Ciasta z wiórkami kokosowymi

ciasta z wiórkami kokosowymi

Wiórki kokosowe powstają przez utarcie wysuszonego miąższu orzecha kokosowego. Mają one słodki, delikatny smak, z lekkim aromatem kokosa. Miąższ kokosa należy do pokarmów bardzo zdrowych, bogatych w składniki mineralne. Jednak świeże kokosy są produktem łatwo psującym się, dlatego też domowe wiórki kokosowe należy szybko spożyć. Wiórki kokosowe idealnie nadają się do deserów bez pieczenia oraz ciast i tortów. Szczególnie dobrze sprawdzają się do posypywania tortów, czy ciast z kremem, lub do obtaczania słodkich kulek. Przykładem kultowego deseru z wiórkami kokosowymi jest deser Rafaello. Wiórki kokosowe stosuje się również w daniach wytrawnych, szczególnie w przepisach z kurczakiem czy indykiem kuchni południowoazjatyckich. Posypujemy nimi także smażone warzywa i sałatki.

Ciasta z wiórkami kokosowymi - pomysły i przepisy na placki z dodatkiem wiórków kokosowych

Słodkie i egzotyczne wiórki kokosowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, szczególnie do słodkich wypieków i deserów. Idealnie nadają się do obtaczania ciasteczek lub posypywania wierzchu ciast, tortów i deserów. Nadają deserom orientalny smak i aromat. Przedstawiamy do czego wykorzystać wiórki kokosowe w kuchni i jakie ciasta i placki możemy nimi udekorować. Doradzamy, jak zrobić prosty, słodki deser z wiórkami kokosowymi lub jak zrobić proste i pyszne ciasto przekładane.

Jak wykorzystujemy wiórki kokosowe w sztuce kulinarnej

Co to są wiórki kokosowe i do czego służą

Wiórki kokosowe powstają przez starcie i ususzenia miąższu orzecha kokosowego. Kokosy stanowią owoc palm kokosowych, które rosną zwykle u wybrzeży w strefie międzyzwrotnikowej. Już w starożytnych kulturach południowej Azji nazywano palmę kokosową drzewem o tysiącu zastosowań. Prócz dobrze znanych orzechów kokosowych, wykorzystuje się także liście i drewno palmy. Kiedyś wyrabiało się kosze, pokrycia dachowe, płoty, naczynia, meble, na nawet czółna. Najróżniejsze zastosowanie mają również skorupy orzechów kokosowych. Stosuje się je od ściółki dla domowych gryzoni, do rekwizytów dźwiękowych przy produkcji filmów. Również włókno kokosowe wykorzystywane jest do produkcji lin lub mat.

Głównym produktem palmy kokosowej są orzechy kokosowe, które zawierają w sobie biały miąższ, wypełniony płynem kokosowym. Miąższ można jadać na surowo lub gotować. Prócz zastosowań spożywczych miąższ orzecha kokosowego wykorzystywany jest również w kosmetykach.

Środek orzecha kokosowego, czyli pestki owocu palmy kokosowej, wypełniony jest wodą kokosową, która świetnie gasi pragnienie. W postaci świeżej można ją pić jako napój orzeźwiający, zaś w postaci sfermentowanej służy do wyrobu deserów. Woda jest sterylna do momentu otwarcia orzecha. Przypomina składem osocze krwi, dlatego też w sytuacjach awaryjnych może posłużyć do nawadniania organizmu. Stosuje się ją również jako środek łagodzący problemy żołądkowe.

Wysuszony miąższ orzecha kokosowego, czyli kopra, służy jako dodatek do wypieków, do produkcji mleka kokosowego, oleju kokosowego, wiórków kokosowych oraz karmy dla zwierząt hodowlanych. Największym producentem kopry są Filipiny.

Czy wiórki kokosowe są zdrowe

Miąższ kokosowy jest bogatym źródłem magnezu i potasu. Zawiera również błonnik i liczne witaminy. Jego podstawowym składnikiem są nasycone kwasy tłuszczowe, lecz pochodzenia roślinnego. Dlatego też są one zupełnie inaczej trawione niż tłuszcze zwierzęce i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Zarówno miąższ kokosa jak i woda kokosowa mają zbawienny wpływ na zdrowie.

Wiórki kokosowe stanowią pyszny i zdrowy dodatek do słodkich wypieków i deserów.

W handlu dostępne są gotowe wiórki kokosowe. Można je również z łatwością zrobić samemu. Wystarczy wydrążyć świeży kokos, a miąższ zetrzeć na tarce. Kokos jest twardy i dość trudno jest go rozłupać, dlatego należy to tak robić, aby nie zniszczyć sobie podłogi lub mebli. Warto również zwracać uwagę na świeżość kokosów kupowanych w sklepie. O świeżości może świadczyć waga orzecha oraz dźwięk przelewanej wody. Niestety nie wszystkie orzechy, które kupujemy, okazują się świeże. Warto również pamiętać, aby miąższ orzecha kokosowego lub samodzielnie zrobione wiórki spożyć jak najszybciej. Kokos jest bardzo nietrwały i szybko się psuje nawet w lodówce. Nie należy ich również zamrażać i spożywać po odmrożeniu. Nie należy również spożywać świeżych wiórków kokosowych lub miąższu kokosowego, który leżał parę dni w lodówce.

Jaki placek lub deser można zrobić z wiórkami kokosowymi

Wiórki kokosowe mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, głównie do potraw na słodko, ale nie tylko. Na śniadanie wiórki kokosowe można dodać do porannych płatków śniadaniowych, do musli, jogurtów czy maślanek.

Na obiad wiórki kokosowe można wykorzystać jako dodatek do placków oraz farszu do naleśników. Z kuchni azjatyckiej można zaczerpnąć pyszne przepisy na wytrawne dania z wiórków kokosowych i kurczaka lub indyka.

Natomiast najszersze zastosowanie w kuchni to desery i ciasta z wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe świetnie nadają się do dekoracji ciast i deserów. Robimy z nich także prosty deser w postaci słodkich kulek bez pieczenia. Świetnie sprawdzają się w deserach bez pieczenia dla odchudzających się. Można, na przykład, zrobić kulki z płatków owsianych lub gotowanej fasoli z czekoladą i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Przepisy na desery i ciasta z wiórkami kokosowymi

Jak zrobić prosty, domowy deser Rafaello - przepisy na pyszne, delikatne kulki z wiórkami kokosowymi

Klasycznym deserem z wiórkami kokosowymi jest Rafaello, czyli delikatne kulki waflowe zawierające migdał, obtoczone kremem i wiórkami kokosowymi. Co ciekawe, ten pyszny, słodki deser jest bardzo łatwy do zrobienia w domu. Co ważne jest to deser bez pieczenia, który można szybko przygotować przed imprezą lub wizytą gości.

Głównym składnikiem domowego Rafaello jest krem na bazie śmietany, mleka w proszku i białej czekolady, które należy podgrzać i wymieszać bez doprowadzania do wrzenia. Podstawą jest miękkie masło utarte z cukrem. Do masła dodajemy krem, wiórki kokosowe i pokruszone wafle. Całość wstawiamy do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Do kulek możemy włożyć migdał lub orzech. Kulki przechowujemy w lodówce.

Na podobnej zasadzie robimy pyszne, delikatne ciasto Rafaello bez pieczenia, na bazie herbatników. Aby ciasto było miękkie i delikatne, robimy bardziej puszysty krem budyniowy, na bazie mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz żółtek, jak również masła. Ubitym kremem przekładamy warstwy herbatników, a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wiórki kokosowe idealnie nadają się do posypywanie wierzchu ciast i deserów oraz do obtaczania wszelkiego rodzaju słodyczy bez pieczenia. Są one szczególnie wartościowym dodatkiem kulinarnym dla osób odchudzających się, gdyż przy ich pomocy możemy zrobić ciekawe słodycze dietetyczne, na przykład kulki czekoladowe z płatków owsianych czy fasoli. Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych, dzięki czemu deser bez cukru staje się słodki.

Pyszne ciasta z wiórkami kokosowymi

Wiórki kokosowe idealnie nadają się do posypania ciasta czy tortu na wierzchu. Sprawdzą się również jako dodatek do kremu w ciastach przekładanych i tortach. Ale można też upiec pyszny i łatwy do zrobienia placek kokosowy. Placek robimy na zasadzie ciasta ucieranego, którego składniki wystarczy utrzeć i zmieszać. Przepis na placek powstaje na bazie masła, mąki, mleka i jajek. Na koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i pieczemy. Otrzymamy pyszne, wilgotne ciasto o orientalnym smaku.

Podobny placek upieczemy na bazie mąki, proszku do pieczenia, mleka i cukru oraz wiórków kokosowych. Ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Ciasto jest łatwe do zrobienia i wystarczy tylko wymieszać składniki. Następnie do tortownicy wylewamy ciasto jasne i ciemne, które po upieczeniu utworzą ciekawy efekt kolorystyczny. Ciasto podajemy polane pyszną polewą czekoladową.

Ciasta z wiórkami kokosowymi - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto