Makowiec drożdżowy

Opublikowano: 05.09.2021 r., 16:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makowiec drożdżowy udekorowany lukrem i ziarnami maku ułożony jest na metalowym półmisku.
Makowiec drożdżowy
Makowiec drożdżowy w kuchni polskiej przygotowywany jest szczególnie w okresie świątecznym. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne ciasto.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 35 min
303 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (250 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Cukier (25 g)
  • Mleko 3,2% (100 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło (25 g)
  • Masa makowa (400 g)
  • Orzechy włoskie garść (25 g)
  • Suszona żurawina garść (25 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, ściereczka

Przepis na makowiec drożdżowy krok po kroku

Mleko delikatnie podgrzej, a Masło roztop w garnku.

To miski wsyp mąkę, zrób z niej dołek i wsyp do niego drożdże oraz cukier. Do dołka wlej ciepłe mleko i delikatnie zagarnij do środka kilka łyżek mąki. Całość przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.

Po tym czasie do mąki dodaj żółtka jaj i delikatnie zagnieść wszystkie składniki przy pomocy łyżki. Następnie do masy dodaj ciepłe masło i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut (do momentu aż będzie gładkie i elastyczne).

Następnie z ciasta uformować kulę, włóż ją do miski, przykryj ścierką i odstaw Ciepłe miejsce na około godzinę.

W tym czasie przygotuj masę makową: gotową masę makową wymieszaj z posiekanymi orzechami i żurawiną. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z masą makową.

Ciasto wyłóż na stolnicę i przez chwilę wyrabiaj. Następnie rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30x35 cm.

Na ciasto wyłóż masę makową i rozprowadź ją z zachowaniem około 2 cm wolnego brzegu.

Ciasto zawiń w roladę wzdłuż dłuższego boku.

Makowiec połóż na papierze do pieczenia i zawiń go z zachowaniem odrobiny wolnej przestrzeni. Ciasto połóż na blaszce do pieczenia i pozostaw na około 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięty makowiec pierz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Upieczony makowiec wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Przestudzony makowiec możesz udekorować lukrem lub posypać cukrem puderem.

Jak oceniasz przepis na makowiec drożdżowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat makowca drożdżowego

Makowiec drożdżowy to typowe danie, które serwujemy przeważnie w okresie wigilijnym lub wielkanocnym. Jest to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Makowiec jest tak pyszny, że możesz przygotować go nie tylko w okresie świątecznym. Sprawdzony przepis na makowiec drożdżowy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Produkty spożywcze, których potrzebujesz do zrobienia makowca to: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, mleko spożywcze, jajka, masło, masa makowa, orzechy włoskie oraz żurawina suszona. Produkty te znajdziesz większości supermarketów. W dalszej części dowiesz się jak upiec makowiec drożdżowy.

Orzechy włoskie, które stanowią dodatek do masy makowej, są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Orzechy te są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 oraz omega-3. Znajdziemy w nich również niektóre witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, cynk, mangan oraz jod. Kwasy tłuszczowe obecne w orzechach obniżają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Orzechy włoskie są polecane również osobom, które są przemęczone oraz zestresowane – dzieje się tak poprzez ochronne działanie kwasu foliowego i magnezu na układ nerwowy.

Mleko spożywcze oraz jajka, których użyjemy do przygotowania ciasta, również zawierają spore ilości cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim łatwoprzyswajalne i pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowując ciasto drożdżowe z makiem to danie, które w kuchni polskiej przygotowujemy najczęściej w okresie świątecznym, zarówno w okresie bożonarodzeniowym jak i wielkanocnym. Jest to dobry dodatek do herbaty i kawy podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatek orzechów włoskich do makowca sprawia, że ciasto jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Alergeny w makowcu drożdżowym

Lista alergenów dla makowca drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze makowca drożdżowego

na 100g gotowej potrawy

Tylko wiesz to doskonały deser do kawy. Przeważnie wykorzystywany jest w okresie świątecznym. Jest to potrawa dość kaloryczna, dlatego ogranicz spożywanie w swojej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
303.96
303.96
Białko (g)
7.66
7.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
48.08
48.08
Węglowodany przyswajalne (g)
44.69
44.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.39
3.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.55
9.55
Tłuszcze nasycone (g)
6.49
6.49
Cholesterol (mg)
48.22
48.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
49.49
49.49
Wapń (mg)
170.95
170.95
Żelazo (mg)
2.61
2.61
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca drożdżowego 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca drożdżowego

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Cukier
25 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Masa makowa
400 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Orzechy włoskie
25 g
garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Suszona żurawina
25 g
garść
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 25 g
Koszt składników
46.00