Maliny - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
maliny 25 1
maliny mrożone 25 1
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w malinach oraz jakie alergie mogą powodować.
Maliny - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego malin

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak maliny indeks glikemiczny wynosi 25, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak maliny mrożone indeks glikemiczny wynosi 25, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z malinami
Jabłko, Arbuz, Truskawki, Ananas, Winogrona, Wiśnie, Borówka amerykańska, Kiwi, Porzeczki, Żurawina, Agrest

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla malin

Maliny Maliny mrożone
Kategoria produktu Owoce Owoce
Cena Sprawdź cenę malin
Kalorie Sprawdź kalorie w malinach
Alergie* b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak
Indeks glikemiczny 25
(niski)
25
(niski)

Przepisy z malinami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto