Przepis na ciasto z mascarpone i kajmakiem krok po kroku
- Mascarpone 1000 g
- Cukier puder 200 g
- Śmietanka kremowa 36% 500 ml
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Masło 150 g
- Cukier 100 g
- Żółtko jajka 2 szt.
- Śmietana 18% 25 g
- Kajmak 200 g
- Orzechy arachidowe (ziemne) 80 g
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i śmietanę.
Rozetrzyj składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta.
Dodaj żółtka i zagnieć ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Włóż do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozłóż na formę pokrytą papier do pieczenia i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Całość ubij na gładką masę.
Masę serową wyłóż na spód ciasta.
Ciasto ozdób kajmakiem i posiekanymi orzechami.
Często zadawane pytania
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec z jabłkami
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromak
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Serniko makowiec
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec

(liczba kalorii)
Ciasto z mascarpone i kajmakiem - cechy przepisu
Więcej o cieście z mascarpone i kajmakiem
Ciasto z mascarpone i kajmakiem to przepyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie desery. Całość jest prosta, a przy okazji przepięknie się prezentuje. Będzie dobrym wyborem na wszystkie eleganckie przyjęcia, ale również imprezy w gronie najbliższych.
Przepis na ciasto z mascarpone i kajmakiem jest niezwykle prosty, jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Dlatego to wspaniała opcja nawet dla początkujących kucharzy. Ciasto jest delikatne i bardzo maślane, a krem niezwykle smaczny i bardzo słodki. Ten deser udowadnia, że nie trzeba wiele, by stworzyć naprawdę wspaniałą opcję na co dzień. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na trzy części. Pierwsza to zrobienie bazowego ciasta kruchego, druga opiera się na serowym kremie, trzecia i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mascarpone i kajmakiem, by było naprawdę smaczne, słodkie i pełne smaku, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Spód zrobiony jest na bazie kruchego ciasta, które w tym przepisie jest nieco inne. Do jego przygotowania używa się również śmietany, dzięki czemu jest bardziej elastyczne, puszyste i nie przerywa się. Masa na górze jest nieco inspirowana sernikiem, jednak podawane jest w wersji na zimno. Dodatkowo robi się go z serkiem mascarpone, a nie twarogiem. To wspaniała opcja dla tych, którzy szukają tradycyjnego ciasta, lecz w nieco innej odsłonie. Całość udekorowana jest przez smaczny karmel, który robiony jest na bazie masy kajmakowej i obsypany smacznymi orzechami.
To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem, ale i polewę. Do jej przygotowania potrzebna jest masa kajmakowa z puszki. Można ją jednak zastąpić, taką przygotowaną samodzielnie w domu, choć jest to niewątpliwe dużo bardziej czasochłonne. To dobre ciasto dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Wartości odżywcze ciasta z mascarpone i kajmakiem
Energia i białka
(256g)
Węglowodany w cieście z mascarpone i kajmakiem
(256g)
Tłuszcze
(256g)
Witaminy w przepisie na ciasto z mascarpone i kajmakiem
(256g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z mascarpone i kajmakiem
(256g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z mascarpone i kajmakiem
Lista alergenów dla ciasta z mascarpone i kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Masło
- Śmietana 18%
- kajmak
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Orzechy arachidowe (ziemne)