Przepis na masa do mazurka krok po kroku

Składniki
  • Żółtko jajka 5 szt.
  • mascarpone 400 g
  • Cukier 200 g 1 szklanka
  • Maliny 200 g
  • Wiórki kokosowe 130 g
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, miska metalowa

Żółtka ubij z cukrem aż powstanie biała masa.

Następnie dodaj mascarpone i krótko zmiksuj do połączenie składników.

Do masy dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.

Na koniec do masy dodaj świeże maliny.

Masa do mazurka z malinami podana jest w słoiczku.
Masa do mazurka
Koszt przygotowania dania
31.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1419 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
brak danych

Masa do mazurka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o masie do mazurka

Pyszna masa do mazurka to nieodłączna część ciasta zwanego mazurkiem. Masa jest słodka i przeważnie gęsta oraz klejąca. Pomysłów na masę do mazurka jest niezliczona ilość. Mazurka do mazurka wielkanocnego może zawierać czekoladę, orzechy, śmietanę, mascarpone, świeże i suszone owoce, masę kajmakową, dżemy i wiele innych składników. Najlepsza masa to taka która łączy w sobie różna smaki i tekstury, nie jest zbyt słodka co można uzyskać dodając do nie świeże owoce lub bardzo popularny teraz karmel z solą. Sprawdzony przepis na masę do mazurka jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieś dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania naszej masy do mazurka będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: żółtka jaj, cukier, serek mascarpone, wiórki koksowe oraz świeże maliny.

Jak zrobić masę do mazurka? Żółtka jaj ubij z dodatkiem cukru aż powstanie z nich biała puszysta masa. Dodaj do niej serek mascarpone i ubij szybko do połączenia składników. Następnie wymieszaj masę z wiórkami kokosowymi a na koniec dodaj świeże maliny. Sera mascarpone nie można ubijać zbyt długo gdyż zważy się i krem nie będzie się nadawał do spożycia.

Maliny są owocami jagodowymi, mają niski indeks glikemiczny i zawierają mało cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Maliny są owocami nietrwałymi. Dodając je do ciasta musisz je spożyć do 3 dni.

Wiórki kokosowe są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasy te mają krótkie łańcuchy i wchłaniają się z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwiobiegu, nie potrzebują dodatkowego trawienia. Wiórki kokosowe zawierają dużo błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego (witamina B9), który jest bardzo ważny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwiotwórczego oraz układu nerwowego.

Podsumowując dobra masa do mazurka świetnie sprawdzi się nie tylko na święta wielkanocne. Ciasto mazurek jest tradycyjną potrawą na wielkanocnym stole. Dodatek malin równoważy słodycz masy. Maliny możesz także ułożyć na wierzchu masy jako dekorację.

Wartości odżywcze masy do mazurka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (400g)
Energia (kalorie)
354.76 kcal
1419.03 kcal
Białko
3.93 g
15.74 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w masie do mazurka

Na 100g
Na porcję (400g)
Węglowodany
26.27 g
105.08 g
Węglowodany przyswajalne
22.95 g
91.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (400g)
Tłuszcz
26.44 g
105.76 g
Tłuszcze nasycone
24.37 g
97.49 g

Składniki mineralne w przepisie na masa do mazurka

Na 100g
Na porcję (400g)
Sód
22.53 mg
90.14 mg
Wapń
72.50 mg
290.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny masy do mazurka brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w masie do mazurka

Lista alergenów dla masy do mazurka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Cena przygotowania masy do mazurka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Wiórki kokosowe
130 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 130 g
Liczba porcji:
Razem
41.50
Łączny koszt
31.30
Jak oceniasz przepis na masa do mazurka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób