Desery z żurawiną

desery z żurawiną

W Polsce dostępne są 2 gatunki żurawiny: żurawina błotna i żurawina wielkoowocowa. Sezon na świeżą żurawinę trwa od października do grudnia, zaś przez cały rok możemy kupić żurawinę suszoną lub mrożoną. Żurawinę warto jeść, gdyż jest bogata w witaminy i antyoksydanty oraz prebiotyki. Zastosowanie w kuchni nieco ogranicza wysoka cena żurawiny. W kuchni polskiej żurawina służy szczególnie do przetworów, jak dżemy, nalewki, soki, czy też sosy do mięsa. Słodka, suszona żurawina świetnie nadaje się do deserów, jako dodatek do wypieków, muffinek, płatków śniadaniowych, deserów z bitą śmietaną czy z kremem. Prosty, lekki i zdrowy deser z żurawiny stanowi kisiel, który możemy zrobić naprawdę szybko.

Desery z żurawiną - polecane przepisy

Desery z żurawiną - pozostałe przepisy

Desery z żurawiną - pomysły na szybkie i smaczne desery żurawinowe

Pyszna, kwaskowa żurawina kojarzy się głównie z sosem do mięsa, znanym szczególnie z kuchni szwedzkiej. Owoc ten występuje także w Polsce i jest bogaty w wartości odżywcze. Mimo wysokiej ceny warto stosować żurawinę do deserów, ciast czy płatków śniadaniowych. Szczególnie bogaty w witaminy jest szybki do zrobienia lekki kisiel żurawinowy. Doradzamy jak wykorzystać żurawinę w kuchni i podajemy ciekawe przepisy na pyszne, słodkie desery z żurawiną.

Żurawina w kuchni polskiej

Do czego wykorzystywana jest żurawina w polskiej kuchni - przetwory i wartości odżywcze

Żurawina jest rośliną z rodziny wrzosowatych. Rodzi małe, czerwone owoce o kwaskowatym smaku, które jednak nie nadają się do bezpośredniego spożycia z uwagi na goryczkę oraz twardą skórkę. Dlatego też żurawina wykorzystywana jest głównie do przetworów. W Polsce występują dwa gatunki żurawiny: rodzima żurawina błotna i amerykańska żurawina wielkoowocowa. Owoce żurawiny wielkoowocowej są większe i mają znaczenie gospodarcze.

Spożywanie przetworów z żurawiny sprzyja zdrowiu, gdyż owoc ten jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminy E i K. Ponadto żurawina zawiera wiele składników mineralnych. Ogromną wartość żurawiny stanowią przeciwutleniacze, a szczególnie polifenole roślinne. Niestety znajdują się one głównie w skórce. W żurawinach znajduje się kwercetyna, peonidyna, mirycetyna i kwas ursolowy. W żurawinie znajdziemy również proantocyjanidyny, które zmniejszają stany zapalne i infekcje. Żurawina dostarcza również błonnika prebiotycznego, który odżywia korzystne dla zdrowia bakterie. Warto wiedzieć, że najwięcej wartościowych składników znajduje się w świeżej żurawinie.

Sezon na żurawinę trwa od października do grudnia i wtedy też w handlu pojawia się zarówno mała żurawina leśna, jak i duża żurawina wielkoowocowa. Nie jest to owoc tani, gdyż jego cena oscyluje około 30 zł za kilogram. Żurawinę można łatwo przechowywać w postaci zamrożonej. Warto wiedzieć, że żurawina suszona zawiera dużo więcej kalorii, gdyż owoce są kandyzowane. Również suszenie żurawiny w domu wymaga namoczenia jej w wodzie z cukrem. Warto wiedzieć, że świeża żurawina nie traci wartości odżywczych pod wpływem gotowania.

Żurawina w kuchni polskiej i światowej

Do czego wykorzystujemy żurawinę w kuchni:

  • desery z żurawiną,
  • dodatek do sałatek warzywnych i owocowych,
  • nadzienie do ciast, ciastek i muffinek,
  • dodatek do koktajli owocowych,
  • sok żurawinowy,
  • kisiel żurawinowy,
  • dżem żurawinowy,
  • sos żurawinowy do mięsa,
  • żurawina suszona,
  • nalewki z żurawiny.

W kuchni polskiej żurawina nie jest szczególnie popularna. Robi się z niej szczególnie przetwory i nalewki. Żurawina w postaci suszonej stanowi popularną przekąskę oraz dodatek do płatków śniadaniowych. Żurawina cieszy się dużym powodzeniem w kuchni amerykańskiej i skandynawskiej. Słynny jest szczególnie żurawinowy sos do szwedzkich klopsików serwowany w restauracjach Ikea.

Zastosowanie żurawin świeżych i suszonych w kuchni coraz bardziej zyskuje na popularności. Suszone żurawiny możemy dodać do sosów mięsnych, do mięsa duszonego, Co ciekawe, suszone żurawiny świetnie pasują do majonezu i można na tej bazie robić przeróżne sosy.

Pyszne desery z żurawiną

Jaki domowy deser można zrobić z żurawiny

Żurawina świetnie nadaje się do deserów. Suszoną żurawinę możemy dodać praktycznie do wszystkich deserów, bitej śmietany, budyniu, kremu itp. Idealnie sprawdza się jako dodatek do śniadaniowych płatek lub musli. Żurawina idealnie smakuje jako dodatek do sernika czy też do tarty. Warto jednak pamiętać, że jest to dodatek kaloryczny, gdyż suszona żurawina jest słodzona. Żurawinę jednak dodaje się do wypieków i deserów znacznie rzadziej niż pospolite rodzynki, gdyż suszona żurawina kosztuje kilkakrotnie więcej.

Jaki smaczny, domowy deser można zrobić z żurawiny:

  • muffinki i ciasta nadziewane suszoną żurawiną,
  • deser z kaszy manny z żurawiną,
  • bita śmietana z suszoną żurawiną,
  • kisiel z żurawiny.

Aby wykorzystać świeże żurawiny do deserów wystarczy zagotować owoce w osłodzonej wodzie. Ugotowane owoce możemy przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Jeśli dodamy mąkę ziemniaczaną powstanie kisiel. Tak stworzony mus owocowy dodajemy do różnego rodzaju deserów. Świetnie smakuje lekki deser z serka ubitego ze śmietaną i polanego musem żurawinowym.

Przepis na słodki, domowy kisiel z żurawiny

Kisiel żurawinowy to nie tylko słodki i lekki deser, lecz także bomba witaminowa. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Potrzebna będzie świeża żurawina, mąka ziemniaczana i coś do słodzenia. Zamiast cukru możemy zastosować miód, erytrol lub ksylitol. Przepis na ten kisiel można wykorzystać także do tworzenia deseru z innych owoców sezonowych.

Ten lekki i smaczny deser z żurawiny zrobimy naprawdę szybko. Wystarczy umytą żurawinę zagotować w osłodzonej wodzie. Gotujemy około 10 minut. Ugotowaną żurawinę przecieramy i jeszcze raz gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i jeszcze chwilę gotujemy. Pyszny, słodki kisiel jest gotowy. Taki smaczny i nie tuczący deser możemy zjeść na podwieczorek lub kolację lub podać dzieciom na śniadanie lub kolację.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto