Ciasta z wiórkami kokosowymi - polecane przepisy
-
Kokosanki
Jak zrobić kokosanki? Tak naprawdę wystarczy dobrze ubić białka z cukrem (gdy cukier całkowicie się rozpuści, masa powinna być gładka …
15 + 20 min łatwy 24 98 kcal -
Bajaderki
Bajaderki to doskonały pomysł na słodkie domowe kulki rumowe. Bajaderki możesz przygotować także z resztek ciasta bez kremu. Przepis na …
20 min łatwy 6 739 kcal -
Ciasto rafaello
Ciasto rafaello to idealna propozycja dla miłośników wszystkim dobrze znanych kokosowo migdałowych kuleczek. Wszystkie składniki świetnie się dopełniają, tworząc niespotykany, …
45 min średni 10 515 kcal -
Ciasto pijak
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
60 + 60 min średni 16 521 kcal -
Ciasto kokosowe
Ciasto kokosowe to doskonały wybór dla osób zabieganych na przygotowanie pysznego deseru. To łatwe ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego zaoszczędzisz …
30 min łatwy 10 520 kcal
Ciasta z wiórkami kokosowymi - pozostałe przepisy
-
Ciasteczka kokosowe
Ciasteczka kokosowe to niezwykle pyszna opcja na prosty deser. Całość można przygotować w kilka chwil z podstawowych składników. To słodkości, …
15 + 15 min łatwy 10 127 kcal -
Ciasto rafaello na biszkopcie
Pomysł na pyszne, szybkie i łatwe ciasto rafaello na biszkopcie czyli fantastyczny, bardzo kokosowy deser. Coś dla każdego fana kokosu …
30 + 35 min łatwy 12 685 kcal -
Rafaello na krakersach
Rafaello na krakersach to świetny pomysł na pyszne ciasto kokosowe. Ciasto bez pieczenia należy przygotować dzień przed podaniem, aby wszystkie …
30 + 20 min łatwy 12 673 kcal -
Ciastka kokosowe
Ciastka kokosowe to świetny pomysł na pyszne słodkości w nieco zdrowszej wersji, które bardzo dobrze sprawdzą się jako dodatek do …
20 + 20 min łatwy 10 -
Tort rafaello
Tort rafaello to idealna propozycja ciasta dla miłośników wszystkim dobrze znanych kokosowo migdałowych kuleczek. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego …
60 + 30 min średni 10 688 kcal -
Sernik bez pieczenia
Sernik bez pieczenia na spodzie z wiórek kokosowych to doskonały pomysł na smaczny deser na zimno, świetnie sprawdzi się jako …
40 min łatwy 10 347 kcal
-
Tort kokosowy
Pyszny tort kokosowy z serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 40 min łatwy 12 516 kcal -
Kora orzechowa
Kora orzechowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto …
40 + 45 min łatwy 15 -
Ciasto łabędzi puch
Ciasto łabędzi puch zawdzięcza swoją nazwę ze względu na podobieństwo do upierzenia młodego łabędzia. Jest piękne, a przy okazji naprawdę …
30 + 50 min łatwy 10 -
Ciasto urodzinowe
Dobre i wykwintne ciasto urodzinowe jak sama nazwa nam mówi świetnie sprawdza się jako szybkie ciasto na urodziny. Super sprawdza …
30 + 25 min łatwy 10 500 kcal
-
Ciasto stefanka
Ciasto stefanka to doskonały pomysł na podwieczorek oraz deser do kawy i herbaty. Świetnie się sprawdza również na spotkaniach rodzinnych …
300 min łatwy 10 487 kcal -
Ciasto śnieżny puch
Ciasto śnieżny puch to świetny pomysł na ciasto bez pieczenia podawane na zimno. Pyszne ciasto należy przygotować dzień wcześniej i …
20 + 5 min łatwy 10 663 kcal -
Ciasteczka warszawskie
Ciasteczka warszawskie, znane również pod nazwą aspirynki lub słoneczka, to pyszne wypieki, które na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom …
60 + 20 min średni 25 159 kcal -
Kokosanki z białek
Kokosanki z białek to jedne z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych deserów kokosowych. Mają bardzo prosty skład, a ich przygotowanie jest …
15 + 15 min łatwy 10 56 kcal -
Biszkopt makowy
Gdyby ktoś zapytał mnie z czym kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia, to na pewno odpowiedziałabym, że z makiem w …
70 + 35 min trudny 15 478 kcal -
Ciasto z mlekiem kokosowym
Zapewne każdy z nas zna baton bounty. To pyszne połączenie puszystej białej masy z wiórkami kokosowymi, gdzie całość jest oblana …
60 + 25 min łatwy 10 315 kcal
-
Ciasto z krakersami
Ciasto z krakersami to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają kuchenne szaleństwa. Jest smaczne, ale również bardzo ciekawe. W dodatku …
25 min łatwy 10 339 kcal -
Sernik kokosowy
Sernik kokosowy to pyszne ciasto, które smakiem przypomina tradycyjnego kokosowego batona. Pyszny kokosowy krem i kruchy ciasteczkowy spód to smaczne …
40 + 25 min łatwy 12 -
Ciasto kora dębu
Ciasto kora dębu, nazywane jest także ciastem kora orzechowa lub bakaliowcem z delicjami. Orzechowa kora dębu to pyszne, warstwowe ciasto, …
75 + 30 min średni 12 1103 kcal -
Babka kokosowa
Ciasto w formie babki jest jednym z najbardziej tradycyjnych, polskich wypieków przygotowywanych głównie z okazji świąt Wielkanocnych. Można przygotować je …
30 + 60 min łatwy 10 475 kcal
-
Kulki rafaello
Kulki rafaello to świetna opcja na pyszny, szybki i smaczny deser. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a głównym składnikiem …
20 min łatwy 6 421 kcal -
Kokosanki czekoladowe
Kokosanki czekoladowe to przepis na niezwykle popularne ciastka, które zachwycają swoją prostotą i łatwością przygotowania. To deser bardzo łatwy, a …
20 + 30 min łatwy 20 269 kcal -
Muffinki kokosowe
Muffinki kokosowe to świetny pomysł na pyszne i zdrowe słodkości, które sprawdzą się w roli deseru i podwieczorku dla wszystkich …
15 + 30 min łatwy 8 176 kcal -
Ciasto kokosowe bez pieczenia
Pyszne ciasto kokosowe to bardzo dobry pomysł na szybkie i łatwe do zrobienia ciasto na deser. Sernik na zimno jest …
30 + 5 min łatwy 10 806 kcal -
Ciasto rafaello z mascarpone
Ciasto rafaello z mascarpone to wspaniały kokosowy sernik, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Zachwyca fantastyczną strukturą i dużą ilością …
30 + 45 min łatwy 10 589 kcal -
Placek rafaello
Placek rafaello to idealna opcja, na co pyszny deser o intensywnie kokosowym smaku. Przypomina nieco klasyczną pralinkę, jednak jest nieco …
60 + 45 min łatwy 10
-
Fit rafaello
Fit rafaello to świetna opcja na naprawdę smaczne ciasto, które nie tylko jest bardzo słodkie, ale również niezbyt kaloryczne. Dzięki …
45 min łatwy 10 591 kcal -
Biszkopt kokosowy
Ciasto biszkoptowe zapewne jest Ci dobrze znane. Większość z nas miała okazję spróbować tego pysznego, delikatnego, puszystego ciasta przy wielu …
20 + 30 min średni 7 393 kcal -
Ciasto bounty bez pieczenia
Ciasto bounty bez pieczenia to świetny pomysł na smaczne ciasto dla amatorów wiórków kokosowych. Szybkie ciasto przygotujesz w niespełna 30 …
20 min łatwy 10 803 kcal -
Ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym
Ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym to placek, który zachwyca kokosowym smakiem. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a pięknie …
30 + 25 min łatwy 10
Ciasta z wiórkami kokosowymi - pomysły i przepisy na placki z dodatkiem wiórków kokosowych
Słodkie i egzotyczne wiórki kokosowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, szczególnie do słodkich wypieków i deserów. Idealnie nadają się do obtaczania ciasteczek lub posypywania wierzchu ciast, tortów i deserów. Nadają deserom orientalny smak i aromat. Przedstawiamy do czego wykorzystać wiórki kokosowe w kuchni i jakie ciasta i placki możemy nimi udekorować. Doradzamy, jak zrobić prosty, słodki deser z wiórkami kokosowymi lub jak zrobić proste i pyszne ciasto przekładane.
Jak wykorzystujemy wiórki kokosowe w sztuce kulinarnej
Co to są wiórki kokosowe i do czego służą
Wiórki kokosowe powstają przez starcie i ususzenia miąższu orzecha kokosowego. Kokosy stanowią owoc palm kokosowych, które rosną zwykle u wybrzeży w strefie międzyzwrotnikowej. Już w starożytnych kulturach południowej Azji nazywano palmę kokosową drzewem o tysiącu zastosowań. Prócz dobrze znanych orzechów kokosowych, wykorzystuje się także liście i drewno palmy. Kiedyś wyrabiało się kosze, pokrycia dachowe, płoty, naczynia, meble, na nawet czółna. Najróżniejsze zastosowanie mają również skorupy orzechów kokosowych. Stosuje się je od ściółki dla domowych gryzoni, do rekwizytów dźwiękowych przy produkcji filmów. Również włókno kokosowe wykorzystywane jest do produkcji lin lub mat.
Głównym produktem palmy kokosowej są orzechy kokosowe, które zawierają w sobie biały miąższ, wypełniony płynem kokosowym. Miąższ można jadać na surowo lub gotować. Prócz zastosowań spożywczych miąższ orzecha kokosowego wykorzystywany jest również w kosmetykach.
Środek orzecha kokosowego, czyli pestki owocu palmy kokosowej, wypełniony jest wodą kokosową, która świetnie gasi pragnienie. W postaci świeżej można ją pić jako napój orzeźwiający, zaś w postaci sfermentowanej służy do wyrobu deserów. Woda jest sterylna do momentu otwarcia orzecha. Przypomina składem osocze krwi, dlatego też w sytuacjach awaryjnych może posłużyć do nawadniania organizmu. Stosuje się ją również jako środek łagodzący problemy żołądkowe.
Wysuszony miąższ orzecha kokosowego, czyli kopra, służy jako dodatek do wypieków, do produkcji mleka kokosowego, oleju kokosowego, wiórków kokosowych oraz karmy dla zwierząt hodowlanych. Największym producentem kopry są Filipiny.
Czy wiórki kokosowe są zdrowe
Miąższ kokosowy jest bogatym źródłem magnezu i potasu. Zawiera również błonnik i liczne witaminy. Jego podstawowym składnikiem są nasycone kwasy tłuszczowe, lecz pochodzenia roślinnego. Dlatego też są one zupełnie inaczej trawione niż tłuszcze zwierzęce i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Zarówno miąższ kokosa jak i woda kokosowa mają zbawienny wpływ na zdrowie.
Wiórki kokosowe stanowią pyszny i zdrowy dodatek do słodkich wypieków i deserów.
W handlu dostępne są gotowe wiórki kokosowe. Można je również z łatwością zrobić samemu. Wystarczy wydrążyć świeży kokos, a miąższ zetrzeć na tarce. Kokos jest twardy i dość trudno jest go rozłupać, dlatego należy to tak robić, aby nie zniszczyć sobie podłogi lub mebli. Warto również zwracać uwagę na świeżość kokosów kupowanych w sklepie. O świeżości może świadczyć waga orzecha oraz dźwięk przelewanej wody. Niestety nie wszystkie orzechy, które kupujemy, okazują się świeże. Warto również pamiętać, aby miąższ orzecha kokosowego lub samodzielnie zrobione wiórki spożyć jak najszybciej. Kokos jest bardzo nietrwały i szybko się psuje nawet w lodówce. Nie należy ich również zamrażać i spożywać po odmrożeniu. Nie należy również spożywać świeżych wiórków kokosowych lub miąższu kokosowego, który leżał parę dni w lodówce.
Jaki placek lub deser można zrobić z wiórkami kokosowymi
Wiórki kokosowe mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, głównie do potraw na słodko, ale nie tylko. Na śniadanie wiórki kokosowe można dodać do porannych płatków śniadaniowych, do musli, jogurtów czy maślanek.
Na obiad wiórki kokosowe można wykorzystać jako dodatek do placków oraz farszu do naleśników. Z kuchni azjatyckiej można zaczerpnąć pyszne przepisy na wytrawne dania z wiórków kokosowych i kurczaka lub indyka.
Natomiast najszersze zastosowanie w kuchni to desery i ciasta z wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe świetnie nadają się do dekoracji ciast i deserów. Robimy z nich także prosty deser w postaci słodkich kulek bez pieczenia. Świetnie sprawdzają się w deserach bez pieczenia dla odchudzających się. Można, na przykład, zrobić kulki z płatków owsianych lub gotowanej fasoli z czekoladą i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Przepisy na desery i ciasta z wiórkami kokosowymi
Jak zrobić prosty, domowy deser Rafaello - przepisy na pyszne, delikatne kulki z wiórkami kokosowymi
Klasycznym deserem z wiórkami kokosowymi jest Rafaello, czyli delikatne kulki waflowe zawierające migdał, obtoczone kremem i wiórkami kokosowymi. Co ciekawe, ten pyszny, słodki deser jest bardzo łatwy do zrobienia w domu. Co ważne jest to deser bez pieczenia, który można szybko przygotować przed imprezą lub wizytą gości.
Głównym składnikiem domowego Rafaello jest krem na bazie śmietany, mleka w proszku i białej czekolady, które należy podgrzać i wymieszać bez doprowadzania do wrzenia. Podstawą jest miękkie masło utarte z cukrem. Do masła dodajemy krem, wiórki kokosowe i pokruszone wafle. Całość wstawiamy do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Do kulek możemy włożyć migdał lub orzech. Kulki przechowujemy w lodówce.
Na podobnej zasadzie robimy pyszne, delikatne ciasto Rafaello bez pieczenia, na bazie herbatników. Aby ciasto było miękkie i delikatne, robimy bardziej puszysty krem budyniowy, na bazie mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz żółtek, jak również masła. Ubitym kremem przekładamy warstwy herbatników, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wiórki kokosowe idealnie nadają się do posypywanie wierzchu ciast i deserów oraz do obtaczania wszelkiego rodzaju słodyczy bez pieczenia. Są one szczególnie wartościowym dodatkiem kulinarnym dla osób odchudzających się, gdyż przy ich pomocy możemy zrobić ciekawe słodycze dietetyczne, na przykład kulki czekoladowe z płatków owsianych czy fasoli. Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych, dzięki czemu deser bez cukru staje się słodki.
Pyszne ciasta z wiórkami kokosowymi
Wiórki kokosowe idealnie nadają się do posypania ciasta czy tortu na wierzchu. Sprawdzą się również jako dodatek do kremu w ciastach przekładanych i tortach. Ale można też upiec pyszny i łatwy do zrobienia placek kokosowy. Placek robimy na zasadzie ciasta ucieranego, którego składniki wystarczy utrzeć i zmieszać. Przepis na placek powstaje na bazie masła, mąki, mleka i jajek. Na koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i pieczemy. Otrzymamy pyszne, wilgotne ciasto o orientalnym smaku.
Podobny placek upieczemy na bazie mąki, proszku do pieczenia, mleka i cukru oraz wiórków kokosowych. Ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Ciasto jest łatwe do zrobienia i wystarczy tylko wymieszać składniki. Następnie do tortownicy wylewamy ciasto jasne i ciemne, które po upieczeniu utworzą ciekawy efekt kolorystyczny. Ciasto podajemy polane pyszną polewą czekoladową.