Wegańskie ciasta

wegańskie ciasta

Wegańskie ciasta to doskonały pomysł na deser dla osób, które są na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Ciasta wegańskie można przygotować na bazie owoców, warzyw (np. marchwi) a także nasion roślin strączkowych. Ciasta takie są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, a dodatkowo zawierają spore ilości białka, którego odpowiednia ilość jest szczególnie istotna w dietach wegetariańskich oraz wegańskich.

Wegańskie ciasta - polecane przepisy

Wegańskie ciasta - pozostałe przepisy

Wegańskie ciasta – pomysły i przepisy na wyjątkowe ciasta wege

Ciasta wegańskie to desery, które mogą spożywać osoby nie tylko na diecie wegańskiej. Ciasta te poprzez wykorzystanie tylko produktów pochodzenia roślinnego mogą przyczyniać się do zmniejszenia ich kaloryczności. Do przygotowania ciast wegańskich możemy wykorzystać owoce, warzywa, zboża oraz nasiona roślin strączkowych. Ciasta wegańskie są doskonałym źródłem węglowodanów. Dodatkowo zawierają sporej ilości składników mineralnych oraz witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Łatwe wypieki wegańskie doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty.

Dieta wegańska – opis diety

Definicja diety wegańskiej

Weganizm to odmiana diety wegetariańskiej, która polega na wykluczeniu z diety mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Dietę tą kwalifikuje się jako ścisły wegetarianizm. Osoby na diecie wegańskiej nie powinny spożywać żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

W obecnych czasach, gdy duży nacisk kładziony jest na ekologię, dużo osób wybiera dietę wegańską lub wegetariańską. Rynek produktów spożywczych wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów stale się rozwija, co powoduje, że na rynku znajdziemy wegetariańskie i wegańskie odpowiedniki produktów odzwierzęcych. Należy pamiętać jednak, że produkty te nie są przeznaczone tylko dla wegan i wegetarian.

Produkty zalecane w diecie wege

Weganizm wyklucza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego – co więc może znaleźć się w diecie osób będących weganami? Poniżej przedstawione są grupy produktów spożywczych, które dozwolone są w diecie wegańskiej.

  • zboża (np. pszenica, ryż, żyto, proso, owies);
  • owoce;
  • warzywa;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • orzechy;
  • grzyby;
  • rośliny oleiste (np. siemię lniane, sezam, nasiona słonecznika);
  • glony morskie;
  • cukier;
  • kawa i herbata.

W diecie wegańskiej można znaleźć również zamienniki produktów zwierzęcych. Mleko można zastąpić napojami roślinnymi (np. napojem sojowym, napojem ryżowym lub napojem migdałowym). Napoje te świetnie sprawdzą się do przygotowania ciast wegańskich. Napoje roślinne sprawdzą się nie tylko w diecie wegańskiej – są bowiem doskonałą propozycją dla osób cierpiących na wtórną nietolerancję laktozy. Laktoza jest cukrem mlecznym, który występuje tylko w produktach mlecznych (np. w mleku, jogurtach lub maślankach). Aby wybrać dobry napój roślinny, warto zwrócić uwagę na jego fortyfikacje - czyli wzbogacenie w składniki odżywcze. Fortyfikacja napojów roślinnych może zapobiegać powstawaniu niedoborów pokarmowych w dietach wegańskich. Osoby na diecie wegańskiej powinny wybierać napoje roślinne wzbogacone głównie w wapń, witaminę D oraz witaminę B12.

Zalety diety wegańskiej

Do głównych zalet diety wegańskiej możemy zaliczyć zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób oraz problemów zdrowotnych. Do grupy tej możemy zaliczyć:

  • otyłość,
  • nadciśnienie,
  • choroby układu krążenia,
  • cukrzycę typu 2,
  • niektóre choroby nowotworowe,
  • kamicę żółciową,
  • kamicę pęcherzyka żółciowego,
  • zaparcia,
  • hemoroidy,
  • próchnicę zębów.

Wady diety wegańskiej

Dieta wegańska jest bardzo wymagająca, ponieważ bardzo łatwo doprowadzić do niedoborów energetycznych oraz niższego niż zalecane spożycia składników odżywczych, do których w szczególności możemy zaliczyć niedobór białka, witaminy B12, witamina D, wapnia, żelaza czy cynku. Nieprawidłowo zbilansowana dieta wegańska może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka:

  • anemii,
  • krzywicy,
  • osteoporozy oraz osteomalacji,
  • niedożywienia białkowego lub białkowo-energetycznego,
  • zaburzeń miesiączkowania u kobiet,
  • biegunek.

Dodatkowo w diecie wegańskiej często należy suplementować niektóre składniki odżywcze, ponieważ dostarczane są tylko z produktów pochodzenia zwierzęcego. Większość witamin, które mogą być niedobory w diecie wegańskiej, można suplementować jako suplementy sprzedawane w aptece. Dodatkowo w diecie wegańskiej należy zwrócić szczególną uwagę na podaż białka. W diecie wegańskiej źródło białka stanowić może soja, soczewica, bób, groch, fasola, produkty zbożowe oraz nasiona. Należy pamiętać jednak, że diety wegańskie zaliczane są do diet wysoko-węglowodanowych.

Wypieki wegańskie – krótki opis

Ciasta wegańskie to doskonała propozycja nie tylko dla wegan. Stanowią one doskonały dodatek do kawy i herbaty na różnych imprezach okolicznościowych. Ciasta wegańskie są również świetnym pomysłem na włączenie do swojej diety ciekawych przepisów. Te łatwe i zdrowe ciasta doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska do pracy. Możemy przygotować również wegetariańskie odpowiedniki różnych ciast.

Do przygotowania ciasta przeważnie wykorzystuje się jajka, mleko oraz mąkę. Ostatni produkt jest produktem pochodzenia roślinnego, dlatego bez problemu może być wykorzystany w diecie wegańskiej. Pozostałe dwa składniki musimy zamienić wegańskimi odpowiednikami.

Zamienniki do przygotowania ciasta w wersji wegańskiej

Jajka możemy zastąpić dobrze dojrzałymi bananami - przyjmuje się że połowa banana jest odpowiednikiem jednego jajka. Należy jednak pamiętać, że ciasto może mieć specyficzny smak. Dodatkowo jajko możemy zastąpić musami owocowymi lub warzywnymi. Pół szklanki musu to zamiennik jednego jajka. Do wypieków świetnie sprawdzi się mus jabłkowy, mus z dyni lub mus z batatów. Doskonałym pomysłem na zamienienie jajka jest również siemię lniane lub nasiona chia w połączeniu z wodą. Jedna łyżka zmielonych nasion wymieszana z trzema łyżkami wrzącej wody doskonale zastąpi jajko. Warto jeszcze pamiętać o masłach orzechowych, które nie dość, że doskonale zastąpią jajko, to nadadzą charakterystyczny smak każdemu ciastu, które wykonamy na jego bazie. Produktem który świetnie sprawdzi się jako zamiennik jajka jest  również dojrzałe awokado – ma ono bardzo delikatny smak, dlatego nie powinno być wyczuwalne w wypiekach. W diecie wegańskiej również doskonale sprawdzi się aquafaba (jest to woda z puszki po ciecierzycy), którą można ubić na sztywną pianę tak, jak białka jaj. Z aquafaby można przygotować pyszną wegańską beze.

Mleko do wypieków wegańskich możemy zastąpić napojem roślinnym. Aby przygotować bardziej słodkie ciasta warto wykorzystać napój kokosowy, migdałowy lub z orzechów laskowych. Aby uzyskać mniej słodki smak warto sięgnąć po napój owsiany lub napój ryżowy. Najczęściej mleko krowie zastępujemy napojem roślinnym w proporcji 1:1. Do wypieków doskonale sprawdzi się również napój sojowy, który jest najbardziej zbliżony konsystencją do mleka krowiego.

Do przygotowania ciasta często wykorzystuje się również masło, które jest pochodzenia zwierzęcego. W diecie wegańskiej możemy je zastąpić margaryną lub olejami roślinnymi, takimi jak olej kokosowy czy oliwa z oliwek (jeżeli w przepisie należy wykorzystać masło rozpuszczone). Stosując oleje należy zmniejszyć ich ilość o połowę, niż ilość podana w przepisie jako masło.

Czasami do przygotowania ciasta wykorzystuje się śmietanę, która również należy do produktów pochodzenia zwierzęcego. Aby zamienić ją w diecie wegańskiej można zastosować ubitą gęstą frakcje mleczka kokosowego. Aby zebrać gęstą warstwę należy odstawić mleczko kokosowe do lodówki na około dwa lub trzy dni i po tym czasie delikatnie oddzielić od siebie dwie warstwy.

W diecie wegańskiej często wykorzystuje się również miód. Ale ten produkt również ma swoją alternatywę w wersji pochodzenia tylko i wyłącznie roślinnego. Miód w diecie wegańskiej możemy zastąpić syropem klonowym, syropem daktylowym lub syropem z agawy.

Przykładowe przepisy na wegańskie ciasta i ich krótki opis

Brownie z fasoli

Proste brownie jest tradycyjnym daniem kuchni amerykańskiej. Jest to pyszne, wilgotne ciasto o smaku czekoladowym. Jak sama nazwa wskazuje do jego przygotowania wykorzystuje się fasolę, która stanowi bazę wypieku. Wbrew pozorom to właśnie fasola odpowiada za wilgotność i konsystencję brownie. To zdrowe ciasto doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty.

Ciasto bananowe

W kuchni amerykańskiej znane jest pod nazwą chleba bananowego. Tradycyjnie do jego przygotowania wykorzystuje się mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz rozgniecione, dojrzałe banany. W wariancie wegańskim jajka musimy zamienić na inny produkt. Aby wzbogacić to pyszne ciasto bananowe możemy dodać do niego orzechy oraz owoce.

Ciasto marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe jest popularne w krajach anglosaskich. Marchew, którą używamy do wypieków, staje się miękka podczas pieczenia i nadaje ciastu wilgotną konsystencję. Tradycyjnie do wykonania ciasta marchewkowego używa się tłuszczu, jajek, marchwi, mąki pszennej, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, cukru oraz przypraw. W wersji wege produkty zwierzęce należy zamienić roślinnymi zamiennikami.

Wegański sernik

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie wegańskiego sernika. Do jego przygotowania możemy użyć tofu, ugotowanej kaszy jaglanej lub zblendowanych orzechów nerkowca. Świetnie sprawdzą się również jogurty sojowe. Do przygotowania wegańskiego sernika niezbędna jest także mąka ziemniaczana, która stanowi doskonały zamiennik jajek, których używamy do przygotowania tradycyjnego sernika. Jej dodatek sprawia, że pod wpływem ciepła ciasto zmienia swoją konsystencję.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto