Przepisy z miodem - polecane przepisy
-
Kutia
Kutia to ulubiona wigilijna potrawa mojego taty, który nie wyobraża sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Składniki na tę potrawę …
15 + 15 min średni 2 390 kcal -
Sos musztardowo miodowy
Sos musztardowo miodowy jest idealnym dodatkiem do pysznych sałatek i mięsa. Robi się go niezwykle szybko, z podstawowych składników. Ten …
15 min łatwy 4 71 kcal -
Grzane piwo
Grzane piwo to bardzo dobry pomysł na pyszny napój z alkoholem. Podaje się go najczęściej zimą na różnych imprezach odbywających …
3 + 6 min łatwy 4 -
Żeberka bbq
Żeberka BBQ są bardzo smaczne, dlatego warto sięgnąć po ten przepis. Nie są trudne do zrobienia, ale ich przygotowanie zajmuje …
20 + 135 min łatwy 3 676 kcal -
Miodownik z kaszą manną
Miodownik z kaszą manną to prosty przepis na pyszne ciasto. Możesz je podać podczas wielu różnych okazji. Pamiętaj, że ciasto …
40 + 60 min łatwy 10 1007 kcal
Przepisy z miodem - pozostałe przepisy
-
Żeberka w miodzie
Żeberka w miodzie są bardzo dobre. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skompilowane do przygotowania, to w rzeczywistości …
20 + 70 min łatwy 3 744 kcal -
Podudzia z kurczaka
Pieczone podudzia z kurczaka to doskonała propozycja na mięsny dodatek do dania głównego podczas obiadu. Mięso to doskonale smakuje z …
15 + 40 min łatwy 5 311 kcal -
Ciasto pszczółka
Ciasto pszczółka to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto …
25 + 50 min łatwy 10 -
Biała kiełbasa
Biała kiełbasa to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni, w której przygotowywana jest od …
60 min średni 6 370 kcal -
Miękkie pierniczki
Miękkie pierniczki to bardzo dobry pomysł na domowy deser, który doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy i herbaty. Pierniczki …
30 + 20 min łatwy 20 -
Mrowisko ciasto
Mrowisko ciasto to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Mrówkowiec, bo tak też jest zwane ciasto, jest …
20 + 20 min łatwy 10
-
Schab w sosie musztardowym
Schab duszony w sosie musztardowym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do Świetnie komponuje się z ugotowanymi ziemniakami oraz …
20 + 80 min łatwy 4 341 kcal -
Ciasto miodownik
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 25 min średni 18 431 kcal -
Ciasto miodowe
Ciasto miodowe to jeden z tych wypieków, który przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych placków. Ze względu na słodki smak ciężko …
45 + 45 min łatwy 10 1093 kcal -
Syrop z czosnku miodu i cytryny
Syrop z czosnku miodu i cytryny to bardzo dobry pomysł na pyszny sposób na przeziębienie. Prosty przepis wykorzystać można, gdy …
10 min łatwy 10
-
Syrop z imbiru cytryny i miodu
Syrop z imbiru cytryny i miodu to doskonała opcja dla wszystkich osób, które uwielbiają ciekawe dodatki do herbaty. Ten syrop …
20 min łatwy 10 -
Makowiec na biszkopcie
Makowiec na biszkopcie to wspaniała propozycja na pyszny i szybki makowiec do kawy i herbaty. Ten rodzaj makowca możesz przygotować …
20 + 50 min średni 10 757 kcal -
Nalewka orzechowa
Nalewka orzechowa to świetna propozycja na nalewkę ze spirytusem. Jeśli chcesz przygotować słabszy trunek, możesz przygotować nalewkę na wódce. Nalewki …
20 min łatwy 20 165 kcal -
Udka pieczone w piekarniku na blasze
Udka pieczone w piekarniku na blasze to doskonała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Udka świetnie smakują podane na …
10 + 60 min łatwy 7 360 kcal -
Ciasto czeskie
Ciasto czeskie to przepyszny wypiek, który jest niezwykle elegancki. Ten nowoczesny miodownik ze smaczną masą na bazie kaszy manny i …
45 + 45 min łatwy 10 -
Cytrynówka z miodem
Cytrynówka z miodem na spirytusie to smaczny likier o niezapomnianym smaku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i jest gotowa do …
2880 min łatwy 1
-
Gruszkówka
Nalewka z gruszek to tradycyjny polski trunek o bogatym, pysznym i aromatycznym smaku. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom …
15 min łatwy 10 64 kcal -
Klasyczna marynata do karkówki
Klasyczna marynata do karkówki to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze …
10 min łatwy 4 38 kcal -
Nalewka czosnkowa
Nalewka czosnkowa to jedna z najpopularniejszych, domowych nalewek, przygotowywana już od wielu pokoleń. Z pewnością większość z naszych babć i …
20 min łatwy 10 42 kcal -
Papryka marynowana z miodem
Pyszne przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do …
20 + 30 min łatwy 4
-
Kurczak w miodzie
Dzisiaj przychodzę z pyszną propozycją na obiad, poznajcie mój przepis na kurczaka w miodzie, którego przygotujesz w nie całą godzinę …
15 + 40 min łatwy 3 477 kcal -
Żeberka pieczone w miodzie
Żeberka pieczone w miodzie to smaczne, mięsne danie, które przygotujesz w piekarniku. Tak zamarynowane mięso możesz również upiec na grillu. …
70 + 70 min łatwy 6 -
Grylaż
Grylaż to bardzo dobry pomysł na pyszny tradycyjny deser. Można go dodawać także do mas na bazie śmietany lub jajek. …
10 + 20 min łatwy 10 651 kcal -
Chleb jaglany
Chleb jaglany robi się z mąki jaglanej na jaglanym zakwasie. Można go dostać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością oraz …
60 + 50 min średni 15 -
Miodownik królewski
Miodownik królewski to świetne i pyszne ciasto, które również pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych …
20 + 45 min łatwy 10 893 kcal -
Skrzydełka buffalo
Pyszna propozycja na pikantne skrzydełka buffalo pieczone w piekarniku to coś dla fanów kuchni amerykańskiej i pikantnych potraw. Spróbuj koniecznie. …
15 + 40 min łatwy 6 455 kcal
-
Marynaty do karkówki z grilla
Marynaty do karkówki z grilla to doskonały pomysł na smaczną marynatę do mięsa. Marynowane mięso jest bardziej kruche i soczyste. …
10 min łatwy 1 -
Domowa chałwa
Domowa chałwa jest wysokokalorycznym smakołykiem, który pochodzi z Bliskiego Wschodu. Można jeść ja samą na deser dla dzieci i dorosłych, …
40 min łatwy 10 217 kcal -
Nalewka z miodem
Nalewka z miodem to trunek idealnie słodki i smaczny. Będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników domowych alkoholi. Bardzo łatwo się …
30 + 10 min łatwy 30 181 kcal -
Kompot jabłkowy
Kompot jabłkowy kojarzy się z domowym obiadem. Od zawsze jest jego nieodłącznym towarzyszem. Ten przepis pozwala na przygotowanie go w …
10 + 15 min łatwy 10 184 kcal
Smaczne potrawy z miodem - zbiór przepisów na potrawy z miodem
Miód kojarzy się ze słodkim przysmakiem misia z dziecinnych bajek. Ten słodki przysmak jest dość drogi, dlatego tylko w bajce jada się go w dużych ilościach. W kuchni miód stosuje się oszczędnie. Osładza się nim dania dla dzieci, czy też słodkie przekąski. Miód posiada liczne właściwości prozdrowotne, dlatego warto go włączyć do diety. Opisujemy sposoby wykorzystania miodu w kuchni i przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z miodem.
Jakie potrawy i przekąski robimy z miodem
Miód - właściwości zdrowotne i znaczenia w kuchni
Miód znany jest od zarania dziejów, kiedy tylko ludzie nauczyli się podbierać słodki syrop pszczołom. W czasach historycznych, zanim zaczęto produkować cukier z trzciny lub z buraków, miód stanowił jedyny sposób słodzenia. Niestety miód był i nadal jest drogi. Stanowi on doskonałą i zdrową alternatywę dla cukru. Jednak jego cena sprawia, że nie jest w stanie zastąpić cukru, szczególnie w wypiekach.
Miód ma liczne właściwości prozdrowotne i nigdy się nie psuje. Nie wszystkie właściwości zdrowotne miodu zostały przebadane. Wiadomo jednak, że ma on działanie antybakteryjne i antybiotykowe. Posiada również wiele cennych mikroelementów i witamin. Miód wzmacnia serce i działa ogólnie wzmacniająco na organizm, szczególnie w rekonwalescencji po chorobach.
Rodzaje miodów zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Miody są ogólnodostępne w sklepach. Niestety nie każdy miód jest prawdziwy i często nie łatwo to rozpoznać. Dostępne są miody sztuczne składające się z syropu cukrowego. Inne z kolei zawierają dodatki, które zostały dodane do miodu w procesie produkcji przez pszczoły lub później. Prawdziwy miód powinien się z czasem skrystalizować. Warto pamiętać, że miód traci właściwości odżywcze, jeśli zostanie poddany temperaturze powyżej 40 stopni.
Najciekawsze przepisy na dania z miodem
Smaczne i szybkie potrawy z miodem na słodko
Miód stanowi źródło słodkości, dlatego też z dodatkiem miodu powstają głównie dania na słodko. Najbardziej podstawowy sposób wykorzystania miodu to smarowanie nim kanapek. Miód doskonale sprawdza się do potraw na śniadanie, szczególnie że wystarczy niewielka jego ilość, aby osłodzić danie. Miód dodajemy do musli, aby go osłodzić. Na kanapce świetnie smakuje słodki twarożek z dodatkiem miodu.
Miód dodaje się również do placków i naleśników. Łyżeczkę miodu można dodać do ciasta naleśnikowego. Pankejki polewamy syropem lub lejącym się miodem. Z uwagi na cenę miód nie może zastąpić cukru w wypiekach. Miodu dodaje się do niektórych ciast jak torty i pierniki.
Miód idealnie nadaje się do deserów. Możemy wykorzystać przepisy na kremy i polewy z miodem, czy też osładzać nim musy jabłkowe lub gruszkowe. Wspaniałym pomysłem na szybki i łatwy deser jest przepis na pieczone jabłka. Jabłka wystarczy wydrążyć usuwając gniazdo nasienne. W powstały otwór wlewamy łyżeczkę miodu i dodajemy cynamon. Następnie jabłka zapiekamy w piekarniku. Podobnie robimy także szybkie i łatwe desery z gruszek. Przepis wymaga, aby gruszki przekroić na pół i zalać polewą z miodu i śmietany, a następnie zapiec w piekarniku.
Przepisy na potrawy z miodem są szczególnie korzystne dla dzieci, gdyż wzmacniają odporność i rozwój umysłowy. Dzieci lubią słodkości, dlatego też warto osłodzić miodem twarożek śniadaniowy dla dzieci, lub podawać owoce z miodem na deser.
Czy z miodem można robić smaczne potrawy wytrawne
Co ciekawe, miód może posłużyć również jako dodatek do dań wytrawnych. Dobrze sprawdza się jako marynata do mięsa, które po upieczeniu uzyskuje chrupiącą skórkę. Przepis na marynatę z miodu wymaga podgrzania go i wymieszania z przyprawami i ziołami. Mięso, na przykład kurczaka, obtaczamy w marynacie i zostawiamy w lodówce na co najmniej pół godziny. Po upieczeniu skórka kurczaka jest przyjemnie chrupiąca.
Co ciekawe, miód dobrze komponuje się z mięsem, jak kurczak, kotlety schabowe, czy schab. Smaczne dania powstają jeśli udusimy mięso z owocami. Do sosu dodajemy wówczas łyżkę miodu, aby wzbogaciła smak potrawy. Posmarowane polewą z miodu kotlety schabowe uzyskują chrupiącą skórkę i niepowtarzalny smak.
Przepis na sos do ryb również korzysta z miodu. Miód wzbogaca smak ryb, dlatego dodaje się go głównie do sosu do ryb. Sosem z dodatkiem miodu polewa się ryby duszone. Miód dobrze komponuje się ze śledziami. Sałatki ze śledzi świetnie smakują z polewą z miodem i przyprawami korzennymi.
Dodatek miodu do sosów sprawia, że potrawa nabiera wykwintnego smaku i aromatu. Z dodatkiem miodu powstaje sos miodowo-musztardowy, czy sos barbeque. Słodki sos polski z dodatkiem miodu podaje się do gotowanych ryb i fasoli. Natomiast sos żydowski z miodem i pomarańczami podaj się do ryb, mięsa lub ryżu na sypko.