Dania z jajek

dania z jajek

Jajka kurze stanowią nieodłączny składnik kuchni polskiej. Jada się je jako samodzielne danie, na twardo, na miękko, sadzone lub jako jajecznicę. Stanowią one niezbędny składnik wypieków. Bardzo trudno jest zrobić ciasto, naleśniki, placki czy pasztety bez jajek. Z jajek i ziemniaków robimy tradycyjne kopytka, zaś z jajek i sera kluski leniwe. Jajka na twardo posłużą do robienia past do chleba na śniadanie i kolację. Na obiad podajemy jajka sadzone lub jajka na twardo do zup. Jajka na twardo idealnie nadają się do robienia sałatek, zarówno z wiosennymi warzywami, jak i z makaronem.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z jajek

Przepisy w temacie dania z jajek

Najciekawsze artykuły w temacie dania z jajek

Dania z jajkiem - przedstawiamy smaczne potrawy z dodatkiem jajek

Trudno sobie wyobrazić sztukę kulinarną bez jajek. Zawiera je prawie każdy przepis, szczególnie że mają właściwości łączące i sklejające inne składniki. Bez nich trudno zrobić ciasta, placki, kotlety czy pasztety. Śniadania i kolacje zwykle zawierają potrawy z jajek. Zaś na obiad często zastępują mięso w daniach wegetariańskich lub postnych. Opisujemy w jakiej formie można zjeść jajka jako samodzielne danie oraz jako składnik innych dań. Doradzamy co można zrobić z ziemniaków i jajek, jajek z ryżem, czy też z jajek i sera.

Jakie potrawy robimy z jajek

Sztuka kulinarna uznaje jajka za produkt niezastąpiony. Z jajek można zrobić proste i szybkie dania na śniadanie. Jajka można również zjeść w sałatce, paście do chleba czy też jako samodzielne danie. Istnieje kilka sposobów, jak można zjeść jajka:

  • jajka na twardo,
  • jajka na miękko,
  • jajecznica,
  • jajka sadzone,
  • jajko w szklance,
  • omlet.

Jajka mają właściwości spajające, zagęszczające i spulchniające. Sprawiają, że składniki sklejają się. Dlatego też jajka stanowią niezbędny składnik wypieków, ciast, placków, naleśników, czy też pasztetów warzywnych. Trudno jest je czymś zastąpić, dlatego też weganie mają problem z robieniem wypieków. Jajka sprawdzają się także do zagęszczania zup, robienia sosów, deserów, czy farszy.

Dania z jajkiem na śniadanie, obiad i kolację

Dania z jajkiem na śniadanie i kolację

W krajach, gdzie jada się pożywne śniadania, trudno wyobrazić sobie porannego posiłku bez jajek. Podstawą śniadań w Europie Północnej, Środkowej i Ameryce jest jajecznica, jajka na twardo lub jajka sadzone. Z jajek można również zrobić świetną pastę do chleba.

Jajka pozwalają zrobić szybkie i proste pasty do chleba. Dobrym składnikiem spajającym pasty do chleba jest jajko na twardo, które można zmiksować z podsmażonymi pieczarkami, smażoną cebulą, pieczonym burakiem, pieczoną marchewką lub innymi składnikami. Pomysł na smaczną pastę z jajkiem podsuwają nam różne warzywa, szczególnie pieczone lub podsmażone.

W polskiej tradycji kulinarnej kolacje wyglądają podobnie jak śniadania i tu także jajka pełnią dużą rolę. Częstym daniem na kolację są placuszki, czy racuszki, których składnikiem są jajka.

Potrawy obiadowe z jajkami

Klasyczny pomysł na obiad wegetariański lub postny stanowią jajka sadzone, które zastępują kotlet mięsny i które podaje się z ryżem lub z ziemniakami. Także każdy przepis na kotlety mielone z mięsa czy warzyw wymaga dodatku jajek. Z jajek i ziemniaków robimy tradycyjne kopytka. Natomiast kluski śląskie robimy z ziemniaków, zaś jajka mogą być dodatkiem. Popularnym daniem na obiad są również smażone jajka z ryżem.

Z dodatkiem jajek robimy tradycyjne dania obiadowe na słodko. Przepis na naleśniki, omlet czy placki wymaga jajek. Szybkie danie na obiad stanowią kluski, czy też pierogi leniwe, które robimy z jajek, mąki i sera.

W niektórych tradycjach kulinarnych zupy zagęszcza się żółtkiem z jajka. W kuchni polskiej niektóre zupy podaje się z jajkiem na twardo w całości lub pokrojonym na ćwiartki. Jajko na twardo podaje się w żurku, barszczu białym, barszczu czerwonym i barszczu ukraińskim.

Dania z jajkiem na imprezę

Jajka pozwalają na szybkie i proste dania na imprezę, szczególnie jeśli chcemy tanio i smacznie poczęstować gości. Klasycznym daniem świątecznym kuchni polskiej są jaja na twardo z majonezem. Danie to podaje się jako przystawkę tradycyjnie na świąteczny stół oraz w czasie typowych imprez rodzinnych.

Fajny pomysł na pyszne danie na imprezy towarzyskie stanowią jajka faszerowane. Przepis jest tak łatwy, że danie to można zrobić razem z dziećmi. Jajka na twardo stanowią również dodatek do sałatek, szczególnie wegetariańskich, na imprezę i na co dzień. Jajka mogą zastąpić mięso w sałatkach makaronowych. Świetnie też pasują do sałatki śledziowej.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto