Śniadanie wielkanocne

śniadanie wielkanocne

Wielkanoc jest najważniejszym świętem dla chrześcijan, ponieważ właśnie w ten dzień obchodzone jest misterium paschalne Chrystusa. W naszym kraju Wielkanoc spędza się z najbliższymi osobami w tradycyjny sposób. Najważniejsze jest oczywiście śniadanie wielkanocne, podczas którego posiłek spożywa cała rodzina. W trakcie śniadania wielkanocnego zdecydowanie najwięcej potraw serwuje się z jajek, a także produktów poświęconych w kościele poprzedniego dnia. Kuchnia wielkanocna jest w całej Polsce podobna, jednak różni się detalami – w zależności od regionu kraju, gdzie obchodzone jest święto.

Śniadanie wielkanocne – pomysły na dania na wielkanocny stół

Śniadanie wielkanocne to najważniejsza część święta, jakim jest Wielkanoc. Właśnie podczas śniadania do stołu zasiada cała rodzina i wspólnie spożywa tradycyjne potrawy. Menu wielkanocne w Polsce jest bardzo podobne, jednak może różnić się szczegółami w zależności od regionu. Na jakie polskie dania są najbardziej popularne przepisy na Wielkanoc? Co na stół zaserwować najbliższym, aby zaskoczyć ich na święta? Czy istnieją potrawy, które są bardzo nietuzinkowe i które podać można domownikom na śniadanie? Sprawdź najciekawszy pomysł na wielkanocne śniadanie i dowiedz się o nim nieco więcej.

Przepisy na tradycyjne śniadanie wielkanocne – jakie potrawy zaserwować?

Polskie menu wielkanocne – tego nie może zabraknąć na Wielkanoc!

Kiedy wielkimi krokami zaczyna zbliżać się Wielkanoc, często zastanawiamy się, jak tym razem zorganizować święta. Śniadanie wielkanocne zawsze wymaga odrobiny pomysłowości i wysiłku ze strony wszystkich domowników. W śniadaniu nie chodzi przecież jedynie o pomysł na potrawy, wielkanocne, ale też organizację wszystkich rzeczy wokół – ozdób, zastawy stołowej, miejsca przy stole i oprawy wokół. Kiedy już cała otoczka będzie zorganizowana, dopiero wtedy zwykle zabieramy się za wielkanocne menu. Śniadanie jest najważniejszą częścią każdej Wielkanocy. Właśnie wtedy rodzina jednoczy się przy wspólnym stole po to, aby razem celebrować święta i spożywać różne potrawy. Warto wymienić kilka podstawowych składników i dań, bez których ciężko jest wyobrazić sobie Wielkanoc.

  • Jaja wielkanocne – to podstawowe danie wielkanocne, które popularne jest w całej Polsce. Najchętniej jemy jaja gotowane na miękko i na twardo, ale też z majonezem i jaja faszerowane. Te ostatnie mogą zostać wypełnione nadzieniem z łososia, awokado i np. pokrojonych w kostkę pieczarek ze szczypiorkiem. Przyrządzając jajka wielkanocne, warto postawić na te ekologiczne, które uchodzą za najzdrowsze. Dobrej jakości jajka to gwarancja smacznej Wielkanocy!
  • Żurek – będąc przy jajkach, nie sposób nie wspomnieć też o tradycyjnym żurku wielkanocnym. To obowiązkowa zupa na śniadaniu, która powinna zostać przygotowana na zakwasie z mąki żytniej. W żurku pływać powinna biała kiełbasa, a całość doprawiona musi zostać czosnkiem i majerankiem. Żurek najlepiej smakuje z domowym chlebem.
  • Kiełbasa i wędliny – kiełbasa nie musi pływać jedynie w żurku! Można podać ją osobno, jako przystawkę na półmisku. Zarówno kiełbasa, jak i wędliny najlepiej smakują z ćwikłą, chrzanem i musztardą. Warto zrobić chrzan samodzielnie – może stać się hitem wielkanocnego śniadania! Wędliny sprawdzą się zarówno tradycyjne, jak i np. wędzone. Równie dobry okazuje się też marynowany schab lub szynka, a także pasztet ze śliwką.
  • Sałatka jarzynowa – to świetne danie wielkanocne na bazie majonezu i gotowanych warzyw. Doskonale smakuje z pajdą chrupkiego, domowego chleba.
  • Ciasta wielkanocne – w Polsce ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez ciast. Najważniejsza jest oczywiście duża babka drożdżowa, a także udekorowany lukrem żurek. Na stole wielkanocnym mogą pojawić się również inne ciasta i słodkości jak baranek z cukru czy czekoladowe zajączki i jajeczka. Lepiej jednak zjeść słodycze dopiero po śniadaniu.

Sałatka jarzynowa – pomysł na smaczną sałatkę wielkanocną

Śniadanie wielkanocne nie może odbyć się bez jednego dania, mianowicie bez sałatki jarzynowej. To bardzo smaczna potrawa, którą co roku zajadają się domownicy. Można zjeść porcję sałatki zarówno na śniadanie, jak i obiad lub nawet kolację. Co ważne, sałatka może poleżeć w lodówce nawet przez 3-4 dni, jeśli będzie prawidłowo przechowywana. W celu przygotowania sałatki jarzynowej należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, marchewki, pietruszka, por, jabłka, groszek zielony konserwowy, ogórki kiszone, majonez, musztarda, pieprz i sól.

Najpierw należy umyć marchew, ziemniaki i pietruszkę, po czym włożyć je do garnka i zalać wodą. Następnie trzeba je gotować przez 30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Potem należy wyjąć je i obrać, następnie przełożyć do rondelka jajka i ugotować na twardo – trzeba je później ostudzić i obrać. W pierwszej kolejności należy ugotowane warzywa pokroić w drobną kostkę i przełożyć do większej miski, następnie pokroić jajka i dorzucić je do warzyw. Z zalewy należy odcedzić groszek i ogórki – groszek wrzuć do sałatki, a ogórki pokrój na kawałki i dorzuć do całości. Umyj jabłko, obierz je, pokrój w kostkę i dodaj do sałaty. Umyj por i obierz go, następnie pokrój na kawałki i dodaj do sałatki. Wymieszaj wszystko z majonezem i dopraw do smaku.

Sałatka jarzynowa jest jednym z najważniejszych dań na śniadanie wielkanocne. Nie dość, że wybornie smakuje, to w dodatku zawiera wiele cennych właściwości odżywczych i błonnik. Przepis na sałatkę jarzynową jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzi z nim sobie nawet największy amator gotowania. Dodatek majonezu i musztardy w sałatce wspaniale podkreśla smak potrawy i sprawia, że nie jest ona zbyt mdła. Jeśli starasz się zrobić zdrowie śniadanie wielkanocne, możesz zastąpić majonez jogurtem greckim albo innym równie gęstym jogurtem (np. Skyr).

Pomysły na pożywne śniadanie wielkanocne – które dania warto zrobić?

Żurek na zakwasie – przepis na najlepszy żurek wielkanocny

Śniadanie wielkanocne większości z nas kojarzy się z domowym żurkiem. To pyszne i pożywne danie, które jest sycące i pełne cennych właściwości odżywczych. Najlepiej smakuje oczywiście żurek na zakwasie, ponieważ właśnie on sprawia, że zupa ta jest wyjątkowa i niepowtarzalna. Aby przygotować żurek, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: boczek wędzony bez kości, biała kiełbasa, jajka, czosnek, chrzan, ziemniaki, śmietana 18%, bulion warzywny i zakwas na żurek (można go również zrobić samodzielnie na bazie mąki żytniej). Przydadzą się także przyprawy do smaku, takie jak majeranek, pieprz i sól.

Najpierw ugotuj jajka na twardo, po czym zagotuj bulion warzywny. Pokrój boczek w równą kostkę i przełóż go do garnka z bulionem. Dorzuć również białą kiełbasę (w całości). Gotuj mięso w bulionie przez ok. 40 minut. Obierz ziemniaki, opłucz je i pokrój w kostkę. Następnie dorzuć je do garnka z pozostałymi składnikami i gotuj jeszcze przez ok. 25 minut. Dodaj do garnka przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, majeranek, pieprz i sól. Wymieszaj wszystko i dodaj zakwas, po czym gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zahartuj śmietanę gorącym bulionem i wlej do garnka z bulionem, następnie wymieszaj wszystko i wyłącz palnik. Podawaj zupę z jajkami przekrojonymi na równe połówki.

Żurek na zakwasie to tradycyjna zupa wielkanocna, która od wielu lat łączy domowników przy świątecznym stole. To przepyszne i bardzo pożywne danie, które można przyrządzić nie tylko na bazie bulionu warzywnego, ale i mięsnego (np. na kościach wieprzowych lub żeberkach). Aby zrobić domowy zakwas na żurek, wystarczy przygotować słoiczek, mąkę żytnią, wodę i przyprawy. Zakwas gotowy będzie z tych składników po ok. 5 dniach, dlatego należy zrobić go odpowiednio wcześniej. Oczywiście wcale nie trzeba dodawać ziemniaków do zupy – zamiast nich można wrzucić np. poszatkowaną cebulę. Możesz również dodać do zupy suszone grzyby leśne, które wspaniale podkreślą smak żurku. Żurek na zakwasie idealnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale też jedynie z jajkami pokrojonymi na połówki – koniecznie ugotowanymi na twardo.

Tarta wielkanocna – idealny pomysł na nietypowe śniadanie wielkanocne

Chcesz zaskoczyć gości nietypowym daniem na Wielkanoc? Spróbuj przyrządzić domową tartę wielkanocną, która z pewnością posmakuje wszystkim obecnym przy stole. Do przygotowania tarty należy zaopatrzyć się w następujące składniki: ciasto francuskie, biała kiełbasa, śmietana 18%, jajka, cebula, chrzan, musztarda i przyprawy do smaku – kminek mielony, majeranek, pieprz i sól. Ugotuj jajka na twardo, po czym ostudź je i obierz. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na nim ciasto francuskie. Połóż na nim metalowe obciążniki i podpiecz ciasto przez ok. 10 minut w piekarniku (temperatura 180 st. C). Pokrój kiełbasę w plasterki i przełóż na podpieczony spód. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i dodaj do kiełbasy. Pokrój jajka na małe kawałki i ułóż na spodzie. Zmieszaj w misce musztardę z chrzanem, śmietaną i pozostałymi jajkami. Dopraw do smaku, wymieszaj i wylej sos na tartę. Piecz potrawę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.

Tarta wielkanocna to idealny pomysł na smaczne, pożywne i jednocześnie nietypowe śniadanie wielkanocne. To bardzo aromatyczna potrawa, która z pewnością stanie się wielkanocnym hitem na stole. Jeśli domownicy są fanami mięsnych smakołyków, na pewno przekonają się do tego wyjątkowego dania. Przygotowanie tarty wielkanocnej jest bardzo proste i mało czasochłonne, więc z przepisem poradzą sobie nawet amatorzy gotowania. Tarta najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, więc właśnie tak należy ją zawsze serwować. Głównym składnikiem potrawy jest oczywiście biała kiełbasa, która wspaniale podkreśla smak tarty. Najlepiej nie doprawiać dania zbyt mocno, gdyż kiełbasa z reguły jest już sama w sobie dość mocno przyprawiona. Jajka w tarcie powinny być ugotowane na twardo – możesz dodać do niej również te jajka, których ugotowałeś za dużo i z którymi nie wiesz już, co zrobić. Wielkanocną tartę warto robić również poza świętami. Może wspaniale sprawdzić się jako pożywny i treściwy obiad na co dzień.

Śniadanie wielkanocne - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto