Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu

Opublikowano: 18.05.2021 r., 21:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
Zupa z dyni piżmowej w tajskim stylu. Jeśli lubisz zaskakujące smaki koniecznie wypróbuj tego przepisu. Lekko pikantna, kremowa i przepyszna zupa to świetny przepis na zdrowy obiad.
Przygotowanie 35 min
173 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Dynia (500 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pomarańcza (100 g)
  • Bulion warzywny (350 ml)
  • Mleczko kokosowe (125 ml)
  • Sezam nasiona (20 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, chilli, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, ocet balsamiczny, mięta świeża, trawa cytrynowa
Sprzęt kuchenny
garnek, duży garnek, blender

Przepis na zupę z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu krok po kroku

Zacznij od zagotowania bulionu.

Dynię oraz pomarańczę należy obrać i pokroić w większą kostkę. Czosnek i cebulę obierz ze skórki. Trawę cytrynową (1 łodyżkę) trzeba lekko zmiażdżyć i następnie obrać z twardej skóry. Pokroić na kawałki. Zamiast trawy cytrynowej można użyć skórki z połowy limonki startej na tarce. Imbir pokrój na drobniejsze kawałki (kawałek imbiru powinien mieć wielkość łyżeczki maksymalnie.

Na 5 g oleju usmaż pokrojoną w grube kawałki cebulę. Dodaj szczyptę soli. Gdy minie 5 minut dodaj do cebuli imbir, trawę cytrynową oraz czosnek. Dodaj także świeże chilli - nie za dużo. Smaż przez 2 minuty.

Po 2 minutach dodaj do cebuli i przypraw gorący bulion, dynię i pomarańczę. Gotuj wszystko 20 minut, aż dynia będzie miękka. Dodaj mleczko kokosowe, pół łyżki soli, 1 łyżkę octu balsamicznego i po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu. Wszystko zblenduj na krem. Przypraw wg uznania.

Tofu pokrój w kostkę. 10 g oleju wymieszaj z papryką wędzoną (1/2 łyżeczki) oraz szczyptą soli. Tofu wymieszaj z marynatą i następnie usmaż grzaneczki z tofu na patelni przez około 10 minut, aż tofu będzie lekko chrupiące.

Zupę nakładaj do miski. Posyp grzankami z tofu, sezamem i świeżą miętą.

Jak oceniasz przepis na zupę z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu

Zupa z dyni piżmowej w tajskim stylu. Jeśli lubisz zaskakujące smaki koniecznie wypróbuj tego przepisu. Lekko pikantna, kremowa i przepyszna zupa to świetny przepis na zdrowy obiad.

By zrobić zupę użyj mleczka kokosowego. Jest bardzo dobrym zamiennikiem nabiałowych produktów. Poza wartościami mleczko kokosowe nadaje fajny, kokosowy aromat. By nadać smaku zupie użyj pikantnej papryczki. Sok z limonki świetnie pasuje do klimatu zupy. Do zupy warto zrobić chrupiące grzanki z tofu. W zupie jest także tajemniczy składnik - pomarańcza oraz imbir. Cudowna kompozycja smakowa, którą musisz wypróbować.

Alergeny w zupie z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu

Lista alergenów dla zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu

na 100g gotowej potrawy

Danie te będzie idealne w kuchni wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Jest dobrze zbilansowanym posiłkiem, zawiera zarówno korzystne dla zdrowia tłuszcze z sezamu, z także źródło białka pochodzące z tofu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
54.95
173.09
Białko (g)
1.76
5.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
6.79
21.37
Węglowodany przyswajalne (g)
6.10
19.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
2.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
2.74
8.63
Tłuszcze nasycone (g)
0.59
1.85
Tłuszcze nienasycone (g)
2.15
6.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.26
3.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
2.81
Cholesterol (mg)
1.09
3.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.77
24.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.70
33.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
107.47
338.54
Potas (mg)
186.51
587.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.43
206.09
Fosfor (mg)
57.59
181.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.17
47.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
3.11
Cynk (mg)
0.37
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pomarańcza
100 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Bulion warzywny
350 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.50
Za 350 ml
Mleczko kokosowe
125 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 125 ml
Sezam nasiona
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Tofu wzbogacane wapniem
90 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 90 g
Koszt składników
54.00