Łosoś z batatami

Opublikowano: 27.09.2021 r., 8:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś z batatami podany na białym talerzu.
Łosoś z batatami
Łosoś z batatami to doskonała propozycja na pyszne danie bez dodatku mięsa. Tłuste ryby są dobrym źródłem kwasów omega-3, dlatego powinny występować częściej w naszej diecie.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 35 min
401 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łosoś filet (500 g)
  • Bataty 3 średnie sztuki (600 g)
  • Roszponka (200 g)
  • Sok pomarańczowy (100 ml)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Tymianek świeży (20 g)
  • Czosnek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na łosoś z batatami krok po kroku

Batata obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Polej olejem rzepakowym i dodaj do niego świeży tymianek i ząbki czosnku w łupinie.

Łososia dopraw solą i pieprzem cytrynowym.

Bataty ułóż na blasze. Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 35 minut. Po 15 minutach pieczenia umieść na blasze także łososia.

Przygotuj sos: wlej do miseczki sok pomarańczowy, ocet i olej, wymieszaj bardzo dokładnie. Wymieszaj sos z sałatą roszponką.

Upieczone bataty i łososia podawaj sałatką z roszponki.

Jak oceniasz przepis na łosoś z batatami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat łososia z batatami

Łosoś z batatami to dobra propozycja na pyszny obiad bez mięsa. Dania bezmięsne powinny występować w naszej diecie przynajmniej 4-5 razy w tygodniu. Przepis na łososia z batatami jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia tego danie będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: łosoś filet, bataty, olej rzepakowy, sól, pieprz, tymianek, pieprz cytrynowy, czosnek, roszponka, sok z pomarańczy, ocet winny i oliwa z oliwek.

Łatwy przepis przygotujesz w następujący sposób: batata obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dopraw go solą, pieprzem, polej olejem rzepakowym, dodaj świeży tymianek i czosnek w łupinach. Wyłóż na blasze i piecz w 240 stopniach przez 35 minut. Łososia przypraw solą i pieprzem cytrynowym. Włóż do piekarnika po 15 minutach od początku pieczenia batatów. Przygotuj sos do roszponki. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny oraz sok z pomarańczy. Wymieszaj roszponkę z sosem przed samym podaniem.

Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane. Łosoś hodowlany jest rybą często zanieczyszczoną różnymi dodatkami do paszy. Łososie karmi się paszami z dodatkiem tłuszczu, który często jest zjełczały i może być źródłem toksyn. Sposób w jaki hoduje się łososie ma bardzo negatywny wpływ na jakość ich mięsa. Dlatego zawsze staraj się wybierać te dziko żyjące.

Podsumowując pomysł na pieczony w piekarniku fit posiłek jest pyszny. Ryba pieczona jest smaczna i idealna na obiad dla całej rodziny. Dietetyczny posiłek dobrze sprawdza się na dietach redukcyjnych. Pyszna sałatka z roszpunki podkreśla smak ryby i batatów.

Alergeny w łososiu z batatami

Lista alergenów dla łososia z batatami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze łososia z batatami

na 100g gotowej potrawy

Łosoś pieczony z batatami to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Ryby powinny występować w naszej diecie minimum dwa razy w tygodniu. Są one źródłem kwasów omega 3. Bataty zawierają dużo błonnika i węglowodanów złożonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
133.82
401.45
Białko (g)
7.54
22.61
Fenyloalanina (mg)
0.33
0.98
Brak danych dla: tymianek świeży.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.28
27.83
Węglowodany przyswajalne (g)
8.05
24.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
3.69
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.42
22.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
4.61
Tłuszcze nienasycone (g)
5.89
17.66
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.09
12.28
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.79
5.38
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.23
48.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
400.56
1201.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.09
48.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.16
132.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.05
9.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.12
48.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4639.30
13917.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
119.16
357.47
Potas (mg)
308.38
925.13
Wapń (mg)
34.61
103.83
Fosfor (mg)
119.74
359.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.99
128.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
2.80
Cynk (mg)
0.35
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.23
0.68
Brak danych dla: ocet winny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia z batatami 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia z batatami

Koszt składników
106.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Bataty
600 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
7.20
Za 600 g
Roszponka
200 g
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
9.33
Za 200 g
Sok pomarańczowy
100 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Ocet winny
20 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Tymianek świeży
20 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Czosnek
40 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Koszt składników
106.50