nadają jej nieco kwaskowy smak. Jabłka poprawiają także smak soków warzywnych, szczególnie jeśli do soku dodajemy warzywa o ostrym lub ziemistym smaku.
Utarte lub pokrojone w kosteczkę jabłka dodaje się do wielu sałatek zarówno surowych jak i gotowanych. Jabłka dodaje się do surówki z marchewki, czy buraczków zasmażanych. Doskonale poprawiają smak surówek z pora i selera.
Cudownym daniem jest kurczak lub kaczka z jabłkami. Do duszonego lub pieczonego mięsa, najczęściej drobiowego, dodajemy pokrojone w ćwiartki i wypestkowane jabłka. Miąższ jabłek rozpada się pod wpływem temperatury, zaś sos do mięsa robi się wspaniale kwaskowy.