Desery bez pieczenia

desery bez pieczenia

Desery bez pieczenia są chętnie przygotowywane przez ludzi, którzy nie lubią piec. Z przepisów korzystają też ludzie niemający w domu piekarnika. Mimo że tradycyjne ciasta i inne słodkości są bardzo smaczne, czasami warto sięgnąć po coś zupełnie innego. Desery bez pieczenia są idealną alternatywą dla tych, którzy uwielbiają próbować nowych rzeczy. Warto podkreślić, że często robi się je znacznie szybciej niż klasyczne wypieki. Może się to przydać, gdy czekają cię np. niezapowiedziani goście lub po prostu nagle zachce ci się czegoś słodkiego.

Desery bez pieczenia – poznaj proste i szybkie przepisy na pyszne desery

Desery bez pieczenia to świetny pomysł, jeśli marzy ci się szybka i smaczna przekąska. Przepisy na desery bez pieczenia okazują się również przydatne, gdy nie masz nic do kawy, co mógłbyś zaserwować niespodziewanym gościom. Nie dość, że są łatwe do zrobienia, to w dodatku naprawdę pyszne. Jak się robi dobre desery na zimno z owocami? Które przepisy są najłatwiejsze do odtworzenia? Dlaczego warto robić desery, które nie wymagają pieczenia? Sprawdź.

Jak zrobić desery bez pieczenia? Łatwe i dobre przepisy na desery do kawy

Dlaczego warto robić desery bez pieczenia? Możesz się zdziwić

Coraz więcej osób decyduje się robić desery bez pieczenia. W zasadzie nie ma w tym nic zaskakującego, zwłaszcza że to ogromna oszczędność czasu. Jest to jeden z głównych powodów, dla których warto robić tego typu desery w domu. Klasyczne wypieki wymagają przygotowania ciasta – na tym jednak zwykle się nie kończy. Ciasto trzeba wyrobić, upiec i często udekorować. Desery bez pieczenia zazwyczaj są od nich prostsze, a także szybsze do przygotowania. Niekiedy wystarczy połączyć ze sobą składniki, po czym schłodzić w lodówce. Pozwala to na cieszenie się smacznymi deserami dosłownie w chwilę. Kolejnym plusem deserów niewymagających piekarnika jest fakt, że świetnie służą w okresie letnim. Gdy temperatura rośnie, nie każdy ma ochotę na to, aby włączać piekarnik i często spędzać przy nim nawet godziny. Deser bez pieczenia jest więc świetną alternatywą. Nie tylko nie musisz go piec, a często też możesz go serwować na zimno. Doskonałym przykładem jest sernik na zimno z owocami, włoskie tiramisu czy ciasto lodowe ciasto. Takie desery wybornie smakują, świetnie orzeźwiają i zapewniają przyjemną ochłodę w upalne lato.

Jakie jeszcze są plusy tworzenia deserów bez pieczenia? Z pewnością możliwość bycia kreatywnym w kuchni. Przyrządzanie deserów bez pieczenia daje bowiem ogromną swobodę w eksperymentowaniu z różnymi składnikami, teksturami i smakami. Nie ma prawie żadnych barier w tworzeniu unikalnych i ciekawych kombinacji. Można łączyć ulubione składniki, tworząc z nich nietypowe słodkości. Desery bez pieczenia to prawdziwe, niemalże nieograniczone pole do popisu dla kreatywności. Przy takich deserach można głęboko rozwijać pasję kulinarną. Do wybranych deserów można dodawać mnóstwo dodatków, które podbiją ich smak – owoce, bakalie, czekoladę, kruszone ciasteczka, serek waniliowy, krem czekoladowy czy galaretkę. Każdy taki dodatek pozwoli stworzyć nie tylko smaczną, ale i unikatową kompozycję smakową. Nie ma opcji, że nie zaskoczysz deserem gości i domowników.

Kolejną zaletą tworzenia deserów bez pieczenia jest fakt, iż są zdrowe. Mnóstwo ludzi stara się jak najlepiej dbać o swoje dobre samopoczucie i zdrowie fizyczne. W tym celu wprowadzają do diety mniej kaloryczne i bardziej odżywcze dania – również desery. Słodkości bez konieczności ich pieczenia umożliwiają przygotowanie smacznych deserów dla osób, które np. się odchudzają. Pieczone ciasta bywają bardziej kaloryczne niż te robione na zimno. Do deserów bez pieczenia używa się zdrowych dla ciasta zamienników, np. jogurtów naturalnych, twarożku, owoców, płatków owsianych, skyru i orzechów. Istnieje mnóstwo przepisów na desery bez pieczenia, które są mniej kaloryczne niż te z piekarnika. Wciąż jednak są bardzo smaczne i zachwycają gości. Desery bez pieczenia to świetna alternatywa dla klasycznych wypieków. Pozwalają oszczędzić czas, są znakomite na gorące lato, umożliwiają wyrażać swoją kreatywność w kuchni i stanowią zdrowszą dla pieczonych ciast opcję. Niezależnie tego, jakie są preferencje smakowe domowników lub ich ograniczenia dietetyczne, desery bez pieczenia zadowolą każdego.

Jak się robi tiramisu bez pieczenia? Przepis na pyszne ciasto

Jesteś wielbicielem włoskiego ciasta, jednak uważasz, że zbyt długo się je przygotowuje? Dobrym pomysłem będzie nauczenie się przepisu na proste tiramisu – takie, które absolutnie nie wymaga pieczenia. Uproszczone tiramisu nie wymaga też zbyt wielu skomplikowanych połączeń składników, jak to bywa w przypadku klasycznego deseru z Włoch. Ciasto jest niezwykle puszyste, kremowe i błyskawiczne do zrobienia. Jeśli należysz do miłośników gęsto wypełnionych masą deserów, warto wypróbować przepis. Czym różni się szybkie tiramisu bez pieczenia od klasycznego deseru z Italii?Otóż prawdziwe tiramisu zawiera żółtka jaj i alkohol. W przepisie, który zaraz poznasz, tych składników nie ma. To doskonała informacja dla osób nieprzepadających za alkoholem w cieście.

Aby przyrządzić ciasto, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: biszkopty, mascarpone, śmietanka kremowa 30%, kajmak, kawa bez cukru, czekolada biała i kakao. Najpierw przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przyszykuj masę – połam na kawałki białą czekoladę i wsyp do rondelka. Wlej do garnka śmietankę 30% i podgrzewaj do momentu, aż się rozpuści. Nie doprowadź do zagotowania masy i wystudź ją. Gdy masa odpowiednio się ochłodzi, dodaj mascarpone – ubijaj całość ze sobą, jednak nie rób tego za długo. Mimo że masa nie będzie specjalnie sztywna, podczas chłodzenia z pewnością stężeje. Zaparz kawę, starając się dopasować jej ilość pod swoje wymagania. Zadbaj o to, aby kawa nie była słodzona. Wszystkie składniki i tak są już wystarczająco słodkie.

Kolejnym krokiem będzie namaczanie biszkoptów, a następnie ułożenie połowy ciasteczek na dnie tortownicy. Wylej na biszkopty połowę kajmaku, po czym rozlej na nim gotową masę z białej czekolady. Posyp całość kakao i powtórz wszystko raz jeszcze, tworząc dwie warstwy. Owiń ciasto folią i wstaw do lodówki, aby porządnie się schodziło – możesz zostawić je tam na całą noc. Dopiero po takim czasie deser będzie idealny do spożycia. Pamiętaj, że tiramisu bez pieczenia jest dość mocno kalorycznym łakociem. W cieście znajduje się ogromna ilość cukru i nasyconego tłuszczu. Dlatego zaleca się spożywanie tiramisu z umiarem.

Najlepsze przepisy na desery bez pieczenia – zobacz, jak zrobić

Tort lodowy z malinami – idealny na letnie upały

Zastanawiasz się, jak zrobić desery bez pieczenia? Okazuje się, że nie są takie trudne do przygotowania. Czasami wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, aby wyczarować coś pysznego. Tak jest w przypadku smacznego, słodkiego tortu lodowego z malinami. Deser jest smaczny i świetnie orzeźwia w ciepłe dni. Możesz serwować go z rozmaitymi dodatkami. W dodatku tort lodowy jest bardzo prosty do przygotowania. Aby go zrobić, należy zaopatrzyć się w kilka składników: migdały, śmietankę kremową 36%, maliny, mleko skondensowane, masło, herbatniki i posypkę czekoladową.

Najpierw porządnie rozpuść masło. Następnie zmiksuj pokruszone herbatniki w blenderze. Dodaj migdały i jedną łyżeczkę oleju migdałowego oraz rozpuszczone masło. Przykryj papierem do pieczenia spód tortownicy. Delikatnie posmaruj brzegi tortownicy masłem, następnie przyklej wycięty papier do pieczenia. Umieść herbatnikowo-migdałową mieszankę na spód tortownicy. Dobrze przyklep. Zmiksuj maliny i przesiej przez sito – usuń pestki. Przelej śmietanę kremówkę do misy miksera i ubij. Dodawaj partiami mleko skondensowane. Odłóż mikser, następnie dodaj zmiksowane maliny i wymieszaj wszystko szpatułką. Przelej masę na starannie uklepany spód – wygładź całość. Schowaj tak przygotowany tort lodowy do zamrażalki. Gdy zamarznie, zdejmij rant tortownicy i usuń papier do pieczenia znajdujący się po bokach. Ściągnij spód i umieść ciasto na dowolnej podkładce. Tort należy udekorować malinami, migdałami oraz gotową posypką czekoladową. Przechowuj w zamrażalce.

Pudding malinowy – zdrowy deser z nasionami chia

Pudding z chia to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych deserów, jakie można przyrządzić z tymi wyjątkowymi nasionkami. Szukając pomysłów na desery bez pieczenia, warto spróbować puddingu malinowego. Z powodzeniem można zastąpić nim niezdrowe, wysokokaloryczne batony lub inne słodycze ze sklepu. Pudding jest niesamowicie smaczny i da się przygotować go w zaledwie kilka minut. To ogromna zaleta tego pysznego deseru. Pudding z malinami ma niewiele kalorii, lecz jednocześnie dostarcza sporo cennych składników odżywczych do organizmu. Okazuje się znakomitą przekąską dla osób będących na diecie odchudzającej. Przygotowanie deseru nie zajmuje wiele czasu. Poza tym pudding z malinami jest bardzo zdrowy i łatwy do zrobienia – nawet początkujący w kuchni z łatwością go przyrządzą. Aby zrobić deser, należy jedynie działać według wskazówek. Nic skomplikowanego.

W celu zrobienia deseru malinowego z nasionkami chia należy zaopatrzyć się w kilka składników: 150 g malin mrożonych, napój kokosowy (250 ml – może być też słodzone mleko kokosowe) i 40 g nasion chia. Aby deser wyglądał jeszcze ładniej, możesz użyć listków mięty do dekoracji. Najpierw podgrzej mleko kokosowe w małym garnuszku. Dodaj nasiona chia i zagotuj całość. Odstaw przygotowaną w ten sposób mieszankę na ok. godzinę do lodówki. Następnie podgrzewaj maliny, aż się rozpadną – powinien powstać z nich jednolity mus. Przełóż owoce do przezroczystych, wysokich salaterek lub innych naczyń – wyłóż maliny na dnie. Przykryj z wierzchu puddingiem z nasionek chia i włóż do lodówki na ok. 10 minut. Udekoruj z wierzchu małymi listkami mięty. Pudding doskonale smakuje z mlekiem kokosowym, jednak równie smaczne jest np. mleko migdałowe. Deser idealnie komponuje się z nasionkami chia i malinami. Jeśli chcesz stworzyć deser w letnim, orzeźwiającym stylu, zamiast malin możesz użyć też innych owoców – mango lub ananasa.

Creme brûlée – francuski deser na każdą okazję

Desery bez pieczenia to idealne rozwiązanie, które sprawdza się zawsze – na imieninach, urodzinach czy spotkaniu rodzinnym. To smaczne danie wywodzące się z kuchni francuskiej, umiejące pozytywnie zaskoczyć gości i domowników. Aby zrobić deser, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: śmietanka kremowa 36%, cukier, maliny i żółtka jaj. Przyda się też laska wanilii i świeża mięta. Jak widzisz, nie ma ich zbyt wiele. Sprawia to, że deser łatwo zrobić.

Najpierw zagotuj śmietankę z 80 g cukru w garnuszku na małym ogniu. Dodaj ziarenka wyłuskane z laski wanilii. Gdy śmietana zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia – poczekaj, aż się wystudzi. Ubij żółtka za pomocą miksera – powinno to potrwać ok. 30 sekund. Dodawaj ciepłą śmietanę, po jednej łyżce. Miksuj krem na małych obrotach miksera – finalnie powinna się z tego zrobić błyszcząca, gładka masa. Nagrzej piekarnik do ok. 100 st. C. Wypełnij masą foremki do zapiekania, przelewając ją przez sitko. Ustaw foremki z masą na blaszce, następnie wstaw do piekarnika. Creme brûlée powinien piec się przez ok. 50 minut.

Wyjmij krem z piekarnika i zostaw na całą noc do wystudzenia. Idealnie, jeśli uda ci się włożyć foremki do lodówki, aby tam porządnie się schłodziły. Następnego dnia posyp deser cukrem i opal palnikiem do tego typu deseru. Przed podaniem gościom udekoruj listkami mięty i świeżymi malinami. Creme brûlée to bardzo prosty deser do wykonania. Z pewnością zaskoczysz nim wszystkich gości. Należy jednak pamiętać, że nie obejdzie się bez niezbędnych sprzętów do przygotowania deseru – palnika do opalania i foremek do pieczenia.

Desery bez pieczenia - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto