Przepis na mazurek bez pieczenia krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
kuchenka, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

W rondelku roztop masło i lekko je ostudź.

W blenderze pokrusz ciastka na pył. Połącz z ostudzonym masłem i dokładnie wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do środka masę ciasteczkową, dokładnie dociskając ją do krawędzi.

Ciasto schłodź przez 1 godzinę w lodówce, następnie na jego wierzch wyłóż masę kajmakową.

Całość ozdób rodzynkami i wiórkami kokosowymi.

Mazurek bez pieczenia w blaszce z wiórkami kokosowymi.
mazurek bez pieczenia
Koszt przygotowania dania
13.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
366 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Mazurek bez pieczenia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mazurku bez pieczenia

Mazurek bez pieczenia jest wspaniałą alternatywą dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Całość można przygotować w kilkanaście minut i nie potrzeba do tego pieczenia. Ciasto zawsze się udaje i smakuje niezwykle wspaniale. Dzięki temu będzie idealnym wyborem na awaryjny deser.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mazurka bez pieczenia, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jego przyrządzenia wystarczy tylko kilka składników, które z łatwością można dostać w każdym sklepie. Do wykonania spodu najlepiej sprawdzą się herbatniki. Można też użyć ciasteczek, dla osób dbających o linię sprawdzą się te pełnoziarniste. Jeśli chce się uzyskać bardziej czekoladowy spód dobrze jest wykorzystać kakaowe herbatniki. Całość najlepiej bardzo drobno pokruszyć. W tym przypadku idealnie sprawdzi się blender, ale równie dobrze można użyć młynka do kawy.

Przepis na mazurka bez pieczenia jest niezwykle łatwy i zawsze się udaje, dzięki czemu to najlepsze rozwiązanie dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Cały proces przygotowania ciasta jest niezwykle łatwy i ekspresowy. To świetny pomysł na świąteczny deser, który na pewno skradnie serca wszystkich domowników. Jest niezwykle słodki, to ze względu na dość spory udział masy kajmakowej i suszonych owoców. Całość balansuje dodatek wiórków kokosowych. Jednak można je również pominąć i dodać do ciasta orzechów, świetnie sprawdzą się migdały.

Mazurek to ciasto, które gości najczęściej na wielkanoc, jednak w takiej opcji może pojawiać się zdecydowanie częściej. To dlatego, że całość jest niezbyt skomplikowana w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Ten pyszny deser smakuje tak dobrze, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. W dodatku jest naprawdę szybki, przez co może stanowić awaryjny wypiek. Całość musi się tylko dobrze schłodzić, by ciasto miało odpowiednią konsystencję i smak. Kajmak wspaniale komponuje się z ciasteczkowym spodem. To łatwy sposób na pyszne i słodki produkt. Ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.

Wartości odżywcze mazurka bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(86g)
Energia (kalorie)
426.02 kcal
366.38 kcal
Białko
6.33 g
5.45 g

Węglowodany w mazurku bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(86g)
Węglowodany
49.14 g
42.26 g
Węglowodany przyswajalne
46.77 g
40.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(86g)
Tłuszcz
23.34 g
20.08 g
Tłuszcze nasycone
15.70 g
13.50 g
Tłuszcze nienasycone
7.65 g
6.58 g
Tłuszcze jednonasycone
6.47 g
5.56 g
Tłuszcze wielonasycone
1.18 g
1.01 g

Witaminy w przepisie na mazurek bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(86g)
Witamina B6
0.06 mg
0.05 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina C
1.62 mg
1.40 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.34 mg
0.29 mg
Niacyna
1.52 mg
1.30 mg
Foliany
42.74 µg (mcg)
36.76 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mazurek bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(86g)
Sód
437.79 mg
376.50 mg
Potas
292.26 mg
251.34 mg
Wapń
174.97 mg
150.47 mg
Fosfor
284.40 mg
244.58 mg
Magnez
27.15 mg
23.35 mg
Żelazo
1.29 mg
1.11 mg
Cynk
0.75 mg
0.64 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka bez pieczenia 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mazurku bez pieczenia

Lista alergenów dla mazurka bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • masa krówkowa

Cena przygotowania mazurka bez pieczenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Masa krówkowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Wiórki kokosowe
80 g
3 łyżki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Rodzynki
30 g
1 garść
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na mazurek bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób