Ciasta na wielkanoc
-
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna jest jednym z tradycyjnych wypieków przygotowywanych na święta wielkanocne. Może ona być piaskowa, drożdżowa, cytrynowa, waniliowa, czekoladowa lub …
15 + 55 min łatwy 12 351 kcal -
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto. Z pewnością gości na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego …
30 + 20 min średni 8 646 kcal -
Sernik złota rosa
Sernik złota rosa to bardzo ciekawy i efektowny pomysł na przygotowanie tego popularnego, twarogowego ciasta. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie …
30 + 60 min średni 10 382 kcal
Ciasta na wielkanoc - przepisy
-
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy to tradycyjny mazurek wielkanocny z masą kajmakową na kruchym cieście. Przepis na mazurka kajmakowego jest prosty i pyszny. …
25 + 15 min łatwy 5 908 kcal -
Seromakowiec z brzoskwiniami
Seromakowiec z brzoskwiniami to połączenie dwóch tradycyjnych polskich ciast, jakimi jest sernik i makowiec, z brzoskwiniami w syropie. To ciasto …
40 + 70 min łatwy 20 357 kcal -
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa zazwyczaj podawana jest na Wielkanoc, ale tak naprawdę to ciasto można upiec i bez okazji. Bardzo często składniki …
30 + 55 min łatwy 10 366 kcal -
Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowy to wspaniały wielkanocny deser. Mazurek z pistacjami jest delikatnie zielony i pyszny. Mazurek to tradycyjne ciasto Wielkanocne, jest …
20 + 40 min średni 10 752 kcal -
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia. …
30 min łatwy 10 339 kcal -
Babka piaskowa marmurkowa
Babka piaskowa marmurkowa to ciasto proste, szybkie i pyszne. Na święta wielkanocne jest najlepsza. Musisz spróbować tego pomysłu na świąteczny …
15 + 45 min łatwy 8 391 kcal
-
Mazurek czekoladowy z bakaliami
Mazurek czekoladowy z bakaliami to doskonała propozycja na słodkie ciasto na Wielkanocne biesiady. Mazurek to tradycyjne polskie ciasto podawane na …
30 + 40 min łatwy 10 808 kcal -
3 bit
3 bit to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na ciasto 3 bit jest bardzo prosty, dlatego nie …
25 min łatwy 15 664 kcal -
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
To ciasto jest po prostu nieziemsko pyszne. Ciasteczkowy spód, kajmak, waniliowy sernik oraz kawowa warstwa – kompletne mistrzostwo smakowe. Takiego …
45 + 30 min łatwy 18 508 kcal -
Babka czekoladowa
Babka czekoladowa to przepis na ciasto z kakao o mocno czekoladowym smaku. Babka jest pyszna, szybka i prosta w przygotowaniu, …
15 + 40 min łatwy 5 829 kcal -
Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy to nasze tradycyjne ciasto. Jest bardzo smaczne, choć nieco czasochłonne. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. To …
70 + 55 min łatwy 20 282 kcal
-
Pleśniak z wiśniami
Pleśniak z wiśniami to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami. Będzie to idealny pomysł na …
40 + 45 min łatwy 10 -
Babka kokosowa
Ciasto w formie babki jest jednym z najbardziej tradycyjnych, polskich wypieków przygotowywanych głównie z okazji świąt Wielkanocnych. Można przygotować je …
30 + 60 min łatwy 10 475 kcal -
Mazurek cytrynowy
Mazurek zwykle kojarzy nam się ze słodkim kremem czekoladowym lub toffi. Ten mazurek ma natomiast kwaskowaty krem cytrynowy, z mascarpone …
60 + 40 min trudny 10 474 kcal -
Sernik nowojorski
Sernik nowojorski to przepyszny i bardzo słodki deser, o delikatnej nucie cytrusowej, który przypadnie do gustu miłośnikom orzeźwiających przysmaków. Jest …
30 + 90 min średni 12 -
Babka z jabłkami
Babka z jabłkami to świetny pomysł na deser. Pyszna świąteczna babka sprawdzi się także na co dzień. Przepis na babkę …
20 + 50 min łatwy 10 -
Mazurek orzechowy
Mazurek orzechowy to świetny pomysł na kruche ciasto z dodatkiem orzechów. Mazurek to tradycyjny słodki wypiek podawany na stole Wielkanocnym. …
20 + 30 min łatwy 10 772 kcal
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
Znasz prosty przepis na ciasto z chałwą? Jeśli nie, zobacz jak zrobić ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia. Bardzo …
30 min łatwy 10 408 kcal -
Babka serowa
Babka serowa to wspaniały pomysł na szybki do zrobienia deser. Świąteczna babka z dodatkiem twarogu jest wilgotna i zachowuje świeżość …
20 + 50 min łatwy 10 593 kcal -
Mazurek makowy
Mazurek makowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Najlepszy mazurek z masą makową i wiśniami sprawdzi …
20 + 40 min łatwy 10 549 kcal -
Ciasto a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia
Ekspresowe, mega uproszczone ciasto przypominające tiramisu z dodatkowym kajmakiem. Składa się tylko z sześciu składników i robi się bardzo szybko. …
20 min łatwy 14 576 kcal -
Ciasto kubanka
Ciasto kubanka jest znakomitym pomysłem na pyszne ciasto z kremem czekoladowym oraz śmietankowym, przełamane kwaśnym smakiem dżemu. To prosty przepis …
45 + 30 min łatwy 18 455 kcal
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu …
20 + 50 min średni 12 573 kcal -
Seromakowiec z gotowej masy makowej
Sernik i makowiec to dwa najpopularniejsze ciasta, które goszczą na naszym stole nie tylko w Święta. Jeśli co roku masz …
40 + 45 min łatwy 17 296 kcal -
Makowiec na biszkopcie
Makowiec na biszkopcie to wspaniała propozycja na pyszny i szybki makowiec do kawy i herbaty. Ten rodzaj makowca możesz przygotować …
20 + 50 min średni 10 757 kcal -
Kołocz
Kołocz śląski to najlepszy pomysł na pyszny placek. Ciasto świetnie się sprawdzi do kawy w formie deseru. Kołocz to tradycyjny …
30 + 30 min średni 20 368 kcal -
Ciasto z bananami bez pieczenia
Ciasto z bananami bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako deser na zimno. Ogromną zaletą jest to, że przygotowanie takiego słodkiego …
15 + 180 min łatwy 15 403 kcal -
Makowiec z gotowej masy makowej
Makowiec z gotowej masy makowej jest wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników pysznych ciast, w naprawdę łatwym wydaniu. Ten placek nie …
20 + 45 min łatwy 10 622 kcal
-
Babka na majonezie
Świąteczna babka na majonezie to pyszna i smaczna propozycja nie tylko na Wielkanoc, ale również na inne uroczystości. Wielkanocna babka …
30 + 35 min łatwy 18 204 kcal -
Sernikobrownie z oreo
Coraz częściej do przygotowywania deserów czy słodkich posiłków wykorzystuje się popularne, lubiane słodycze. Taka sytuacja dotyczy między innymi pankejków, naleśników, …
20 + 40 min średni 12 602 kcal -
Ciasto z borówkami i galaretką
Ciemny biszkopt, masa z mascarpone i bitej śmietany z czekoladą, borówki i galaretka – pyszne połączenie w jednym cieście. Poznaj …
25 + 25 min łatwy 12 630 kcal -
Ciasto cappuccino z biszkoptami
Ciasto cappuccino z biszkoptami to przepyszny i bardzo prosty deser, który można zrobić w kilka chwil. To ciasto bez pieczenia, …
25 min łatwy 10 497 kcal -
Seromakowiec na herbatnikach
Seromakowiec na herbatnikach to pyszne ciasto idealnie pasujące jako deser po świątecznym obiedzie. Przepis na seromakowiec na herbatnikach jest stosunkowo …
30 + 70 min średni 12 564 kcal -
Sernikobrownie z mascarpone
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w domu? Mam dla Ciebie połączenie dwóch najlepszych ciast, czyli bardzo czekoladowego …
30 + 40 min łatwy 15 382 kcal -
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
Zapewne znasz już bezę, na której pojawia się rosa. Do tej pory najbardziej znana była w połączeniu z sernikiem. Nic …
30 + 55 min łatwy 14 222 kcal -
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to cudownie kremowe, łatwe i pyszne ciasto, które koniecznie musisz poznać. Sprawdź jak …
25 + 60 min łatwy 8 608 kcal -
Ciasto marchewkowe
Przepis na ciasto marchewkowe to idealny sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce marchewki. Stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu ma …
30 + 50 min średni 10 215 kcal -
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni i jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowywane i podawane w wielu różnorakich …
25 + 40 min średni 10 319 kcal -
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe czyli ulubiony deser wszystkich miłośników słodkości i czekolady. Proste, pyszne, lekko wilgotne w środku ciasto z czekoladą i …
20 + 40 min łatwy 10 244 kcal -
Babeczka cytrynowa
Babeczka cytrynowa to sprawdzony przepis na pyszny deser. Wielkanocna babka jest dobra do przygotowania także na co dzień. Najlepsza babka …
15 + 50 min łatwy 10 558 kcal -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal -
Seromakowiec
Pyszny seromakowiec to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki …
45 + 60 min łatwy 15 521 kcal -
Metrowiec
Metrowiec to bardzo dobry pomysł na słodki deser do kawy i herbaty. Szybkie do zrobienia dwukolorowe ciasto z masą budyniowa …
30 + 60 min łatwy 10 749 kcal -
Ciasto z owocami
Ciasto z owocami jest bardzo szybkie, a do tego proste do przygotowania. Zazwyczaj większość składników na tę przekąskę można znaleźć …
30 + 55 min łatwy 10 426 kcal -
Makowiec japoński
Makowiec japoński to ciasto z makiem oraz z jabłkami. Jest takim połączeniem szarlotki z makowcem, ale z przewagą w kierunku …
20 + 45 min łatwy 12 299 kcal -
Makowiec zawijany
Makowiec zawijany to ciasto, które najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten pyszny deser …
55 + 45 min średni 16 377 kcal -
Strucla makowa
Najlepsza, świąteczna strucla makowa ma dużą ilość bakalii. Poznaj szybki przepis na pyszne ciasto drożdżowe z gotową masą makową polane …
60 + 30 min łatwy 10 532 kcal -
Babka majonezowa
Poznaj nasz prosty przepis na babkę majonezową. Zaskocz znajomych pyszną wielkanocną babką z majonezem. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się na …
30 + 45 min łatwy 5 418 kcal -
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie jest wspaniałym ciastem, które pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego …
20 + 30 min łatwy 10 612 kcal -
Babka gotowana
Babka gotowana to świetny pomysł na ciasto przygotowywane w formie, która jest specjalnie przeznaczona do gotowania. Gotowana babka jest wilgotna …
20 + 80 min łatwy 10 619 kcal -
Babka jogurtowa
Babka jogurtowa to bardzo dobry pomysł na wilgotne ciasto o zwartej konsystencji. Szybka babka świetnie sprawdzi się podana jako deser …
15 + 50 min łatwy 10 433 kcal -
Chatka baby jagi
Kojarzysz takie ciasto w kształcie trójkąta? Chatka Baby Jagi z serkami homogenizowanymi i dżemem to dobry przepis na ciasto bez …
30 min średni 12 494 kcal
Ciasta na wielkanoc - co to jest?
Tradycyjne ciasta na Wielkanoc są kolorowe, wesołe i lekkie, kojarzące się z wiosną. Klasyczny kanon polskich ciast na Wielkanoc obejmuje: mazurki, baby wielkanocne i serniki. Wielkanocny stół nie może się obyć bez sernika, jak sernik wiedeński, sernik krakowski, pascha, czy też sernik na zimno. Prócz nich na stoły świąteczne podaje się klasyczne makowce, szarlotki, keksy i sękacze. Klasyczne przepisy na ciasta kuchni polskiej są dość pracochłonne i obecnie często wprowadza się nowe uproszczone pomysły jak serniki na zimno, babki piaskowe czy łatwe i szybkie mazurki. Szczególnie łatwe i szybkie do zrobienia, a jednocześnie pyszne i ozdobne są serniki na zimno z galaretką lub polewą czekoladową.
Często zadawane pytania
Ciasta na Wielkanoc - przepisy na tradycyjne ciasta wielkanocne
Jak przygotować ciasta na stół wielkanocny? Klasyczne ciasta wielkanocne, jak mazurki, baby czy serniki zwykle kupujemy w cukierni. Warto jednak pokusić się na wykonanie własnoręcznych wypieków, szczególnie że możemy wykorzystać nowe i ułatwione przepisy. Szczególnie pole do popisu dają sernik w różnych wersjach. Prócz tradycyjnych serników krakowskich i wiedeńskich, ogromne możliwości dają pyszne serniki na zimno. Doradzamy jak wybrać ciasta na Wielkanoc i jak je samodzielnie wykonać. Przedstawiamy ciekawe przepisy na łatwe i szybkie wypieki wielkanocne.
Tradycyjne ciasta na Wielkanoc kuchni polskiej
Jakie placki wielkanocne należą do polskiej tradycji kulinarnej
Stół na Wielkanoc kojarzy się z wiosną i rodzącym się nowym życiem. Dlatego też wystrój stołu oraz potrawy, jak również ciasta na Wielkanoc są wesołe i kolorowe. Wielkanocny poczęstunek wieńczą pyszne ciasta i słodkości. Szczególne znaczenie w tym okresie mają sery i jajka.
Tradycyjne wypieki kuchni polskiej szczególnie podawane na wielkanocny stół to:
- sernik,
- pascha, czyli deser z sera i bakalii,
- mazurek,
- baba wielkanocna,
- sękacz.
Prócz klasycznych ciast wielkanocnych, na stół podaje się również tradycyjne ciasta świąteczne, jak makowiec, keks, szarlotka, czy ciasta przekładane.
Klasycznym wypiekiem na Wielkanoc były drożdżowe baby wielkanocne, niegdyś pieczone w ciężkich kamionkowych formach. Pieczenie babki wielkanocnej nie było łatwe, gdyż wypieki potrafiły opadać lub przekrzywiać się po wyjęciu z pieca. Baby wielkanocne podawano z polewą lukrową lub posypane cukrem pudrem. Obecnie drożdżowe babki wielkanocne nieco odchodzą w niepamięć, wypierane przez nowe, bardziej urozmaicone placki. Coraz częściej pieczemy baby w klasycznej formie do babki, lecz stosujemy ciasto piaskowe, ucierane, lub jogurtowe.
Typowym i regionalnym plackiem na Wielkanoc jest mazurek, czyli bogato zdobiony placek na kruchym cieście. Mazurek stanowi ciasto warstwowe upieczone na warstwach z ciasta kruchego lub biszkoptowego przekładanych konfiturami, kandyzowanymi owocami i bakaliami. Na wierzchu mazurki są bogato zdobione polewą lukrową, kandyzowanymi owocami, polewami kajakowymi lub czekoladowymi.
Wielkanocne przepisy nie mogą obyć się bez sernika. Przepisy na serniki są bardzo liczne i w tym wypadku panuje duża dowolność. Na Wielkanoc piecze się zarówno tradycyjne serniki, jak sernik krakowski czy sernik wiedeński, lecz także wykorzystuje nowe przepisy na sernik na zimno.
Dobre przepisy na pyszne, świąteczne wypieki
Klasyczne i nowe ciasta na Wielkanoc - baba wielkanocna
Kiedyś tradycyjne baby wielkanocne pieczono z ciasta drożdżowego z rodzynkami. Ciasto drożdżowe jest jednak pracochłonne i nieco suche. Dobre babki wielkanocne wychodzą także z ciasta piaskowego. Ciasto piaskowe przypomina strukturą piasek i jest to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, ucierane. Dobre ciasto uzywkamy dzięki długiemu starannemu ucieraniu masła z cukrem.
Ciasto na babkę wielkanocną możemy zrobić także przy pomocy robota kuchennego lub miksera. Wtedy robimy je w innej kolejności. Ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopione masło. Następnie dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Co ciekawe, w niektórych przepisach do ciasta na babkę wielkanocną dodajemy majonez. Ciasto bardzo rośnie i jest puszyste i wilgotne. Wykonanie ciasta jest naprawdę szybkie i łatwe. Ciasto podajemy z polewą czekoladową, lukrową lub posypane cukrem pudrem.
Ciekawą babkę wielkanocną z ciasta piaskowego zrobimy także jako ciasto marmurkowe z warstwą kakaową. Pyszne babki powstają również z ciasta jogurtowego. Ciekawym pomysłem dla osób nie posiadających piekarnika jest babka gotowana. Musimy w tym celu posiadać specjalną formę z pokrywką. Formę z ciastem wkładamy do garnka z wodą i gotujemy.
Jak upiec klasyczny lub nowy mazurek
Klasyczny mazurek pieczemy na kruchym cieście lub na biszkopcie. Miał on zwykle kilka warstw przekładanych marmoladą. Na wierzchu mazurka robiono ozdobny brzeg z ciasta kruchego. Natomiast środek był bogato zdobiony różnymi polewami i bakaliami. Dopełnieniem ozdób były napisy świąteczne.
Bardziej ułatwiony przepis na mazurek robimy z jednej warstwy ciasta kruchego. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę, zaś z reszty ciasta robimy brzeg. W ten sposób uzyskamy prosty mazurek, który można wypełnić polewą i dekoracjami. Dobrym pomysłem jest polewa czekoladowa, kajmakowa, lukrowa, marcepanowa, cytrynowa i inne. Na polewie układamy bakalie, kandyzowane owoce, orzechy itp. Pieczenie, a szczególnie dekorowanie mazurka stanowi świetną zabawę dla całej rodziny, a szczególnie dzieci.
Najlepszy pomysł na dobre, świąteczne serniki
Sernik należy do klasyki kuchni polskiej i stał się tradycyjnym ciastem na Wielkanoc. W czasie świąt wielkanocnych sernik musi być na stole. Jest to wypiek łatwy, mający wiele wariantów i odmian różniących się łatwością wykonania, że nawet osoby o mniejszym doświadczeniu kulinarnym mogą się pokusić i upieczenie własnego wypieku. Przepisów na serniki jest bardzo wiele, od klasycznych serników pieczonych na kruchym cieście, poprzez serniki warstwowe, aż do serników na zimno na spodzie z kruchego ciasta lub z herbatników.
W polskiej tradycji kulinarnej króluje sernik wiedeński i sernik krakowski. Coraz bardziej popularne są także serniki na zimno, które są łatwiejsze do zrobienia. Klasyczny sernik krakowski, czy też warszawski, pieczemy na spodzie z ciasta kruchego. Na kruchym cieście układamy warstwę masy serowej z rodzynkami i bakaliami. Sernik zakańczamy kratką z ciasta kruchego. Całość pieczemy razem, bez uprzedniego podpiekania spodu. Sernik podajemy polany masą lukrową.
Sernik możemy również zrobić łatwiej na spodzie z herbatników lub biszkoptów. Aby masa serowa była bardziej puszysta, dodajemy do niej ugotowane ziemniaki. Sernik wiedeński charakteryzuje się tym, że nie ma spodu, zaś masa serowa jest puszysta i wilgotna. Popularnym ciastem jest również duet, czyli sernik z warstwą makową. Spód z ciasta kruchego wykładamy masą makową wykonaną jak na makowiec, lub gotową masą z puszki. Pieczone serniki wzbogacamy także owocami, na przykład brzoskwiniami.
Wykonanie klasycznego sernika jest dość łatwe, lecz pracochłonne. Ser na sernik należy kilkakrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Zmielony ser łączymy z roztopionym masłem, ubitymi jajkami i cukrem. Całość gotujemy mieszając, a gorącą masę wylewamy na spód z kruchego ciasta. Wierzch ciasta zakańczamy kruszonką, kratką jak w serniku krakowskim lub polewą czekoladową.
Rodzajem sernika na zimno jest wielkanocny przysmak, czyli pascha. Robi się ją ze zmielonego twarogu, który łączymy z masłem utartym z cukrem pudrem. Następnie dodajemy masę z ubitych żółtek. Całość mieszamy z bakaliami, rodzynkami, orzechami i migdałami. Paschę układamy w miseczce wyłożonej ściereczką i schładzamy w lodówce, tak że przyjmuje ona kształt babki.
Ciekawy pomysł na nowe, pyszne placki wielkanocne
Klasyczne przepisy mogą być pracochłonne, dlatego też coraz częściej kupujemy gotowe ciasta na Wielkanoc. Warto jednak poznać nowe i nieco uproszczone przepisy na szybkie i łatwe wypieki wielkanocne, jak serniki na zimno, babki czekoladowe, torciki Tiramisu, karpatka i inne.
Doskonały pomysł na wielkanocny poczęstunek stanowią serniki na zimno. Najprostszy sernik na zimno zrobimy bez spodu. Wystarczy zrobić masę z serka homogenizowanego utwardzonego galaretką i udekorowanego bakaliami, owocami i kawałkami galaretki. Na wierzchu sernik dekorujemy galaretką z owocami.
Dobry sernik powinien jednak posiadać spód, który robimy na kruchym cieście. Możemy jednak ułatwić sobie zadanie i zrobić spód z herbatników, biszkoptów, lub masy zrobionej z pokruszonych herbatników utartych z masłem.
Serniki na zimno pozwalają na dużą dowolność i kreatywność, gdyż możemy wykorzystać układ warstwowy. Masy serowe zabarwione kolorowymi galaretkami, kakao, musem owocowym czy waniliowym tworzą różne kolory i ułożone warstwowo pięknie wyglądają po przekrojeniu. Masę serową można również połączyć z kremami i piankami różnego rodzaju. Górną warstwę sernika na zimno zwykle tworzy galaretka z owocami, polewa czekoladowa, starta czekolada lub kakao.
Rodzajem sernika na zimno jest także słynny torcik Tiramisu, który robimy z masy serowej i biszkoptów. Wykonanie tego modnego deseru jest bardzo proste. Przygotowujemy go jako ciasto na zimno w tortownicy, lub jako desery w pucharkach. Na spodzie i brzegach tortownicy układamy biszkopty, które tworzą spód ciasta. Masę serową robimy z serka mascarpone utartego z żółtkami i cukrem. Typową warstwę torcika Tiramisu stanowią biszkopty nasączone kawą i likierem Amaretto. Na spodzie układamy kolejno warstwy masy serowej i biszkoptów. Całość zakańczamy warstwą kakao.