Ciasto z mascarpone i kajmakiem

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z mascarpone i kajmakiem ułożone na paterze.
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
Ciasto z mascarpone i kajmakiem to przepyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie desery. Całość jest prosta, a przy okazji przepięknie się prezentuje.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 15 min
1015 kcal
Kcal w porcji
256 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mascarpone (1000 g)
  • Cukier puder (200 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Śmietana 18% (25 g)
  • Kajmak (200 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm

Przepis na ciasto z mascarpone i kajmakiem krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i śmietanę.

Rozetrzyj składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta.

Dodaj żółtka i zagnieć ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Włóż do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozłóż na formę pokrytą papier do pieczenia i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Całość ubij na gładką masę.

Masę serową wyłóż na spód ciasta.

Ciasto ozdób kajmakiem i posiekanymi orzechami.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mascarpone i kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z mascarpone i kajmakiem

Ciasto z mascarpone i kajmakiem to przepyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie desery. Całość jest prosta, a przy okazji przepięknie się prezentuje. Będzie dobrym wyborem na wszystkie eleganckie przyjęcia, ale również imprezy w gronie najbliższych.

Przepis na ciasto z mascarpone i kajmakiem jest niezwykle prosty, jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Dlatego to wspaniała opcja nawet dla początkujących kucharzy. Ciasto jest delikatne i bardzo maślane, a krem niezwykle smaczny i bardzo słodki. Ten deser udowadnia, że nie trzeba wiele, by stworzyć naprawdę wspaniałą opcję na co dzień. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na trzy części. Pierwsza to zrobienie bazowego ciasta kruchego, druga opiera się na serowym kremie, trzecia i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mascarpone i kajmakiem, by było naprawdę smaczne, słodkie i pełne smaku, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Spód zrobiony jest na bazie kruchego ciasta, które w tym przepisie jest nieco inne. Do jego przygotowania używa się również śmietany, dzięki czemu jest bardziej elastyczne, puszyste i nie przerywa się. Masa na górze jest nieco inspirowana sernikiem, jednak podawane jest w wersji na zimno. Dodatkowo robi się go z serkiem mascarpone, a nie twarogiem. To wspaniała opcja dla tych, którzy szukają tradycyjnego ciasta, lecz w nieco innej odsłonie. Całość udekorowana jest przez smaczny karmel, który robiony jest na bazie masy kajmakowej i obsypany smacznymi orzechami.

To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem, ale i polewę. Do jej przygotowania potrzebna jest masa kajmakowa z puszki. Można ją jednak zastąpić, taką przygotowaną samodzielnie w domu, choć jest to niewątpliwe dużo bardziej czasochłonne. To dobre ciasto dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Alergeny w cieście z mascarpone i kajmakiem

Lista alergenów dla ciasta z mascarpone i kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • kajmak
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Wartości odżywcze ciasta z mascarpone i kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(256g)
Energia (kcal)
396.73
1015.64
Białko (g)
4.67
11.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(256g)
Węglowodany (g)
25.96
66.47
Węglowodany przyswajalne (g)
25.81
66.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(256g)
Tłuszcz (g)
30.54
78.17
Tłuszcze nasycone (g)
27.29
69.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.24
8.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.56
201.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(256g)
Witamina C (mg)
0.21
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(256g)
Sód (mg)
38.79
99.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.94
204.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
1.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mascarpone i kajmakiem 89
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mascarpone i kajmakiem

Koszt składników
64.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
1000 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 1000 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
25 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Kajmak
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
80 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Koszt składników
64.70