Mazurek orzechowy

Opublikowano: 24.02.2022 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mazurek orzechowy podany na małym talerzyku.
Mazurek orzechowy
Mazurek orzechowy to wspaniała propozycja na pyszne ciasto na święta Wielkanocne. Mazurki są ciastem tradycyjnie przygotowywanym jako deser podczas świąt. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
772 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka krupczatka (400 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (300 g)
  • Orzechy włoskie (300 g)
  • Masa krówkowa (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na mazurek orzechowy krok po kroku

Pokrój masło w kostkę.

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, śmietanę kwaśną, cukier oraz masło.

Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywczą, po czym schłodź przez 30 minut w zamrażarce.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto kruche.

Blaszkę wyłóż ciastem i zawiń je, aby powstała obwódka dookoła ciasta.

Podziurkuj ciasto widelcem.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.

Posiekaj orzechy włoskie.

Na upieczony spód ciasta wyłóż dżem truskawkowy.

Wymieszaj orzechy włoskie z masą kajmakową i wyłóż je na dżem.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut.

Mazurek odstaw w chłodne miejsce na około 12 godzin, aby ciasto delikatnie zmiękło.

Jak oceniasz przepis na mazurek orzechowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat mazurka orzechowego

Mazurek orzechowy to świetny pomysł na kruche ciasto z dodatkiem orzechów. Mazurek to tradycyjny słodki wypiek podawany na stole Wielkanocnym. Mazurki przygotowuje się z różnymi słodkimi masami. Przepis na mazurek orzechowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka krupczatka, masło, jajka, cukier, śmietana kwaśna, orzechy włoskie, kajmak, dżem truskawkowy.

Jak zrobić mazurek orzechowy? Pokrój masło w kostkę. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, śmietanę kwaśną, cukier oraz masło. Zagnieć gładkie ciasto i owiń folią spożywczą, po czym schłodź przez 30 minut w zamrażarce. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto kruche. Blaszkę wyłóż ciastem i zawiń je, aby powstała obwódka dookoła ciasta. Podziurkuj ciasto widelcem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Posiekaj orzechy włoskie. Na upieczony spód ciasta wyłóż dżem truskawkowy. Wymieszaj orzechy włoskie z masą kajmakową i wyłóż je na dżem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut. Mazurek odstaw w chłodne miejsce na około 12 godzin, aby ciasto delikatnie zmiękło.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.

Podsumowując pyszny mazurek z orzechami jest świetnym pomysłem na słodki deser na święta. Najlepszy mazurek przygotujesz z mąki krupczatki, która jest specjalnie przeznaczona do wyrobu ciasta kruchego. Mazurek jest dobry do spożycia przez 3-4 dni. Można go przechowywać w lodówce lub w chłodnym suchym miejscu. Ciasto można przygotować także z dodatkiem innych orzechów takich jak migdały, orzechy laskowe czy pekan.

Alergeny w mazurku orzechowym

Lista alergenów dla mazurka orzechowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
    • masa krówkowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze mazurka orzechowego

na 100g gotowej potrawy

Mazurek orzechowy to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby z zaburzeniami metabolicznymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
406.77
772.86
Białko (g)
5.81
11.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
40.92
77.74
Węglowodany przyswajalne (g)
39.27
74.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
3.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
25.54
48.52
Tłuszcze nasycone (g)
11.60
22.05
Tłuszcze nienasycone (g)
13.93
26.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.77
10.96
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.17
15.51
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.32
116.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
131.05
248.99
Witamina B6 (mg)
0.11
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.23
Witamina C (mg)
2.88
5.47
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.26
Witamina E (mg)
0.59
1.12
Retinol (µg (mcg))
128.59
244.31
Tiamina (mg)
0.25
0.47
Ryboflawina (mg)
0.20
0.38
Niacyna (mg)
1.65
3.13
Foliany (µg (mcg))
61.82
117.45
Beta karoten (µg (mcg))
30.26
57.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
25.87
49.16
Potas (mg)
155.64
295.72
Wapń (mg)
56.99
108.29
Fosfor (mg)
112.61
213.95
Magnez (mg)
32.63
61.99
Żelazo (mg)
2.12
4.03
Cynk (mg)
0.81
1.54
Miedź (mg)
0.29
0.56
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka orzechowego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mazurka orzechowego

Koszt składników
57.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
400 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 400 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
300 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.29
Za 300 g
Orzechy włoskie
300 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 300 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Koszt składników
57.90