Pomarańcze - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pomarańczach oraz jakie alergie mogą powodować.
Pomarańcze - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
pomarańcza 45 4
skórka z pomarańczy 20 3
kandyzowana skórka z pomarańczy - -
sok pomarańczowy 54 6
Sok pomarańczowy 100% 41 5
sorber pomarańczowy 51 15
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego pomarańczy

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak pomarańcza indeks glikemiczny wynosi 45, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak skórka z pomarańczy indeks glikemiczny wynosi 20, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak kandyzowana skórka z pomarańczy indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak sok pomarańczowy indeks glikemiczny wynosi 54, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak sok pomarańczowy 100% indeks glikemiczny wynosi 41, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak sorbet pomarańczowy indeks glikemiczny wynosi 51, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z pomarańczami
Jabłko, Banan, Arbuz, Mango, Mandarynki, Ananas, Sok z pomarańczy, Brzoskwinia, Melon, Pomelo, Grejpfrut, Nektarynki, Cytryna, Granat, Owoc kaki (persymona), Limonka, Pigwa

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla pomarańczy

Pomarańcza Skórka z pomarańczy Kandyzowana skórka z pomarańczy Sok pomarańczowy Sok pomarańczowy 100% Sorbet pomarańczowy
Kategoria produktu Owoce Owoce Owoce Napoje Napoje Pozostałe produkty
Alergie* b/d b/d Dwutlenek siarki i siarczyny b/d b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak Tak Tak Tak Tak
Indeks glikemiczny 45
(niski)
20
(niski)
b/d 54
(niski)
41
(niski)
51
(niski)

Przepisy z pomarańczami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z pomarańczami

aperol spritz kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto