Szybkie ciasta bez pieczenia

szybkie ciasta bez pieczenia

Nie wszystkie placki wymagają upieczenia w piekarniku. Bardzo dużo przepisów na pyszne placki lub desery można wykonać bez piekarnika, na zasadzie przekładania ciasta kremami lub masą serową. Jako spód lub warstwy ciasta stosujemy uprzednio upieczone ciasto biszkoptowe lub kruche. Jeśli nie mamy piekarnika, idealnym rozwiązaniem są herbatniki lub krakersy. Najważniejszym elementem ciasta przekładanego jest krem, który można zrobić na bazie sera lub budyniu. Ciasto warstwowe na zimno zwieńczamy przy pomocy galaretki, polewy czekoladowej, kajmakowej lub posypki. Ciasto bez pieczenia przechowujemy w lodówce. Typowym przykładem ciasta bez pieczenia są serniki na zimno, torcik Tiramisu, lub ciasto Rafaello.

Szybkie ciasta bez pieczenia - polecane przepisy

Szybkie ciasta bez pieczenia - pozostałe przepisy

Szybkie ciasta bez pieczenia - przepisy na błyskawiczne placki, których nie trzeba piec

Czy bez piekarnika można upiec ciasto? Oczywiście, tak. Bez pieczenia robimy wszystkie ciasta i torty przekładane z kremem na zimno i serniki na zimno. Niektóre przepisy wymagają uprzednio upieczenia warstw ciasta kruchego lub biszkoptowego, lecz do większości ciast na zimno wystarczą zwykłe herbatniki. Dobra wiadomość jest taka, że są to łatwe i błyskawiczne placki, które bez trudu można zrobić samemu. Przedstawiamy fajne przepisy o różnym stopniu trudności i różnym czasie wykonania. Dowiesz się, że pyszne i wykwintne ciasto na imprezę można bez trudu zrobić szybko i bez piekarnika.

Jak zrobić szybkie ciasto bez pieczenia

Czy można zrobić dobre ciasto bez piekarnika

Niekiedy w małych kuchniach nie mamy miejsca na piekarnik. Są też osoby, które mało gotują i pieką i rezygnują z zajmującego miejsce piekarnika. Co zrobić, jeśli mimo tego chcemy przygotować samodzielnie słodkości na imprezę? Jak zrobić ciasto bez piekarnika? Okazuje się, że bardzo wiele pysznych ciast i tortów robi się bez pieczenia. Placki na zimno powstają na zasadzie warstwowej, poprzez przekładanie warstw ciasta warstwami kremu. Następnie placek wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Placki bez pieczenia przechowujemy w lodówce. Warto pamiętać, że są one mniej trwałe niż klasyczne ciasta, dlatego też należy je szybko spożyć. Właśnie ze względu na ich małą trwałość ciasta tego rodzaju robimy głównie na imprezy.

Dobre przepisy na ciasta na zimno są również bardzo uniwersalne, gdyż można je zrobić w mniejszej ilości. Jeśli planujemy miłą chwilę relaksu przed telewizorem, kolację we dwoje lub fajny poczęstunek dla dzieci, wystarczy wykorzystać przepis na szybkie ciasto bez pieczenia, aby zrobić desery w małych pucharkach. W takim przypadku nie ma niebezpieczeństwa, że część ciasta się zepsuje, jeśli szybko nie zjemy całej blachy lub całego tortu. Przykładem takiego ciasta jest torcik Tiramisu, który można zrobić w wersji dużej lub małej.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia - główne składniki

Głównym składnikiem ciast bez pieczenia jest krem. Robimy go bez pieczenia. Niektóre kremy, szczególnie śmietankowe lub maślane wymagają gotowania. Do ciast i tortów bez pieczenia nadają się różne rodzaje kremu. Warto jednak pamiętać, że w tradycji polskiej, szczególnie współczesnej, unikamy tłustych, ciężkich i bardzo słodkich kremów. Dlatego też fajne ciasta bez pieczenia powstają najczęściej przy użyciu lekkich kremów serowych i budyniowych. Ciasto przekładane ma ciekawy wzór po przekrojeniu, szczególnie jeśli zastosujemy różne rodzaje kremu, w różnych kolorach. Kremy urozmaicamy kolorystycznie stosując kolorowe, owocowe galaretki lub kakao. Jeśli chcemy uzyskać krem w niespotykanych kolorach, używamy barwniki spożywcze.

Dodatkowe składniki, które możemy użyć do ciasta bez pieczenia:

  • galaretka,
  • świeże owoce lub konfitury owocowe,
  • kakao lub czekolada,
  • kajmak,
  • piana z białek w postaci kremu bezowego,
  • bita śmietana,
  • wiórki kokosowe,
  • serek mascarpone.

Placki bez pieczenie nie mogą się jednak obyć bez warstw klasycznego ciasta. Do tortów i ciast na zimno najczęściej stosuje się ciasto biszkoptowe, które należy upiec, a następnie przekroić w poprzek na kilka cienkich placków. Innym rodzajem ciasta, wykorzystywanego do ciast na zimno, jest ciasto kruche. Kruche placki stanowią zazwyczaj spód do sernika na zimno lub ciasta z galaretką. Niektóre ciasta, jak na przykład miodownik czy ciasto Marlenka, robimy piekąc kilka placków kruchych, które następnie przekładamy kremem.

Ciasta bez pieczenia robi się etapami, zaś kolejne warstwy schładza w lodówce. W zależności od przepisu, następną warstwę można zrobić dopiero, gdy warstwa pod nią stężeje w lodówce.

Ciasto można zrobić jednak całkowicie bez piekarnika. Jeśli nie mamy jak upieć ciasta kruchego czy biszkoptowego, wystarczy posłużyć się herbatnikami lub krakersami, które nadają się zarówno na spód ciasta jak i warstwy. Innym sposobem zrobienia pysznej spodu co ciasta na zimno są pokruszone herbatniki lub ciasteczka wymieszane z masłem. Dziwne może się wydawać użycie słonych krakersów. Jednak okazuje się, że doskonale współgrają ze słodkim kremem, na przykład w ciastach typu Rafaello. Jako warstwy oraz brzegi ciasta często używa się także biszkoptów. Dobrym pomysłem na ciasta na zimno są także tarty, które można przygotować na gotowych spodach.

Nie bez znaczenia jest także dekoracja ciasta, które z reguły serwujemy na imprezie i chcemy, aby zdobiło stół. Proste i łatwe sposoby wykończenia ciasta polegają na stosowaniu polewy lub posypki. Najłatwiejsze do zrobienia są polewy czekoladowe lub kajmakowe. Ciasto możemy na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi, pokruszoną czekoladą, kakao lub posiekanymi orzechami. Świetnym rozwiązaniem jest górna warstwa z galaretki udekorowana bitą śmietaną lub owocami.

Pomysły na fajne i szybkie ciasta bez pieczenia

Najbardziej klasycznym ciastem bez pieczenia są serniki na zimno. Ale największe pole do popisu i wiele możliwości dają ciasta przekładane z różnymi rodzajami kremów, najlepiej w różnych kolorach. Wystarczy zrobić różne rodzaje kremu na bazie budyniu lub sera i układać je na przemian z warstwami herbatników. Warstwy można wzbogacać także dodatkiem konfitur owocowych, świeżych owoców lub galaretki.

Jakie fajne placki można zrobić bez piekarnika:

  • serniki na zimno,
  • deser i ciasto Tiramisu,
  • placek Rafaello i domowe kulki Rafaello,
  • blok czekoladowy,
  • kremówka bez pieczenia,
  • brownie na zimno.

Najlepsze przepisy na łatwe i szybkie ciasta bez pieczenia

Proste i łatwe placki przekładane

Dobrym pomysłem na proste ciasto przekładane, jest torcik Rafaello, który nawiązuje do słynnych pralinek kokosowych. Do prostego ciasta przekładanego, warstwowego wystarczy użyć herbatników lub krakersów. Co ciekawe, doskonale pasują tu słone krakersy, które wraz z kremem, tworzą niespotykane i pyszne połączenie smakowe.

Aby przygotować placek w stylu Rafaello robimy krem w kolorze białym. Na małym ogniu gotujemy mleko świeże, śmietanę, mąkę pszenną. Jako zagęstnik stosujemy mleko w proszku, zaś do zestalenia mąkę ziemniaczaną. Na koniec krem ucieramy z masłem. Innym rozwiązaniem jest prosty krem na bazie budyniu, który łączymy z masłem, aby był bardziej puszysty. Do ciasta Rafaello możemy również wybrać klasyczny krem z białej czekolady. Łatwiejszy do zrobienia jest krem na bazie serka mascarpone. Krakersy lub herbatniki przekładamy kremem, zaś wierzch ciasta posypujemy grubą warstwą wiórków kokosowych.

Podobnie łatwa do zrobienia jest kremówka na zimno. Do kremówki potrzebny będzie dość ciężki i tłusty krem na bazie masła. Przygotowujemy budyń, który ucieramy z masłem. Krem budyniowy układamy na warstwie herbatników i przykrywamy herbatnikami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana. Na niej zaś kładziemy kolejną warstwę herbatników. Ciasto przechowujemy w lodówce i podajemy posypane cukrem pudrem.

Dobre przepisy na serniki na zimno

Klasycznym ciastem bez pieczenia jest sernik na zimno. Sposobów wykonania sernika jest mnóstwo. Spód możemy zrobić z ciasta kruchego lub po prostu z herbatników. Według niektórych przepisów serniki na zimno robi się bez spodu. Najprostszym sposobem na zrobienie sernika na zimno jest utwardzenie serka homogenizowanego przy pomocy żelatyny. Jeśli chcemy użyć sera twarogowego musimy go najpierw zmielić lub kupić gotowy serek do sernika, zmielony, w kubełku. Jeszcze łatwiejszym sposobem jest wymieszanie serka z galaretką, która dodatkowo zabarwia ser na owocowy kolor. Przy pomocy różnokolorowych galaretek zrobimy piękny sernik warstwowy.

Sernik na zimno pozwala na bardzo ciekawe efekty kolorystyczne, które ujawniają się po przekrojeniu. Prostym sposobem jest dodanie do masy serowej galaretki w różnych kolorach pokrojonej w kostki. Warstwy sernika możemy również przedzielić warstwą kolorowej galaretki z owocami. Fajnym pomysłem jest również dodanie do masy serowej miękkich owoców świeżych lub z puszki. Szczególnie świetnie nadają się brzoskwinie z puszki, truskawki lub borówki amerykańskie. Klasycznym zwieńczeniem dla sernika na zimno jest galaretka z zatopionymi w niej owocami. Dobrym pomysłem jest także polewa czekoladowa lub kajmakowa.

Przykładem sernika na zimno jest również torcik lub deser Tiramisu. Ten przysmak kuchni włoskiej możemy zrobić w pucharkach w formie deseru, jak również w tortownicy jako tort. Co ciekawe, torcik Tiramisu jest nie tylko pyszny, lecz także łatwy do zrobienia. Klasyczny, włoski przepis wymaga dodatku alkoholu. Tradycyjnie w Polsce robimy Tiramisu z likierem Amaretto. Jeśli jednak przygotowujemy ten pyszny deser na imprezę dziecięcą, możemy go z powodzeniem przygotować bez alkoholu.

Tiramisu to klasyczny deser na zimno, który bez trudu zrobimy w domu. Potrzebujemy do tego:

  • ●         biszkopty okrągłe,
  • ●        krem mascarpone,
  • ●        kawa espresso,
  • ●        likier Amaretto,
  • ●        kakao lub gorzka czekolada.

Na spodzie pucharków lub tortownicy układamy herbatniki. Przygotowujemy krem na bazie serka mascarpone utartego z żółtkami i cukrem. Układamy ciasto warstwowe z warstw kremu mascarpone oraz biszkoptów nasączonych mocną kawą i likierem Amaretto. Na wierzchu ciasto posypujemy kakao albo startą gorzką czekoladą.

Warstwowe ciasta bez pieczenia, na zimno dają ogromne pole do popisu i pozwalają na kreatywne przygotowywanie deserów. Mamy duże możliwości użycia różnych rodzajów kremu oraz dodatków w postaci owoców, czekolady, wiórków kokosowych itp, dzięki czemu możemy stworzyć placek, który nie tylko wspaniale smakuje, lecz także zdobi bufet ukazując po przekrojeniu piękne, kolorowe warstwy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto