Wegańskie desery

wegańskie desery

Wegańskie desery - wegańskie słodycze, które pozbawione są nie tylko produktów zwierzęcych, ale również odzwierzęcych. Dlatego wege desery będą przygotowane bez jajek, tłuszczu zwierzęcego, mleka oraz miodu. Natomiast będą one posiadać najczęściej zamienniki roślinne, które pozwolą na to, aby takie wyroby były smaczne, a także zdrowe. Wegańskie desery są częścią diety stosowanej najczęściej przez osoby podążające za ideologią weganizmu. Jednak jest to również bardzo dobre rozwiązanie dla wielu osób borykającymi się z nietolerancjami pokarmowymi.

Wegańskie desery - szybkie przepisy na najlepsze wegańskie słodkości

Moda na weganizm powoduje, że coraz więcej osób zastanawia się nad tym, jak zrobić wegańskie desery. Dlatego warto dowiedzieć się, jak wyglądają proste przepisy, które możemy przyrządzić na szybko, a także bez pieczenia. Szybko przekonamy się, że takie desery bez jajek, mleka, czy też miodu są naprawdę pyszne.

Jak zrobić wegańskie desery? - proste zamienniki

Wege proste przepisy na pyszne desery są wybawieniem nie tylko tylko dla wegan, ale również dla osób borykających się z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. Dlatego jeżeli jesteśmy początkujący w tej dziedzinie, warto dowiedzieć się, jakimi produktami wegańskimi możemy zastąpić produkty odzwierzęce.

Zamiast mleka smaczne wegańskie słodycze mogą zawierać w sobie m.in.:

  • Mleko sojowe - jest wyjątkowym źródłem takich składników odżywczych, jak wapń, żelazo, fosfor, czy też potas. Oprócz tego znajdziemy w nim witaminę E oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego jest mniej kaloryczne od mleka krowiego, jednocześnie zawierając znacznie mniej węglowodanów.
  • Mleko owsiane - jeżeli kupimy gotowe mleko owsiane, to najczęściej jest ono wzbogacane o witaminę D oraz wapń. Ponadto zaletą takiego mleka jest jego lekkostrawność.
  • Mleko migdałowe - zastanawiając się jak zrobić wegańskie desery bez mleka krowiego, możemy z powodzeniem zastąpić go mlekiem migdałowym. Jest ono nie tylko bardzo smaczne, ale również najlepsze, jeżeli chcemy wzbogacić naszą dietę w naturalny sposób o witaminę D, E oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego, mleko migdałowe jest źródłem wapnia i fosforu.
  • Mleko kokosowe - proste przepisy na wegańskie słodycze bardzo często zawierają w sobie mleko kokosowe. Jest ono bogate w witaminę A, E, C oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo mleko kokosowe jest bogate w wapń, żelazo, potas, a nawet kwas foliowy.

Przygotowując wegańskie słodycze bez jajek, będziemy mogli uzyskać naprawdę dobre słodkości. Proste przepisy będą zawierać w sobie przede wszystkim banany, dynię, czy nawet jabłka. Wegańskie desery, które mają być lukrowane lub też chcemy do nich dodać bezy, jak najbardziej istnieją. Zarówno lukier, jak i również bezy przygotujemy na bazie cukru pudru, soku z cytryny oraz aquafaby. Jest to płyn pozostały po odsączeniu ciecierzycy.

Proste przepisy na najlepsze desery bez pieczenia, bardzo często zawierają śmietanę kremówkę lub dodatek masła. Jak zamienić takie dodatki roślinnymi składnikami? Do tego celu najlepsze będą zamienniki pod postacią miąższu kokosowego, czy też zblendowanych i dobrze utartych orzechów na przykład nerkowca. Warto oczywiście dodać, iż wegańskie desery z powodzeniem przygotujemy na bazie oleju słonecznikowego, czy też oleju z pestek winogron, które są najlepsze jeśli chodzi o zamienniki masła.

Biała czekolada w pucharkach

Jeżeli myślimy sobie, że nawet najlepsze desery bez jajek nie będą tak pyszne, jak ich tradycyjne odpowiedniki, to na pewno jesteśmy w dużym błędzie. Przykładem jest m.in. to, iż bez problemu przyrządzimy nawet wegańską czekoladę. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 0,5 litra mleka kokosowego lub ryżowego
  • Tabliczka białej czekolady
  • Pół łyżeczki agaru, który zastępuje tradycyjną żelatynę
  • 2 czubate łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Garść orzeszków pistacjowych bez łupin

Do garnka wlewamy na dno nieco mleka roślinnego, do którego dodajemy powoli mąkę ryżową z agarem. Całość dokładnie mieszamy, aby nie pozostały żadne grudki. Następnie stawiamy garnek na małym palniku, a następnie cały czas mieszając, dodajemy resztę mleka wraz z sokiem z cytryny. Do garnka dodajemy połamaną białą czekoladę. Kolejnym krokiem będzie dokładne mieszanie i czekanie, aż nasz krem się zagotuje.

Po kilku minutach zestawiamy nasz krem z palnika. Wiemy doskonale, że jest to pomysł na bardzo dobre desery bez jajek oraz mleka krowiego. Te proste przepisy na wegańskie słodycze nie są również skomplikowane w wykonaniu. Kolejnym krokiem na krem z białej czekolady bez pieczenia, będzie przelanie go do wybranych szklanek, pucharków lub słoiczków. Dobrze jest dla pewności przepuścić całość przez sitko o drobnych oczkach. Wegańskie desery posypujemy pokrojonymi na drobno orzechami pistacjowymi. Oczywiście na szybko nie mając pistacji, możemy dodać dowolne owoce, wiórki kokosowe, czy też bakalie.

Pomysł na pyszne wege desery na szybko

Bardzo często najlepsze wege desery, będą pasować nam również na drugie śniadanie. Rzeczywiście są one słodkie, jednak z powodzeniem mogą zastąpić one jeden posiłek. Najlepsze będą one oczywiście do ulubionej kawy. Takim przykładem są, chociażby bardzo dobre muffiny w wersji wege, które z powodzeniem przygotujemy na szybko. Nie są one bez pieczenia, jednak ich przyrządzenie trwa naprawdę kilka chwil.

Do ich przygotowania będziemy potrzebować:

  • 1 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szklanka mleka kokosowego lub owsianego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 50 g ksylitolu
  • Szczypta soli
  • Ekstrakt z wanilii
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
  • Dżem wiśniowy

Zastanawiając się nad tym, jak zrobić wegańskie desery na szybko, które będą równie pyszne, wege muffinki z dżemem będą naprawdę wybornymi słodkościami. W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie sypkie produkty, które dokładnie ze sobą mieszamy. Natomiast do drugiej wlewamy mleko roślinne, do którego dodajemy ocet winny oraz olej. Do sypkich składników powoli wlewamy zawartość drugiej miski, koniecznie pamiętając o dokładnym mieszaniu.

Nasz deser następnie przygotowujemy poprzez przełożenie ciasta do foremek na babeczki. Pamiętając o tym, aby wypełnić je do połowy. Następnie do każdej foremki dodajemy po łyżeczce dżemu wiśniowego. Chociaż każdy z nas może dodać inne smaki, które są dla nas najlepsze. Nakładamy kolejną porcję ciasta. Takie foremki wkładamy do piernika na ok. 30 minut i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.

Pyszne desery wege na szybko

Mając na uwadze, jak zrobić wegańskie desery z pewnością będzie nam o wiele łatwiej zastanowić się, które z nich będą naprawdę najlepsze. Na pewno bardzo dobre desery jesteśmy w stanie przyrządzić bez pieczenia. Wtedy też składają się one głównie z owoców, orzechów, a także nasion. Jednak znając najlepsze zamienniki na smaczne desery, które musimy przyrządzić w piekarniku, również będziemy mogli samodzielnie próbować wymyślać ciekawe przepisy.

Bardzo smaczne ciasteczka uzyskamy, dodając do nich mieszanki mąk bezglutenowych. Nie ma również problemu z tym, aby upiec pyszne ciasta wegańskie. Mogą one być na bazie fasoli, dyni, czy też cukinii. Natomiast, zamiast jajek z powodzeniem możemy dodać mączkę chleba świętojańskiego lub tofu. Zaletą wegańskich deserów jest na pewno to, iż są one nie tylko bardzo smaczne, ale również zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnych słodyczy na bazie białego cukru. Ponadto zwiększamy swoją świadomość, jeżeli chodzi o składniki i ich właściwości odżywcze, a także skład gotowych produktów wegańskich. W ten sposób możemy ocenić prawdziwą wartość wybranego przez nas przepisu.

Wegańskie desery nie tylko dla wegan. Zobacz, jak zrobić wegańskie desery, które będą nie tylko smaczne, ale również przyrządzisz je na szybko bez pieczenia i gotowania.

Wegańskie desery - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto