Ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

Czekolada uchodzi za jeden z najsmaczniejszych dodatków do ciasta i deserów. Stosuje się ją jako czekoladową polewę, która utrzymuje wilgoć ciasta. Kawałki czekolady dodajemy do ciasta na muffinki. Utartą czekoladę lub gotowe posypki czekoladowe używamy do posypywania ciast i deserów. Pyszne ciasto czekoladowe, jest nie tylko przyjemnie wilgotne, lecz także bardzo łatwe do zrobienia. Czekolada lub kakao pozwala na tworzenie dwukolorowych ciast marmurkowych o różnych deseniach w zależności od sposobu łączenia warstw. Z dodatkiem kakao lub czekolady pieczemy również serniki. Klasycznym ciastem z czekolady są amerykańskie brownie czy polski blok czekoladowy rodem z PRL.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasto czekoladowe

Przepisy w temacie ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe - zbiór przepisów na ciasta na bazie czekolady

Szukając przepisu na łatwe i szybkie ciasto, które zawsze wychodzi, warto wybrać ciasto czekoladowe. Przepis należy do tych najłatwiejszych. Ciasto czekoladowe, kakaowe ciasto marmurkowe, muffinki z czekoladę, brownie czy blok czekoladowy to tylko kilka z pomysłów jakie można zrobić przy użyciu czekolady lub kakao. Doradzamy jakie wypieki można robić z czekoladą i przedstawiamy najciekawsze i łatwe do zrobienie przepisy na ciasta z czekoladą.

Pyszne wypieki z czekoladą

Jak powstał przepis na czekoladę

Czekolada w postaci tabliczki powstała dopiero w XIX wieku, kiedy to kakao połączono z cukrem i masłem kakaowym. Mieszkanka została rozpuszczona i wlana do formy. Twórcą metody konszowania, czyli mieszania czekolady, był Rudolf Lindt.

Czekolada powstaje z nasion kakaowca, który rośnie w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej i Południowej. Od wieków nasion tych używali Inkowie i Aztekowie, którzy robili z nich napój słodzony miodem. Ze sfermentowanych nasion kakaowca wytłacza się tłuszcz, czyli masło kakaowe, zaś kakao to proszek powstały ze sproszkowania łupin kakaowca. Europejczycy długo nie wiedzieli do czego służy kakao. Zaczęto je pić w Europie dopiero w XVII wieku. Obecnie najwięcej kakaowca uprawia się w Afryce.

Dlaczego czekolada jest dobrym dodatkiem do ciast

Słodka i pyszna czekolada stanowi idealny dodatek do ciast i deserów. Smacznym dodatkiem do muffinek jest pokruszona czekolada, którą dodaje się do ciasta. Wiele ciast i deserów polewa się polewą czekoladową, która utrzymuje wilgoć w środku i zapobiega wysychaniu ciasta. Dzięki temu uzyskujemy pyszne ciasto wilgotne. Jeśli dodamy czekolady do masy serowej uzyskamy sernik z czekoladą. Do deserów dodajemy pokruszoną czekoladę lub polewę czekoladową. Idealnym dodatkiem do ciast jest kakao, które zabarwia ciasto na piękny, czekoladowy kolor. Łącząc ciasto z kakaem i zwykłe uzyskujemy ciekawe efekty kolorystyczne.

Rodzaje ciast z czekoladą:

  • torty i serniki z polewą czekoladową,
  • muffinki z czekoladą,
  • czekoladowiec,
  • murzynek,
  • torcik W-Z,
  • ciasta z kakao, jak zebra,
  • brownie,
  • blok czekoladowy.

Ciasta czekoladowe w kuchniach świata

W kuchni polskiej nie powstał szczególny przepis na ciasta czekoladowe. Popularne są ciasta marmurkowe z ciasta biszkoptowego. Ciasta dwukolorowe robimy łącząc warstwy ciasta zwykłego z ciastem z dodatkiem kakao. Słynnym deserem PRL, które obecnie odchodzi w zapomnienie, był blok czekoladowy.

Królestwem ciast z dodatkiem czekolady są Stany Zjednoczone, gdzie powstał słynny czekoladowy przysmak, czyli brownie. W USA wymyślono też przepis na ciasto czekoladowe oraz jego liczne odmiany. Do wielu przepisów stosuje się kawałki czekolady. Czekoladę zawiera również chleb bananowy, czyli wilgotne, słodkie ciasto robione z dodatkiem bananów i czekolady.

W Malezji robi się ciasto czekoladowe z kawałkami ciasteczek, przypominające polski blok czekoladowy. Natomiast w Irlandii piecze się ciasto czekoladowe z dodatkiem piwa. Czekoladę zawiera również słynny austriacki tort Esterhazy, czy niemiecki tort Czarnego Lasu.

Czy ciasto czekoladowe jest zdrowe

Nie ulega wątpliwości, że ciasto zawierające dużą ilość cukru i mąki uchodzi za produkt tuczący. Nikogo nie trzeba przekonywać, że jedzenie zbyt dużej ilości słodyczy i ciast nie jest zdrowe. Dodatek czekolady do ciast i deserów nie zmienia faktu, że z wyrobami cukierniczymi nie należy przesadzać.

Sama czekolada uważana jest za produkt zdrowy, gdyż zawiera ogromne ilości flawonoidów, czyli silnych antyoksydantów. Dostarcza również magnezu, witamin z grupy B oraz A i C, jak również licznych składników mineralnych. Dotyczy to jednak głównie czekolady gorzkiej, która zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej.

Na rynku dostępne są różne rodzaje czekolad, jak czekolada gorzka, czekolada deserowa, czekolada mleczna czy czekolada biała. Kupując wyroby czekoladowe należy czytać etykiety, aby dowiedzieć się ile miazgi kakaowej zawiera dana czekolada. Niestety w różnych wyrobach dodawane są niezdrowe, chemiczne dodatki, lub masło kakaowe zastępowane jest tłuszczami utwardzonymi.

Jak zrobić pyszne i łatwe ciasto czekoladowe

Jak upiec czekoladowiec i ciasto czekoladowe

Co ciekawe, czekoladowiec i ciasto czekoladowe to nie ten sam przepis. Mianem “czekoladowiec” nazywamy ciasto kakaowe przekładane kremem i polane na wierzchu polewą czekoladową. To łatwe i pyszne ciasto robimy z biszkoptowego ciasta z dodatkiem kakao, dzięki czemu nabiera ono brązowego koloru. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki. Następnie przygotowujemy krem z jajek, mąki, cukru waniliowego i margaryny. Po ostygnięciu placki przekładamy kremem, zaś wierzch polewamy polewą czekoladową.

Czekoladowiec można również zrobić trochę inaczej. Pieczemy spód ciasta z mąki, ubitych białek i cukru. Robimy krem czekoladowy o konsystencji budyniu i dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną ciemną czekoladę, a do drugiej białą czekoladę. Kremy dokładnie ucieramy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy spód się upiecze nakładamy na wierzch warstwami biały i brązowy krem. Na górze układamy warstwę bitej śmietany, zaś całość posypujemy posypką czekoladową, utartą czekoladą lub kakao.

Ciasto czekoladowe jest również bardzo łatwe do upieczenia, gdyż wymaga tylko wymieszania składników w odpowiedniej kolejności. Jednakże ten placek robimy nie z kakao, lecz z czekolady. Najpierw robimy masę czekoladową z połamanych kawałków czekolady i masła. Niektórzy dodają również mleko. Następnie robimy właściwe ciasto z mąki i jajek ubitych z cukrem. Dodajemy masę czekoladową i pieczemy. Po upieczeniu polewamy wierzch polewą czekoladową.

Z czekolady i kakao powstaje również popularny placek o nazwie “Murzynek”. Jest to jedno z ciast najłatwiejszych do upieczenia, gdyż wymaga tylko zmieszania składników. Najpierw robimy masę czekoladową z kakao, czekolady i rozpuszczonego masła. Gdy masa stygnie robimy ciasto z mąki i ubitych jajek. Dodajemy masę kakaową, mieszamy i przekładamy ciasto do formy. Wierzch upieczonego ciasta dekorujemy polewą czekoladową.

Co ciekawe, murzynka można zrobić nie tylko z dodatkiem czekolady, lecz także dżemu. Dżem owocowy dodany do ciasta sprawia, że nabiera ono ciemno brązowego koloru.

Jak zrobić dobre ciasto z polewą czekoladową

Polewa czekoladowa sprawia, że ciasto nie wysycha, dlatego też jest ona niezbędnym elementem, jeśli chcemy uzyskać ciasto wilgotne. Polewą czekoladową możemy udekorować każdy placek, lecz najczęściej polewamy nią serniki, torty, ciasta czekoladowe czy desery.

Jak zrobić dobrą polewę czekoladową? Jest to bardzo proste. Wystarczy rozpuścić kawałki czekolady w roztopionym maśle lub margarynie. Niektóre przepisy wymagają, aby masło rozpuścić w mleku. Innym sposobem wykonania pysznej polewy jest wykorzystanie kakao. Do roztopionego masła lub margaryny dodajemy cukier, kakao i mleko. Nie gotujemy, lecz dokładnie mieszamy.

Tak wykonana polewa posłuży do zwieńczenia ciast. Można w niej również zatopić kawałki orzechów lub owoców. Polewa czekoladowa świetnie pasuje do lodów i deserów, jak również do maczania słodkich ciasteczek.

Polewa czekoladowa idealnie pasuje do sernika. Smak czekolady świetnie łączy się ze smakiem sera. Polewą pokrywamy wierzch sernika i dodajemy dekoracje z orzechów lub różnego rodzaju czekoladowych posypek. Czekoladowa polewa pozwala również na tworzenie ciekawych deseni na wierzchu sernika. Nie jest to jednak jedyny sposób połączenia sernika z czekoladą. Dodając roztopioną czekoladę lub kakao do masy serowej uzyskamy kakaowy kolor. Masa czekoladowo-serowa sprawdzi się także w serniku na zimno. Robiąc ciasto bez pieczenia możemy dodać smaczną, brązową warstwę z czekoladowego kremu lub warstwę musu czekoladowego na bazie żelatyny, śmietany i kakao.

Przepis na placek z dodatkiem kakao - ciasto marmurkowe

Dobre ciasta czekoladowe powstają głównie z dodatkiem kakao, które sprawia, że placek ma kolor czekoladowy. Dzięki dodaniu kakao powstają ciasta marmurkowe o ciekawym dwukolorowym wzorze.

Dwukolorowe efekty uzyskujemy jeśli kakao dodamy tylko do połowy ciasta. Popularny placek “Zebra” powstaje jeśli podzielimy ciasto biszkoptowe na dwie części i do jednej z nich dodamy kakao. Następnie wystarczy wlewać na środek formy na przemian łyżkę ciasta białego i kakaowego. Różne połączenia kolorystyczne powstają przez łączenie warstw w różny sposób.

Łatwe ciasta z czekoladą - blok czekoladowy i brownie

Klasycznym ciastem z czekoladą jest blok czekoladowy, który pamiętamy z czasów PRL. W tym czasie był to popularny przysmak. Robi się go bardzo łatwo, szczególnie że jest to ciasto bez pieczenia. Masę czekoladową robimy na bazie mleka w proszku, masła i cukru, które gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy kakao, aby uzyskać czekoladowy kolor. Aby ciasto miało ciekawszą, chrupiącą fakturę dodajemy do środka pokruszone ciasteczka, herbatniki oraz orzechy i bakalie. Masę wystarczy wlać do formy i odstawić do lodówki do stężenia.

Do ciast czekoladowych należy również słynny przysmak amerykański jakim jest brownie. Ciasto to powstało przypadkiem, a raczej było to nieudane ciasto, które nie wyrosło. Okazało się jednak, że czekoladowy zakalec świetnie smakuje. Upieczenie browni jest bardzo proste i łatwe. Wystarczy rozpuścić kawałki czekolady w roztopionym maśle. Następnie połączyć z jajami ubitymi z cukrem i dodać mąkę. Brownie wykładamy na blachę i pieczemy. Jeśli chcemy uzyskać pyszne, wilgotne brownie czekoladę rozpuszczamy w maśle i mleku. Można również dodać odrobinę alkoholu, na przykład rumu.

Gorzka czekolada pozwala również na pieczenie ciast dietetycznych. Przykładem może być brownie z czerwonej fasoli i daktyli z dodatkiem czekolady lub kakao. Brownie możemy zrobić także bez pieczenia. Jako spoiwo służą wówczas daktyle.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto