Ciasta z orzechami - polecane przepisy
-
Baklawa
Baklawa z pistacjami to doskonała propozycja na smaczny deser podany z dodatkiem kawy czy herbaty. Kuchnia turecka, grecka czy bułgarska …
25 + 90 min łatwy 10 358 kcal -
Ciasto z bananami
Ciasto z bananami to doskonała propozycja na proste i zdrowe ciasto do kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na najlepsze ciasto …
10 + 40 min łatwy 5 345 kcal -
Marcepan
Marcepan to doskonała propozycja na domowej roboty słodką przekąskę. Marcepan jest też bardzo popularnym dodatkiem do deserów. Sprawdzony przepis na …
25 min średni 10 199 kcal -
Ciasto kinder bueno
Pyszne, łatwe, domowe ciasto bez pieczenia z czekoladą, nutellą i orzechami to coś wspaniałego. Ciasto kinder bueno to dobry i …
45 min łatwy 16 565 kcal -
Ciasto lion
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
120 min łatwy 16 466 kcal
Ciasta z orzechami - pozostałe przepisy
-
Migdałowiec
Migdałowiec to bardzo dobry pomysł na słodki deser do kawy i herbaty. Migdałowiec to ciasto delikatnie klejące i bardzo wilgotne …
15 + 50 min łatwy 10 442 kcal -
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
Łatwe, szybkie i pyszne ciasto z płatków owsianych z jabłkiem, gruszką oraz orzechami włoskimi, które ma dodatkowo cytrynowo-cynamonowy smak – …
25 + 45 min łatwy 10 270 kcal -
Ciasto maxi king
Ciasto maxi king to domowa wersja znanego kultowego batonika ze sklepu. Przepis na ciasto maxi king jest bez pieczenia i …
20 min łatwy 10 1152 kcal -
Ciasto królewicz
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
180 + 40 min średni 18 607 kcal -
Ciasto marchewkowe Thermomix
Ciasta przygotowane na bazie warzyw są pysznym i zdrowym deserem dla całej rodziny. Ciasto marchewkowe z Thermomixu przygotujesz w zaledwie …
15 + 35 min łatwy 10 584 kcal -
Ciastka z masłem orzechowym
Ciastka z masłem orzechowym są bardzo popularne w stanach zjednoczonych. Kruche, proste ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym są łatwe …
20 + 15 min łatwy 10 336 kcal
-
Biszkopt orzechowy
Biszkopt orzechowy z orzechów włoskich, który jest dobry jako baza na tort. Można przełożyć go ulubionymi kremami i robić różne, …
20 + 40 min łatwy 6 448 kcal -
Miodownik z kaszą manną
Miodownik z kaszą manną to prosty przepis na pyszne ciasto. Możesz je podać podczas wielu różnych okazji. Pamiętaj, że ciasto …
40 + 60 min łatwy 10 1007 kcal -
Ciasto ze śliwkami i bezą
Ciasto ze śliwkami i bezą to sprawdzony przepis na słodki deser. Jest to pyszne i proste ciasto, które jest bardzo …
30 + 50 min łatwy 14 -
Miodowiec z kaszą manną
Miodowiec z kaszą manną to świetny pomysł na pyszne ciasto. Miodowiec z kremem jest ciastem, które należy przygotować co najmniej …
30 + 70 min łatwy 10
-
Ciasto z masłem orzechowym
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 40 min łatwy 15 439 kcal -
Tort dakłas
Tort dakłas to pyszny deser bezowy, który wspaniale sprawdzi się na imprezy. Jest niezwykle smacznym i choć prezentuje się wyjątkowo, …
60 + 60 min łatwy 10 471 kcal -
Ciasto chmurka
Ciasto chmurka to świetny pomysł na dobre ciasto z owocami i bezą. Smaczne domowe ciasto jest szybkie do zrobienia. Przepis …
30 + 180 min łatwy 12 751 kcal -
Ciasto z jabłkami i orzechami
Pyszne ciasto z jabłkami i orzechami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 60 min łatwy 12 239 kcal -
Mazurek orzechowy
Mazurek orzechowy to świetny pomysł na kruche ciasto z dodatkiem orzechów. Mazurek to tradycyjny słodki wypiek podawany na stole Wielkanocnym. …
20 + 30 min łatwy 10 772 kcal -
Ciasto knoppers
Ciasto knoppers to idealny pomysł na domowe ciasto, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Zamiast kupować gotowe ciasta, warto postawić …
60 min łatwy 15
-
Masa makowa z mielonego maku
Pyszna masa makowa z mielonego maku z bakaliami stanowi podstawę makowca. Warto wykonać ten prosty przepis samodzielnie, dzięki czemu można …
90 min łatwy 1 -
Baklava
Baklava z ciasta filo to doskonała propozycja na smaczny deser, która jest rozpowszechniona w wielu regionach świata. Kuchnia turecka, grecka …
25 + 25 min łatwy 10 297 kcal -
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami to pomysł na deser lub przekąskę na spotkania ze znajomymi lub z rodziną. Te proste w …
20 + 45 min łatwy 6 479 kcal -
Kinder bueno bez pieczenia
Kinder bueno bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które sprawdzi się na deser podane z kawą i …
30 + 20 min łatwy 15
-
Masa do orzeszków
Ta tradycyjna, domowa masa do orzeszków to pyszny, gęsty krem do ciastek. Świetnie nadaje się do napełniania kruchych ciasteczek, a …
20 + 10 min łatwy 1 3244 kcal -
Tort napoleon
Litewski tort Napoleon jest wspaniałym pomysłem na urodzinowy wypiek w innej odsłonie. To ciasto, które składa się z placków przełożonych …
60 + 135 min trudny 10 795 kcal -
Tort rocher
Pyszny tort to ważny element różnych imprez okolicznościowych. Spróbuj tego tortu czekoladowego z ferrero rocher z wiśniami. Jest znakomity! Przepis …
60 + 40 min średni 14 532 kcal -
Tort pistacjowy
Nie wiesz, jak zrobić tort pistacjowy? Duża ilość pistacji, wiśnie i czekolada… Poznaj przepis na tort pistacjowy, który będzie super …
60 + 40 min średni 16 781 kcal -
Muffinki z masłem orzechowym
Muffinki z masłem orzechowym to doskonały wybór na pyszne domowe słodkości, które zawsze się udają. Do ich przygotowania wystarczy tylko …
15 + 15 min łatwy 12 422 kcal -
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę puszysty …
30 + 55 min łatwy 10
-
Rogaliki orzechowe
Rogaliki orzechowe to świetna alternatywa dla sklepowych croissantów. Są lekkie, delikatne, a przy tym niezwykle chrupiące. Ozdabiają je wspaniałe prażone …
45 + 20 min łatwy 10 654 kcal -
Ciasto snikers z orzechami
Ciasto snikers z orzechami to idealny wypiek dla wszystkich miłośników słodkości. To deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju …
35 + 60 min łatwy 10 673 kcal -
Miodownik królewski
Miodownik królewski to świetne i pyszne ciasto, które również pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych …
20 + 45 min łatwy 10 893 kcal -
Tort czekoladowo orzechowy
Tort czekoladowo orzechowy jest niezwykle smacznym deserem, który sprawdzi się na imprezy. To najpopularniejsza wersja eleganckiego wypieku z aromatycznym kremem. …
15 + 45 min łatwy 10
Ciasta z orzechami – przepisy na pyszne ciasta z dodatkiem orzechów
Istnieje wiele rodzajów ciast, do których możemy dodać orzechy. Istnieją również ciasta, które w większości składają się z tych produktów spożywczych. Jak każdy wypiek, tak i ciasta z orzechami, świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty, który możemy zaserwować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasta z orzechami mogą stanowić dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zawarte są w orzechach. Łatwe wypieki z orzechami są doskonałym pomysłem na stół świąteczny.
Właściwości orzechów w kuchni i dla zdrowia
Orzechy – krótki opis
Orzechy to określenie, którego używamy do opisu różnych nasion lub owoców, których jadalna część jest zamknięta w twardej skorupie. Istnieje wiele poznanych odmian orzechów. Możemy zaliczyć do nich między innymi orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki pistacjowe, orzechy makadamia, migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy pekan, orzeszki arachidowe oraz orzeszki piniowe. Orzechy są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie. Orzechy stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin.
Zastosowanie orzechów w kuchni
Orzechy włoskie doskonale sprawdzą się do przygotowania oleju orzechowego, który stanowi doskonały dodatek do sałatek. Dodatkowo orzechy włoskie podawane w całości stanowić będą doskonały dodatek do ciast oraz deserów.
Orzechy laskowe idealnie sprawdzają się w przemyśle cukierniczym. Można je dodać w całości do czekolad, batonów oraz deserów. Rozdrobnione świetnie nadają się jako dodatek do ciast lub ich nadzienia. Dodatkowo z orzechów laskowych możemy przygotować chałwę, likier a także olej z orzechów laskowych, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek.
Pistacje są słodkie oraz mają przyjemny smak, dlatego chętnie wykorzystywane są jako dodatek do wyrobów cukierniczych. Powstają z nich między innymi masy do tortów, marcepan, lody czy nadzienie do cukierków. Pistacje świetnie sprawdzą się również jako samodzielna przekąska.
Migdały idealnie sprawdzą się do bezpośredniego spożycia oraz do przetwarzania. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast oraz do produkcji marcepanu. Dodatkowo z migdałów możemy przygotować alkohol – amaretto.
Orzeszki arachidowe są produktem, z którego możemy wytworzyć masło orzechowe – a to wykorzystać do przygotowania smacznych wypieków. Dodatkowo orzeszki chętnie wykorzystywane są w całości do ozdabiania ciast lub do produkcji fit batoników.
Pozostałe nieopisane orzechy doskonale sprawdzą się jako smaczny dodatek do wypieków. Z każdego rodzaju orzechów możemy przygotować spód pod smaczne ciasta. Dodatkowo świetnie sprawdzą się jako dodatek do kremów lub ozdoba gotowych ciast.
Orzechy - skład i właściwości prozdrowotne
Wszystkie z wymienionych wcześniej orzechów zawiera sporą ilość kalorii. Warto więc zwrócić uwagę na ich podaż w diecie, ponieważ nadmiar kalorii może prowadzić do rozwoju nadwagi czy otyłości. Jednak nie przekreślajmy orzechów tylko ze względu na kalorie. Są one bowiem doskonałym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu czy regulować poziom cukru we krwi.
Wszystkie orzechy są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Związki te pomagają w neutralizacji wolnych rodników przez co zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się naszego organizmu.
Migdały są dobrym źródłem witaminy E oraz manganu. Witamina obecna w migdałach zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Migdały są również doskonałym źródłem witaminy B2, magnezu, fosforu, wapnia oraz miedzi, znajdziemy w nich również wcześniej wskazane przeciwutleniacze.
Orzechy laskowe stanowią doskonałe źródło proantocyjanidyn, które wykazują dużą aktywność przeciwutleniającą. W związku z tym spożywanie orzechów laskowych pomaga w zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Obecność witaminy E, kwasu foliowego oraz manganu korzystnie wpływa na kondycję naszego mózgu, dzięki temu możemy wykazywać większe skupienie oraz skoncentrowanie.
Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.
Pistacje, w porównaniu do innych orzechów, charakteryzują się niższą kalorycznością oraz stosunkowo wysoką zawartością białka. Są również doskonałym źródłem witaminy B6, która spożywana w odpowiedniej ilości może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi. Dodatkowo witamina ta wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz wzroku.
Orzechy makadamia stanowią źródło witaminy A, żelaza, manganu, niektórych witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych z rodziny omega-9. Kwasy te mogą wspomagać obniżenie ciśnienia krwi oraz zmniejszać ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. W orzechach tych znajdziemy również przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dodatkowo orzechy makadamia są źródłem potasu, wapnia oraz magnezu, które wspomagają mineralizację kości.
Orzechy nerkowca są źródłem witaminy E, K, B6, cynku, żelaza, selenu, fosforu, magnezu oraz miedzi. Spożywanie orzechów nerkowca pozytywnie wypływa na poprawę zdolności widzenia. Jest to spowodowane wysoką zawartością luteiny oraz zeaksantyny - czyli przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniom plamki żółtej.
Ostatnią grupą orzechów, o której wspomnimy są orzeszki ziemne. Znajdziemy w nich przede wszystkim jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas. Orzeszki ziemne zawierają sporo właściwości odżywczych, a są przy tym dużo tańsze niż inne odmiany orzechów.
Przykładowe przepisy na ciasto z orzechami i ich krótki opis
Mazurek
To tradycyjne słodkie ciasto wywodzące się z kuchni polskiej. Mazurek przygotowywany jest tradycyjnie w okresie Świąt Wielkanocnych. Ciasto to składa się z dwóch płatków kruchych lub orzechowych. Mazurek najczęściej przekładany jest masą orzechową, migdałową, kajmakową, marmoladą lub dżemem. Wierzch mazurka wykańcza się polewą, lukrem lub galaretką a następnie zdobi się go suszonymi lub kandyzowanymi owocami, orzechami (np. włoskimi) oraz bakaliami. Ten placek z dodatkami doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty.
Sernik z orzechami
Jest to rodzaj ciasta, którego jednym z głównych składników jest ser twarogowy biały. Istnieje wiele odmian sernika, np. sernik polski, który możemy zagęścić kaszą lub budyniem a do masy dodać rodzynki lub orzechy. Dodatkowo wierzch sernika możemy posypać rozdrobnionymi orzechami.
Mrowisko
Jest to słodkie ciasto które wywodzi się z kuchni litewskiej oraz polskiej. Wyglądem przypomina kopiec - stąd przybrał swoją nazwę. Mrowisko układa się ze smażonego ciasta faworkowego, które polewa się miodem i posypuje orzechami, makiem oraz rodzynkami. Jest to ciasto które najczęściej podaje się podczas uroczystości rodzinnych, do których możemy zaliczyć wesele, chrzciny oraz stypę.
Ciasto marchewkowe z dodatkami
Proste ciasto marchewkowe jest popularne w krajach anglosaskich. Marchew, którą używamy do wypieków, staje się miękka podczas pieczenia i nadaje ciastu wilgotną konsystencję. Tradycyjnie do wykonania ciasta marchewkowego używa się tłuszczu, jajek, marchwi, mąki pszennej, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, cukru oraz przypraw. Dodatkowo ciasto możemy wzbogacić w orzechy oraz rodzynki, które sprawią, że stanie się ono smaczniejsze. Dodatkowo do ciasta marchewkowego możemy dodać masło orzechowe. Placek marchewkowy doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty.
Orzechowiec
Jest to ciasto, w którym łączymy kruche, miodowe blaty ciasta przekładane masą budyniową. Ciasto polane jest warstwą karmelową z dodatkiem orzechów. Do przygotowania orzechowca możemy wykorzystać orzechy włoskie, laskowe oraz pekan. Przepis na ciasto orzechowiec najczęściej wykorzystywane jest w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Dodatkowo przygotowuje się je na uroczystości rodzinne. Orzechowiec doskonale smakuje z dodatkiem herbaty czy kawy podczas spotkań ze znajomymi oraz rodziną.
Tort z orzechami
Tort jest bogato zdobionym ciastem, które przekładane jest dowolną masą. Na blaty ciasta najczęściej wykorzystuje się ciasto biszkoptowe. Tort jest ciastem, które przygotowuje się na specjalne okazje, np. urodziny czy wesela. Masą do przełożenia tortu może być dżem, konfitura, bita śmietana, krem owocowy, krem sernikowy czy masa marcepanowa (którą uzyskuje się ze zmielonych migdałów). Jako wykończenie tortu można użyć wcześniej wymienioną masę, lukier, masę cukrową lub polewę. Do ozdobienia tortu można natomiast wykorzystać posypkę, jadalne kwiaty, bakalie, świeże lub kandyzowane owoce, galaretki, figurki lub orzechy (można je zmielić i wykorzystać w formie delikatnej posypki). Do tortów które stricte składają się z orzechów możemy zaliczyć Dacquoise, czyli tort bezowy z daktylami, orzechami włoskimi oraz kremem na bazie serka mascarpone oraz bitej śmietany.