Mazurek bezglutenowy

Opublikowano: 17.09.2021 r., 19:45 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowy mazurek wielkanocny
Mazurek bezglutenowy
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, przygotowywane najczęściej z okazji świąt wielkanocnych. Nasz przepis na mazurek bezglutenowy pozwala na cieszenie się smakiem tego pysznego ciasta wszystkich osobom niejedzącym glutenu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
566 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka ryżowa - 6 łyżek (60 g)
  • Mąka ziemniaczana - 6 łyżek (60 g)
  • Mąka kukurydziana - 6 łyżek (60 g)
  • Mąka migdałowa - 10 łyżek (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (bezglutenowy) (5 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło - pół kostki (125 g)
  • Kajmak - 1 puszka (460 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, wałek

Przepis na mazurka bezglutenowego krok po kroku

Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i dłońmi lub mikserem rozetrzyj je z mąką. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.

Włóż do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkuj, przełóż do blachy do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Spód posmaruj masą kajmakową. udekoruj ulubionymi orzechami i suszonymi owocami.

Jak oceniasz przepis na mazurka bezglutenowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat mazurka bezglutenowego

Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, przygotowywane najczęściej z okazji świąt wielkanocnych. Na przestrzeni pokoleń powstało jego wiele odmian, a przepis na świąteczny mazurek można modyfikować na wiele różnych sposobów. Mazurek orzechowy, bakaliowy, cytrynowy, z masą kajmakową, wegański, czy bez glutenu to tylko kilka z naprawdę mnóstwa możliwości przygotowania tego smacznego ciasta. To świetna informacja dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą stosować dietę bezglutenową. Nasz przepis na mazurek bezglutenowy pozwala na cieszenie się smakiem tego pysznego ciasta wszystkich osobom na przykład z celiakią, czy nietolerancją glutenu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bezglutenowego mazurka, aby był równie smaczny i pyszny co tradycyjna wersja jesteś w odpowiednim miejscu. Mazurek bezglutenowy z naszego przepisu jest dla Ciebie świetną propozycją i z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w gotowaniu, czy pieczeniu.Aby przygotować bezglutenowy spód do świątecznego mazurka będą Ci potrzebne: mieszanka mąki bezglutenowej, najlepiej ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej, ale możesz też wykorzystać mąkę owsianą, masło lub margaryna, cukier, a najlepiej ksylitol, ze względu na mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny oraz jajka. Mazurek bezglutenowy najczęściej piecze się w kształcie prostokątnym, możesz jednak śmiało zmienić jego kształt na okrągły, rombu, lub serca. Jako masę do mazurka możesz wykorzystać masę śmietankową, kajmakową, lub czekoladową w zależności od tego na jakie ciasto masz ochotę i jakie smaki lubisz najbardziej. Na wierzchu ciasta tradycyjnie znajdują się charakterystyczne dla świąt wielkanocnych dekoracje, takie jak palemki, jajka, czy wielkanocne króliki przygotowane za pomocą kolorowego lukru w pisakach. Wielkanocny mazurek to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, a dzięki naszemu przepisowi poznasz najlepszy przepis na jego bezglutenową wersję. Jest przepyszny i pięknie się prezentuje dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie i znika z blachy w mgnieniu oka.

Alergeny w mazurku bezglutenowym

Lista alergenów dla mazurka bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • kajmak

Wartości odżywcze mazurka bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Należy zwrócić uwagę na to, aby masa kajmakowa była w pełni bezglutenowa i pozbawiona zanieczyszczeń glutenem. Informacji na ten temat najlepiej szukać na etykiecie produktu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
404.85
566.79
Białko (g)
7.72
10.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
48.47
67.86
Węglowodany przyswajalne (g)
46.85
65.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.62
2.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
21.24
29.73
Tłuszcze nasycone (g)
10.95
15.33
Tłuszcze nienasycone (g)
10.29
14.40
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.85
8.19
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.44
6.21
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
88.02
123.22
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
141.87
198.62
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.16
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.53
2.14
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.45
Brak danych dla: mąka kukurydziana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
139.26
194.96
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.35
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.86
1.20
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.08
33.72
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.27
43.78
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka migdałowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
69.88
97.83
Potas (mg)
352.80
493.92
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
182.72
255.80
Fosfor (mg)
171.79
240.51
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.50
27.29
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
0.89
Cynk (mg)
0.62
0.87
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka bezglutenowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mazurka bezglutenowego

Koszt składników
83.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
60 g
6 łyżek
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 g
Mąka ziemniaczana
60 g
6 łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Mąka kukurydziana
60 g
6 łyżek
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 60 g
Mąka migdałowa
100 g
10 łyżek
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 100 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka (bezglutenowy)
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
125 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Kajmak
460 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 460 g
Koszt składników
83.10