Dania z jabłkiem

dania z jabłkiem

Najpopularniejszym owocem w Polsce są jabłka. Znajdują one poczesne miejsce w polskich sztuce kulinarnej, szczególnie że są to owoce uniwersalne o łagodnym smaku. Z jabłek robimy desery, musy, czy kompoty. Stanowią one najpopularniejszy owocowy dodatek do ciast. Jabłka pozwalają również zrobić szybkie i proste dania na kolację, czy przekąskę, jak placki i racuchy z jabłkami. Jabłka łagodzą i wzbogacają smak sałatek i surówek. W kuchniach świata popularne są różne rodzaje jabłeczników, jak apple pie czy tarta tatin. Rekordy popularności biją desery z musem jabłkowym. Pyszny deser stanowią babeczki, ciastka, drożdżówki z jabłkami, czy też chipsy jabłkowe.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z jabłkiem

Przepisy w temacie dania z jabłkiem

Dania z jabłkiem - przepisy na dania i desery z jabłkami w roli głównej

Każdy uwielbia naleśniki z jabłkami czy racuchy z jabłkami. W czasie świąt i imprez zajadamy się szarlotką. Zagryzamy chipsy jabłkowe, a na deser smakują nam babeczki z jabłkami, jabłka w cieście, czy też kompoty z jabłek. Zaś na niestrawność jemy ryż z jabłkami. Jabłka stanowią uniwersalny dodatek w polskiej kuchni. Dodaje się je zarówno do deserów jak i do sałatek. Przedstawiamy przepisy na dania z jabłkami. Doradzamy co można zrobić z jabłek.

Jakie dania można zrobić z jabłkiem

Jabłka w kuchni polskiej

Jabłko stanowi najpopularniejszy owoc, który rośnie w Polsce. Dlatego też wymyślono liczne przepisy z jego udziałem. Jabłka są nie tylko smaczne, lecz także zdrowe. Zawierają dużo błonnika i przeciwutleniaczy. Łagodzą problemy z układem pokarmowym. Regulują poziom cukru we krwi. Wspierają odporność i odkwaszają organizm.

W kuchni polskiej stworzono liczne przepisy na dania z jabłkiem. Ponieważ jabłko jest słodkim owocem, najczęściej występują przepisy na dania na słodko, przede wszystkim wypieki. Jabłka są tak słodkie, że nie wymagają dużo cukru. Można więc je wykorzystać do wypieków fit.

Jakie dania można zrobić z jabłek:

  • ryż z musem jabłkowym,
  • wypieki: szarlotka i różne rodzaje jabłecznika,
  • placki i racuchy z jabłkami,
  • naleśniki z jabłkami,
  • drożdżówki i ciastka,
  • jabłko w cieście,
  • jabłka pieczone,
  • kompoty, soki i napoje z jabłek,
  • desery z musem jabłkowym,
  • sałatki z dodatkiem jabłek.

Jabłka stanowią uniwersalny dodatek do dań, gdyż mają łagodny smak i twardy miąższ. Łagodzą smak innych warzyw, oraz dodają nieco smaku słodkiego. Dzięki temu danie jest słodkie, a jednak dietetyczne. Jabłka dodaje się do soków, koktajli i smoothie warzywnych oraz zielonych napojów dietetycznych, które lepiej wówczas smakują.

Wypieki z jabłkami

Ciasta z jabłkami

Placek z jabłkami występuje w wielu sztukach kulinarnych. Przykładem jest klasyczny apple pie pochodzący z kuchni anglosaskiej, francuska tarta tatin, czy też polska szarlotka. Jabłka są tak uniwersalnym owocem, że świetnie nadają się na dodatek do ciast kruchych, biszkoptowych czy tart. Do wypieków używane są jabłka świeże, pieczone, suszone lub mus jabłkowy. Jabłeczniki są tym bardziej popularne, że jest to ciasto szybkie i proste, które zawsze się udaje.

Angielski placek z jabłkami, czyli tarta z jabłkami, stał się bardzo popularny także w USA, Holandii i Szwecji. Jego charakterystyczną cechą jest wierzch wykonany z pasków ciasta ułożonych w kratkę. Placek ten wywodzi się z angielskiego deseru i podawany jest z bitą śmietaną lub lodami. We Francji słynnym deserem jest tarta tatin, czyli jakby placek odwrócony. Tarta na spodzie ma warstwę jabłek, które przykrywa się warstwą jabłka.

Klasycznym ciastem polskim jest szarlotka, czyli ciasto z jabłkami na kruchym spodzie. Występują różne warianty tego dania, jak szarlotka sypana, czy też szarlotka z warstwą pianki z białek. Jabłka dodaje się również do wielu innych ciast z owocami.

Placki, placuszki, ciastka i desery z jabłkami

Placki i ciastka z jabłkami stanowią popularną przekąskę. Kiedyś w każdej cukierni można było kupić tradycyjną szarlotkę w postaci ciastek. Obecnie oferta ciastek z jabłkami znacznie się poszerzyła o liczne drożdżówki z jabłkami. Sposobem na smaczne, proste i szybkie ciastka i drożdżówki z jabłkami jest ciasto francuskie. Wystarczy wyjąć ciasto francuskie z lodówki i wyciąć z niego określone kształty. Następnie nakładamy na ciasto francuskie mus jabłkowy lub kawałki jabłek i pieczemy.

Świetnym daniem na śniadanie lub kolację, szczególnie lubianym przez dzieci, są placki lub racuchy z jabłkiem. Placuszki z jabłkiem robi się bardzo szybko. Wystarczy zmieszać mąkę, mleko i jajko, zrobić ciasto i usmażyć placuszki z kawałkami jabłek. Bardziej pulchne placuszki uzyskamy z dodatkiem proszku do pieczenia. Natomiast racuchy są grubsze i bardziej puszyste, gdyż robimy je na drożdżach.

Pomysły na desery z jabłkami lub musem jabłkowym nie mają granic. Można tu wymienić jabłka z cynamonem pieczone w piekarniku, jabłka w cieście, sałatkę owocową z jabłkami, czy też jabłka jako dodatek do budyniu, ryżu ze śmietaną, galaretki, czy gofry z musem z jabłek.

Proste i szybkie dania z jabłkiem

Dania na słodko z jabłkami

Dania obiadowe na słodko lubią szczególnie dzieci. Ale także dorośli je uwielbiają. Klasycznym daniem kuchni polskiej są naleśniki z jabłkiem podawane z cukrem pudrem lub ze śmietaną. Naleśniki robi się przede wszystkim z musem jabłkowym. Mus z jabłek robimy dusząc kawałki jabłek aż zmiękną i rozpadną się. Mus jabłkowy świetnie nadaje się na przetwory na zimę, gdyż można zawsze otworzyć słoik i zrobić naleśniki lub ryż z jabłkami.

Doskonałym daniem, jeśli nie mamy czasu, jest ryż z jabłkami i ze śmietaną. Jabłka łagodzą dolegliwości trawienne i są świetnym środkiem na niestrawność. Dlatego też ryż z jabłkami bez dodatków uchodzi za doskonałe i smaczne danie dietetyczne w przypadku niestrawności czy zatruć pokarmowych.

Czy z jabłek robi się dania wytrawne i na słono

W kuchni polskiej jabłka są wykorzystywane tak szeroko, że znajdują miejsce także w daniach wytrawnych. Jabłka mają delikatny, lekko kwaskowy smak. Dlatego też sprawdzają się także w wytrawnych sałatkach i daniach mięsnych. Przede wszystkim łagodzą intensywny smak niektórych warzyw. Dlatego świetnie nadają się na dodatek do sałatek. Klasyczna, polska sałatka jarzynowa zawiera świeże jabłka pokrojone w kostkę. Dzięki temu sałatka nie jest mdła, gdyż jabłka nadają jej nieco kwaskowy smak. Jabłka poprawiają także smak soków warzywnych, szczególnie jeśli do soku dodajemy warzywa o ostrym lub ziemistym smaku.

Utarte lub pokrojone w kosteczkę jabłka dodaje się do wielu sałatek zarówno surowych jak i gotowanych. Jabłka dodaje się do surówki z marchewki, czy buraczków zasmażanych. Doskonale poprawiają smak surówek z pora i selera.

Cudownym daniem jest kurczak lub kaczka z jabłkami. Do duszonego lub pieczonego mięsa, najczęściej drobiowego, dodajemy pokrojone w ćwiartki i wypestkowane jabłka. Miąższ jabłek rozpada się pod wpływem temperatury, zaś sos do mięsa robi się wspaniale kwaskowy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto