Mazurek tradycyjny

Opublikowano: 22.09.2021 r., 12:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mazurek tradycyjny ozdobiony bakaliami.
Mazurek tradycyjny
Mazurek tradycyjny jest ciastem, które pojawia się na stole zwykle tylko z okazji Wielkanocy. Jednak jest tak smaczny i łatwy, że spokojnie może gościć w menu częściej.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 18 min
438 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 3/4 kostki (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier puder (100 g)
  • Masa krówkowa 1 puszka (400 g)
  • Migdały (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na mazurka tradycyjnego krok po kroku

W dużej misce utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i dodatkiem żółtek. Gdy powstanie puszysta masa dodaj do całości mąkę. Ciasto zawiń w kulkę i włóż do lodówki na 30 minut.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż go do foremki, dokładnie przyklejając do spodu i boków.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 - 18 minut, aż do zarumienienia.

Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp migdałami. Możesz ciasto udekorować również innymi bakaliami według uznania.

Jak oceniasz przepis na mazurka tradycyjnego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat mazurka tradycyjnego

Mazurek tradycyjny to wspaniałe ciasto, które zwykle gości na stołach tylko z okazji Wielkanocy. Jednak jego smak jest tak pyszny, że spokojnie może pojawiać się dużo częściej. Tradycyjnie jest wypiekiem bardzo niskim, za to niezwykle słodkim. Choć można przyrządzić je z dowolnego rodzaju ciasta, najpopularniejsze są te na kruchym spodzie. Dawniej robione były także na cieście marcepanowych, choć dziś to rzadko spotykana praktyka. Jego wierzch można dekorować dowolnie, ale zwykle robi się to przy pomocy suszonych owoców. Gdy są zbyt suche można je namoczyć w alkoholu, jednak w tym wypadku nie sprawdzi się on dla najmłodszych. Zwykle układa się z nich piękne kwiatowe ornamenty, dzięki czemu mazurki stanowią małe, jadalne dzieła sztuki.

Przepis na tradycyjny polski mazurek jest niezwykle prosty, dlatego, że ciasto, które się na niego składa jest bardzo łatwe i nieskomplikowane. Całość nie musi rosnąć, więc nie spędza ono zbyt dużo czasu w piekarniku. Ponadto do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie i większości domowych spiżarni.

Mazurek wielkanocny jest wspaniałą ozdobą świątecznego stołu jest pyszny, ale bardzo kruchy. To ciasto niezwykle dekoracyjne, które przyciąga wzrok pomimo swojego niewielkiego rozmiaru. Jest tak pyszny, że wiele osób czeka tylko na święta, by móc go spróbować.

Klasyczny mazurek przełożony jest kremem. Najpopularniejszy z nich to ten kajmakowy. W tym wypadku z powodzeniem można użyć gotowej masy, którą wystarczy wyłożyć na wierzch ciasta. Można ją również przygotować z długo gotowanego skondensowanego mleka. W niektórych przepisach można spotkać się z ciastem z marmoladą, jednak nie jest to opcja konieczna. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjnego mazurka, by była bardzo pyszny, ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle smaczna, bardzo krucha i pięknie się prezentuje. To dobry przepis dla wszystkich początkujących cukierników, gdyż jest bardzo łatwy.

Alergeny w mazurku tradycyjnym

Lista alergenów dla mazurka tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • masa krówkowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze mazurka tradycyjnego

na 100g gotowej potrawy

Ten deser nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na duży dodatek cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
417.29
438.15
Białko (g)
8.84
9.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
50.62
53.16
Węglowodany przyswajalne (g)
49.42
51.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
20.74
21.78
Tłuszcze nasycone (g)
11.13
11.68
Tłuszcze nienasycone (g)
9.61
10.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.69
8.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.92
2.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.89
88.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
141.77
148.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.00
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
2.90
3.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
139.12
146.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.28
Ryboflawina (mg)
0.40
0.42
Niacyna (mg)
2.01
2.11
Foliany (µg (mcg))
49.37
51.83
Beta karoten (µg (mcg))
31.65
33.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
54.06
56.76
Potas (mg)
243.47
255.64
Wapń (mg)
135.49
142.26
Fosfor (mg)
168.75
177.19
Magnez (mg)
43.53
45.71
Żelazo (mg)
1.87
1.96
Cynk (mg)
0.96
1.01
Miedź (mg)
0.15
0.16
Mangan (mg)
0.39
0.41
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka tradycyjnego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mazurka tradycyjnego

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masa krówkowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Koszt składników
37.00