Mazurek ciasto

Opublikowano: 05.05.2021 r., 12:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mazurek ciasto ułożone na świątecznym obrusie wielkanocnym.
Mazurek ciasto
Mazurek wielkanocny to smaczne ciasto, które świetnie smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Jest to idealny przepis na stół wielkanocny. Koniecznie przygotuj ciasto z naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 45 min
642 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (1000 g)
  • Masło (300 g)
  • Cukier (450 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Miód (50 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Migdały całe (200 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Kasza manna (100 g)
  • Dżem śliwkowy (500 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Suszona żurawina (50 g)
  • Migdały płatki, do dekoracji (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, olejek migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, miska, młynek

Przepis na mazurek ciasto krok po kroku

Mąkę, 100 gram masła, 250 gram cukru, śmietanę, miód, 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz jajka umieść w jednej misce, następnie zagnieć ciasto, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

Ugniecione ciasto podziel na 3 równe części.

Przygotuj 3 takie same blaszki do pieczenia, wyłóż je papierem doi pieczenia i wyłóż cienko ciastem.

Spody piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Upieczone blaty pozostaw do ostygnięcia.

Migdały całe sparz wątkiem i obierz je ze skórki, następnie zmiel je na gładką masę.

Mleko zagotuj z kaszą manną od czasu do czasu mieszając. Następnie pozostaw do ostygnięcia.

Pozostałe masło i cukier utrzyj w jednej misce, następnie dodawaj partiami ugotowaną kaszę, zmielone migdały i trochę olejku migdałowego. Składniki dokładnie wymieszaj.

Upieczone blaty przełóż w kolejności blat, masa, powidła śliwkowe, blat, masa, powidła śliwkowe, blat.

Z czekolady przygotuj w kąpieli wodnej polewę, którą polej wierzch ciasta.

Następnie wierzch ciasta udekoruj rodzynkami, płatkami migdałów oraz żurawiną suszoną.

Jak oceniasz przepis na mazurek ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,8% osób

Więcej informacji na temat mazurka ciasta

Mazurek wielkanocny jest często spotykany na naszych stołach wielkanocnych (jak sama nazwa wskazuje). Nic dziwnego, jest on pyszny i szybki do zrobienia, a jak wiadomo przed świętami potrzebujemy bardzo dużo czasu na przygotowania. Przepis na dobrego mazurka jest prosty, wiec każdy powinien sobie z nim poradzić, nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę kulinarną. Ciasto wywodzi się z kuchni polskiej. Ciasto mazurek świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, masła, cukru, śmietany osiemnastki, jajek, migdałów, mleka, kaszy manny, powideł śliwkowych, czekolady gorzkiej, rodzynek, suszonej żurawiny, płatków migdałów, sody oczyszczonej, olejku migdałowego oraz miodu.

A więc jak wykonać przepis na mazurka? Przygotowujemy sobie dużą miskę w której mieszamy mąkę, masło, cukier, śmietanę, miód, jajka z dodatkiem sody. Zagniatamy dobrze ciasto na mazurek wielkanocny, po wyrobieniu dzielimy je na trzy części. Przygotowujemy sobie trzy blaszki o tej samej wielkości, wykładamy je papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na papier i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia placków. W tym czasie sparzamy migdały, obieramy je ze skórki i mielimy na jednolitą masę. Następnie kaszę mannę zagotowujemy razem z mlekiem i pozostawiamy do wystygnięcia. W drugiej misce ucieramy pozostałe masło z cukrem, powoli dodając wystudzoną kaszę manną i zmielone migdały z niewielką ilością olejku. Składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Wystudzone ciasto na mazurek przekładamy masą i powidłami śliwkowymi. Z gorzkiej czekolady robimy polewę, którą polewamy wierzch ciasta. Ciasto przystrajamy żurawiną, rodzynkami i płatkami migdałowymi.

Świąteczny mazurek ciasto na kruchym cieście jak widać jest prosty. Świetnie będzie smakował przy wielkanocnych stołach przy rozmowach i dobrej kawie czy herbacie. Jest to bardzo słodkie ciasto, dlatego watro spożywać je z umiarem. Dodatkowo posmakuje większości osób, które go spróbują. Ten dobry przepis świetnie sprawdzi się doskonale na rodzinne świętowanie Wielkiej Nocy.

Alergeny w mazurku cieście

Lista alergenów dla mazurka ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • Migdały
    • olejek migdałowy

Wartości odżywcze mazurka ciasta

na 100g gotowej potrawy

Przepis na ciasto mazurek to doskonały wybór na ciasto świąteczne. Pamiętaj jednak, że jest to danie słodkie, dlatego nie powinno spożywać się go w nadmiarze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
329.32
642.18
Białko (g)
6.95
13.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
49.05
95.64
Węglowodany przyswajalne (g)
47.58
92.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
2.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
12.88
25.11
Tłuszcze nasycone (g)
6.98
13.62
Tłuszcze nienasycone (g)
5.89
11.49
Cholesterol (mg)
34.75
67.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.55
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.48
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.09
4.07
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.42
86.62
Brak danych dla: dżem śliwkowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
16.65
32.47
Potas (mg)
164.73
321.22
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.92
109.05
Fosfor (mg)
111.14
216.73
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.15
78.29
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.13
4.16
Cynk (mg)
0.79
1.54
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.38
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka ciasta 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mazurka ciasta

Koszt składników
103.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
450 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Migdały
200 g
całe
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Kasza manna
100 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Dżem śliwkowy
500 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
8.04
Za 500 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Suszona żurawina
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Migdały
50 g
płatki, do dekoracji
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Koszt składników
103.20