Ciasta na wielkanoc

ciasta na wielkanoc

Tradycyjne ciasta na Wielkanoc są kolorowe, wesołe i lekkie, kojarzące się z wiosną. Klasyczny kanon polskich ciast na Wielkanoc obejmuje: mazurki, baby wielkanocne i serniki. Wielkanocny stół nie może się obyć bez sernika, jak sernik wiedeński, sernik krakowski, pascha, czy też sernik na zimno. Prócz nich na stoły świąteczne podaje się klasyczne makowce, szarlotki, keksy i sękacze. Klasyczne przepisy na ciasta kuchni polskiej są dość pracochłonne i obecnie często wprowadza się nowe uproszczone pomysły jak serniki na zimno, babki piaskowe czy łatwe i szybkie mazurki. Szczególnie łatwe i szybkie do zrobienia, a jednocześnie pyszne i ozdobne są serniki na zimno z galaretką lub polewą czekoladową.

Ciasta na wielkanoc - polecane przepisy

Ciasta na wielkanoc - pozostałe przepisy

Ciasta na Wielkanoc - przepisy na tradycyjne ciasta wielkanocne

Jak przygotować ciasta na stół wielkanocny? Klasyczne ciasta wielkanocne, jak mazurki, baby czy serniki zwykle kupujemy w cukierni. Warto jednak pokusić się na wykonanie własnoręcznych wypieków, szczególnie że możemy wykorzystać nowe i ułatwione przepisy. Szczególnie pole do popisu dają sernik w różnych wersjach. Prócz tradycyjnych serników krakowskich i wiedeńskich, ogromne możliwości dają pyszne serniki na zimno. Doradzamy jak wybrać ciasta na Wielkanoc i jak je samodzielnie wykonać. Przedstawiamy ciekawe przepisy na łatwe i szybkie wypieki wielkanocne.

Tradycyjne ciasta na Wielkanoc kuchni polskiej

Jakie placki wielkanocne należą do polskiej tradycji kulinarnej

Stół na Wielkanoc kojarzy się z wiosną i rodzącym się nowym życiem. Dlatego też wystrój stołu oraz potrawy, jak również ciasta na Wielkanoc są wesołe i kolorowe. Wielkanocny poczęstunek wieńczą pyszne ciasta i słodkości. Szczególne znaczenie w tym okresie mają sery i jajka.

Tradycyjne wypieki kuchni polskiej szczególnie podawane na wielkanocny stół to:

  • sernik,
  • pascha, czyli deser z sera i bakalii,
  • mazurek,
  • baba wielkanocna,
  • sękacz.

Prócz klasycznych ciast wielkanocnych, na stół podaje się również tradycyjne ciasta świąteczne, jak makowiec, keks, szarlotka, czy ciasta przekładane.

Klasycznym wypiekiem na Wielkanoc były drożdżowe baby wielkanocne, niegdyś pieczone w ciężkich kamionkowych formach. Pieczenie babki wielkanocnej nie było łatwe, gdyż wypieki potrafiły opadać lub przekrzywiać się po wyjęciu z pieca. Baby wielkanocne podawano z polewą lukrową lub posypane cukrem pudrem. Obecnie drożdżowe babki wielkanocne nieco odchodzą w niepamięć, wypierane przez nowe, bardziej urozmaicone placki. Coraz częściej pieczemy baby w klasycznej formie do babki, lecz stosujemy ciasto piaskowe, ucierane, lub jogurtowe.

Typowym i regionalnym plackiem na Wielkanoc jest mazurek, czyli bogato zdobiony placek na kruchym cieście. Mazurek stanowi ciasto warstwowe upieczone na warstwach z ciasta kruchego lub biszkoptowego przekładanych konfiturami, kandyzowanymi owocami i bakaliami. Na wierzchu mazurki są bogato zdobione polewą lukrową, kandyzowanymi owocami, polewami kajakowymi lub czekoladowymi.

Wielkanocne przepisy nie mogą obyć się bez sernika. Przepisy na serniki są bardzo liczne i w tym wypadku panuje duża dowolność. Na Wielkanoc piecze się zarówno tradycyjne serniki, jak sernik krakowski czy sernik wiedeński, lecz także wykorzystuje nowe przepisy na sernik na zimno.

Dobre przepisy na pyszne, świąteczne wypieki

Klasyczne i nowe ciasta na Wielkanoc - baba wielkanocna

Kiedyś tradycyjne baby wielkanocne pieczono z ciasta drożdżowego z rodzynkami. Ciasto drożdżowe jest jednak pracochłonne i nieco suche. Dobre babki wielkanocne wychodzą także z ciasta piaskowego. Ciasto piaskowe przypomina strukturą piasek i jest to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, ucierane. Dobre ciasto uzywkamy dzięki długiemu starannemu ucieraniu masła z cukrem.

Ciasto na babkę wielkanocną możemy zrobić także przy pomocy robota kuchennego lub miksera. Wtedy robimy je w innej kolejności. Ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopione masło. Następnie dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Co ciekawe, w niektórych przepisach do ciasta na babkę wielkanocną dodajemy majonez. Ciasto bardzo rośnie i jest puszyste i wilgotne. Wykonanie ciasta jest naprawdę szybkie i łatwe. Ciasto podajemy z polewą czekoladową, lukrową lub posypane cukrem pudrem.

Ciekawą babkę wielkanocną z ciasta piaskowego zrobimy także jako ciasto marmurkowe z warstwą kakaową. Pyszne babki powstają również z ciasta jogurtowego. Ciekawym pomysłem dla osób nie posiadających piekarnika jest babka gotowana. Musimy w tym celu posiadać specjalną formę z pokrywką. Formę z ciastem wkładamy do garnka z wodą i gotujemy.

Jak upiec klasyczny lub nowy mazurek

Klasyczny mazurek pieczemy na kruchym cieście lub na biszkopcie. Miał on zwykle kilka warstw przekładanych marmoladą. Na wierzchu mazurka robiono ozdobny brzeg z ciasta kruchego. Natomiast środek był bogato zdobiony różnymi polewami i bakaliami. Dopełnieniem ozdób były napisy świąteczne.

Bardziej ułatwiony przepis na mazurek robimy z jednej warstwy ciasta kruchego. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę, zaś z reszty ciasta robimy brzeg. W ten sposób uzyskamy prosty mazurek, który można wypełnić polewą i dekoracjami. Dobrym pomysłem jest polewa czekoladowa, kajmakowa, lukrowa, marcepanowa, cytrynowa i inne. Na polewie układamy bakalie, kandyzowane owoce, orzechy itp. Pieczenie, a szczególnie dekorowanie mazurka stanowi świetną zabawę dla całej rodziny, a szczególnie dzieci.

Najlepszy pomysł na dobre, świąteczne serniki

Sernik należy do klasyki kuchni polskiej i stał się tradycyjnym ciastem na Wielkanoc. W czasie świąt wielkanocnych sernik musi być na stole. Jest to wypiek łatwy, mający wiele wariantów i odmian różniących się łatwością wykonania, że nawet osoby o mniejszym doświadczeniu kulinarnym mogą się pokusić i upieczenie własnego wypieku. Przepisów na serniki jest bardzo wiele, od klasycznych serników pieczonych na kruchym cieście, poprzez serniki warstwowe, aż do serników na zimno na spodzie z kruchego ciasta lub z herbatników.

W polskiej tradycji kulinarnej króluje sernik wiedeński i sernik krakowski. Coraz bardziej popularne są także serniki na zimno, które są łatwiejsze do zrobienia. Klasyczny sernik krakowski, czy też warszawski, pieczemy na spodzie z ciasta kruchego. Na kruchym cieście układamy warstwę masy serowej z rodzynkami i bakaliami. Sernik zakańczamy kratką z ciasta kruchego. Całość pieczemy razem, bez uprzedniego podpiekania spodu. Sernik podajemy polany masą lukrową.

Sernik możemy również zrobić łatwiej na spodzie z herbatników lub biszkoptów. Aby masa serowa była bardziej puszysta, dodajemy do niej ugotowane ziemniaki. Sernik wiedeński charakteryzuje się tym, że nie ma spodu, zaś masa serowa jest puszysta i wilgotna. Popularnym ciastem jest również duet, czyli sernik z warstwą makową. Spód z ciasta kruchego wykładamy masą makową wykonaną jak na makowiec, lub gotową masą z puszki. Pieczone serniki wzbogacamy także owocami, na przykład brzoskwiniami.

Wykonanie klasycznego sernika jest dość łatwe, lecz pracochłonne. Ser na sernik należy kilkakrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Zmielony ser łączymy z roztopionym masłem, ubitymi jajkami i cukrem. Całość gotujemy mieszając, a gorącą masę wylewamy na spód z kruchego ciasta. Wierzch ciasta zakańczamy kruszonką, kratką jak w serniku krakowskim lub polewą czekoladową.

Rodzajem sernika na zimno jest wielkanocny przysmak, czyli pascha. Robi się ją ze zmielonego twarogu, który łączymy z masłem utartym z cukrem pudrem. Następnie dodajemy masę z ubitych żółtek. Całość mieszamy z bakaliami, rodzynkami, orzechami i migdałami. Paschę układamy w miseczce wyłożonej ściereczką i schładzamy w lodówce, tak że przyjmuje ona kształt babki.

Ciekawy pomysł na nowe, pyszne placki wielkanocne

Klasyczne przepisy mogą być pracochłonne, dlatego też coraz częściej kupujemy gotowe ciasta na Wielkanoc. Warto jednak poznać nowe i nieco uproszczone przepisy na szybkie i łatwe wypieki wielkanocne, jak serniki na zimno, babki czekoladowe, torciki Tiramisu, karpatka i inne.

Doskonały pomysł na wielkanocny poczęstunek stanowią serniki na zimno. Najprostszy sernik na zimno zrobimy bez spodu. Wystarczy zrobić masę z serka homogenizowanego utwardzonego galaretką i udekorowanego bakaliami, owocami i kawałkami galaretki. Na wierzchu sernik dekorujemy galaretką z owocami.

Dobry sernik powinien jednak posiadać spód, który robimy na kruchym cieście. Możemy jednak ułatwić sobie zadanie i zrobić spód z herbatników, biszkoptów, lub masy zrobionej z pokruszonych herbatników utartych z masłem.

Serniki na zimno pozwalają na dużą dowolność i kreatywność, gdyż możemy wykorzystać układ warstwowy. Masy serowe zabarwione kolorowymi galaretkami, kakao, musem owocowym czy waniliowym tworzą różne kolory i ułożone warstwowo pięknie wyglądają po przekrojeniu. Masę serową można również połączyć z kremami i piankami różnego rodzaju. Górną warstwę sernika na zimno zwykle tworzy galaretka z owocami, polewa czekoladowa, starta czekolada lub kakao.

Rodzajem sernika na zimno jest także słynny torcik Tiramisu, który robimy z masy serowej i biszkoptów. Wykonanie tego modnego deseru jest bardzo proste. Przygotowujemy go jako ciasto na zimno w tortownicy, lub jako desery w pucharkach. Na spodzie i brzegach tortownicy układamy biszkopty, które tworzą spód ciasta. Masę serową robimy z serka mascarpone utartego z żółtkami i cukrem. Typową warstwę torcika Tiramisu stanowią biszkopty nasączone kawą i likierem Amaretto. Na spodzie układamy kolejno warstwy masy serowej i biszkoptów. Całość zakańczamy warstwą kakao.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto