Wegańskie słodycze

wegańskie słodycze

Wegańskie słodycze to doskonała propozycja na deser dla osób, które przeszły na dietę wegańską. Wege słodycze stanowią świetny dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Wegańskie słodycze możesz przygotować na bazie owoców, warzyw oraz nasiona roślin strączkowych. Wege słodycze to doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin. Słodycze przygotowywane na bazie nasiona roślin strączkowych stanowią również doskonałe źródło białka, które bardzo ciężko zbilansować w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej.

Wegańskie słodycze - polecane przepisy

Wegańskie słodycze - pozostałe przepisy

Wegańskie słodycze – przepisy na smaczne wegańskie słodycze i desery

Wegańskie słodycze i desery mogą występować w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz zbilansowanej osób, które spożywają mięso. Wege przekąski to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Do przygotowania deserów i słodyczy wege możemy wykorzystać owoce, warzywa (np. marchewkę, batata), zboża, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Wegańskie słodycze to doskonałe źródło węglowodanów, zawierają również spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Desery i słodycze które możesz przygotować w wersji wegańskiej są bardzo proste, jednak niektóre wymagają sporo czasu. W kuchni wegańskiej znajdziemy zdrowe zamienniki wielu tradycyjnych słodkości.

Dieta wegańska – opis diety

Definicja diety wegańskiej

Weganizm to rodzaj ścisłego wegetarianizmu, który polega na wykluczeniu z diety mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego (np. mleka, jajek czy jogurtów). Niektóre osoby na diecie wegańskiej nie spożywają również miodu, ponieważ jest produkowany przez pszczoły. W obecnych czasach rynek produktów wegańskich oraz wegetariańskich jest tak rozwinięty, że nie ma problemu z dostępem do zamienników produktów zwierzęcych.

Produkty zalecane w diecie wege

Jak wspomniano wyżej weganizm wyklucza spożywanie produktów odzwierzęcych. W diecie wegańskiej mogą znaleźć się następujące produkty spożywcze:

  • zboża (np. pszenica, proso, owies);
  • owoce;
  • warzywa;
  • nasiona roślin strączkowych (np. fasola czy groch);
  • orzechy;
  • grzyby;
  • rośliny oleiste (np. siemię lniane, sezam, nasiona słonecznika);
  • glony morskie;
  • cukier;
  • napoje roślinne;
  • kawa i herbata.

Należy pamiętać, że dieta wegańska, która nie jest właściwie zbilansowana może przyczyniać się do powstawania niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na podaż białka i energii w diecie wegańskiej, ponieważ nieodpowiednio zbilansowane mogą powodować niedobory białkowo-energetyczne. W diecie wegańskiej źródło białka mogą stanowić nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe oraz nasiona (np. słonecznika).

Zamienniki produktów zwierzęcych do przygotowania słodyczy w wersji wege

Jajka

Jajka do przygotowania deserów mogą stanowić jeden z głównych składników, dlatego warto znać ich zamienniki diecie wegańskiej. Istnieje wiele zamienników jaj w diecie wegańskiej.

Do spojenia ciasta doskonale sprawdzi się siemię lniane rozpuszczone we wrzątku (jedno jajko możemy zastąpić łyżką zmielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w trzech łyżkach wody) lub rozgnieciony banan (ważne jest, aby był bardzo dojrzały). Dojrzałe banany są bardzo słodkie, dlatego warto zwrócić uwagę, aby nie przesłodzić ciasta.

Aby słodycze dla wegan były wilgotne, warto dodać do nich musy. W diecie wegański świetnie sprawdzi się mus owocowy (np. z jabłek) lub mus warzywny (np. z dyni czy batata).

Doskonałą alternatywą na zamiennik białek jaj kurzych jest aquafaba, czyli zalewa z puszki po ciecierzycy. Aquafaba świetnie ubija się przy pomocy miksera na puszystą masę. Z masy tej możemy przygotować małe beziki.

Masło

Masło w diecie wegańskiej możemy zamienić margaryną roślinną. Można również wykorzystać olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Ostatni wymieniony produkt można wykorzystać jako zamiennik masła rozpuszczonego. Należy jednak pamiętać, żeby użyć mniejszej ilości zamienników masła – około połowy wskazanej w przepisie.

Mleko

Doskonałym zamiennikiem mleka są napoje roślinne. Warto pamiętać że napój sojowy jest najbardziej zbliżony konsystencją do mleka krowiego. Do przygotowania bardziej słodkich deserów warto wykorzystać napój kokosowy, migdałowy lub orzechowy. Warto pamiętać że mleko krowie zastępujemy napojem roślinnym w proporcji 1:1.

Śmietana

Do zastąpienia śmietany w wersji wege najlepiej wykorzystać ubitą frakcje mleka kokosowego. Ta tłusta frakcja mleczka kokosowego idealnie oddzieli się, gdy pozostawimy je na dwa dni w lodówce. Zebrana gęsta masa doskonale ubije się przy użyciu miksera. Należy jednak pamiętać, że jest to produkt wysokokaloryczny.

Miód

Wydawać by się mogło, że zastąpienie miodu w diecie wegan może być wyzwaniem. Nic bardziej mylnego, bowiem miód ma swoją alternatywny również w produktach pochodzenia roślinnego. Miód w diecie wegan możemy zastąpić syropem klonowym, syropem daktylowym lub syropem z agawy.

Pomysły na wegańskie słodycze i desery

Do pomysłów na wegańskie słodycze i desery możemy zaliczyć:

  • Pudding, czyli gesty i bardzo słodki deser, który możesz przygotować na bazie nasion chia lub ryżu z różnymi dodatkami. Jako dodatki do puddingu możesz dodać musy owocowe. Dodatkowo pudding możesz przygotować na bazie mleka migdałowego, co również wzbogać jego smak.
  • Wegańska nutella, którą przygotujesz na bazie ciecierzycy i kakao. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników oraz jako polewa do wegańskich ciast.
  • Czekoladowy krem z awokado i banana - jego przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste. Do jego wykonania potrzebujesz tylko pięciu składników – bananów, awokado, kakao, syropu klonowego oraz mleka roślinnego.
  • W diecie wegańskiej jako smaczna przekąska doskonale sprawdzą się również owoce suszone oraz orzechy.
  • Zdrowe lody bananowe, które składają się tylko i włącznie z bananów. Należy przygotować z nich gładki mus a następnie go zamrozić. Możesz również przygotować lody w innych smakach, wystarczy że użyjesz do tego owoców, które tobie odpowiadają.
  • Jako wegańskie słodycze doskonale sprawdzą się również ciasta przygotowane na bazie produktów roślinnych.
  • Dodatkowo w diecie wegańskiej można przygotować również muffinki lub babeczki. Ciekawostką jest to, że muffinki możemy przygotować z dodatkiem warzyw (np. marchewki czy dyni). Wegańskie muffinki czy babeczki możesz przygotować z dodatkiem rodzynek, wegańskiej czekolady deserowej, orzechów czy dowolnych owoców. Wypieki te są popularne szczególnie w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie czy Wielkiej Brytanii.
  • No i nie zapominajmy oczywiście o ciasteczkach, których przygotowanie jest naprawdę proste i bardzo szybkie. Najbardziej popularnymi ciasteczkami wegańskimi są ciastka na bazie płatków owsianych oraz bananów. Istnieje wiele rodzajów ciastek, dlatego kuchnia wegańska nie musisz się ograniczać tylko do jednych. Ciastka są rodzajem wyrobu cukierniczego, które przeznaczone jest na jedną porcję. Ciastka można przygotować zarówno z kremem, jak i bez niego. Mogą być one kruche lub bardzo miękkie. Wszystko zależy od tego jakich produktów użyjemy do ich przygotowania.

W kuchni wegańskiej istnieje wiele zamienników tradycyjnych słodkości. Dzięki rozwojowi przemysłu bez problemu możemy przygotować np. zamienniki rafaello, wegańskie lody czy ciasto na bazie produktów roślinnych dla wegan. Jako szybką przekąskę można również podać mus owocowy z dodatkiem orzechów.

Przepisy na wegańskie słodkości naprawdę nie są trudne, dlatego warto wypróbować je w swojej kuchni. Wegańskie słodycze stanowią doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych czy ze znajomymi. Doskonale sprawdza się również jako szybka przekąska, którą możesz zabrać ze sobą w podróż.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto