Mazurek czekoladowy
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło (120 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 3 łyżki (30 g)
- Czekolada deserowa (250 g)
- Mleko 1,5% - pół szklanki (125 ml)
- Powidła śliwkowe - 7 łyżek (70 g)
- Śliwki suszone (150 g)
- Orzechy pekan (200 g)
Przepis na mazurka czekoladowego krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło i dokładnie posiekaj i rozcieraj aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim blachę wyłżoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzany, do 180 stopni ok. 25 minut.
Czekoladę połam na kostki i roztop w rondelku razem z mlekiem, cały czas mieszając.
Upieczony spód mazurka posmaruj dżemem, ułóż pokrojone suszone śliwki, wylej polewę czekoladową i udekoruj orzechami.
Wstaw do lodówki na około 1 h.
-
Mazurek wielkanocny
-
Mazurek kajmakowy
-
Mazurek ciasto
-
Mazurek tradycyjny
-
Mazurek orzechowy
-
Mazurek pomarańczowy
-
Mazurek z kajmakiem
-
Mazurek cytrynowy
-
Mazurek chałwowy
-
Mazurek bezglutenowy
-
Mazurek bez pieczenia
-
Mazurek różany
-
Mazurek makowy
-
Mazurek pistacjowy
-
Mazurek czekoladowy z bakaliami
-
Masa do mazurka
-
Mazurek wegański
-
Mazurek z mlekiem w proszku
-
Mazurek
Więcej informacji na temat mazurka czekoladowego
Wielkanocny mazurek czekoladowy to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, jeden z najczęściej przygotowywanych i najbardziej lubianych rodzajów mazurków. Jest obowiązkowym elementem na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego świątecznego śniadania z okazji świąt Wielkanocnych. Jest to dość szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, a jednocześnie naprawdę pyszne. To zdecydowana zaleta, biorąc pod uwagę to, że święta bardzo często wiążą się z wieloma przygotowaniami, dlatego naprawdę warto znać ten smaczny, domowy, świąteczny przepis na mazurka czekoladowego na wielkanoc. Spokojnie poradzisz sobie z jego przygotowaniem nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni, gotowaniu i pieczeniu ciast. Jak zrobić ciasto mazurek czekoladowy, aby był naprawdę pyszny? Aby przygotować dobry świąteczny mazurek czekoladowy będziesz potrzebować mąki pszennej, masła lub margaryny, cukru (a najlepiej ksylitolu), jajek, kakao, czekolady gorzkiej lub deserowej oraz mleka. Przydadzą się też powidła lub dżem, najczęściej wykorzystywane są te ze śliwek węgierek. Do udekorowania ciasta najlepiej wykorzystać orzechy, na przykład włoskie lub pekan oraz migdały. Najczęściej mazurek czekoladowy pieczony jest w kształcie prostokątnym, nierzadko zdarzają się jednak mazurki w kształcie okrągłym, w kształcie rombu lub serca. Na wierzchu ciasta, oprócz orzechów, tradycyjnie znajdują się charakterystyczne dla świąt wielkanocnych dekoracje, takie jak palemki, jajka, czy wielkanocne króliki namalowane za pomocą kolorowego lukru. Najlepszy, wielkanocny mazurek czekoladowy z powidłami śliwkowymi i orzechami to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jest przepyszny i pięknie się prezentuje dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie, a z blachy znika w mgnieniu oka. Mimo, że najczęściej przygotowywany jest właśnie na święta nic nie stoi na przeszkodzie ku temu aby przygotować go także bez okazji i poprostu cieszyć się jego smakiem do popołudniowej kawy czy herbaty.
Alergeny w mazurki czekoladowym
Lista alergenów dla mazurka czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada deserowa
- Mleko 1,5%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy pekan
Wartości odżywcze mazurka czekoladowego
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.