Mazurek wegański
Opublikowano: 15.09.2021 r.
Mazurek wegański to alternatywa dla osób nie spożywających mleka i jajek. Wersja wegańska jest równie smaczna co tradycyjny wypiek. Koniecznie sprawdź nasz przepis.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Olej kokosowy - 200 ml
- Cukier - 200 g
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Mleczko kokosowe - 300 ml
- Czekolada gorzka - 200 g ((wegańska))
- Migdały - 200 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej olej kokosowy, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Od ciasta odkrój kawałek wielkości 1/4 całości. Na spód blachy wyłóż rozwałkowane ciasto, z pozostałego ciast zrób brzegi tak aby powstał dookoła pasek.
- Ciasto piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
- Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia.
- W rondlu podgrzej mleko kokosowe, dodaj do niego gorzką czekoladę i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Migdały podpraż na suchej patelni i dodaj do sosu kokosowo czekoladowego.
- Masę wylej na wystudzony spód i wstaw do lodówki, aby stężała.
Komentarz dietetyka
Mazurek wegański to doskonała alternatywa dla osób z różnych powodów nie spożywających mleka i jajek. Wersja wegańska jest również wyrobem wysokokalorycznym. Powinniśmy ograniczać spożywanie produktów z dużą ilością cukru.