Śniadanie wielkanocne
-
Żur wielkanocny
Żur wielkanocny to doskonała propozycja na pyszną zupę nie tylko na święta. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie …
15 + 40 min średni 10 334 kcal -
Biała kiełbasa pieczona
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni. Pieczona biała …
15 + 40 min łatwy 2 805 kcal -
Chrzan z jajkiem
Genialny domowy chrzan z jajkiem i śmietaną na święta. Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia. Chrzan tarty z jajkiem gotowanym …
20 min łatwy 8 124 kcal
Śniadanie wielkanocne - przepisy
-
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto. Z pewnością gości na stole większości polskich rodzin podczas wspólnego, rodzinnego …
30 + 20 min średni 8 646 kcal
-
Sałatka wielkanocna z jajkiem i chrzanem
Sałatka wielkanocna z jajkiem i chrzanem to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Z pewnością przygotowywała ją niejedna mama …
20 min łatwy 1 395 kcal
-
Babeczki wielkanocne
Spróbuj tych babeczek z polewą z białej czekolady. Mają cudowny, pyszny, pomarańczowy smak. Babeczki wielkanocne są bardzo szybkie i proste …
30 + 25 min łatwy 12 419 kcal
-
Jajka w majonezie
Smaczne jajka w majonezie to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lubianą przez wszystkich podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis …
10 + 10 min łatwy 10 259 kcal
-
Sałatka śledziowa z jajkami
Sałatka śledziowa z jajkiem to świetna propozycja na stół wielkanocny. Będzie również idealną propozycją na sałatkę na spotkania rodzinne. Przepis …
15 + 25 min łatwy 10 189 kcal -
Barszcz biały tradycyjny
Barszcz biały tradycyjny to wspaniała zupa na śniadanie Wielkanocne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz …
10 + 50 min łatwy 20 293 kcal
-
Jaja faszerowane szynką
Jaja faszerowane szynką to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę lub śniadanie. Jajka można faszerować różnymi ciekawymi farszami. Jajka faszerowane …
15 + 10 min łatwy 10 215 kcal -
Szynka w galarecie z jajkiem
Szynka w galarecie z jajkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę podczas świątecznych imprez w gronie rodziny. Przepis na szynkę …
30 min łatwy 10 211 kcal -
Jajka z łososiem
Pyszne jajka z łososiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 12 78 kcal -
Tarta wielkanocna
Tarta wielkanocna to świetny pomysł na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. To, …
20 + 40 min łatwy 4 791 kcal -
Jajka faszerowane na wielkanoc
Jajka faszerowane na Wielkanoc to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się …
20 + 10 min łatwy 10 83 kcal
-
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Smaczna, świąteczna sałatka, przygotowywana głównie na wielkanoc (ale nie tylko...) …
10 + 10 min łatwy 1 199 kcal
-
Śledź w śmietanie z jabłkiem
Śledź w śmietanie z jabłkiem i z cebulą to doskonała propozycja na przystawkę, danie na spotkania rodzinne czy danie świąteczne. …
40 min łatwy 4 231 kcal -
Galareta drobiowa
Galareta drobiowa to bardzo dobry pomysł na pyszny galert drobiowy z żelatyną. Drobiowa galaretka sprawdzi się na imprezę oraz jako …
20 + 20 min łatwy 10 327 kcal -
Keks wielkanocny
Keks wielkanocny to lekko odmieniona wersja tego tradycyjnego wypieku. W tej wersji robi się go, nie tak jak zwykle, w …
25 + 45 min łatwy 10 402 kcal
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem to pyszna przystawka idealna na Wielkanoc. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zaskakujące i smaczne …
10 + 7 min łatwy 12 114 kcal -
Sałatka jarzynowa z kukurydzą
Pyszna sałatka jarzynowa z kukurydzą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 25 min łatwy 8 177 kcal
-
Chrzan wielkanocny
Chrzan wielkanocny to jeden z tych dodatków, które odmieniają każde danie i tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Chrzan wielkanocny można przygotować …
20 min łatwy 4 47 kcal
-
Śledzie po tatarsku
Śledzie po tatarsku to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym ale nie tylko. Śledzie w sosie …
60 min łatwy 4 246 kcal -
Schab ze śliwką pieczony
Ten przepis jest tradycyjnie podawaną przystawką, która idealnie pasuje do sałatki warzywnej oraz świeżego pieczywa. Słodycz śliwki świetnie łagodzi smak …
10 + 90 min łatwy 20 181 kcal -
Sałatka z pora i jajka
Zbliża się Wielkanoc, a Ty szukasz czegoś lekkiego, ale aromatycznego do przyniesienia. Polecam nasz przepis na sałatkę z jajek, porów …
35 min łatwy 4 270 kcal
-
Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to doskonała propozycja na pyszne jajka z wyrazistym w smaku sosem. Przepis na jajka w sosie …
15 + 10 min łatwy 10 356 kcal
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, …
20 min łatwy 2 859 kcal -
Makowiec na biszkopcie
Makowiec na biszkopcie to wspaniała propozycja na pyszny i szybki makowiec do kawy i herbaty. Ten rodzaj makowca możesz przygotować …
20 + 50 min średni 10 757 kcal
-
Żur staropolski
Żur staropolski jest zupą niezwykle pyszną i sycącą. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Choć do zupy nie dodaje …
20 + 50 min łatwy 6 646 kcal -
Żur śląski
Żur śląski to doskonała propozycja na pyszną tradycyjną potrawą śląską. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak …
15 + 60 min łatwy 10 294 kcal -
Mazurek cytrynowy
Mazurek zwykle kojarzy nam się ze słodkim kremem czekoladowym lub toffi. Ten mazurek ma natomiast kwaskowaty krem cytrynowy, z mascarpone …
60 + 40 min trudny 10 474 kcal
-
Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowy to wspaniały wielkanocny deser. Mazurek z pistacjami jest delikatnie zielony i pyszny. Mazurek to tradycyjne ciasto Wielkanocne, jest …
20 + 40 min średni 10 752 kcal
-
Mazurek czekoladowy z bakaliami
Mazurek czekoladowy z bakaliami to doskonała propozycja na słodkie ciasto na Wielkanocne biesiady. Mazurek to tradycyjne polskie ciasto podawane na …
30 + 40 min łatwy 10 808 kcal
-
Jajka po benedyktyńsku z guacamole i łososiem
Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik …
30 min łatwy 2 460 kcal -
Makowiec
Makowiec jest starosłowiańskim, polskim ciastem świątecznym. Przygotowywany z ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego. W chrześcijaństwie mak jest symbole urodzaju oraz …
90 + 40 min łatwy 15 379 kcal
-
Babka wielkanocna
Babka wielkanocna jest jednym z tradycyjnych wypieków przygotowywanych na święta wielkanocne. Może ona być piaskowa, drożdżowa, cytrynowa, waniliowa, czekoladowa lub …
15 + 55 min łatwy 12 351 kcal
-
Pasztet wieprzowo-drobiowy
Pasztet wieprzowo-drobiowy to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kanapek. Tradycyjny, domowy pasztet warto podać na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem …
60 + 150 min łatwy 10 -
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Sałatka z tuńczykiem i ryżem to często spotykane połączenie. To, co można jeszcze do tego dodać, jednak nie już tak …
40 min łatwy 3 467 kcal
-
Jajka po wiedeńsku
Jajka po wiedeńsku to jeden z bardzo popularnych i jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na niebanalne przygotowanie jajek. Nazywane bywają też jajkami …
10 min łatwy 1 114 kcal
-
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie jest wspaniałym ciastem, które pysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Popularność zyskuje zwykle na święta Bożego …
20 + 30 min łatwy 10 612 kcal
-
Ciasteczka wielkanocne
Ciasteczka wielkanocne to bardzo dobry pomysł na pyszne i łatwe do zrobienia ciasteczka świąteczne. Ciasteczka z dodatkiem kakao i konfitury …
20 + 20 min łatwy 10 586 kcal
-
Żurek śląski
Tradycyjny żurek śląsk to zupa przyrządzana na zakwasie żytnim. Jest zupełnie inna w smaku niż barszcz biały, różnią się także …
10 + 90 min łatwy 13 303 kcal -
Mazurek czekoladowy
Wielkanocny mazurek czekoladowy to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, jeden z najczęściej przygotowywanych i najbardziej lubianych rodzajów mazurków. Jest …
40 + 25 min średni 8 614 kcal
-
Żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie to zupa najczęściej podawana na Wielkanoc, ale żurek można zrobić także na zwyczajny rodzinny obiad. Tradycyjny żur …
35 + 70 min łatwy 7 1018 kcal -
Sałatka szopska
Sałatka szopska to tradycyjna sałatka bułgarska, której nazwa pochodzi od szopów, czyli mieszkańców Sofii i okolic, lub regionu szopskiego, który …
10 min łatwy 2 120 kcal
-
Pasztet pieczony
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 12 105 kcal -
Sałatka z piersią kurczaka
Sałatka z piersią kurczaka to pomysł na fit przekąskę na święta lub na imprezę. Przepis na nią jest bardzo prosty …
20 + 15 min łatwy 2 324 kcal -
Jajka faszerowane szynką
Jajka faszerowane z szynką to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się …
20 + 20 min łatwy 10 122 kcal -
Jajka faszerowane w skorupkach
Jajka faszerowane w skorupkach to doskonały pomysł na ciekawe podanie jajek. Przepis na jajka faszerowane w skorupkach są łatwe do …
20 + 10 min łatwy 6 172 kcal
-
Jaja faszerowane w skorupkach
Jaja faszerowane w skorupkach to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Jajka faszerowane podawane w skorupkach …
15 + 10 min łatwy 8 254 kcal
-
Pasztet wielkanocny
Smaczny pasztet wielkanocny to doskonała propozycja na domowy dodatek do pieczywa. Pasztet składa się z rożnych rodzajów mięs oraz warzyw, …
30 + 90 min łatwy 20 255 kcal -
Żur na zakwasie
Żur na zakwasie to pyszna zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To świetna opcja dla miłośników tradycyjnych posiłków. Wywar …
20 + 30 min łatwy 8 424 kcal -
Żur w chlebie
Żur w chlebie jest nie tylko pyszny, ale również wspaniale się prezentuje. Będzie idealnym wyborem na święta, ze względu na …
20 + 50 min łatwy 6 1172 kcal -
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado i pomidorami suszonymi to dobry pomysł na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujesz …
25 min łatwy 4 303 kcal
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
Sałatka śledziowa to polski klasyk. Króluje na stołach głównie podczas wigilijnej wieczerzy, w niektórych domach pojawia się również w trakcie …
90 + 40 min łatwy 12 253 kcal -
Żurek z białą kiełbasą
Żurek z białą kiełbasą będzie wspaniałą opcją dla wszystkich osób, które kochają tradycyjną kuchnię polską. Całość jest niezwykle prosta w …
20 + 60 min łatwy 6 472 kcal
Śniadanie wielkanocne - co to jest?
Wielkanoc jest najważniejszym świętem dla chrześcijan, ponieważ właśnie w ten dzień obchodzone jest misterium paschalne Chrystusa. W naszym kraju Wielkanoc spędza się z najbliższymi osobami w tradycyjny sposób. Najważniejsze jest oczywiście śniadanie wielkanocne, podczas którego posiłek spożywa cała rodzina. W trakcie śniadania wielkanocnego zdecydowanie najwięcej potraw serwuje się z jajek, a także produktów poświęconych w kościele poprzedniego dnia. Kuchnia wielkanocna jest w całej Polsce podobna, jednak różni się detalami – w zależności od regionu kraju, gdzie obchodzone jest święto.
Śniadanie wielkanocne – pomysły na dania na wielkanocny stół
Śniadanie wielkanocne to najważniejsza część święta, jakim jest Wielkanoc. Właśnie podczas śniadania do stołu zasiada cała rodzina i wspólnie spożywa tradycyjne potrawy. Menu wielkanocne w Polsce jest bardzo podobne, jednak może różnić się szczegółami w zależności od regionu. Na jakie polskie dania są najbardziej popularne przepisy na Wielkanoc? Co na stół zaserwować najbliższym, aby zaskoczyć ich na święta? Czy istnieją potrawy, które są bardzo nietuzinkowe i które podać można domownikom na śniadanie? Sprawdź najciekawszy pomysł na wielkanocne śniadanie i dowiedz się o nim nieco więcej.
Przepisy na tradycyjne śniadanie wielkanocne – jakie potrawy zaserwować?
Polskie menu wielkanocne – tego nie może zabraknąć na Wielkanoc!
Kiedy wielkimi krokami zaczyna zbliżać się Wielkanoc, często zastanawiamy się, jak tym razem zorganizować święta. Śniadanie wielkanocne zawsze wymaga odrobiny pomysłowości i wysiłku ze strony wszystkich domowników. W śniadaniu nie chodzi przecież jedynie o pomysł na potrawy, wielkanocne, ale też organizację wszystkich rzeczy wokół – ozdób, zastawy stołowej, miejsca przy stole i oprawy wokół. Kiedy już cała otoczka będzie zorganizowana, dopiero wtedy zwykle zabieramy się za wielkanocne menu. Śniadanie jest najważniejszą częścią każdej Wielkanocy. Właśnie wtedy rodzina jednoczy się przy wspólnym stole po to, aby razem celebrować święta i spożywać różne potrawy. Warto wymienić kilka podstawowych składników i dań, bez których ciężko jest wyobrazić sobie Wielkanoc.
- Jaja wielkanocne – to podstawowe
danie wielkanocne, które popularne jest w całej Polsce. Najchętniej jemy jaja
gotowane na miękko i na twardo, ale też z majonezem i jaja faszerowane. Te
ostatnie mogą zostać wypełnione nadzieniem z łososia, awokado i np. pokrojonych
w kostkę pieczarek ze szczypiorkiem. Przyrządzając jajka wielkanocne, warto
postawić na te ekologiczne, które uchodzą za najzdrowsze. Dobrej jakości jajka
to gwarancja smacznej Wielkanocy!
-
Żurek – będąc przy jajkach, nie
sposób nie wspomnieć też o tradycyjnym żurku wielkanocnym. To obowiązkowa zupa
na śniadaniu, która powinna zostać przygotowana na zakwasie z mąki żytniej. W
żurku pływać powinna biała kiełbasa, a całość doprawiona musi zostać czosnkiem
i majerankiem. Żurek najlepiej smakuje z domowym chlebem.
-
Kiełbasa i wędliny – kiełbasa nie
musi pływać jedynie w żurku! Można podać ją osobno, jako przystawkę na
półmisku. Zarówno kiełbasa, jak i wędliny najlepiej smakują z ćwikłą, chrzanem
i musztardą. Warto zrobić chrzan samodzielnie – może stać się hitem
wielkanocnego śniadania! Wędliny sprawdzą się zarówno tradycyjne, jak i np.
wędzone. Równie dobry okazuje się też marynowany schab lub szynka, a także
pasztet ze śliwką.
-
Sałatka jarzynowa – to świetne
danie wielkanocne na bazie majonezu i gotowanych warzyw. Doskonale smakuje z
pajdą chrupkiego, domowego chleba.
- Ciasta wielkanocne – w Polsce ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez ciast. Najważniejsza jest oczywiście duża babka drożdżowa, a także udekorowany lukrem żurek. Na stole wielkanocnym mogą pojawić się również inne ciasta i słodkości jak baranek z cukru czy czekoladowe zajączki i jajeczka. Lepiej jednak zjeść słodycze dopiero po śniadaniu.
Sałatka jarzynowa – pomysł na smaczną sałatkę wielkanocną
Śniadanie wielkanocne nie może odbyć się bez jednego dania, mianowicie bez sałatki jarzynowej. To bardzo smaczna potrawa, którą co roku zajadają się domownicy. Można zjeść porcję sałatki zarówno na śniadanie, jak i obiad lub nawet kolację. Co ważne, sałatka może poleżeć w lodówce nawet przez 3-4 dni, jeśli będzie prawidłowo przechowywana. W celu przygotowania sałatki jarzynowej należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, marchewki, pietruszka, por, jabłka, groszek zielony konserwowy, ogórki kiszone, majonez, musztarda, pieprz i sól.
Najpierw należy umyć marchew, ziemniaki i pietruszkę, po czym włożyć je do garnka i zalać wodą. Następnie trzeba je gotować przez 30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Potem należy wyjąć je i obrać, następnie przełożyć do rondelka jajka i ugotować na twardo – trzeba je później ostudzić i obrać. W pierwszej kolejności należy ugotowane warzywa pokroić w drobną kostkę i przełożyć do większej miski, następnie pokroić jajka i dorzucić je do warzyw. Z zalewy należy odcedzić groszek i ogórki – groszek wrzuć do sałatki, a ogórki pokrój na kawałki i dorzuć do całości. Umyj jabłko, obierz je, pokrój w kostkę i dodaj do sałaty. Umyj por i obierz go, następnie pokrój na kawałki i dodaj do sałatki. Wymieszaj wszystko z majonezem i dopraw do smaku.
Sałatka jarzynowa jest jednym z najważniejszych dań na śniadanie wielkanocne. Nie dość, że wybornie smakuje, to w dodatku zawiera wiele cennych właściwości odżywczych i błonnik. Przepis na sałatkę jarzynową jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzi z nim sobie nawet największy amator gotowania. Dodatek majonezu i musztardy w sałatce wspaniale podkreśla smak potrawy i sprawia, że nie jest ona zbyt mdła. Jeśli starasz się zrobić zdrowie śniadanie wielkanocne, możesz zastąpić majonez jogurtem greckim albo innym równie gęstym jogurtem (np. Skyr).
Pomysły na pożywne śniadanie wielkanocne – które dania warto zrobić?
Żurek na zakwasie – przepis na najlepszy żurek wielkanocny
Śniadanie wielkanocne większości z nas kojarzy się z domowym żurkiem. To pyszne i pożywne danie, które jest sycące i pełne cennych właściwości odżywczych. Najlepiej smakuje oczywiście żurek na zakwasie, ponieważ właśnie on sprawia, że zupa ta jest wyjątkowa i niepowtarzalna. Aby przygotować żurek, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: boczek wędzony bez kości, biała kiełbasa, jajka, czosnek, chrzan, ziemniaki, śmietana 18%, bulion warzywny i zakwas na żurek (można go również zrobić samodzielnie na bazie mąki żytniej). Przydadzą się także przyprawy do smaku, takie jak majeranek, pieprz i sól.
Najpierw ugotuj jajka na twardo, po czym zagotuj bulion warzywny. Pokrój boczek w równą kostkę i przełóż go do garnka z bulionem. Dorzuć również białą kiełbasę (w całości). Gotuj mięso w bulionie przez ok. 40 minut. Obierz ziemniaki, opłucz je i pokrój w kostkę. Następnie dorzuć je do garnka z pozostałymi składnikami i gotuj jeszcze przez ok. 25 minut. Dodaj do garnka przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, majeranek, pieprz i sól. Wymieszaj wszystko i dodaj zakwas, po czym gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zahartuj śmietanę gorącym bulionem i wlej do garnka z bulionem, następnie wymieszaj wszystko i wyłącz palnik. Podawaj zupę z jajkami przekrojonymi na równe połówki.
Żurek na zakwasie to tradycyjna zupa wielkanocna, która od wielu lat łączy domowników przy świątecznym stole. To przepyszne i bardzo pożywne danie, które można przyrządzić nie tylko na bazie bulionu warzywnego, ale i mięsnego (np. na kościach wieprzowych lub żeberkach). Aby zrobić domowy zakwas na żurek, wystarczy przygotować słoiczek, mąkę żytnią, wodę i przyprawy. Zakwas gotowy będzie z tych składników po ok. 5 dniach, dlatego należy zrobić go odpowiednio wcześniej. Oczywiście wcale nie trzeba dodawać ziemniaków do zupy – zamiast nich można wrzucić np. poszatkowaną cebulę. Możesz również dodać do zupy suszone grzyby leśne, które wspaniale podkreślą smak żurku. Żurek na zakwasie idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale też jedynie z jajkami pokrojonymi na połówki – koniecznie ugotowanymi na twardo.
Tarta wielkanocna – idealny pomysł na nietypowe śniadanie wielkanocne
Chcesz zaskoczyć gości nietypowym daniem na Wielkanoc? Spróbuj przyrządzić domową tartę wielkanocną, która z pewnością posmakuje wszystkim obecnym przy stole. Do przygotowania tarty należy zaopatrzyć się w następujące składniki: ciasto francuskie, biała kiełbasa, śmietana 18%, jajka, cebula, chrzan, musztarda i przyprawy do smaku – kminek mielony, majeranek, pieprz i sól. Ugotuj jajka na twardo, po czym ostudź je i obierz. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na nim ciasto francuskie. Połóż na nim metalowe obciążniki i podpiecz ciasto przez ok. 10 minut w piekarniku (temperatura 180 st. C). Pokrój kiełbasę w plasterki i przełóż na podpieczony spód. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i dodaj do kiełbasy. Pokrój jajka na małe kawałki i ułóż na spodzie. Zmieszaj w misce musztardę z chrzanem, śmietaną i pozostałymi jajkami. Dopraw do smaku, wymieszaj i wylej sos na tartę. Piecz potrawę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.
Tarta wielkanocna to idealny pomysł na smaczne, pożywne i jednocześnie nietypowe śniadanie wielkanocne. To bardzo aromatyczna potrawa, która z pewnością stanie się wielkanocnym hitem na stole. Jeśli domownicy są fanami mięsnych smakołyków, na pewno przekonają się do tego wyjątkowego dania. Przygotowanie tarty wielkanocnej jest bardzo proste i mało czasochłonne, więc z przepisem poradzą sobie nawet amatorzy gotowania. Tarta najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, więc właśnie tak należy ją zawsze serwować. Głównym składnikiem potrawy jest oczywiście biała kiełbasa, która wspaniale podkreśla smak tarty. Najlepiej nie doprawiać dania zbyt mocno, gdyż kiełbasa z reguły jest już sama w sobie dość mocno przyprawiona. Jajka w tarcie powinny być ugotowane na twardo – możesz dodać do niej również te jajka, których ugotowałeś za dużo i z którymi nie wiesz już, co zrobić. Wielkanocną tartę warto robić również poza świętami. Może wspaniale sprawdzić się jako pożywny i treściwy obiad na co dzień.