Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Przepis na mazurek wegański krok po kroku

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej olej kokosowy, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Od ciasta odkrój kawałek wielkości 1/4 całości. Na spód blachy wyłóż rozwałkowane ciasto, z pozostałego ciast zrób brzegi tak aby powstał dookoła pasek.

Ciasto piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.

Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia.

W rondlu podgrzej mleko kokosowe, dodaj do niego gorzką czekoladę i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Migdały podpraż na suchej patelni i dodaj do sosu kokosowo czekoladowego.

Masę wylej na wystudzony spód i wstaw do lodówki, aby stężała.

Mazurek wegański leży na drewnianym blacie. Przed ciastem znajdują się żółte tulipany.
Mazurek wegański - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - mazurek wegański

W skrócie
Kalorii w porcji
660 kcal
Wielkość
jednej porcji
150 g
Indeks glikemiczny
61

Wartości odżywcze mazurka wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Mazurek wegański to doskonała alternatywa dla osób z różnych powodów nie spożywających mleka i jajek. Wersja wegańska jest również wyrobem wysokokalorycznym. Powinniśmy ograniczać spożywanie produktów z dużą ilością cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
440.29
660.43
Białko (g)
7.93
11.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
46.39
69.58
Węglowodany przyswajalne (g)
43.64
65.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.75
4.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
25.81
38.72
Tłuszcze nasycone (g)
17.07
25.60
Tłuszcze nienasycone (g)
8.75
13.12
Cholesterol (mg)
2.96
4.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
5.13
7.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.43
Ryboflawina (mg)
0.30
0.45
Niacyna (mg)
2.33
3.49
Foliany (µg (mcg))
46.22
69.34
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.38
9.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
52.11
78.16
Potas (mg)
363.09
544.64
Wapń (mg)
125.55
188.33
Fosfor (mg)
259.99
389.98
Magnez (mg)
71.28
106.91
Żelazo (mg)
2.93
4.40
Cynk (mg)
1.12
1.68
Miedź (mg)
0.36
0.54
Mangan (mg)
0.67
1.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka wegańskiego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mazurku wegańskim

Lista alergenów dla mazurka wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Więcej informacji na temat mazurka wegańskiego

Mazurek wegański to alternatywa dla osób, które nie spożywają mleka i jajek żyjąc wobec założeń diety wegańskiej lub dla osób uczulonych na te składniki pokarmowe. Przepis na wegańskiego mazurka jest prosty do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Pyszny wielkanocny wegański mazurek zrobisz z następujących produktów spożywczych: mąki pszennej, oleju kokosowego, proszku do pieczenia, cukru, mleka kokosowego, czekolady gorzkiej, migdałów.

Jak zrobić wegańskiego mazurka? Na początek przygotuj ciasto. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę, dodaj do niej cukier, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Odkrój od ciasta 1/4 całości. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, spód wyłóż ciastem z mniejszego kawałka zrób pasek dookoła całości. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut. Przygotuj masę: w rondlu podgrzej mleko kokosowe, dodaj do niego połamaną na mniejsze części czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Migdały podpraż na rozgrzanej patelni i pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj do masy kokosowo czekoladowej i wymieszaj. Wylej masę na wystudzony spód i wstaw do lodówki aby stężała. Możesz przygotować także mazurek bezglutenowy, zamiast mąki pszennej użyj mieszaniny mąki ryżowej i gryczanej w proporcjach 1:1 reszta składników pozostaje bez zmian.

Olej kokosowy jest produktem zawierającym kwasy tłuszczowe nasycone, jest jednak pozbawiony cholesterolu, gdyż jest produktem pochodzenia roślinnego. Olej kokosowy zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które posiadają właściwości wchłaniania się bezpośrednio z układu pokarmowego bez potrzeby rozkładu. Łatwo przyswajalne kwasy są dobrym źródłem energii u osób z problemami z woreczkiem żółciowym.

Podsumowując pyszny mazurek wegański jest super pomysłem na święta dla osób nie spożywających jaj i masła. Smaczny i słodki mazurek nie odbiega smakiem od wersji tradycyjnej. Dobry mazurek możesz przygotować także na co dzień.

Szacunkowy koszt przygotowania mazurka wegańskiego

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej kokosowy
200 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Mleczko kokosowe
300 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 ml
Czekolada gorzka
200 g
(wegańska)
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Koszt składników
45.10
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na mazurek wegański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób