Przepis na mazurka czekoladowego krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik

Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i dokładnie posiekaj i rozcieraj aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim blachę wyłżoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzany, do 180 stopni ok. 25 minut.

Czekoladę połam na kostki i roztop w rondelku razem z mlekiem, cały czas mieszając.

Upieczony spód mazurka posmaruj dżemem, ułóż pokrojone suszone śliwki, wylej polewę czekoladową i udekoruj orzechami.

Wstaw do lodówki na około 1 h.

mazurek czekoladowy
mazurek czekoladowy
Koszt przygotowania dania
184.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
614 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Mazurek czekoladowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mazurki czekoladowym

Wielkanocny mazurek czekoladowy to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, jeden z najczęściej przygotowywanych i najbardziej lubianych rodzajów mazurków. Jest obowiązkowym elementem na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego świątecznego śniadania z okazji świąt Wielkanocnych. Jest to dość szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, a jednocześnie naprawdę pyszne. To zdecydowana zaleta, biorąc pod uwagę to, że święta bardzo często wiążą się z wieloma przygotowaniami, dlatego naprawdę warto znać ten smaczny, domowy, świąteczny przepis na mazurka czekoladowego na wielkanoc. Spokojnie poradzisz sobie z jego przygotowaniem nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni, gotowaniu i pieczeniu ciast. Jak zrobić ciasto mazurek czekoladowy, aby był naprawdę pyszny? Aby przygotować dobry świąteczny mazurek czekoladowy będziesz potrzebować mąki pszennej, masła lub margaryny, cukru (a najlepiej ksylitolu), jajek, kakao, czekolady gorzkiej lub deserowej oraz mleka. Przydadzą się też powidła lub dżem, najczęściej wykorzystywane są te ze śliwek węgierek. Do udekorowania ciasta najlepiej wykorzystać orzechy, na przykład włoskie lub pekan oraz migdały. Najczęściej mazurek czekoladowy pieczony jest w kształcie prostokątnym, nierzadko zdarzają się jednak mazurki w kształcie okrągłym, w kształcie rombu lub serca. Na wierzchu ciasta, oprócz orzechów, tradycyjnie znajdują się charakterystyczne dla świąt wielkanocnych dekoracje, takie jak palemki, jajka, czy wielkanocne króliki namalowane za pomocą kolorowego lukru. Najlepszy, wielkanocny mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi i orzechami to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest przepyszny i pięknie się prezentuje dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie, a z blachy znika w mgnieniu oka. Mimo, że najczęściej przygotowywany jest właśnie na święta nic nie stoi na przeszkodzie ku temu aby przygotować go także bez okazji i poprostu cieszyć się jego smakiem do popołudniowej kawy czy herbaty.

Wartości odżywcze mazurka czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
409.65 kcal
614.47 kcal
Białko
6.98 g
10.47 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Węglowodany w mazurki czekoladowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
39.18 g
58.77 g
Węglowodany przyswajalne
35.52 g
53.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
27.46 g
41.19 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
12.18 g
18.28 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
15.28 g
22.92 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
11.00 g
16.50 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.28 g
6.42 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na mazurka czekoladowego

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.10 mg
0.15 mg
Brak danych dla: masło, ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.46 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.31 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna
1.50 mg
2.24 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany
36.37 µg (mcg)
54.56 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe, śliwki suszone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mazurka czekoladowego

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
24.46 mg
36.69 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe, orzechy pekan.
czytaj dalej
Potas
303.72 mg
455.58 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń
96.30 mg
144.45 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Fosfor
184.32 mg
276.48 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez
54.95 mg
82.42 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo
2.40 mg
3.60 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mleko 1,5%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Cynk
1.71 mg
2.57 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź
0.45 mg
0.67 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mleko 1,5%, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka czekoladowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mazurki czekoladowym

Lista alergenów dla mazurka czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa
    • Mleko 1,5%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pekan

Cena przygotowania mazurka czekoladowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
30 g
3 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Czekolada deserowa
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Mleko 1,5%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Powidła śliwkowe
70 g
7 łyżek
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 70 g
Śliwki suszone
150 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.12
Za 150 g
Orzechy pekan
200 g
8.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 20
160.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
226.10
Jak oceniasz przepis na mazurka czekoladowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób