Powidła śliwkowe - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w powidłach śliwkowych oraz jakie alergie mogą powodować.
Powidła śliwkowe - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
powidła śliwkowe 70 49
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego powideł śliwkowych

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak powidła śliwkowe indeks glikemiczny wynosi 70, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z powidłami śliwkowymi
Śliwki, Śliwki suszone, Dżem truskawkowy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla powideł śliwkowych

Powidła śliwkowe
Kategoria produktu Owoce
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 70
(średni)

Przepisy z powidłami śliwkowymi

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto