Przepis na ciasto z mascarpone i kajmakiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i śmietanę.

Rozetrzyj składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta.

Dodaj żółtka i zagnieć ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Włóż do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozłóż na formę pokrytą papier do pieczenia i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Całość ubij na gładką masę.

Masę serową wyłóż na spód ciasta.

Ciasto ozdób kajmakiem i posiekanymi orzechami.

Ciasto z mascarpone i kajmakiem ułożone na paterze.
ciasto z mascarpone i kajmakiem
Koszt przygotowania dania
47.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1015 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Ciasto z mascarpone i kajmakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z mascarpone i kajmakiem

Ciasto z mascarpone i kajmakiem to przepyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie desery. Całość jest prosta, a przy okazji przepięknie się prezentuje. Będzie dobrym wyborem na wszystkie eleganckie przyjęcia, ale również imprezy w gronie najbliższych.

Przepis na ciasto z mascarpone i kajmakiem jest niezwykle prosty, jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Dlatego to wspaniała opcja nawet dla początkujących kucharzy. Ciasto jest delikatne i bardzo maślane, a krem niezwykle smaczny i bardzo słodki. Ten deser udowadnia, że nie trzeba wiele, by stworzyć naprawdę wspaniałą opcję na co dzień. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na trzy części. Pierwsza to zrobienie bazowego ciasta kruchego, druga opiera się na serowym kremie, trzecia i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mascarpone i kajmakiem, by było naprawdę smaczne, słodkie i pełne smaku, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Spód zrobiony jest na bazie kruchego ciasta, które w tym przepisie jest nieco inne. Do jego przygotowania używa się również śmietany, dzięki czemu jest bardziej elastyczne, puszyste i nie przerywa się. Masa na górze jest nieco inspirowana sernikiem, jednak podawane jest w wersji na zimno. Dodatkowo robi się go z serkiem mascarpone, a nie twarogiem. To wspaniała opcja dla tych, którzy szukają tradycyjnego ciasta, lecz w nieco innej odsłonie. Całość udekorowana jest przez smaczny karmel, który robiony jest na bazie masy kajmakowej i obsypany smacznymi orzechami.

To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem, ale i polewę. Do jej przygotowania potrzebna jest masa kajmakowa z puszki. Można ją jednak zastąpić, taką przygotowaną samodzielnie w domu, choć jest to niewątpliwe dużo bardziej czasochłonne. To dobre ciasto dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Wartości odżywcze ciasta z mascarpone i kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(256g)
Energia (kalorie)
396.73 kcal
1015.64 kcal
Białko
4.67 g
11.97 g

Węglowodany w cieście z mascarpone i kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(256g)
Węglowodany
25.96 g
66.47 g
Węglowodany przyswajalne
25.81 g
66.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.15 g
0.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(256g)
Tłuszcz
30.54 g
78.17 g
Tłuszcze nasycone
24.54 g
62.83 g
Tłuszcze nienasycone
3.24 g
8.30 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
78.56 mg
201.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z mascarpone i kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(256g)
Witamina C
0.21 mg
0.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z mascarpone i kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(256g)
Sód
38.79 mg
99.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
79.94 mg
204.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
1.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mascarpone i kajmakiem 89
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z mascarpone i kajmakiem

Lista alergenów dla ciasta z mascarpone i kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • kajmak
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Cena przygotowania ciasta z mascarpone i kajmakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
1000 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 1000 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
25 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Kajmak
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
80 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Koszt składników
64.70
Jak oceniasz przepis na ciasto z mascarpone i kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób