Przepis na makowiec drożdżowy krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 750 250 g
  • drożdże świeże 25 g
  • Cukier 25 g
  • Mleko 3,2% 100 ml
  • Jajko 2 szt.
  • Masło 25 g
  • masa makowa 400 g
  • Orzechy włoskie 25 g garść
  • Suszona żurawina 25 g garść
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, ściereczka

Mleko delikatnie podgrzej, a Masło roztop w garnku.

To miski wsyp mąkę, zrób z niej dołek i wsyp do niego drożdże oraz cukier. Do dołka wlej ciepłe mleko i delikatnie zagarnij do środka kilka łyżek mąki. Całość przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.

Po tym czasie do mąki dodaj żółtka jaj i delikatnie zagnieść wszystkie składniki przy pomocy łyżki. Następnie do masy dodaj ciepłe masło i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut (do momentu aż będzie gładkie i elastyczne).

Następnie z ciasta uformować kulę, włóż ją do miski, przykryj ścierką i odstaw Ciepłe miejsce na około godzinę.

W tym czasie przygotuj masę makową: gotową masę makową wymieszaj z posiekanymi orzechami i żurawiną. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z masą makową.

Ciasto wyłóż na stolnicę i przez chwilę wyrabiaj. Następnie rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30x35 cm.

Na ciasto wyłóż masę makową i rozprowadź ją z zachowaniem około 2 cm wolnego brzegu.

Ciasto zawiń w roladę wzdłuż dłuższego boku.

Makowiec połóż na papierze do pieczenia i zawiń go z zachowaniem odrobiny wolnej przestrzeni. Ciasto połóż na blaszce do pieczenia i pozostaw na około 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięty makowiec pierz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Upieczony makowiec wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Przestudzony makowiec możesz udekorować lukrem lub posypać cukrem puderem.

Makowiec drożdżowy udekorowany lukrem i ziarnami maku ułożony jest na metalowym półmisku.
Makowiec drożdżowy
Koszt przygotowania dania
11.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
303 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
71

Makowiec drożdżowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makowcu drożdżowym

Makowiec drożdżowy to typowe danie, które serwujemy przeważnie w okresie wigilijnym lub wielkanocnym. Jest to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Makowiec jest tak pyszny, że możesz przygotować go nie tylko w okresie świątecznym. Sprawdzony przepis na makowiec drożdżowy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Produkty spożywcze, których potrzebujesz do zrobienia makowca to: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, mleko spożywcze, jajka, masło, masa makowa, orzechy włoskie oraz żurawina suszona. Produkty te znajdziesz większości supermarketów. W dalszej części dowiesz się jak upiec makowiec drożdżowy.

Orzechy włoskie, które stanowią dodatek do masy makowej, są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Orzechy te są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 oraz omega-3. Znajdziemy w nich również niektóre witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, cynk, mangan oraz jod. Kwasy tłuszczowe obecne w orzechach obniżają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Orzechy włoskie są polecane również osobom, które są przemęczone oraz zestresowane – dzieje się tak poprzez ochronne działanie kwasu foliowego i magnezu na układ nerwowy.

Mleko spożywcze oraz jajka, których użyjemy do przygotowania ciasta, również zawierają spore ilości cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim łatwoprzyswajalne i pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowując ciasto drożdżowe z makiem to danie, które w kuchni polskiej przygotowujemy najczęściej w okresie świątecznym, zarówno w okresie bożonarodzeniowym jak i wielkanocnym. Jest to dobry dodatek do herbaty i kawy podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatek orzechów włoskich do makowca sprawia, że ciasto jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Wartości odżywcze makowca drożdżowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
303.96 kcal
303.96 kcal
Białko
7.66 g
7.66 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w makowcu drożdżowym

Na 100g
Na porcję (100g)
Węglowodany
48.08 g
48.08 g
Węglowodany przyswajalne
44.69 g
44.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
9.55 g
9.55 g

Składniki mineralne w przepisie na makowiec drożdżowy

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
49.49 mg
49.49 mg
Wapń
170.95 mg
170.95 mg
Żelazo
2.61 mg
2.61 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca drożdżowego 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu drożdżowym

Lista alergenów dla makowca drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania makowca drożdżowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Cukier
25 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
masa makowa
400 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Orzechy włoskie
25 g
garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Suszona żurawina
25 g
garść
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
46.00
Łączny koszt
11.06
Jak oceniasz przepis na makowiec drożdżowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób