Przepis na mazurka bezglutenowego krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, wałek

Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i dłońmi lub mikserem rozetrzyj je z mąką. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.

Włóż do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkuj, przełóż do blachy do pieczenia i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Spód posmaruj masą kajmakową. udekoruj ulubionymi orzechami i suszonymi owocami.

mazurek bezglutenowy
mazurek bezglutenowy
Koszt przygotowania dania
25.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
566 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Mazurek bezglutenowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o mazurku bezglutenowym

Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, przygotowywane najczęściej z okazji świąt wielkanocnych. Na przestrzeni pokoleń powstało jego wiele odmian, a przepis na świąteczny mazurek można modyfikować na wiele różnych sposobów. Mazurek orzechowy, bakaliowy, cytrynowy, z masą kajmakową, wegański, czy bez glutenu to tylko kilka z naprawdę mnóstwa możliwości przygotowania tego smacznego ciasta. To świetna informacja dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą stosować dietę bezglutenową. Nasz przepis na mazurek bezglutenowy pozwala na cieszenie się smakiem tego pysznego ciasta wszystkich osobom na przykład z celiakią, czy nietolerancją glutenu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bezglutenowego mazurka, aby był równie smaczny i pyszny co tradycyjna wersja jesteś w odpowiednim miejscu. Mazurek bezglutenowy z naszego przepisu jest dla Ciebie świetną propozycją i z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w gotowaniu, czy pieczeniu.Aby przygotować bezglutenowy spód do świątecznego mazurka będą Ci potrzebne: mieszanka mąki bezglutenowej, najlepiej ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej, ale możesz też wykorzystać mąkę owsianą, masło lub margaryna, cukier, a najlepiej ksylitol, ze względu na mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny oraz jajka. Mazurek bezglutenowy najczęściej piecze się w kształcie prostokątnym, możesz jednak śmiało zmienić jego kształt na okrągły, rombu, lub serca. Jako masę do mazurka możesz wykorzystać masę śmietankową, kajmakową, lub czekoladową w zależności od tego na jakie ciasto masz ochotę i jakie smaki lubisz najbardziej. Na wierzchu ciasta tradycyjnie znajdują się charakterystyczne dla świąt wielkanocnych dekoracje, takie jak palemki, jajka, czy wielkanocne króliki przygotowane za pomocą kolorowego lukru w pisakach. Wielkanocny mazurek to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, a dzięki naszemu przepisowi poznasz najlepszy przepis na jego bezglutenową wersję. Jest przepyszny i pięknie się prezentuje dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie i znika z blachy w mgnieniu oka.

Wartości odżywcze mazurka bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
404.85 kcal
566.79 kcal
Białko
7.72 g
10.81 g

Węglowodany w mazurku bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
48.47 g
67.86 g
Węglowodany przyswajalne
46.85 g
65.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.62 g
2.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
21.24 g
29.73 g
Tłuszcze nasycone
10.95 g
15.33 g
Tłuszcze nienasycone
10.29 g
14.40 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.85 g
8.19 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.44 g
6.21 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol
88.02 mg
123.22 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na mazurka bezglutenowego

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
141.87 µg (mcg)
198.62 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
1.53 mg
2.14 mg
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
139.26 µg (mcg)
194.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.35 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.86 mg
1.20 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
24.08 µg (mcg)
33.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
31.27 µg (mcg)
43.78 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka migdałowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mazurka bezglutenowego

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
69.88 mg
97.83 mg
Potas
352.80 mg
493.92 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
182.72 mg
255.80 mg
Fosfor
171.79 mg
240.51 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
19.50 mg
27.29 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
0.89 mg
Cynk
0.62 mg
0.87 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka bezglutenowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mazurku bezglutenowym

Lista alergenów dla mazurka bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • kajmak

Cena przygotowania mazurka bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
60 g
6 łyżek
7.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 g
Mąka ziemniaczana
60 g
6 łyżek
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Mąka kukurydziana
60 g
6 łyżek
3.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 60 g
Mąka migdałowa
100 g
10 łyżek
28.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 100 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
125 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Kajmak
460 g
1 puszka
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 460 g
Koszt składników
83.10
Jak oceniasz przepis na mazurka bezglutenowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób