Ciasta bez pieczenia

ciasta bez pieczenia

Ciasta, torty i ciastka bez pieczenia robimy na zasadzie warstw na zimno. Ciasta bez pieczenia powstają na bazie spajającej masy, która sprawia, że ciasto lub tort się nie rozpada. Najczęściej do ciast i deserów na zimno stosuje się galaretkę, żelatynę, miękkie serki twarogowe, na przykład serek mascarpone czy serek homogenizowany. Typowym przykładem ciast i ciastek bez pieczenia jest sernik na zimno, blok czekoladowy, czy desery z serkiem mascarpone. Co ciekawe, bez pieczenia można zrobić także deser brownie. Do dekoracji deserów na zimno stosuje się owoce, galaretkę, bitą śmietanę oraz kremy.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasta bez pieczenia

Przepisy w temacie ciasta bez pieczenia

Przepisy na ciasta bez pieczenia. Te ciasta robi się błyskawicznie!

Na myśl o pysznym torcie serowym lub serniku na zimno podanym na święta lub na imprezie, aż ślinka cieknie. Ciasta bez pieczenia są szybkie i łatwe do zrobienia i szczególnie dobrze sprawdzają się na lato, kiedy to chce się zjeść coś orzeźwiającego z owocami, których latem jest w bród. Przedstawiamy na jakich zasadach powstają dobre placki bez pieczenia i co zrobić, aby placek na zimno się nie rozpadał. Przedstawiamy klasyczne i nowe, ciekawe przepisy na ciasta bez pieczenia z kremem, z owocami lub z bitą śmietaną.

Jak się robi ciasta bez pieczenia

Tradycyjne przepisy na ciasto wymagają pieczenia. Istnieją jednak fajne przepisy na ciasta bez pieczenia, które podajemy na zimno. Placek czy tort bez pieczenia robimy najczęściej układając warstwy w tortownicy. Klasycznym przykładem jest sernik na zimno. Robi się je błyskawicznie, gdyż nie trzeba ich piec i czekać aż wystygną. Jednak wykonanie poszczególnych warstw musi zająć trochę czasu. Ciasta, placki i torty na zimno robimy najczęściej na bazie galaretki, dzięki czemu ciasto się nie rozpada. Fajne desery, ciastka i ciasta owocowe na zimno sprawdzą się idealnie na lato, kiedy chce się zjeść coś zimnego i orzeźwiającego. Ponadto lato jest też okresem, kiedy mamy w bród świeżych owoców do dekorowania ciast i tworzenia niepowtarzalnych smaków.

Z jakich składników możemy zrobić pyszne ciasto bez pieczenia:

  • herbatniki,
  • galaretka,
  • ser, na przykład serek homogenizowany lub mascarpone,
  • owoce,
  • bita śmietana,
  • krem budyniowy,
  • pianka z białek.

Aby zrobić pyszne i fajne ciasto lub tort bez pieczenia, wystarczy wykonać kilka warstw, tak aby się nie rozpadły, a następnie schłodzić w lodówce. Najbardziej ciekawe przepisy na dobre placki bez pieczenia robimy przez nakładanie kolorowych warstw. Na spód układamy herbatniki, dzięki czemu unikamy pieczenia spodu, na przykład z ciasta kruchego. Dobre rozwiązanie stanowi spód z pokruszonych herbatników i ciasteczek wymieszanych z masłem. Ciasto lub tort na zimno najlepiej zrobić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Gdy już mamy spód przystępujemy do tworzenia kolorowych warstw. Na spodzie kładziemy warstwy ciężkie, najczęściej z sera, zaś najwyżej warstwy lekkie z galaretką lub z kremem. Warstwy robimy najczęściej na bazie sera. Świetnie sprawdza się serek mascarpone lub serek homogenizowany utwardzony żelatyną.

Pyszne przepisy na ciasta bez pieczenia

Klasyczne, pyszne przepisy na sernik na zimno z owocami, brownie, czy blok czekoladowy

Najbardziej klasycznym ciastem bez pieczenia jest sernik na zimno, który świetnie sprawdzi się na święta Wielkiej Nocy lub na lato. Spód sernika stanowią herbatniki lub biszkopty. Herbatniki możemy również pokruszyć i ugnieść z masłem, dzięki czemu powstanie świetny spód. Jako bazy do sera na zimno stosuje się żelatynę lub galaretkę. Galaretki owocowe lub dodatek owoców lub soku owocowego do sera sprawia, że możemy tworzyć różne smaki. Do masy serowej dodajemy bitą śmietanę.

Wierzch sernika może być bardzo różny, w zależności od przepisu i upodobań smakowych. Klasycznym wierzchem jest galaretka z owocami. Wierzch dekorujemy kremem lub bitą śmietaną. Tworzenie sernika na zimno nie jest zbyt szybkie, gdyż każdą warstwę należy schłodzić w lodówce.

Co ciekawe, bez pieczenia możemy zrobić również brownie. Amerykańskie brownie to ciasto raczej nowe w Polsce. Staje się ono coraz bardziej popularne, gdyż jest to super ciasto, łatwe do zrobienia oraz idealne na święta czy imprezę, gdyż można je pociąć na ciastka i częstować gości. Brownie bez pieczenia robimy na bazie daktyli, które sparzamy gorącą wodą i odstawiamy, aby zmiękły. Do masy daktylowej dodajemy zmielone migdały, kakao i szczyptę soli. Masę wystarczy zblendować, wyłożyć do formy i odstawić do lodówki.

Klasyczne super ciasto bez pieczenia to blok czekoladowy, który pamiętamy z czasów PRL. Jest to placek bez pieczenia, który robi się naprawdę błyskawicznie. Wystarczy podgrzewać mleko, masło, cukier i kakao nie doprowadzając do wrzenia. Masę zdejmujemy z gazu i dodajemy mleko w proszku cały czas energicznie mieszając. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki i ciastka oraz bakalie, wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Nowe i ciekawe przepisy na ciastka czy tort bez pieczenia

Super ciasto bez pieczenia stanowi malinowa chmurka, czyli warstwowe ciasto na bazie z herbatników, z warstwą galaretki i bitej śmietany. W galaretce możemy zatopić różne sezonowe owoce.

Bardzo ciekawe efekty kolorystyczne uzyskujemy robiąc przekładaniec z kremem z serka mascarpone. Z dodatkiem kakao uzyskujemy warstwy w różnych odcieniach brązu, zaś dodatek galaretki tworzy warstwy w różnych kolorach. Obok serka dobrą warstwę ciasta bez pieczenia tworzy masa budyniowa, którą również możemy zrobić w różnych kolorach. Warstwy budyniu lub serka przekładamy warstwą herbatników, która dodatkowo utrzyma całość. Ponadto herbatniki nasiąkną kremem i zmiękną, jeśli przechowamy ciasto w lodówce do następnego dnia.

Nowy pomysł na ciasto lub deser bez pieczenia stanowi placek z kremem zrobionym z mleka, masła i kaszy manny. Gotujemy mleko z masłem i cukrem. Następnie dodajemy mleko zmieszane z kaszą manną. Gdy masa zgęstnieje wylewamy gorącą na blachę wyłożoną herbatnikami. Do masy możemy dodać posiekane orzechy, bakalie, czy rozdrobnione migdały. Jeśli dodamy kakao uzyskamy masę w kolorze czekoladowym. Na wierzchu ciasta układamy warstwę herbatników. Gdy całość ostygnie wstawiamy ciasto do lodówki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto