Mazurek pomarańczowy

Opublikowano: 22.06.2021 r., 22:57 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mazurek pomarańczowy znajduje się na desce do krojenia. Obok leży mniejszy mazurek. Obok ciast porozkładane są jajka i bazie.
Mazurek pomarańczowy
Wielkanocny mazurek pomarańczowy to ciasto, które jest proste do przygotowania. Można je udekorować m.in. migdałami. Sprawdź, jak wygląda przepis na mazurek pomarańczowy!
Przygotowanie 70 min
Gotowanie i Pieczenie 55 min
282 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1/2 szklanki (85 g)
  • Mąka krupczatka 1 i 1/2 szklanki (270 g)
  • Cukier puder 2/3 szklanki (85 g)
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania (32 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Żółtko jajka 1 żółtko rozmiar M (1 szt.)
  • Sól 1/3 łyżeczki (2 g)
  • Pomarańcza 3 sztuki (720 g)
  • Cytryna 1 sztuka (90 g)
  • Cukier 3/4 szklanki (150 g)
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka (100 g)
  • Rodzynki 1 garść (30 g)
  • Morele 6 sztuk (240 g)
  • Migdały 1 garść (35 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, tarka, garnek mały, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, sitko, folia spożywcza, miska, szpatułka, drewniana łyżka

Przepis na mazurek pomarańczowy krok po kroku

Schłodzone masło podziel na małe kostki.

W misce wymieszaj suche składniki na ciasto: mąkę tortową, mąkę krupczatkę, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2/3 szklanki cukru pudru (85 g) i sól. Mieszankę przesyp na stolnicę i dodaj masło, a potem je posiekaj na małe kawałeczki. Następnie dodaj schłodzone jajko i żółtko. Szybko zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Ciasto odłóż do lodówki na ok. 60 min.

Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i umieść w blaszce. Uklep je tak, aby stworzyć płaskie brzegi. Środek ciasta nakłuj widelcem i schowaj ponownie do lodówki.

Po 30 minutach wyciągnij blaszkę z ciastem. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Na cieście umieść papier do pieczenia i daj wybrane obciążenie (np. ryż, fasolę). Ciasto piecz ok. 10 min, a po tym czasie ściągnij papier z obciążeniem i piecz kolejne ok. 10 min (do uzyskania złotego koloru). Następnie odstaw do wystudzenia.

Pomarańcze i cytrynę sparz wrzątkiem i wyszoruj.

Na tarce zetrzyj skórki z cytryny i pomarańczy. Pozbądź się jasnej części, a resztę cytrusów umieść w blenderze.

W garnku umieść zblendowane pomarańcze i cytrynę, a potem dodaj otarte skórki. Wymieszaj i dodaj 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz cukier. Gotuj do uzyskania gęstej masy (ok. 35 min).

Gorącą masę pomarańczową rozprowadź po upieczonym cieście.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i rozlej po przestudzonej masie pomarańczowej.

Na czekoladzie rozłóż morele, rodzynki i migdały.

Jak oceniasz przepis na mazurek pomarańczowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat mazurka pomarańczowego

Mazurek pomarańczowy to nasze tradycyjne ciasto. Jest bardzo smaczne, choć nieco czasochłonne. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. To ciasto najczęściej ląduje na naszych stołach w okresie Świąt Wielkanocnych.

Jak zrobić to ciasto? Ten mazurek składa się z kruchego ciasta, musu pomarańczowego, polewy i dodatków. Każdy z tych elementów jest bardzo istotny. Najlepiej zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Należy pamiętać o tym, aby składniki na to ciasto były schłodzone!

Trzeba wymieszać suche składniki, a potem dodać do nich masło. Masło można posiekać nożem lub zetrzeć na tarce. Następnie można dodać jajko i żółtko. Kruchego ciasta nie można długo zagniatać. Gdy będzie gotowe, trzeba je zawinąć w folię, a potem schować do lodówki na minimum 1 h. Schłodzone ciasto należy rozwałkować, włożyć do blaszki, nakłuć widelcem, a potem znowu umieścić w lodówce. Po ok. 30 min można je upiec. Kruche ciasto najczęściej piecze się z obciążeniem (w postaci ryżu, fasoli lub specjalnych ceramicznych kulek), aby wyszło idealnie płaskie. Upieczone ciasto należy odłożyć do ostudzenia.

Masa pomarańczowa do mazurka składa się z kilku pomarańczy i jednej cytryny. Trzeba je dobrze sparzyć i wyszorować, a następnie otrzeć z nich skórkę. Środek cytrusów (białą część się wyrzuca, ponieważ jest gorzka) należy umieścić w blenderze, a potem dobrze zblendować i umieścić w garnku. Po dodaniu skórek i cukru całość trzeba gotować, aż masa zrobi się gęsta. Wtedy można umieścić ją na cieście. Czekoladę wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać po masie. Na koniec zostaje dekorowanie.

Ten przepis na mazurek pomarańczowy możesz tak przerobić, aby ciasto wpasowywało się w twoje gusta smakowe. Polewa może być z czekoladą mleczną lub gorzką. Masę pomarańczową możesz przygotować z marcepanem, ale to ciasto będzie też dobre z dżemem pomarańczowym. Wielkanocny mazurek często robiony jest z masą kajmakową. Ciasto możesz udekorować m.in. żurawiną, rodzynkami, suszonymi morelami, orzechami i kandyzowanymi owocami.

Alergeny w mazurku pomarańczowym

Lista alergenów dla mazurka pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze mazurka pomarańczowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
245.82
282.69
Białko (g)
4.17
4.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
35.61
40.95
Węglowodany przyswajalne (g)
33.69
38.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
2.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
10.71
12.31
Tłuszcze nasycone (g)
6.64
7.64
Tłuszcze nienasycone (g)
4.06
4.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.33
3.83
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
0.85
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.37
47.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
89.96
103.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.79
21.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.83
0.95
Brak danych dla: cukier wanilinowy, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
73.95
85.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.45
1.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.74
49.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
163.85
188.43
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
46.31
53.25
Potas (mg)
159.03
182.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
38.45
44.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
51.63
59.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.99
18.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
1.83
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.38
0.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka pomarańczowego 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mazurka pomarańczowego

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
85 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 85 g
Mąka krupczatka
270 g
1 i 1/2 szklanki
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 270 g
Cukier puder
85 g
2/3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 85 g
Cukier wanilinowy
32 g
2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
1 żółtko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Pomarańcza
720 g
3 sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
5.76
Za 720 g
Cytryna
90 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Czekolada mleczna
100 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Rodzynki
30 g
1 garść
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Morele
240 g
6 sztuk
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 240 g
Migdały
35 g
1 garść
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 35 g
Koszt składników
68.00