Przepis na masę makową z mielonego maku krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, miód
To będzie niezbędne
sitko, miska, rondelek, maszynka do mielenia, ściereczka

Mak wsyp do miski i zalej wrzątkiem, tak by woda przykryła nasiona. Przykryj i odstaw na minimum 30 minut.

Odkryj i zostaw do ostygnięcia. Następnie odcedź przez sitko wyłożone ściereczką. Dobrze odciśnij.

Mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.

Orzechy posiekaj. Owoce suszone i skórkę kandyzowaną pokrój w drobną kostkę.

Masło rozpuść w rondelku.

Do zmielonego maku dodaj miód, masło, owoce, orzechy i skórkę. Dokładnie wymieszaj.

Masę makową przechowuj w lodówce.

Często zadawane pytania

Masa makowa z mielonego maku w białej miseczce z dodatkiem bakalii
Masa makowa z mielonego maku
Koszt przygotowania dania
19.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2858 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
75

Masa makowa z mielonego maku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o masie makowej z mielonego maku

Pyszna masa makowa z mielonego maku z bakaliami stanowi podstawę makowca. Warto wykonać ten prosty przepis samodzielnie, dzięki czemu można dowolnie wybierać sobie dodatki do masy makowej.

Ten sprawdzony przepis na masę makową z mielonego maku należy rozpocząć od namoczenia maku we wrzątku. Na początku mak wsyp do miski i zalej wrzątkiem, tak by woda przykryła nasiona. Przykryj i odstaw na minimum 30 minut. Odkryj i zostaw do ostygnięcia. Następnie odcedź przez sitko wyłożone ściereczką. Dobrze odciśnij. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Orzechy posiekaj. Owoce suszone i skórkę kandyzowaną pokrój w drobną kostkę. Masło rozpuść w rondelku. Do zmielonego maku dodaj miód, masło, owoce, orzechy i skórkę. Dokładnie wymieszaj. Masę makową przechowuj w lodówce do pięciu dni. Tak domowa, najlepsza masa to świetny pomysł na dodatek do ciasta lub np. makaronu.

Mak jest bardzo niedoceniany i sięgamy po niego głównie w czasie około świątecznym. Wiąże się to z symboliką maku jaką jest płodność, pomyślność i dostatek na cały następny rok. I nie jest to wcale zaskoczeniem, ponieważ mak sam w sobie jest bardzo bogaty w wartości odżywcze. Przede wszystkim bogaty jest w wapń, którego w maku jest dużo więcej niż np. w żółtym serze (na 100 g produktu). Ma w sobie również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę E, a także magnez, cynk, żelazo i fosfor. Jest to roślina oleista, więc jest też świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działają one prozdrowotnie na układ nerwowy, układ krwionośny, odporność, a także przeciwdziałają nowotworom. Mak można spotkać pod kilkoma rodzajami. W kuchni wykorzystywany jest głównie mak niebieski (najbardziej popularny) oraz delikatniejszy w smaku mak biały. Ten ostatni jest używany głównie do wytwarzania rogali świętomarcińskich. Najbardziej rozpoznawalny jest mak polny, a wzbudzający największe emocje — lekarski. Mak, choć sam w sobie jest zdrowym produktem, to może wchodzić w interakcje z lekami. Zalecam więc zasięgnąć porady lekarskiej, jeśli przyjmujesz jakieś leki na stałe, a chcesz spożyć go w większej ilości.

Wartości odżywcze masy makowej z mielonego maku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kalorie)
439.72 kcal
2858.19 kcal
Białko
8.86 g
57.56 g

Węglowodany w masie makowej z mielonego maku

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany
43.56 g
283.13 g
Węglowodany przyswajalne
34.42 g
223.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
9.13 g
59.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz
28.74 g
186.80 g
Tłuszcze nasycone
7.71 g
50.08 g
Tłuszcze nienasycone
21.03 g
136.72 g
Tłuszcze jednonasycone
4.95 g
32.20 g
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
16.07 g
104.48 g
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Cholesterol
15.93 mg
103.52 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na masę makową z mielonego maku

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A
56.11 µg (mcg)
364.72 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
1.12 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina C
1.50 mg
9.77 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina E
0.96 mg
6.22 mg
Brak danych dla: rodzynki, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Retinol
49.70 µg (mcg)
323.07 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Tiamina
0.36 mg
2.37 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.53 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Niacyna
0.65 mg
4.24 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Foliany
43.65 µg (mcg)
283.71 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Beta karoten
73.93 µg (mcg)
480.52 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na masę makową z mielonego maku

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód
18.83 mg
122.42 mg
Potas
425.30 mg
2764.43 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Wapń
551.78 mg
3586.56 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Fosfor
372.22 mg
2419.44 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Magnez
151.28 mg
983.31 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Żelazo
4.26 mg
27.66 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Cynk
3.36 mg
21.85 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Miedź
0.81 mg
5.28 mg
Brak danych dla: daktyle suszone, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Mangan
2.90 mg
18.82 mg
Brak danych dla: miód, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny masy makowej z mielonego maku 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w masie makowej z mielonego maku

Lista alergenów dla masy makowej z mielonego maku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka cytryny

W przepisie na masę makową z mielonego maku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania masy makowej z mielonego maku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mak niebieski
200 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Miód
120 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
5.14
Za 120 g
Masło
40 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Orzechy włoskie
60 g
lub inne
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Morele
30 g
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 30 g
Daktyle suszone
30 g
9.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 30 g
Rodzynki
30 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Kandyzowana skórka cytryny
30 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 g
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na masę makową z mielonego maku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.4% osób