Ciasto na zimno

ciasto na zimno

Ciasta bez pieczenia cieszą się szczególnym powodzeniem latem, gdy chcemy skosztować czegoś zimnego. Idealnie sprawdzają się wówczas serniki na zimno czy desery z kremem. Ciasta na zimno robimy na podstawie z biszkoptów, herbatników czy też na biszkopcie. Najlepszy placek bez pieczenia tworzymy z jednej lub kilku warstwa kremów serowych, budyniowych, śmietanowych. Aby placek na zimno utrzymywał swój kształt kremy utwardzamy przy pomocy galaretki lub żelatyny. Ciekawe, kolorystyczne i smakowe efekty uzyskujemy tworząc układ warstwowy, składający się z warstw różnokolorowych kremów oraz herbatników, biszkoptów lub ciasteczek. Wierzch ciasta dekorujemy owocami, galaretką lub polewą czekoladową. Ciasta na zimno przechowujemy w lodówce.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasto na zimno

Przepisy w temacie ciasto na zimno

Najciekawsze artykuły w temacie ciasto na zimno

Ciasta na zimno - pomysły i przepisy na ciasta bez pieczenia

Latem, w upalne dni chcemy się zrelaksować i zjeść coś zimnego. Również letnie imprezy na powietrzu wymagają lekkich ciast i deserów na zimno. Idealnie sprawdzą się ciasta bez pieczenia, które nie tylko wspaniale smakują, lecz także są łatwe i szybkie do zrobienia. Do wyboru mamy różne, pyszne warstwy, jak kremy, masy serowe, masy budyniowe, galaretki i owoce. Doradzamy jak stworzyć warstwowy placek bez pieczenia lub sernik na zimno. Przedstawiamy najciekawsze przepisy, które można szybko i łatwo zastosować przed letnim przyjęciem.

Jak zrobić ciasta bez pieczenia

Czy ciasto można przygotować bez pieczenia? Oczywiście, że tak. Klasyczne ciasto powstaje z mąki, jajek i tłuszczu, które trzeba upiec, aby nadawało się do jedzenia. Mamy jednak sporo składników, z których możemy tworzyć desery i ciasta na zimno, bez pieczenia. Mają one tę zaletą, że są łatwe do zrobienia i nawet osoba bez dużego doświadczenia kulinarnego może w ten sposób wyczarować pyszny i ozdobny deser na imprezę. Cała tajemnica polega na wykorzystaniu ogólnodostępnych składników jak herbatniki i biszkopty, które zastępują upieczone ciasto. Ponieważ nie pieczemy ciasta, główną część placka stanowi krem, który dodatkowo wzbogacamy owocami, galaretką, orzechami itp.

Wydaje się pozornie, że ciasta na zimno są łatwe i szybkie do zrobienia. Są one z całą pewnością łatwe i proste. Jednak szybkość wykonania zależy od ilości warstw. Ciasta te wymagają też pewnej wprawy w robieniu kremów. Dlatego też najłatwiejsze do zrobienia są serniki na zimno, gdyż w tym przypadku wystarczy tylko zmiksować ser z cukrem, mlekiem i jajkiem i dodać galaretkę, która utrzyma jego formę.

Ciast na zimno najczęściej robimy w układzie warstwowym, podobnie jak tort. Warto wiedzieć, jak układać warstwy poszczególnych składników, tak aby się one nie zmieszały. Dobrym sposobem jest przekładanie warstw kremu warstwą ciasteczek lub herbatników. Placek na zimno musimy następnie schłodzić w lodówce, tak aby jego składniki stężały i nie rozpadały się. Ciasta bez pieczenia szczególnie dobrze sprawdzają się w sezonie letnim, kiedy chcemy zjeść coś zimnego. Warto pamiętać, że ciasto na zimno jest nietrwałe. Należy je przechowywać w lodówce i szybko zjadać.

Ciasto wymaga spodniej warstwy. Do tortów najczęściej wykorzystywane jest ciasto biszkoptowe, które służy jako spód lub warstwa ciasta przekładanego. W przypadku ciast bez pieczenia można wykorzystać gotowe wypieki, jak herbatniki, biszkopty czy kruche ciasteczka. Dobrym rozwiązaniem są także gotowe spody do tart i tartaletek.

Ciasto bez pieczenia należy utwardzić, tak aby nie rozpadło się i zachowało swój kształt. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie budyniu, galaretki lub żelatyny. Stosujemy również gęste i zwarte kremy, które nie rozpływają się. Doskonałym elementem ciast bez pieczenia są owoce. Stosujemy zasadę, że na spód dajemy warstwy najbardziej zwarte i stabilne. Natomiast na wierzchu możemy umieścić warstwy lekkie lub lejące, jak bita śmietana lub polewa czekoladowa.

Jakie składniki możemy użyć do ciasta na zimno:

  • biszkopty, herbatniki i ciasteczka,
  • owoce i powidła owocowe,
  • galaretki,
  • krem budyniowy,
  • sery i kremy na bazie sera,
  • pianka z białek.

Najbardziej znane ciasta bez pieczenia:

  • sernik na zimno,
  • torcik Tiramisu,
  • śmietanowiec,
  • lodowiec.

Szybkie i łatwe serniki na zimno

Najlesze przepisy na sernik na zimno - jak zrobić pyszną i piękną masę serową

Najbardziej klasycznym i łatwym do zrobienia rodzajem ciasta bez pieczenia jest sernik na zimno. Placek ten jest bardzo popularny, gdyż jego wykonanie jest łatwe i szybkie. Podstawą sernika na zimno jest masa serowa, którą możemy przygotować w różny sposób. Sprawdza się zwykły ser twarogowy, czy też serki homogenizowane, ricotta lub mascarpone. Miękkie serki trzeba jednak utwardzić przy pomocy galaretki.

Klasycznym sposobem przygotowania masy serowej, jest zagotowanie masła z cukrem i dodanie do sera i jajek. Taki ser możemy utwardzić przy pomocy budyniu. Innym sposobem na doskonałą masę serową, jest zmiksowanie twarogu z mlekiem skondensowanym i utwardzenie żelatyną. Aby masa była bardziej puszysta i lekka, dodajemy do niej ubitą śmietanę.

Pięknie wygląda sernik warstwowy. Stosujemy do niego lekką masę z serka utwardzonego galaretką. Aby uzyskać ciekawe, kolorowe warstwy dodajemy różne składniki kolorystyczne, jak:

  • kakao,
  • zmiksowane owoce,
  • cukier waniliowy,
  • zaparzona kawa,
  • kolorowe galaretki.

Ciekawy efekt po przekrojeniu ciasta dają również świeże owoce lub kawałki galaretki zatopionej w serze. Wystarczy już stężałą galaretką pokroić na kawałki do dodać do masy serowej.

Jak zrobić spód do sernika na zimno

Najbardziej popularny jest sernik na biszkopcie. Nie jest to całkiem sernik bez pieczenia, gdyż ciasto biszkoptowe musimy upiec. Aby ciasto było bardziej wilgotne warto nasączyć biszkopt, na przykład zaparzoną herbatą lub kawą. Jeśli ciasto jest przeznaczone dla dorosłych, świetnie będzie smakował mały dodatek alkoholu. Następnie na biszkopcie układamy masę serową.

Proces ten można skrócić układając na blasze biszkopty lub herbatniki. Dobrym sposobem jest również przygotowanie spodu z pokruszonych herbatników lub ciasteczek. Dzięki temu możemy spód urozmaicić i nadać mu dodatkowy smak. Ciasteczka kruszymy lub blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem. Możemy również zastosować dodatki smakowe na przykład kakao, zaparzona kawa, zmielone orzechy lub migdały.

Jak przygotować wierzchnią warstwę i dekorację sernika na zimno

Najbardziej popularnym zwieńczeniem sernika na zimno i wielu ciast bez pieczenia jest galaretka. Kolorowa warstwa galaretki pięknie wygląda i świetnie smakuje. Dodatkową atrakcją są zatopione w galaretce owoce. Na warstwę serową wylewamy ostudzoną i tężejącą galaretkę, zaś całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretka jest na tyle twarda i stabilna, że możemy dodać jeszcze na niej dekoracje z kremu czy bitej śmietany.

Innym sposobem udekorowania sernika na zimno na wierzchu jest polewa czekoladowa. Ciekawe efekty smakowe uzyskamy posypując go startą czekoladą i układając owoce. Świetnie smakują również owoce i bita śmietana.

Jak zrobić sernik Tiramisu

Klasycznym tortem czy też ciastem na zimno jest torcik Tiramisu. Deser ten pochodzi z kuchni włoskiej, zaś jego głównym składnikiem jest miękki i puszysty, włoski serek mascarpone. Klasyczny przepis na torcik Tiramisu wymaga także biszkoptów i kakao, oraz likieru Amaretto.

Serka mascarpone nie utwardzamy galaretką, dlatego też robimy dwie cieńsze warstwy. Biszkopty nasączamy kawą i likierem Amaretto i układamy na spodzie. Następnie nakładamy krem zrobiony z serka mascarpone utartego z żółtkiem i cukrem oraz z dodatkiem piany z białek. Podobnie układamy drugą warstwę. Wierzch smarujemy kremem mascarpone i posypujemy kakao lub startą czekoladą.

Torcik Tiramisu ma wiele wariantów. Świetnie smakuje zrobiony na biszkopcie lub na herbatnikach. Krem mascarpone możemy zrobić z serka z dodatkiem bitej śmietany. Jeśli dodamy kakao nabierze on brązowego koloru. Dodatek masy kajmakowej sprawi, że krem będzie słodszy i nabierze delikatnego, pomarańczowego koloru. Całość przechowujemy w lodówce.

Najciekawsze przepisy na szybkie i łatwe ciasta bez pieczenia

Pomysła na ciasta warstwowe i przekładańce bez pieczenia

Pomysłów na ciasta i desery bez pieczenia jest mnóstwo. Wystarczy tylko zachować zasadę układania warstw i stworzyć różnego rodzaju kremy. Kremy serowe, kremy na bazie budyniu, czy kremy na bazie bitej śmietany przekładamy herbatnikami. Całość odstawiamy do lodówki, aby herbatniki nasączyły się kremem i stały się pysznie wilgotne, zaś ciasto było zwarte i nie rozpadało sie.

Najprostszym pomysłem na ciasto bez pieczenia jest gotowy spód do tarty, biszkopty lub herbatniki. Na nich układamy warstwę kremu. Może być to pyszny krem na bazie budyniu lub krem z serka, czy bitej śmietany utwardzone galaretką. Dla urozmaicenia, na spodzie możemy ułożyć owoce, na przykład truskawki lub brzoskwinie.

Pięknie wyglądają po przekrojeniu ciasta bez pieczenia o układzie warstwowym. Warstwy tworzymy z kremów o różnych kolorach. Warstwą stabilizującą całość będzie warstwa herbatników. Jeśli posmarujemy je powidłami, uzyskamy dodatkowa nutę kwaskową.

Przykładem ciasta na zimno, które można zrobić łatwo i szybko, jest kremówka bez pieczenia. Jako spód posłużą tradycyjnie herbatniki. Podstawą ciasta jest krem budyniowy, który robimy na bazie mleka i żółtek utwardzonych budyniem. Krem do kremówek powinien dość tłusty, dlatego też do masy kremowej dodajemy rozpuszczone masło. Krem układamy na herbatnikach i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na wierzchu układamy bitą śmietanę i kolejną warstwę herbatników. Kremówkę bez pieczenia robimy etapami. Po nałożeniu każdej warstwy ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia. Na koniec całość posypujemy cukrem pudrem.

Ciekawe pomysły na różne ciasta na zimno

Dobrym pomysłem na ciasta i desery bez pieczenia są wszelkiego rodzaju bloki. Cała zasada wykonania bloku jest przygotowanie masy, którą wzbogacamy różnymi dodatkami i wylewamy do formy. Formę wystarczy włożyć do lodówki do stężenia.

Klasyczny blok czekoladowy, jak w czasach PRL, robiło się z mleka, masła, cukru i kakao. Składniki należy podgrzać na kuchence nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec do masy dodajemy mleko w proszku. Ważnym elementem bloku czekoladowego jest nadzienie, które może być bardzo różne. Do klasycznego bloku czekoladowego dodawano pokruszone herbatniki. Ale można wzbogacić blok także pokrojoną galaretką, bakaliami czy owocami.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto