Ciasto czekoladowe - polecane przepisy
-
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to świetna alternatywa dla typowego ciasta. Ma wspaniały, kakaowy smak i naprawdę miłą konsystencję. To deser, który skradnie …
40 + 15 min łatwy 10 433 kcal -
Murzynek
Murzynek to rodzaj ciasta, który zna chyba każdy z nas. Jest to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast czekoladowych, które …
30 + 40 min łatwy 10 398 kcal -
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe czyli ulubiony deser wszystkich miłośników słodkości i czekolady. Proste, pyszne, lekko wilgotne w środku ciasto z czekoladą i …
20 + 40 min łatwy 10 244 kcal -
Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe to idealny pomysł na podwieczorek, poczęstunek dla gości lub przekąskę w czasie wycieczki. Przepis na babeczki czekoladowe jest …
10 + 25 min łatwy 12 217 kcal -
Tort kinder
Tort kinder jest fantastyczną opcją dla wszystkich miłośników łatwych czekoladowych wypieków. Fantastycznie sprawdzi się na dziecięce imprezy urodzinowe. Ma pyszny …
30 + 35 min łatwy 10 547 kcal
Ciasto czekoladowe - pozostałe przepisy
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową. Wykorzystanie kajmaku jest sprawą …
20 + 55 min łatwy 16 297 kcal -
Ciasto salceson
Pyszne ciasto salceson to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
90 + 50 min łatwy 12 303 kcal -
Ciasto z mleka w proszku
Pyszne ciasto z mleka w proszku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 10 -
Ciastka czekoladowe
Ciastka czekoladowe to deser i przekąska, których chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Pyszne ciasteczka z kakao i czekoladą uwielbiają wszyscy …
15 + 15 min łatwy 10 1048 kcal -
Muffinki z czekoladą
Muffinki to kultowy, amerykański wypiek. Znane są na całym świecie i uwielbiane przez wiele osób. Wykonywane są w wielu wariantach …
20 + 25 min łatwy 12 329 kcal -
Tort schachera
Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny, a do …
30 + 40 min łatwy 12 365 kcal
-
Tort Sachera
Tort Sachera to doskonała propozycja na pyszny deser. Pochodzi on z Austrii, gdzie wymyślony został przez młodego cukiernika o nazwisku, …
30 + 50 min łatwy 12 -
Ciasto ze słonecznikiem
Pyszne ciasto ze słonecznikiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
30 + 60 min łatwy 15 -
Mazurek czekoladowy
Wielkanocny mazurek czekoladowy to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, jeden z najczęściej przygotowywanych i najbardziej lubianych rodzajów mazurków. Jest …
40 + 25 min średni 8 614 kcal -
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Ciasto czekoladowe z wiśniami to wspaniały wybór dla wszystkich, którzy kochają słodkie połączenia. W kuchni nic tak dobrze do siebie …
20 + 35 min łatwy 10 424 kcal
-
Słonecznikowiec
Pyszny słonecznikowiec z bitą śmietaną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
40 + 60 min łatwy 15 476 kcal -
Ciasto bezglutenowe
Ciasto bezglutenowe to świetna propozycja dla osób z alergią na to białko, ale nie tylko. Ten wypiek jest tak smaczny, …
30 + 45 min łatwy 10 -
Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasto czekoladowe z kremem to sprawdzony przepis na słodki deser, świetnie sprawdzający się podczas rodzinnych spotkań. Krem do ciasta na …
15 + 50 min łatwy 10 811 kcal -
Ciasto z nutellą
Ciasto z nutellą to prosty przepis na placek czekoladowy z malinami. Pomysł na pyszne ciasto możesz wykorzystać także jako szybkie …
20 + 50 min łatwy 10 765 kcal -
Ciasto czekoladowe z bananami
Ciasto czekoladowe z bananami to świetna opcja na pyszny deser, który można przygotować w kilka chwil. Całość jest niezwykle czekoladowa. …
20 + 35 min łatwy 10 -
Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa jest niezwykle smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jest mocno czekoladowa, więc będzie idealna dla wszystkich miłośników kakaowego …
45 + 60 min łatwy 10 418 kcal
-
Fondant czekoladowy
Fondant czekoladowy to bardzo dobry pomysł na pyszny, domowy deser dla całej rodziny. Płynące ciasto czekoladowe świetnie komponuje się podane …
10 + 20 min łatwy 4 -
Ciasto z buraków
Pyszne ciasto z buraków to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 45 min łatwy 10 294 kcal -
Proste ciasto czekoladowe
Proste ciasto czekoladowe to naprawdę fantastyczna opcja na szybki deser, który można przygotować w dosłownie kilka chwil. W dodatku jest …
20 + 35 min łatwy 10 403 kcal -
Ciasto orchidea
Ciasto orchidea to świetny pomysł na pyszny deser, doskonale komponujący się w towarzystwie kawy lub herbaty. Ciasto z galaretką przygotuj …
20 + 45 min łatwy 12
-
Tort czekoladowy z malinami
Pyszny tort czekoladowy z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
120 + 60 min łatwy 15 497 kcal -
Wilgotne ciasto czekoladowe
Wilgotne ciasto czekoladowe jest idealnym pomysł na naprawdę pyszny deser. Nieco przypomina brownie, jednak jest od niego bardziej puszyste i …
20 + 30 min łatwy 10 407 kcal -
Murzynek z serem
Murzynek z serem to jedno z tych ciast, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Choć jest niezwykle proste i bardzo …
10 + 50 min łatwy 10 -
Brownie z cukinii
Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. Konsystencją …
30 + 30 min łatwy 8 151 kcal -
Ciasto łabędzi puch
Ciasto łabędzi puch zawdzięcza swoją nazwę ze względu na podobieństwo do upierzenia młodego łabędzia. Jest piękne, a przy okazji naprawdę …
30 + 50 min łatwy 10 -
Murzynek na oleju
Murzynek na oleju to ekspresowe ciasto. Podstawową wersję, zna chyba każdy z nas. Jest to jedno z najłatwiejszych i najszybszych …
20 + 40 min łatwy 7
-
Ciasto prince polo
Ciasto prince polo to naprawdę niezwykły wypiek. Jego bazą jest pyszny czekoladowy biszkopt, a przekłada się go wspaniałym słodkim kremem. …
30 + 45 min łatwy 10 -
Muffinki czekoladowe wilgotne
Muffinki czekoladowe wilgotne to pyszne wypieki idealne na deser. Kochają je dzieci i dorośli, szczególnie jako dodatek do kawy. Przepis …
15 + 20 min łatwy 12 -
Ciasto piaskowe
Ciasto piaskowe to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto piaskowe przypomina …
15 + 50 min łatwy 10 -
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami to mokre, intensywnie czekoladowe ciasto z malinami, które dodają kwaskowatości i świeżości. Podstawą ciasta jest brownie, …
25 + 35 min łatwy 12 277 kcal
Ciasto czekoladowe - zbiór przepisów na ciasta na bazie czekolady
Szukając przepisu na łatwe i szybkie ciasto, które zawsze wychodzi, warto wybrać ciasto czekoladowe. Przepis należy do tych najłatwiejszych. Ciasto czekoladowe, kakaowe ciasto marmurkowe, muffinki z czekoladę, brownie czy blok czekoladowy to tylko kilka z pomysłów jakie można zrobić przy użyciu czekolady lub kakao. Doradzamy jakie wypieki można robić z czekoladą i przedstawiamy najciekawsze i łatwe do zrobienie przepisy na ciasta z czekoladą.
Pyszne wypieki z czekoladą
Jak powstał przepis na czekoladę
Czekolada w postaci tabliczki powstała dopiero w XIX wieku, kiedy to kakao połączono z cukrem i masłem kakaowym. Mieszkanka została rozpuszczona i wlana do formy. Twórcą metody konszowania, czyli mieszania czekolady, był Rudolf Lindt.
Czekolada powstaje z nasion kakaowca, który rośnie w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej i Południowej. Od wieków nasion tych używali Inkowie i Aztekowie, którzy robili z nich napój słodzony miodem. Ze sfermentowanych nasion kakaowca wytłacza się tłuszcz, czyli masło kakaowe, zaś kakao to proszek powstały ze sproszkowania łupin kakaowca. Europejczycy długo nie wiedzieli do czego służy kakao. Zaczęto je pić w Europie dopiero w XVII wieku. Obecnie najwięcej kakaowca uprawia się w Afryce.
Dlaczego czekolada jest dobrym dodatkiem do ciast
Słodka i pyszna czekolada stanowi idealny dodatek do ciast i deserów. Smacznym dodatkiem do muffinek jest pokruszona czekolada, którą dodaje się do ciasta. Wiele ciast i deserów polewa się polewą czekoladową, która utrzymuje wilgoć w środku i zapobiega wysychaniu ciasta. Dzięki temu uzyskujemy pyszne ciasto wilgotne. Jeśli dodamy czekolady do masy serowej uzyskamy sernik z czekoladą. Do deserów dodajemy pokruszoną czekoladę lub polewę czekoladową. Idealnym dodatkiem do ciast jest kakao, które zabarwia ciasto na piękny, czekoladowy kolor. Łącząc ciasto z kakaem i zwykłe uzyskujemy ciekawe efekty kolorystyczne.
Rodzaje ciast z czekoladą:
- torty i serniki z polewą czekoladową,
- muffinki z czekoladą,
- czekoladowiec,
- murzynek,
- torcik W-Z,
- ciasta z kakao, jak zebra,
- brownie,
- blok czekoladowy.
Ciasta czekoladowe w kuchniach świata
W kuchni polskiej nie powstał szczególny przepis na ciasta czekoladowe. Popularne są ciasta marmurkowe z ciasta biszkoptowego. Ciasta dwukolorowe robimy łącząc warstwy ciasta zwykłego z ciastem z dodatkiem kakao. Słynnym deserem PRL, które obecnie odchodzi w zapomnienie, był blok czekoladowy.
Królestwem ciast z dodatkiem czekolady są Stany Zjednoczone, gdzie powstał słynny czekoladowy przysmak, czyli brownie. W USA wymyślono też przepis na ciasto czekoladowe oraz jego liczne odmiany. Do wielu przepisów stosuje się kawałki czekolady. Czekoladę zawiera również chleb bananowy, czyli wilgotne, słodkie ciasto robione z dodatkiem bananów i czekolady.
W Malezji robi się ciasto czekoladowe z kawałkami ciasteczek, przypominające polski blok czekoladowy. Natomiast w Irlandii piecze się ciasto czekoladowe z dodatkiem piwa. Czekoladę zawiera również słynny austriacki tort Esterhazy, czy niemiecki tort Czarnego Lasu.
Czy ciasto czekoladowe jest zdrowe
Nie ulega wątpliwości, że ciasto zawierające dużą ilość cukru i mąki uchodzi za produkt tuczący. Nikogo nie trzeba przekonywać, że jedzenie zbyt dużej ilości słodyczy i ciast nie jest zdrowe. Dodatek czekolady do ciast i deserów nie zmienia faktu, że z wyrobami cukierniczymi nie należy przesadzać.
Sama czekolada uważana jest za produkt zdrowy, gdyż zawiera ogromne ilości flawonoidów, czyli silnych antyoksydantów. Dostarcza również magnezu, witamin z grupy B oraz A i C, jak również licznych składników mineralnych. Dotyczy to jednak głównie czekolady gorzkiej, która zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej.
Na rynku dostępne są różne rodzaje czekolad, jak czekolada gorzka, czekolada deserowa, czekolada mleczna czy czekolada biała. Kupując wyroby czekoladowe należy czytać etykiety, aby dowiedzieć się ile miazgi kakaowej zawiera dana czekolada. Niestety w różnych wyrobach dodawane są niezdrowe, chemiczne dodatki, lub masło kakaowe zastępowane jest tłuszczami utwardzonymi.
Jak zrobić pyszne i łatwe ciasto czekoladowe
Jak upiec czekoladowiec i ciasto czekoladowe
Co ciekawe, czekoladowiec i ciasto czekoladowe to nie ten sam przepis. Mianem “czekoladowiec” nazywamy ciasto kakaowe przekładane kremem i polane na wierzchu polewą czekoladową. To łatwe i pyszne ciasto robimy z biszkoptowego ciasta z dodatkiem kakao, dzięki czemu nabiera ono brązowego koloru. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki. Następnie przygotowujemy krem z jajek, mąki, cukru waniliowego i margaryny. Po ostygnięciu placki przekładamy kremem, zaś wierzch polewamy polewą czekoladową.
Czekoladowiec można również zrobić trochę inaczej. Pieczemy spód ciasta z mąki, ubitych białek i cukru. Robimy krem czekoladowy o konsystencji budyniu i dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną ciemną czekoladę, a do drugiej białą czekoladę. Kremy dokładnie ucieramy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy spód się upiecze nakładamy na wierzch warstwami biały i brązowy krem. Na górze układamy warstwę bitej śmietany, zaś całość posypujemy posypką czekoladową, utartą czekoladą lub kakao.
Ciasto czekoladowe jest również bardzo łatwe do upieczenia, gdyż wymaga tylko wymieszania składników w odpowiedniej kolejności. Jednakże ten placek robimy nie z kakao, lecz z czekolady. Najpierw robimy masę czekoladową z połamanych kawałków czekolady i masła. Niektórzy dodają również mleko. Następnie robimy właściwe ciasto z mąki i jajek ubitych z cukrem. Dodajemy masę czekoladową i pieczemy. Po upieczeniu polewamy wierzch polewą czekoladową.
Z czekolady i kakao powstaje również popularny placek o nazwie “Murzynek”. Jest to jedno z ciast najłatwiejszych do upieczenia, gdyż wymaga tylko zmieszania składników. Najpierw robimy masę czekoladową z kakao, czekolady i rozpuszczonego masła. Gdy masa stygnie robimy ciasto z mąki i ubitych jajek. Dodajemy masę kakaową, mieszamy i przekładamy ciasto do formy. Wierzch upieczonego ciasta dekorujemy polewą czekoladową.
Co ciekawe, murzynka można zrobić nie tylko z dodatkiem czekolady, lecz także dżemu. Dżem owocowy dodany do ciasta sprawia, że nabiera ono ciemno brązowego koloru.
Jak zrobić dobre ciasto z polewą czekoladową
Polewa czekoladowa sprawia, że ciasto nie wysycha, dlatego też jest ona niezbędnym elementem, jeśli chcemy uzyskać ciasto wilgotne. Polewą czekoladową możemy udekorować każdy placek, lecz najczęściej polewamy nią serniki, torty, ciasta czekoladowe czy desery.
Jak zrobić dobrą polewę czekoladową? Jest to bardzo proste. Wystarczy rozpuścić kawałki czekolady w roztopionym maśle lub margarynie. Niektóre przepisy wymagają, aby masło rozpuścić w mleku. Innym sposobem wykonania pysznej polewy jest wykorzystanie kakao. Do roztopionego masła lub margaryny dodajemy cukier, kakao i mleko. Nie gotujemy, lecz dokładnie mieszamy.
Tak wykonana polewa posłuży do zwieńczenia ciast. Można w niej również zatopić kawałki orzechów lub owoców. Polewa czekoladowa świetnie pasuje do lodów i deserów, jak również do maczania słodkich ciasteczek.
Polewa czekoladowa idealnie pasuje do sernika. Smak czekolady świetnie łączy się ze smakiem sera. Polewą pokrywamy wierzch sernika i dodajemy dekoracje z orzechów lub różnego rodzaju czekoladowych posypek. Czekoladowa polewa pozwala również na tworzenie ciekawych deseni na wierzchu sernika. Nie jest to jednak jedyny sposób połączenia sernika z czekoladą. Dodając roztopioną czekoladę lub kakao do masy serowej uzyskamy kakaowy kolor. Masa czekoladowo-serowa sprawdzi się także w serniku na zimno. Robiąc ciasto bez pieczenia możemy dodać smaczną, brązową warstwę z czekoladowego kremu lub warstwę musu czekoladowego na bazie żelatyny, śmietany i kakao.
Przepis na placek z dodatkiem kakao - ciasto marmurkowe
Dobre ciasta czekoladowe powstają głównie z dodatkiem kakao, które sprawia, że placek ma kolor czekoladowy. Dzięki dodaniu kakao powstają ciasta marmurkowe o ciekawym dwukolorowym wzorze.
Dwukolorowe efekty uzyskujemy jeśli kakao dodamy tylko do połowy ciasta. Popularny placek “Zebra” powstaje jeśli podzielimy ciasto biszkoptowe na dwie części i do jednej z nich dodamy kakao. Następnie wystarczy wlewać na środek formy na przemian łyżkę ciasta białego i kakaowego. Różne połączenia kolorystyczne powstają przez łączenie warstw w różny sposób.
Łatwe ciasta z czekoladą - blok czekoladowy i brownie
Klasycznym ciastem z czekoladą jest blok czekoladowy, który pamiętamy z czasów PRL. W tym czasie był to popularny przysmak. Robi się go bardzo łatwo, szczególnie że jest to ciasto bez pieczenia. Masę czekoladową robimy na bazie mleka w proszku, masła i cukru, które gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy kakao, aby uzyskać czekoladowy kolor. Aby ciasto miało ciekawszą, chrupiącą fakturę dodajemy do środka pokruszone ciasteczka, herbatniki oraz orzechy i bakalie. Masę wystarczy wlać do formy i odstawić do lodówki do stężenia.
Do ciast czekoladowych należy również słynny przysmak amerykański jakim jest brownie. Ciasto to powstało przypadkiem, a raczej było to nieudane ciasto, które nie wyrosło. Okazało się jednak, że czekoladowy zakalec świetnie smakuje. Upieczenie browni jest bardzo proste i łatwe. Wystarczy rozpuścić kawałki czekolady w roztopionym maśle. Następnie połączyć z jajami ubitymi z cukrem i dodać mąkę. Brownie wykładamy na blachę i pieczemy. Jeśli chcemy uzyskać pyszne, wilgotne brownie czekoladę rozpuszczamy w maśle i mleku. Można również dodać odrobinę alkoholu, na przykład rumu.
Gorzka czekolada pozwala również na pieczenie ciast dietetycznych. Przykładem może być brownie z czerwonej fasoli i daktyli z dodatkiem czekolady lub kakao. Brownie możemy zrobić także bez pieczenia. Jako spoiwo służą wówczas daktyle.