Mazurek kajmakowy

Opublikowano: 10.06.2021 r., 17:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mazurek kajmakowy podany na talerzyku oraz w blaszce. Całość przyozdobiona jest wielkanocnymi ozdobami.
Mazurek kajmakowy
Mazurek wielkanocny to doskonała propozycja na smaczne ciasto w okresie Świąt Wielkanocnych. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, aby zaskoczyć swoich gości.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 15 min
908 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Masło (300 g)
  • Cukier puder pół szklanki (100 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 750 (250 g)
  • Kajmak (500 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Migdały (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, miska, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na mazurek kajmakowy krok po kroku

Połowę masła utrzyj dokładnie z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę i składniki dokładnie wymieszaj.

Wyrobione ciasto uformuj w kulkę, którą zawiń w folię i pozostaw na godzinę w lodówce.

W tym czasie formę wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzej do 190 stopni C.

Po godzinie wyciągnij ciasto i rozwałkuj je na cienki placek, który ułóż w formie do pieczenia (doki formy na wysokość 1 cm również wyłóż ciastem).

Ciasto piecz przez około 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Przygotuj masę kajmakową: pozostałe masło ubij na puszysty krem. Następnie dodawaj do niego po łyżce masy kajmakowej ciągle miksując masło.

Gotowy krem rozsmaruj na przestudzonym spodzie.

Wierzch ciasta udekoruj orzechami i migdałami.

Jak oceniasz przepis na mazurek kajmakowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat mazurka kajmakowego

Mazurek kajmakowy to tradycyjny mazurek wielkanocny z masą kajmakową na kruchym cieście. Przepis na mazurka kajmakowego jest prosty i pyszny. Do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Mazurek idealnie nadawać będzie się jako ciasto w okresie wielkanocnym.Potrzebne produkty spożywcze do wykonania tego pysznego ciasta to masło, cukier, żółtka, mąka, kajmak, orzechy włoskie i migdały.

Jak zrobić mazurek kajmakowy? Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Do masy dodaj mąkę i  dokładnie wymieszaj. Wyrobione ciasto uformuj w kulkę, którą zawiń w folie i pozostaw w lodówce na godzinę. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C a foremkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkuj na cienki placek, który ułóż w foremce do pieczenia. Ciasto piecz przez 15 minut. Ciasto ostudź. Przygotuj masę kajmakową. Masło ubij na puszysty krem. Następnie dodawaj masę kajmakową ciągle miksując. Gotowy krem rozsmaruj na przestudzonym spodzie. Wierzch ciasta udekoruj orzechami i migdałami.

Orzechy włoskie są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, wykazują działanie przeciwzapalne oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Dodatkowo orzechy te zawierają spore ilości cynku, który korzystnie wpływa na wygląd naszej skóry. W orzechach włoskich znajdziemy również witaminę A oraz E - są to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia się skóry.

Podsumowując jest to prosty, tradycyjny przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy. Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie jest słodkim ciastem, które osłodzi każdą Wielkanoc. Jest to idealny deser do kawy lub herbaty w okresie świąt. Nasz przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i poradzi sobie z nim każdy. Składniki na mazurka są przystępne cenowo, dlatego warto wykorzystać nasz przepis w okresie świąt wielkanocnych.

Alergeny w mazurku kajmakowym

Lista alergenów dla mazurka kajmakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • kajmak
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Migdały

Wartości odżywcze mazurka kajmakowego

na 100g gotowej potrawy

Orzechy włoskie są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, wykazują działanie przeciwzapalne oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Dodatkowo orzechy te zawierają spore ilości cynku, który korzystnie wpływa na wygląd naszej skóry. W orzechach włoskich znajdziemy również witaminę A oraz E - są to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych oraz opóźniają proces starzenia się skóry.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
454.46
908.93
Białko (g)
7.38
14.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
43.59
87.18
Węglowodany przyswajalne (g)
42.18
84.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
2.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
28.73
57.46
Tłuszcze nasycone (g)
15.41
30.82
Tłuszcze nienasycone (g)
13.32
26.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.26
16.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.06
10.12
Cholesterol (mg)
91.34
182.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
192.19
384.39
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.42
Witamina C (mg)
1.07
2.13
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.47
Witamina E (mg)
1.60
3.21
Retinol (µg (mcg))
188.54
377.07
Tiamina (mg)
0.20
0.40
Ryboflawina (mg)
0.33
0.65
Niacyna (mg)
1.72
3.43
Foliany (µg (mcg))
52.23
104.46
Beta karoten (µg (mcg))
44.34
88.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
52.74
105.48
Potas (mg)
218.29
436.58
Wapń (mg)
123.10
246.21
Fosfor (mg)
150.90
301.79
Magnez (mg)
35.34
70.67
Żelazo (mg)
1.33
2.66
Cynk (mg)
0.89
1.78
Miedź (mg)
0.20
0.40
Mangan (mg)
0.48
0.97
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka kajmakowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mazurka kajmakowego

Koszt składników
58.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier puder
100 g
pół szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 750
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Koszt składników
58.00