Przepis na makowiec na biszkopcie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
To będzie niezbędne
piekarnik

Mak zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut. Odlej wodę i zmiel 3 krotnie.

Pokrój drobno orzechy włoskie oraz rodzynki i żurawinę.

W misce wymieszaj mak z orzechami i owocami oraz skórką pomarańczy, dodaj miód, aromat migdałowy i masło.

Ubij białka jajek z cukrem na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj.

Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w 175 stopniach przez 20 minut.

Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. W misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj 200g cukru, ubij jeszcze przez 2 minuty. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułą.

Na masę makową wylej ciasto na biszkopt. Wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut.

Gotowe ciasto wystudź na kratce i wyłóż biszkoptem do dołu.

Często zadawane pytania

Makowiec na biszkopt ie podany na drewnianej desce. Dookoła niego znajdują się bożonarodzeniowe ozdoby.
Makowiec na biszkopcie
Koszt przygotowania dania
58.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
757 kcal
Liczba alergenów w daniu
6
64

Makowiec na biszkopcie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makowcu na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie to wspaniała propozycja na pyszny i szybki makowiec do kawy i herbaty. Ten rodzaj makowca możesz przygotować na szybko, gdy nie masz czasu na zrobienie ciasta drożdżowego. Ciasto jest równie miękkie i wilgotne jak wersja tradycyjna zawijańca. Przepis na makowiec na biszkopcie jest bardzo łatwy w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go wykonać. Dobry makowiec przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mak niebieski, orzechy włoskie, rodzynki, suszona żurawina, kandyzowana skórka z pomarańczy, miód, cukier, masło, jajka, aromat migdałowy.

Jak zrobić makowiec na biszkopcie? Na początek przygotuj masę makową. Mak zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut. Odlej wodę i zmiel go trzykrotnie. Pokrój drobno orzechy włoskie, rodzynki i żurawinę. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. W misce wymieszaj mak, ciepłe masło, orzechy, owoce suszone i skórkę z pomarańczy oraz aromat migdałowy i miód. Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę makową. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 20 minut. W między czasie przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przelej na podpieczone ciasto makowe. Piecz jeszcze 35-40 minut. Ciasto wystudź i ułóż na paterze biszkoptem do dołu. Możesz je udekorować cukrem pudrem.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz składniki mineralne takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego.

Podsumowując makowiec na biszkopcie to smaczny pomysł na dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną. Masa makowa przygotowana w domu jest smaczna i nie zawiera konserwantów. Jeśli zastanawiasz się ile czasu ciasto możesz przechowywać w lodówce ? Odpowiedź brzmi do 7 dni.

Wartości odżywcze makowca na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
378.78 kcal
757.56 kcal
Białko
8.69 g
17.39 g
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany w makowcu na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
44.02 g
88.05 g
Węglowodany przyswajalne
38.11 g
76.22 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.91 g
11.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
20.78 g
41.56 g
Tłuszcze nasycone
6.28 g
12.56 g
Tłuszcze nienasycone
14.50 g
29.00 g
Tłuszcze jednonasycone
3.91 g
7.82 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
10.59 g
21.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
52.28 mg
104.56 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makowiec na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
59.27 µg (mcg)
118.54 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.77 mg
1.54 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.83 mg
1.67 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, rodzynki, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
58.30 µg (mcg)
116.60 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.55 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.32 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna
0.74 mg
1.48 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany
38.03 µg (mcg)
76.07 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Beta karoten
11.92 µg (mcg)
23.85 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makowiec na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
54.50 mg
108.99 mg
Potas
319.31 mg
638.62 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń
363.16 mg
726.32 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor
269.65 mg
539.30 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez
101.56 mg
203.12 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo
3.14 mg
6.29 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk
2.33 mg
4.67 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź
0.55 mg
1.09 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca na biszkopcie 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu na biszkopcie

Lista alergenów dla makowca na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • aromat migdałowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania makowca na biszkopcie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mak niebieski
500 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 500 g
Orzechy włoskie
150 g
3 garści
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Miód
200 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Masło
130 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Rodzynki
100 g
2 garści
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Suszona żurawina
100 g
2 garści
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
70 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Mąka ziemniaczana
70 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
86.50
Jak oceniasz przepis na makowiec na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób