Dania z jajkiem - przedstawiamy smaczne potrawy z dodatkiem jajek
Trudno sobie wyobrazić sztukę kulinarną bez jajek. Zawiera je prawie każdy przepis, szczególnie że mają właściwości łączące i sklejające inne składniki. Bez nich trudno zrobić ciasta, placki, kotlety czy pasztety. Śniadania i kolacje zwykle zawierają potrawy z jajek. Zaś na obiad często zastępują mięso w daniach wegetariańskich lub postnych. Opisujemy w jakiej formie można zjeść jajka jako samodzielne danie oraz jako składnik innych dań. Doradzamy co można zrobić z ziemniaków i jajek, jajek z ryżem, czy też z jajek i sera.
Jakie potrawy robimy z jajek
Sztuka kulinarna uznaje jajka za produkt niezastąpiony. Z jajek można zrobić proste i szybkie dania na śniadanie. Jajka można również zjeść w sałatce, paście do chleba czy też jako samodzielne danie. Istnieje kilka sposobów, jak można zjeść jajka:
- jajka na twardo,
- jajka na miękko,
- jajecznica,
- jajka sadzone,
- jajko w szklance,
- omlet.
Jajka mają właściwości spajające, zagęszczające i spulchniające. Sprawiają, że składniki sklejają się. Dlatego też jajka stanowią niezbędny składnik wypieków, ciast, placków, naleśników, czy też pasztetów warzywnych. Trudno jest je czymś zastąpić, dlatego też weganie mają problem z robieniem wypieków. Jajka sprawdzają się także do zagęszczania zup, robienia sosów, deserów, czy farszy.
Dania z jajkiem na śniadanie, obiad i kolację
Dania z jajkiem na śniadanie i kolację
W krajach, gdzie jada się pożywne śniadania, trudno wyobrazić sobie porannego posiłku bez jajek. Podstawą śniadań w Europie Północnej, Środkowej i Ameryce jest jajecznica, jajka na twardo lub jajka sadzone. Z jajek można również zrobić świetną pastę do chleba.
Jajka pozwalają zrobić szybkie i proste pasty do chleba. Dobrym składnikiem spajającym pasty do chleba jest jajko na twardo, które można zmiksować z podsmażonymi pieczarkami, smażoną cebulą, pieczonym burakiem, pieczoną marchewką lub innymi składnikami. Pomysł na smaczną pastę z jajkiem podsuwają nam różne warzywa, szczególnie pieczone lub podsmażone.
W polskiej tradycji kulinarnej kolacje wyglądają podobnie jak śniadania i tu także jajka pełnią dużą rolę. Częstym daniem na kolację są placuszki, czy racuszki, których składnikiem są jajka.
Potrawy obiadowe z jajkami
Klasyczny pomysł na obiad wegetariański lub postny stanowią jajka sadzone, które zastępują kotlet mięsny i które podaje się z ryżem lub z ziemniakami. Także każdy przepis na kotlety mielone z mięsa czy warzyw wymaga dodatku jajek. Z jajek i ziemniaków robimy tradycyjne kopytka. Natomiast kluski śląskie robimy z ziemniaków, zaś jajka mogą być dodatkiem. Popularnym daniem na obiad są również smażone jajka z ryżem.
Z dodatkiem jajek robimy tradycyjne dania obiadowe na słodko. Przepis na naleśniki, omlet czy placki wymaga jajek. Szybkie danie na obiad stanowią kluski, czy też pierogi leniwe, które robimy z jajek, mąki i sera.
W niektórych tradycjach kulinarnych zupy zagęszcza się żółtkiem z jajka. W kuchni polskiej niektóre zupy podaje się z jajkiem na twardo w całości lub pokrojonym na ćwiartki. Jajko na twardo podaje się w żurku, barszczu białym, barszczu czerwonym i barszczu ukraińskim.
Dania z jajkiem na imprezę
Jajka pozwalają na szybkie i proste dania na imprezę, szczególnie jeśli chcemy tanio i smacznie poczęstować gości. Klasycznym daniem świątecznym kuchni polskiej są jaja na twardo z majonezem. Danie to podaje się jako przystawkę tradycyjnie na świąteczny stół oraz w czasie typowych imprez rodzinnych.
Fajny pomysł na pyszne danie na imprezy towarzyskie stanowią jajka faszerowane. Przepis jest tak łatwy, że danie to można zrobić razem z dziećmi. Jajka na twardo stanowią również dodatek do sałatek, szczególnie wegetariańskich, na imprezę i na co dzień. Jajka mogą zastąpić mięso w sałatkach makaronowych. Świetnie też pasują do sałatki śledziowej.