Miód - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
Miód 74 61
Miód sztuczny 74 61
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Jaki jest indeks glikemiczny miodu?
Indeks glikemiczny - miód

Wskaźnik indeksu glikemicznego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak Miód indeks glikemiczny wynosi 74, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak Miód sztuczny indeks glikemiczny wynosi 74, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z miodzie
Truskawki

Tabela informacyjna dla Miód, Miód sztuczny

Miód Miód sztuczny
Kategoria produktu Cukier, słodkie przetwory, słodycze Cukier, słodkie przetwory, słodycze
Cena 15.00zł 15.00zł
Kalorie 304,0
(na 100 g)
304,0
(na 100 g)
Alergie*
Dieta wegańska Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak
Indeks glikemiczny 74
(wysoki)
74
(wysoki)

Zobacz przepisy wykorzystujące Miód, Miód sztuczny

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto