Ciasto bez jajek

ciasto bez jajek

Jajka pełnią w wypiekach funkcję spulchniacza i emulgatora. Łączą one składniki ciasta, które ładnie się skleja i nie rozpada. Jednak niektóre osoby muszą zrezygnować z jajek. Są to osoby z alergią na jajka lub z nietolerancją pokarmową. Osobną grupę stanowią weganie, którzy rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego. Osoby z alergią na jajka mogą wybrać przepis na: serniki na zimno, brownie, ciasta i torty przekładane. Bez jajek można upiec ciasto biszkoptowe lub kruche. Jajek nie zawierają kremy śmietankowe, budyniowe i czekoladowe. Bez jajek zrobimy także krem serowy lub masę do sernika na zimno. Dobrym ciastem dla wegan jest ciasto francuskie robione bez jajek oraz brownie, czy chlebek bananowy.

Ciasto bez jajek - przepisy na proste ciasta bez dodatku jajek

Czy można upiec ciasto lub tort bez jajek? Jajka występują w większości przepisów na ciasta, torty czy kremy do ciast. Jednak również osoby z alergią lub nietolerancją pokarmową na jajka mogą cieszyć się wypiekami, tortami i deserami. Bez jajek możemy też z powodzeniem zrobić deser Tiramisu lub cieszyć się wypiekami z ciasta francuskiego, które powstaje bez jajek. Istnieją również sposoby na pyszne i łatwe bezjajeczne wypieki dla wegan. Doradzamy czym zastąpić jajka w wypiekach i kremach. Przedstawiamy szereg ciekawych i łatwych przepisów na pyszne desery i ciasta bez dodatku jajek.

Dlaczego pieczemy ciasto bez jajek

Dla kogo przeznaczone są wypieki bez jaj lub bez białek

Przepis na ciasto bez jajek kojarzy się przede wszystkim z dietą wegańską. Weganie z przyczyn ideologicznych powstrzymują się od jedzenia wszystkich produktów odzwierzęcych. Ich dieta nie zawiera mięsa, produktów mlecznych, jak również jajek. Ale nie tylko weganie decydują się na wypieki bez jaj.

Osobną grupą są osoby z nietolerancją pokarmową lub z alergią na jajka. Silne uczulenie na jajka zdarza się u ludzi bardzo rzadko, niemniej jednak jest ono groźne dla zdrowia, a nawet życia. Jajka obecne są w bardzo wielu wyrobach, dlatego też osoby z alergią muszą dokładnie czytać etykiety. Szczególnie dużą zawartość alergenów mają białka jajek. Są jednak również osoby uczulone na żółtka czy całe jajka. Znacznie więcej osób cierpi na nietolerancje pokarmowe. Problem ten dużo trudniej wykryć, gdyż objawy następują jakiś czas po spożyciu jajek i nie są jednoznaczne. Osoby z alergią lub nietolerancją pokarmową na jajka, podobnie jak weganie, muszą całkowicie wyeliminować jajka z diety i sprawdzać etykiety produktów. Jednak w odróżnieniu od wegan, mogą korzystać z nabiału i masła, co daje większe możliwości korzystania z przepisów kulinarnych.

Jak zrobić placek bez jajek

Jajka pełnią ważną rolę w wypiekach. Właściwie dopiero odkrycie, że można dodawać jajka do wypieków, sprawiło, że ciasta i placki stały się pyszne i łatwe do zrobienia. Jajka są tanie i łatwo dostępne. W wypiekach pełnią rolę środka spulchniającego. Ponadto żółtka działają jak emulgator i sprawiają, że ciasto jest gładkie i pulchne. Białka nadają ciastu prawidłową strukturę. Ponadto do wielu ciast, kremów i deserów dodaje się ubite białka, które sprawiają, że ciasta i placki stają się puszyste. Dzięki dodawaniu jajek ciasto bardziej się klei i łatwiej rośnie. Istnieją jednak ciasta, które można zrobić bez jajek lub zastosować jakieś zastępniki.

Czym zastąpić jajka w wypiekach:

  • banan,
  • mielone siemię lniane,
  • tofu,
  • mąka sojowa,
  • mąka z chleba świętojańskiego.

Jakie szybkie i tanie ciasta i desery można zrobić bez jajek:

  • Tiramisu bez jajek,
  • ciasto francuskie,
  • ciasto biszkoptowe,
  • ciasto kruche,
  • sernik na zimno,
  • brownie,
  • chlebek bananowy.

Jak zrobić łatwe i szybkie ciasto bez jajek

Proste i łatwe ciasto bez jajek

Klasycznym deserem, w którego skład wchodzą żółtka, jest Tiramisu. Istnieje jednak prosty i łatwy przepis na Tiramisu bez jajek. Żółtka służą do zrobienia pysznego kremu z serka mascarpone. Jednak jajka można z powodzeniem zastąpić śmietaną. Wystarczy połączyć serek mascarpone z bitą śmietaną i uzyskamy pyszny krem.

Osoby z nietolerancją lub alergią na jajka mogą wybierać spośród licznych przepisów na serniki na zimno. Są to ciasta bez pieczenia, nie tylko szybkie i proste, lecz także tanie. Prostym przykładem sernika na zimno bez jajek jest tort pianka w stylu ptasiego mleczka. To szybkie i tanie ciasto zrobimy z bitej śmietany zmiksowanej z galaretką. Masę układamy na spodzie z herbatników lub biszkoptów. Zaś wierzch zalewamy polewą czekoladową lub kajmakową lub zrobioną z masłą, śmietany i czekolady. Jak w przypadku wszystkich ciast bez pieczenia, sernik schładzamy i przechowujemy w lodówce.

Robiąc sernik na zimno na herbatnikach trzeba czytać skład, czy herbatniki nie zawierają jajek. Z powodzeniem możemy również zrobić ciasto kruche bez jajek. Ciasto zagniatamy z mąki, cukru i oleju kokosowego lub masła.

Bez jajek można bez problemu zrobić ciasto biszkoptowe, które jest podstawą tworzenia tortów i ciast na zimno. Jajka zastępujemy kefirem lub zsiadłym mlekiem, dodajemy również olej roślinny. Przepis ten nie sprawdzi się dla wegan, którzy nie używają mleka. Wegański biszkopt zrobimy z mąki, oleju roślinnego, mleka sojowego i odrobiny octu.

Ciasto biszkoptowe przecinamy w poprzek na warstwy i robimy placek warstwowy lub tort. Warstwy ciasta przekładamy kremem, który można z powodzeniem zrobić bez jajek. Pyszny krem czekoladowy zrobimy na bazie czekolady lub kakao, które podgrzewamy ze śmietaną i cukrem, a po ostygnięciu ucieramy z masłem. Bez jajek zrobimy również krem budyniowy, który można wzbogacić masłem.

Wypieki i desery bez białek

O ile ciasto bez jajek zrobić jest dość trudno, to bardzo wiele wypieków robi się bez białek. Białka służą głównie do napuszenia ciasta. Ubitą pianę z białek ostrożnie dodaje się na końcu. Piana sprawia, że ciasto jest puszyste. Dlatego właśnie pianę z białek dodajemy do placków i racuchów, które stają się większe, lekkie i puszyste.

Właściwie większość ciast można zrobić bez białek. Na przykład słynne desery jak Tiramisu i Zabaglione robi się wyłącznie z żółtek. Z żółtek robi się również ciasto kruche. Osoby uczulone na białka, mogę upiec ciasto z samych żółtek.

Jak zrobić pyszne i proste ciasto wegańskie

O ile osoby z alergią muszą zrezygnować tylko z jajek, to osoby wybierające dietę wegańską rezygnują ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też prócz jajek, rezygnują także z mleka, śmietany i masła. Są to produkty prawie niezbędne do wypieku ciasta i wyrobu deserów. Czy zatem możliwe są wypieki bez jaj i nabiału?

Doświadczeni weganie doskonale wiedzą, jak znaleźć produkty zastępcze i z łatwością zrobią pyszne i szybkie ciasto czy tort. Natomiast osoby z mniejszym doświadczeniem mogą zacząć od słodyczy z wegańskiego ciasta francuskiego, które jajek nie zawiera. Ciasto francuskie pozwoli na zrobienie pysznych drożdżówek, tart, tartaletek, czy jabłeczników. Wystarczy napełnić ciasto francuskie farszem z owoców.

Placek dla wegan można bez problemu zrobić z wegańskiego ciasta biszkoptowego lub kruchego. Dość trudne jest zrobienie wegańskiego kremu bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Fajne kremy robimy na bazie czekolady i mleka kokosowego, które można ubić na rodzaj śmietany i użyć jako bazy do kremów czekoladowych i owocowych.

Do przekładania ciast i tortów weganie mogą także użyć galaretki bez zwierzęcej żelatyny. Fajnym dodatkiem jest również krem orzechowy, jak również orzechy, pestki i owoce.

Fajnym i łatwym przepisem na szybkie ciasto dla wegan i osób z nietolerancją na jajka jest chlebek bananowy. Jest to pyszny wypiek wywodzący się z kuchni amerykańskiej, który zachwyca smakiem i można go zrobić bardzo szybko. Wystarczy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać namoczone i spęczniałe siemię lniane oraz rozgniecione banany i pokruszoną gorzką czekoladę.

Bez jajek możemy zrobić również proste i szybkie brownie, które nadaje się zarówno dla wegan jak i dla osób z alergią na jajka. Wystarczy mąka, olej, ocet i kakao. Podobnie fajne brownie bez jaj zrobimy na bazie daktyli.

Ciasto bez jajek - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto