Wegańskie ciasta
-
Ciasto wegańskie
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 45 min łatwy 12 508 kcal -
Tofurnik
Tofurnik to wspaniały pomysł na pyszny domowy deser bez dodatku mleka i jajek. Ciasto wegańskie świetnie sprawdzi się także u …
20 + 60 min łatwy 10 442 kcal -
Tort wegański
Prezentujemy Państwu przepis na wegański tort. Przygotowany jest z samych roślinnych składników, więc jest bez jajek, mleka czy miodu. Będzie …
30 + 60 min łatwy 10 424 kcal
Wegańskie ciasta - przepisy
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
Wegańskie ciasto marchewkowe z siemieniem lnianym to przepyszna propozycja na przekąskę dla wegetarian i wegan. Ciasto marchewkowe jest szczególnie popularne …
20 + 40 min łatwy 5 458 kcal -
Wegańskie brownie
Wegańskie brownie to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Bezglutenowe ciasto bez dodatku cukru jest nisko kaloryczne i zdrowe. Przepis na …
20 + 40 min łatwy 10 261 kcal -
Piernik z pomidorów
Pyszny piernik z pomidorów to wegańskie ciasto, które koniecznie musisz spróbować. Zapewniam, że goście nie domyślą się, z czego jest …
10 + 50 min łatwy 12 202 kcal -
Wegańskie ciasto czekoladowe
Wegańskie ciasto czekoladowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników domowych wypieków w naprawdę łatwej i pysznej odsłonie. To wspaniała alternatywa …
20 + 30 min łatwy 10 322 kcal -
Sernik wegański
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
1440 + 20 min łatwy 14 285 kcal -
Piernik wegański
Okres Świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić wegański piernik. Jest bardzo szybki i łatwy …
20 + 55 min łatwy 10 455 kcal
-
Wegańskie tiramisu
Wegańskie tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w …
60 min łatwy 10 227 kcal -
Wegańskie ciasto bananowe
Wegańskie ciasto bananowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako …
60 + 45 min łatwy 10 414 kcal -
Wegańskie ciasto drożdżowe
Pyszne wegańskie ciasto drożdżowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się …
120 + 45 min średni 12 342 kcal -
Mazurek wegański
Mazurek wegański to alternatywa dla osób, które nie spożywają mleka i jajek żyjąc wobec założeń diety wegańskiej lub dla osób …
20 + 30 min łatwy 10 660 kcal -
Makowiec wegański
Makowiec wegański jest świetną alternatywą dla tradycyjnego wypieku z użyciem jajek i mleka. W tej wersji nie ma żadnych odzwierzęcych …
30 + 30 min łatwy 10 433 kcal
-
Ciasto wegańskie bezglutenowe
Smaczne ciasto wegańskie bezglutenowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się …
60 + 40 min łatwy 12 414 kcal -
Wegańskie ciasto z rabarbarem
Wegańskie ciasto z rabarbarem to świetna opcja dla wszystkich miłośników diety roślinnej. Całość sprawdzi się dobrze również w diecie osób …
20 + 50 min łatwy 10 299 kcal -
Wegańskie ciasto z jabłkami
Wegańskie ciasto z jabłkami, to świetne rozwiązanie dla wszystkich miłośników szarlotek na diecie roślinnej. Wykonanie tradycyjnej wersji nie wchodzi u …
20 + 50 min łatwy 10 288 kcal -
Brownie bez cukru
Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904 r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. …
25 + 30 min łatwy 10 184 kcal -
Wegańskie ciasto z rabarbarem fit
Poznaj prosty przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem – bez cukru, bez jajek i bez mleka. Doskonały pomysł na deser …
10 + 30 min łatwy 8 192 kcal -
Wegański sernik na zimno
Wegański sernik na zimno jest świetną alternatywą dla klasycznej wersji tego ciasta. To świetna opcja dla każdego miłośnika domowych słodkości. …
40 + 20 min łatwy 10 189 kcal
-
Wegańskie ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe to jedno z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych wege ciast. Pasuje do niego bardzo wiele dodatków między innymi pokruszona …
20 + 45 min łatwy 5 202 kcal -
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez mleka i jajek, które będzie dobre nie tylko …
30 + 50 min średni 10 196 kcal -
Wegańskie ciasto z truskawkami
Wegańskie ciasto z truskawkami to pyszne, łatwe i szybkie ciasto, które przygotujesz bez mleka i jajek. Z pewnością będzie dobre …
30 + 50 min średni 10 211 kcal -
Wegański murzynek
Murzynek to rodzaj ciasta, który zna chyba każdy z nas. Jest to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast czekoladowych, które …
20 + 45 min łatwy 12 313 kcal -
Wege ciasto bananowe
Wege ciasto bananowe to klasyczny bananowiec w wersji wegańskiej, idealny dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Koniecznie poznaj mój przepis …
10 + 50 min łatwy 10 343 kcal
-
Tort marchewkowy
Pyszny tort marchewkowy z kremem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
90 + 60 min łatwy 12 290 kcal -
Wegańskie ciastka
Wegańskie ciasteczka to doskonała propozycja na deser do kawy i herbaty podczas spotkań ze znajomymi lub rodziną. Przepis na wegańskie …
10 + 20 min łatwy 10 343 kcal -
Wegańskie gofry
Pyszne wegańskie gofry to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybka w wykonaniu przekąska, które idealnie pasuje na śniadanie, …
20 + 5 min łatwy 10 171 kcal -
Sernik z kaszy jaglanej
Sernik z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla osób, które kochają ten tradycyjny wypiek, ale z różnych powodów rezygnują z …
30 + 60 min łatwy 10 454 kcal -
Wegańskie pączki
Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. …
40 + 15 min łatwy 10 189 kcal -
Pierniki wegańskie
Unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego, na które składają się jaja, mleko krowie, a są one jednymi z głównych składników wielu dań …
20 + 10 min łatwy 20 35 kcal
-
Wegańskie ciastka owsiane
Wegańskie ciastka owsiane to świetny pomysł na przekąskę dla osób, które ze swojej codziennej diety wykluczają produkty pochodzenia zwierzęcego ale …
10 + 12 min łatwy 10 241 kcal -
Sernik z tofu
Dziś prezentujemy przepis na sernik z tofu, który jest wegański i bezglutenowy. Jest łatwy w przygotowaniu i na pewno Wam …
20 + 3 min łatwy 6 220 kcal -
Wegański krem do tortu
Wegański krem do tortu to świetny i bardzo łatwy dodatek, dzięki któremu każde wege ciasto będzie niezwykle smaczne i proste. …
20 min łatwy 1 1751 kcal -
Tarta wegańska
Tarta wegańska to świetna opcja na naprawdę ciekawe ciasto, które doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, lekka i …
20 + 30 min łatwy 10 475 kcal -
Wegańskie drożdżówki
Wegańskie drożdżówki to dobra opcja na pyszne wypieki dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Choć w sklepach można zakupić gotowe …
30 + 20 min łatwy 10 199 kcal -
Wegańskie kruche ciasto
Wegańskie kruche ciasto to najlepsza opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Na pewno przypadnie do gustu weganom, którzy tradycyjnej wersji tego …
15 + 20 min łatwy 1 2203 kcal -
Ciasto bananowe bez jajek
Ciasto bananowe bez jajek to klasyczny bananowiec w wersji wegańskiej, idealny dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Koniecznie poznaj mój …
20 + 50 min łatwy 10 267 kcal -
Brownie z białej fasoli
Brownie z białej fasoli to świetny pomysł na szybkie, łatwe i zdrowe ciasto. Potrzebujesz tylko kilku minut, by ciasto trafiło …
15 + 40 min łatwy 12 87 kcal -
Wegańskie ciasto francuskie
Ciasto francuskie to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie, wykorzystywane zarówno do dań na słodko, jak i na wytrawnie. Tradycyjnie …
40 min średni 0 -
Tofurnik dyniowy
Jeśli szukasz wegańskiego, pysznego pomysłu na ciasto, koniecznie wypróbuj tofurnik dyniowy. To bardzo prosty przepis na szybkie i dobre ciasto. …
30 + 25 min łatwy 10 183 kcal -
Tofurnik oreo
Skusisz się na deser z ciasteczkami oreo, który jest dobry dla wegetarian? Tofurnik oreo jest fantastyczny: pyszny, szybki i bez …
45 min łatwy 10 249 kcal -
Wegańskie brownie z fasoli
Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny …
5 + 45 min łatwy 6 266 kcal -
Brownie z czerwonej fasoli
Genialny przepis na fantastyczne brownie z czerwonej fasoli z czekoladą. Proste do zrobienia i bardzo smaczne ciasto, które idealnie pasuje …
15 + 40 min łatwy 8 459 kcal -
Wegański chlebek bananowy
Wegański chlebek bananowy to świetna propozycja dla wszystkich osób przestrzegających diet wegańskich, ograniczających produkty odzwierzęce lub po prostu szukających urozmaicenia …
20 + 50 min łatwy 5 413 kcal -
Wegańska czekolada
Zastanawiałeś/zastanawiałaś się kiedyś jak zrobić wegańską czekoladę? Jesteś w odpowiednim miejscu! Przedstawiamy prosty przepis na czekoladę bez mleka, na bazie …
20 min łatwy 0 -
Chleb wegański
Chleb wegański to pyszna opcja dla fanów roślinnej kuchni. Jest miękki, pyszny, a przy tym naprawdę puszysty. Jego przygotowanie zajmuje …
40 + 50 min łatwy 10 206 kcal
Wegańskie ciasta - co to jest?
Wegańskie ciasta to doskonały pomysł na deser dla osób, które są na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Ciasta wegańskie można przygotować na bazie owoców, warzyw (np. marchwi) a także nasion roślin strączkowych. Ciasta takie są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, a dodatkowo zawierają spore ilości białka, którego odpowiednia ilość jest szczególnie istotna w dietach wegetariańskich oraz wegańskich.
Wegańskie ciasta – pomysły i przepisy na wyjątkowe ciasta wege
Ciasta wegańskie to desery, które mogą spożywać osoby nie tylko na diecie wegańskiej. Ciasta te poprzez wykorzystanie tylko produktów pochodzenia roślinnego mogą przyczyniać się do zmniejszenia ich kaloryczności. Do przygotowania ciast wegańskich możemy wykorzystać owoce, warzywa, zboża oraz nasiona roślin strączkowych. Ciasta wegańskie są doskonałym źródłem węglowodanów. Dodatkowo zawierają sporej ilości składników mineralnych oraz witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Łatwe wypieki wegańskie doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty.
Dieta wegańska – opis diety
Definicja diety wegańskiej
Weganizm to odmiana diety wegetariańskiej, która polega na wykluczeniu z diety mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Dietę tą kwalifikuje się jako ścisły wegetarianizm. Osoby na diecie wegańskiej nie powinny spożywać żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
W obecnych czasach, gdy duży nacisk kładziony jest na ekologię, dużo osób wybiera dietę wegańską lub wegetariańską. Rynek produktów spożywczych wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów stale się rozwija, co powoduje, że na rynku znajdziemy wegetariańskie i wegańskie odpowiedniki produktów odzwierzęcych. Należy pamiętać jednak, że produkty te nie są przeznaczone tylko dla wegan i wegetarian.
Produkty zalecane w diecie wege
Weganizm wyklucza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego – co więc może znaleźć się w diecie osób będących weganami? Poniżej przedstawione są grupy produktów spożywczych, które dozwolone są w diecie wegańskiej.
- zboża (np. pszenica, ryż, żyto, proso, owies);
- owoce;
- warzywa;
- nasiona roślin strączkowych;
- orzechy;
- grzyby;
- rośliny oleiste (np. siemię lniane, sezam, nasiona słonecznika);
- glony morskie;
- cukier;
- kawa i herbata.
W diecie wegańskiej można znaleźć również zamienniki produktów zwierzęcych. Mleko można zastąpić napojami roślinnymi (np. napojem sojowym, napojem ryżowym lub napojem migdałowym). Napoje te świetnie sprawdzą się do przygotowania ciast wegańskich. Napoje roślinne sprawdzą się nie tylko w diecie wegańskiej – są bowiem doskonałą propozycją dla osób cierpiących na wtórną nietolerancję laktozy. Laktoza jest cukrem mlecznym, który występuje tylko w produktach mlecznych (np. w mleku, jogurtach lub maślankach). Aby wybrać dobry napój roślinny, warto zwrócić uwagę na jego fortyfikacje - czyli wzbogacenie w składniki odżywcze. Fortyfikacja napojów roślinnych może zapobiegać powstawaniu niedoborów pokarmowych w dietach wegańskich. Osoby na diecie wegańskiej powinny wybierać napoje roślinne wzbogacone głównie w wapń, witaminę D oraz witaminę B12.
Zalety diety wegańskiej
Do głównych zalet diety wegańskiej możemy zaliczyć zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób oraz problemów zdrowotnych. Do grupy tej możemy zaliczyć:
- otyłość,
- nadciśnienie,
- choroby układu krążenia,
- cukrzycę typu 2,
- niektóre choroby nowotworowe,
- kamicę żółciową,
- kamicę pęcherzyka żółciowego,
- zaparcia,
- hemoroidy,
- próchnicę zębów.
Wady diety wegańskiej
Dieta wegańska jest bardzo wymagająca, ponieważ bardzo łatwo doprowadzić do niedoborów energetycznych oraz niższego niż zalecane spożycia składników odżywczych, do których w szczególności możemy zaliczyć niedobór białka, witaminy B12, witamina D, wapnia, żelaza czy cynku. Nieprawidłowo zbilansowana dieta wegańska może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka:
- anemii,
- krzywicy,
- osteoporozy oraz osteomalacji,
- niedożywienia białkowego lub białkowo-energetycznego,
- zaburzeń miesiączkowania u kobiet,
- biegunek.
Dodatkowo w diecie wegańskiej często należy suplementować niektóre składniki odżywcze, ponieważ dostarczane są tylko z produktów pochodzenia zwierzęcego. Większość witamin, które mogą być niedobory w diecie wegańskiej, można suplementować jako suplementy sprzedawane w aptece. Dodatkowo w diecie wegańskiej należy zwrócić szczególną uwagę na podaż białka. W diecie wegańskiej źródło białka stanowić może soja, soczewica, bób, groch, fasola, produkty zbożowe oraz nasiona. Należy pamiętać jednak, że diety wegańskie zaliczane są do diet wysoko-węglowodanowych.
Wypieki wegańskie – krótki opis
Ciasta wegańskie to doskonała propozycja nie tylko dla wegan. Stanowią one doskonały dodatek do kawy i herbaty na różnych imprezach okolicznościowych. Ciasta wegańskie są również świetnym pomysłem na włączenie do swojej diety ciekawych przepisów. Te łatwe i zdrowe ciasta doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska do pracy. Możemy przygotować również wegetariańskie odpowiedniki różnych ciast.
Do przygotowania ciasta przeważnie wykorzystuje się jajka, mleko oraz mąkę. Ostatni produkt jest produktem pochodzenia roślinnego, dlatego bez problemu może być wykorzystany w diecie wegańskiej. Pozostałe dwa składniki musimy zamienić wegańskimi odpowiednikami.
Zamienniki do przygotowania ciasta w wersji wegańskiej
Jajka możemy zastąpić dobrze dojrzałymi bananami - przyjmuje się że połowa banana jest odpowiednikiem jednego jajka. Należy jednak pamiętać, że ciasto może mieć specyficzny smak. Dodatkowo jajko możemy zastąpić musami owocowymi lub warzywnymi. Pół szklanki musu to zamiennik jednego jajka. Do wypieków świetnie sprawdzi się mus jabłkowy, mus z dyni lub mus z batatów. Doskonałym pomysłem na zamienienie jajka jest również siemię lniane lub nasiona chia w połączeniu z wodą. Jedna łyżka zmielonych nasion wymieszana z trzema łyżkami wrzącej wody doskonale zastąpi jajko. Warto jeszcze pamiętać o masłach orzechowych, które nie dość, że doskonale zastąpią jajko, to nadadzą charakterystyczny smak każdemu ciastu, które wykonamy na jego bazie. Produktem który świetnie sprawdzi się jako zamiennik jajka jest również dojrzałe awokado – ma ono bardzo delikatny smak, dlatego nie powinno być wyczuwalne w wypiekach. W diecie wegańskiej również doskonale sprawdzi się aquafaba (jest to woda z puszki po ciecierzycy), którą można ubić na sztywną pianę tak, jak białka jaj. Z aquafaby można przygotować pyszną wegańską beze.
Mleko do wypieków wegańskich możemy zastąpić napojem roślinnym. Aby przygotować bardziej słodkie ciasta warto wykorzystać napój kokosowy, migdałowy lub z orzechów laskowych. Aby uzyskać mniej słodki smak warto sięgnąć po napój owsiany lub napój ryżowy. Najczęściej mleko krowie zastępujemy napojem roślinnym w proporcji 1:1. Do wypieków doskonale sprawdzi się również napój sojowy, który jest najbardziej zbliżony konsystencją do mleka krowiego.
Do przygotowania ciasta często wykorzystuje się również masło, które jest pochodzenia zwierzęcego. W diecie wegańskiej możemy je zastąpić margaryną lub olejami roślinnymi, takimi jak olej kokosowy czy oliwa z oliwek (jeżeli w przepisie należy wykorzystać masło rozpuszczone). Stosując oleje należy zmniejszyć ich ilość o połowę, niż ilość podana w przepisie jako masło.
Czasami do przygotowania ciasta wykorzystuje się śmietanę, która również należy do produktów pochodzenia zwierzęcego. Aby zamienić ją w diecie wegańskiej można zastosować ubitą gęstą frakcje mleczka kokosowego. Aby zebrać gęstą warstwę należy odstawić mleczko kokosowe do lodówki na około dwa lub trzy dni i po tym czasie delikatnie oddzielić od siebie dwie warstwy.
W diecie wegańskiej często wykorzystuje się również miód. Ale ten produkt również ma swoją alternatywę w wersji pochodzenia tylko i wyłącznie roślinnego. Miód w diecie wegańskiej możemy zastąpić syropem klonowym, syropem daktylowym lub syropem z agawy.
Przykładowe przepisy na wegańskie ciasta i ich krótki opis
Brownie z fasoli
Proste brownie jest tradycyjnym daniem kuchni amerykańskiej. Jest to pyszne, wilgotne ciasto o smaku czekoladowym. Jak sama nazwa wskazuje do jego przygotowania wykorzystuje się fasolę, która stanowi bazę wypieku. Wbrew pozorom to właśnie fasola odpowiada za wilgotność i konsystencję brownie. To zdrowe ciasto doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty.
Ciasto bananowe
W kuchni amerykańskiej znane jest pod nazwą chleba bananowego. Tradycyjnie do jego przygotowania wykorzystuje się mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz rozgniecione, dojrzałe banany. W wariancie wegańskim jajka musimy zamienić na inny produkt. Aby wzbogacić to pyszne ciasto bananowe możemy dodać do niego orzechy oraz owoce.
Ciasto marchewkowe
Proste ciasto marchewkowe jest popularne w krajach anglosaskich. Marchew, którą używamy do wypieków, staje się miękka podczas pieczenia i nadaje ciastu wilgotną konsystencję. Tradycyjnie do wykonania ciasta marchewkowego używa się tłuszczu, jajek, marchwi, mąki pszennej, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, cukru oraz przypraw. W wersji wege produkty zwierzęce należy zamienić roślinnymi zamiennikami.
Wegański sernik
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie wegańskiego sernika. Do jego przygotowania możemy użyć tofu, ugotowanej kaszy jaglanej lub zblendowanych orzechów nerkowca. Świetnie sprawdzą się również jogurty sojowe. Do przygotowania wegańskiego sernika niezbędna jest także mąka ziemniaczana, która stanowi doskonały zamiennik jajek, których używamy do przygotowania tradycyjnego sernika. Jej dodatek sprawia, że pod wpływem ciepła ciasto zmienia swoją konsystencję.