Mazurek bez pieczenia

Opublikowano: 23.09.2021 r., 21:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mazurek bez pieczenia w blaszce z wiórkami kokosowymi.
Mazurek bez pieczenia
Mazurek bez pieczenia to ciasto, które będzie idealną alternatywą dla tradycyjnego wypieku serwowanego na Wielkanoc. Jest pyszne, ale zdecydowanie łatwiejsze.
Przygotowanie 20 min
366 kcal
Kcal w porcji
86 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (250 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Masa krówkowa 1 puszka (400 g)
  • Wiórki kokosowe 3 łyżki (80 g)
  • Rodzynki 1 garść (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

Przepis na mazurek bez pieczenia krok po kroku

W rondelku roztop masło i lekko je ostudź.

W blenderze pokrusz ciastka na pył. Połącz z ostudzonym masłem i dokładnie wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do środka masę ciasteczkową, dokładnie dociskając ją do krawędzi.

Ciasto schłodź przez 1 godzinę w lodówce, następnie na jego wierzch wyłóż masę kajmakową.

Całość ozdób rodzynkami i wiórkami kokosowymi.

Jak oceniasz przepis na mazurek bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat mazurka bez pieczenia

Mazurek bez pieczenia jest wspaniałą alternatywą dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Całość można przygotować w kilkanaście minut i nie potrzeba do tego pieczenia. Ciasto zawsze się udaje i smakuje niezwykle wspaniale. Dzięki temu będzie idealnym wyborem na awaryjny deser.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mazurka bez pieczenia, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jego przyrządzenia wystarczy tylko kilka składników, które z łatwością można dostać w każdym sklepie. Do wykonania spodu najlepiej sprawdzą się herbatniki. Można też użyć ciasteczek, dla osób dbających o linię sprawdzą się te pełnoziarniste. Jeśli chce się uzyskać bardziej czekoladowy spód dobrze jest wykorzystać kakaowe herbatniki. Całość najlepiej bardzo drobno pokruszyć. W tym przypadku idealnie sprawdzi się blender, ale równie dobrze można użyć młynka do kawy.

Przepis na mazurka bez pieczenia jest niezwykle łatwy i zawsze się udaje, dzięki czemu to najlepsze rozwiązanie dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Cały proces przygotowania ciasta jest niezwykle łatwy i ekspresowy. To świetny pomysł na świąteczny deser, który na pewno skradnie serca wszystkich domowników. Jest niezwykle słodki, to ze względu na dość spory udział masy kajmakowej i suszonych owoców. Całość balansuje dodatek wiórków kokosowych. Jednak można je również pominąć i dodać do ciasta orzechów, świetnie sprawdzą się migdały.

Mazurek to ciasto, które gości najczęściej na wielkanoc, jednak w takiej opcji może pojawiać się zdecydowanie częściej. To dlatego, że całość jest niezbyt skomplikowana w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Ten pyszny deser smakuje tak dobrze, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. W dodatku jest naprawdę szybki, przez co może stanowić awaryjny wypiek. Całość musi się tylko dobrze schłodzić, by ciasto miało odpowiednią konsystencję i smak. Kajmak wspaniale komponuje się z ciasteczkowym spodem. To łatwy sposób na pyszne i słodki produkt. Ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.

Alergeny w mazurku bez pieczenia

Lista alergenów dla mazurka bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • masa krówkowa

Wartości odżywcze mazurka bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Ten deser nie powinien gościć zbyt często w diecie ze względu na duży udział cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(86g)
Energia (kcal)
426.02
366.38
Białko (g)
6.33
5.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(86g)
Węglowodany (g)
49.14
42.26
Węglowodany przyswajalne (g)
46.77
40.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.36
2.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(86g)
Tłuszcz (g)
23.34
20.08
Tłuszcze nasycone (g)
15.70
13.50
Tłuszcze nienasycone (g)
7.65
6.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.47
5.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
1.01
Cholesterol (mg)
39.07
33.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(86g)
Witamina A (µg (mcg))
114.53
98.50
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.24
Witamina C (mg)
1.62
1.40
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.08
Witamina E (mg)
0.31
0.27
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
112.56
96.80
Tiamina (mg)
0.18
0.16
Ryboflawina (mg)
0.34
0.29
Niacyna (mg)
1.52
1.30
Foliany (µg (mcg))
42.74
36.76
Beta karoten (µg (mcg))
24.88
21.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(86g)
Sód (mg)
437.79
376.50
Potas (mg)
292.26
251.34
Wapń (mg)
174.97
150.47
Fosfor (mg)
284.40
244.58
Magnez (mg)
27.15
23.35
Żelazo (mg)
1.29
1.11
Cynk (mg)
0.75
0.64
Miedź (mg)
0.13
0.11
Mangan (mg)
0.36
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka bez pieczenia 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mazurka bez pieczenia

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Masa krówkowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Wiórki kokosowe
80 g
3 łyżki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Rodzynki
30 g
1 garść
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
24.50