Przepisy z miodem

Potrawy z miodem
Przepisy z miodem

Miód od wieków służył do słodzenia potraw, jednak jego wysoka cena sprawiała, że dostępny był tylko dla bogatych. Ma on liczne właściwości zdrowotne i jest znacznie zdrowszy niż cukier. Miód dodawany jest do licznych potraw na słodko, szczególnie dla dzieci. Stanowi dodatek do deserów, jabłek w cieście, słodkiej polewy do pieczonych gruszek, czy też sałatek owocowych. Przekąski z dodatkiem miodu jadamy często na śniadanie. Co ciekawe, z dodatkiem miodu robimy również łatwe potrawy mięsne, jak marynaty czy sosy do duszonej wieprzowiny. Miód pasuje także do śledzia. Dodatek miodu sprawdza się także w wykwintnych sosach.

Smaczne potrawy z miodem - zbiór przepisów na potrawy z miodem

Miód kojarzy się ze słodkim przysmakiem misia z dziecinnych bajek. Ten słodki przysmak jest dość drogi, dlatego tylko w bajce jada się go w dużych ilościach. W kuchni miód stosuje się oszczędnie. Osładza się nim dania dla dzieci, czy też słodkie przekąski. Miód posiada liczne właściwości prozdrowotne, dlatego warto go włączyć do diety. Opisujemy sposoby wykorzystania miodu w kuchni i przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z miodem.

Jakie potrawy i przekąski robimy z miodem

Miód - właściwości zdrowotne i znaczenia w kuchni

Miód znany jest od zarania dziejów, kiedy tylko ludzie nauczyli się podbierać słodki syrop pszczołom. W czasach historycznych, zanim zaczęto produkować cukier z trzciny lub z buraków, miód stanowił jedyny sposób słodzenia. Niestety miód był i nadal jest drogi. Stanowi on doskonałą i zdrową alternatywę dla cukru. Jednak jego cena sprawia, że nie jest w stanie zastąpić cukru, szczególnie w wypiekach.

Miód ma liczne właściwości prozdrowotne i nigdy się nie psuje. Nie wszystkie właściwości zdrowotne miodu zostały przebadane. Wiadomo jednak, że ma on działanie antybakteryjne i antybiotykowe. Posiada również wiele cennych mikroelementów i witamin. Miód wzmacnia serce i działa ogólnie wzmacniająco na organizm, szczególnie w rekonwalescencji po chorobach.

Rodzaje miodów zależą od roślin, z których pszczoły zbierały nektar. Miody są ogólnodostępne w sklepach. Niestety nie każdy miód jest prawdziwy i często nie łatwo to rozpoznać. Dostępne są miody sztuczne składające się z syropu cukrowego. Inne z kolei zawierają dodatki, które zostały dodane do miodu w procesie produkcji przez pszczoły lub później. Prawdziwy miód powinien się z czasem skrystalizować. Warto pamiętać, że miód traci właściwości odżywcze, jeśli zostanie poddany temperaturze powyżej 40 stopni.

Najciekawsze przepisy na dania z miodem

Smaczne i szybkie potrawy z miodem na słodko

Miód stanowi źródło słodkości, dlatego też z dodatkiem miodu powstają głównie dania na słodko. Najbardziej podstawowy sposób wykorzystania miodu to smarowanie nim kanapek. Miód doskonale sprawdza się do potraw na śniadanie, szczególnie że wystarczy niewielka jego ilość, aby osłodzić danie. Miód dodajemy do musli, aby go osłodzić. Na kanapce świetnie smakuje słodki twarożek z dodatkiem miodu.

Miód dodaje się również do placków i naleśników. Łyżeczkę miodu można dodać do ciasta naleśnikowego. Pankejki polewamy syropem lub lejącym się miodem. Z uwagi na cenę miód nie może zastąpić cukru w wypiekach. Miodu dodaje się do niektórych ciast jak torty i pierniki.

Miód idealnie nadaje się do deserów. Możemy wykorzystać przepisy na kremy i polewy z miodem, czy też osładzać nim musy jabłkowe lub gruszkowe. Wspaniałym pomysłem na szybki i łatwy deser jest przepis na pieczone jabłka. Jabłka wystarczy wydrążyć usuwając gniazdo nasienne. W powstały otwór wlewamy łyżeczkę miodu i dodajemy cynamon. Następnie jabłka zapiekamy w piekarniku. Podobnie robimy także szybkie i łatwe desery z gruszek. Przepis wymaga, aby gruszki przekroić na pół i zalać polewą z miodu i śmietany, a następnie zapiec w piekarniku.

Przepisy na potrawy z miodem są szczególnie korzystne dla dzieci, gdyż wzmacniają odporność i rozwój umysłowy. Dzieci lubią słodkości, dlatego też warto osłodzić miodem twarożek śniadaniowy dla dzieci, lub podawać owoce z miodem na deser.

Czy z miodem można robić smaczne potrawy wytrawne

Co ciekawe, miód może posłużyć również jako dodatek do dań wytrawnych. Dobrze sprawdza się jako marynata do mięsa, które po upieczeniu uzyskuje chrupiącą skórkę. Przepis na marynatę z miodu wymaga podgrzania go i wymieszania z przyprawami i ziołami. Mięso, na przykład kurczaka, obtaczamy w marynacie i zostawiamy w lodówce na co najmniej pół godziny. Po upieczeniu skórka kurczaka jest przyjemnie chrupiąca.

Co ciekawe, miód dobrze komponuje się z mięsem, jak kurczak, kotlety schabowe, czy schab. Smaczne dania powstają jeśli udusimy mięso z owocami. Do sosu dodajemy wówczas łyżkę miodu, aby wzbogaciła smak potrawy. Posmarowane polewą z miodu kotlety schabowe uzyskują chrupiącą skórkę i niepowtarzalny smak.

Przepis na sos do ryb również korzysta z miodu. Miód wzbogaca smak ryb, dlatego dodaje się go głównie do sosu do ryb. Sosem z dodatkiem miodu polewa się ryby duszone. Miód dobrze komponuje się ze śledziami. Sałatki ze śledzi świetnie smakują z polewą z miodem i przyprawami korzennymi.

Dodatek miodu do sosów sprawia, że potrawa nabiera wykwintnego smaku i aromatu. Z dodatkiem miodu powstaje sos miodowo-musztardowy, czy sos barbeque. Słodki sos polski z dodatkiem miodu podaje się do gotowanych ryb i fasoli. Natomiast sos żydowski z miodem i pomarańczami podaj się do ryb, mięsa lub ryżu na sypko.

Przepisy z miodem - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto