Dania bezglutenowe
-
Pierogi bezglutenowe
Pyszne pierogi bezglutenowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 30 min łatwy 8 100 kcal -
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie …
50 + 65 min łatwy 20 232 kcal -
Menemen
Ta smaczna, kremowa i mocno pomidorowa jajecznica jest zdrowa i sycąca. Menemen to dobre rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Próbowałeś już …
10 + 15 min łatwy 2 428 kcal
Dania bezglutenowe - przepisy
-
Naleśnik bezglutenowy
Naleśnik bezglutenowy to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych słodkości, jednak w wersji nieco zdrowszej, zwłaszcza dla osób z alergią …
20 + 15 min łatwy 2 507 kcal -
Jajko po turecku
Jajko po turecku to przepis idealny dla wszystkich, którzy kochają ciekawe i oryginalne dania, to właśnie takie jest. Będzie świetną …
20 + 10 min łatwy 1 454 kcal -
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe to alternatywa idealna dla wszystkich miłośników domowych słodkości, w wersji nieco zdrowszej. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom …
20 + 15 min łatwy 4 136 kcal -
Tortilla bezglutenowa
Tortilla bezglutenowa to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które są zmuszone do wyeliminowania tego składnika z diety. Wystarczy tylko kilka …
20 + 10 min łatwy 6 180 kcal -
Muffinki bezglutenowe
Muffinki bezglutenowe to doskonała propozycja na słodki deser. Bezglutenowe babeczki są bardzo dobrą alternatywą dla osób niemogących spożywać glutenu. Przepis …
15 + 25 min łatwy 10 310 kcal -
Zielone szparagi z patelni
Zielone szparagi z patelni to pomysł na pyszny, lekki, letni posiłek, który fantastycznie sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać …
15 min łatwy 1 99 kcal
-
Sernik bezglutenowy
Sernik bezglutenowy to doskonała propozycja na pyszne i kremowe ciasto. Przepis na sernik bezglutenowy jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego …
15 + 70 min łatwy 10 746 kcal -
Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonały pomysł na owoce morza, które świetnie sprawdzą się podane na imprezę ze znajomymi …
20 min łatwy 4 247 kcal -
Brownie bezglutenowe
Spróbuj przepisu na brownie bezglutenowe z bananami. Zachwyci Ciebie swoją słodyczą, którą nadadzą mu dojrzałe banany. Ciasto będzie również dobrą …
15 + 30 min łatwy 5 275 kcal -
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka pod pierzynką to pomysł na szybki, zdrowy obiad idealny dla całej rodziny, również najmłodszych dzieci. Jest źródłem …
20 + 30 min łatwy 0 -
Tarta bezglutenowa
Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego zawsze musiałeś sobie odmawiać słodkich wypieków na bazie mąki? Od teraz, nic z tego. Dzisiaj …
60 + 40 min łatwy 5 230 kcal
-
Kopytka bezglutenowe
Kopytka to danie, które większość z nas pamięta zapewne z dzieciństwa. Podawane na słodko lub wytrawnie są jedną z klasycznych …
20 min łatwy 2 679 kcal -
Racuchy bezglutenowe
Racuchy z jabłkiem to pyszne, słodkie placuszki, które zapewne większość z nas pamięta z dzieciństwa. Serwowane na śniadanie, kolację, czy …
30 min średni 2 700 kcal -
Placki ziemniaczane bez mąki
Placki ziemniaczane bez mąki to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki temu, że nie zawierają mąki, będę świetne dla osób …
20 + 20 min łatwy 6 303 kcal -
Placki bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na placki bezglutenowe. Będą idealnym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Gluten to …
5 + 15 min łatwy 1 702 kcal -
Libańska zupa z soczewicy
Libańska zupa z soczewicy czerwonej to pyszna zupa w sam raz dla wszystkich miłośników kuchni bliskowschodniej. To świetny pomysł na …
10 + 20 min łatwy 6 267 kcal -
Keto tiramisu bezglutenowe
Keto tiramisu bezglutenowe, to doskonały wybór dla wszystkich miłośników ciekawych ciast. Jego przygotowanie jest proste, a przy tym nie trzeba …
15 + 5 min łatwy 2 557 kcal
-
Żur bezglutenowy
Żurek z kiełbasą i jajkiem to przepyszna, tradycyjna zupa, która od pokoleń zachwyca wszystkich swoim wspaniałym, wyrazistym aromatem i smakiem. …
40 min łatwy 6 664 kcal -
Drożdżówka bezglutenowa
Drożdżówka bezglutenowa jest świetną opcją zarówno na śniadanie, jak i drugie śniadanie. Całość prezentuje się znakomicie, a przy okazji jest …
40 + 15 min łatwy 15 259 kcal -
Placuszki z cukinii bezglutenowe
Placuszki z cukinii bezglutenowe to sposób na naprawdę smaczne danie, które dostarcza sporo witamin i składników mineralnych. Wolne jest za …
20 + 15 min łatwy 4 355 kcal -
Jabłecznik bezglutenowy
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, …
20 + 45 min łatwy 10 478 kcal -
Leczo z tofu
Leczo z tofu to pomysł na pyszny, zdrowy, wege posiłek, który świetnie sprawdzi się dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą …
30 min łatwy 2 264 kcal
-
Skrzydełka buffalo
Pyszna propozycja na pikantne skrzydełka buffalo pieczone w piekarniku to coś dla fanów kuchni amerykańskiej i pikantnych potraw. Spróbuj koniecznie. …
15 + 40 min łatwy 6 455 kcal -
Sushi burrito
Jeśli szukasz pomysłu na domowe, najlepsze i smaczne danie, przepis na sushi burrito z wędzonym łososiem jest doskonałym wyborem! To …
15 + 45 min średni 4 216 kcal -
Dramstik z kurczaka
Dramstik z kurczaka pieczone w piekarniku to pomysł na obiad, kolację lub sycącą, smaczną przekąskę na imprezę, czy spotkanie z …
10 + 60 min łatwy 4 748 kcal -
Gyudon
Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na …
10 + 15 min łatwy 4 712 kcal -
Konfitura z borówki amerykańskiej
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej to świetny pomysł na to, jak wykorzystać te letnie, sezonowe owoce również w okresie jesienno-zimowym. …
40 min łatwy 25 57 kcal -
Kurczak curry
Kurczak curry to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego smak na pewno zachwyci wszystkich miłośników kuchni orientalnej. …
15 + 20 min łatwy 4 531 kcal
-
Quinoa
Quinoa to doskonały pomysł na bezglutenowy posiłek. Zwana inaczej komosą ryżową jest nasionem stosowanym w zastępstwie za ryż czy kukurydzę. …
15 + 20 min łatwy 5 380 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealna propozycja dla wszystkich mięsnych smakoszy. Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji …
30 + 20 min łatwy 3 466 kcal -
Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku to danie które łatwo i przyjemnie przygotujesz w mniej niż godzinę. Ryż z kurczakiem po chińsku i …
35 min łatwy 1 517 kcal -
Karkówka po cygańsku
Karkówka po cygańsku to pomysł n pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistej kuchni. Łączy w …
25 + 60 min łatwy 4 365 kcal -
Kluseczki ziemniaczane
Kluseczki ziemniaczane to wspaniały pomysł na pyszny choć dość prosty posiłek dla całej rodziny. Choć zwykle z ziemniaków robi się …
20 + 15 min łatwy 4 345 kcal -
Budyń jaglany
Poznaj przepis na budyń jaglany z bananem, cynamonem i masłem orzechowym – z mąki jaglanej, bez mleka. To pyszny deser …
10 min łatwy 2 1003 kcal -
Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros jest idealnym pomysłem na pyszny obiad lub kolację. Robi się ją niezwykle szybko, dlatego będzie dobrą propozycją dla …
15 + 25 min łatwy 4 792 kcal -
Zupa grochowa na żeberkach
Bardzo dobra i aromatyczna zupa grochowa na żeberkach wędzonych i na boczku. Szybsza alternatywa na zupę fasolową, ponieważ z użyciem …
20 + 80 min łatwy 8 320 kcal -
Owsianka na wodzie
Owsianka na śniadanie na ogół kojarzy nam się z owsianką przygotowywaną na mleku krowim, jogurcie lub ewentualnie napoju roślinnym. Tymczasem, …
10 min łatwy 1 379 kcal -
Ciasto bezglutenowe
Ciasto bezglutenowe to świetna propozycja dla osób z alergią na to białko, ale nie tylko. Ten wypiek jest tak smaczny, …
30 + 45 min łatwy 10 247 kcal -
Pizza bezglutenowa
Pizza bezglutenowa jest świetnym wyborem dla miłośników włoskich przysmaków. Ta alternatywa, choć bezglutenowa, smakuje równie pysznie. Do jej przygotowania wystarczy …
35 + 15 min łatwy 4 351 kcal -
Karkówka pieczona w rękawie
Pyszna karkówka pieczona w rękawie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
25 + 60 min łatwy 6 336 kcal -
Żeberka bbq
Żeberka BBQ są bardzo smaczne, dlatego warto sięgnąć po ten przepis. Nie są trudne do zrobienia, ale ich przygotowanie zajmuje …
20 + 135 min łatwy 3 676 kcal -
Pyzy ziemniaczane
Pyzy ziemniaczane to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Miękkie, pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz …
40 + 15 min łatwy 25 57 kcal -
Ciastka z kleiku ryżowego
Kiedy mamy ochotę na smaczną i zdrową przekąskę, nie musimy od razu biec do sklepu lub poświęcać na pieczenie pół …
20 + 25 min łatwy 35 56 kcal -
Pieczeń z szynki
Pyszna pieczeń z szynki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
30 + 90 min łatwy 10 173 kcal -
Gravlax
Gravlax to danie rybne z surowego łososia podawanego na zimno. Gravlax z łososia sprawdzi się idealnie jako przystawka na imprezach …
30 min łatwy 10 179 kcal -
Ciasteczka bezglutenowe
Ciasteczka bezglutenowe to szybkie biszkopty na bazie mąki kukurydzianej. Bezglutenowe biszkopty mogą być bazą do ciast i deserów. Przepis na …
10 + 20 min łatwy 6 290 kcal -
Biszkopt bezglutenowy
Wysoki biszkopt bezglutenowy, bo zrobiony z mąką ziemniaczaną oraz z mąką kukurydzianą. To prawdziwa gratka dla osób, które nie mogą …
15 + 10 min łatwy 6 324 kcal -
Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki to obowiązkowe ciasteczka na święta Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie ten czas bez ich intensywnego, korzennego smaku i zapachu. …
30 + 15 min średni 20 145 kcal -
Pierniki bezglutenowe
Pyszne pierniki bezglutenowe to doskonała propozycja na słodką przekąskę dla osób na diecie bezglutenowej. Pierniczki przygotujesz z trzech rodzajów mąki …
25 + 20 min łatwy 20 340 kcal -
Makaron po tajsku z kurczakiem
Zobacz jak zrobić makaron po tajsku z kurczakiem oraz z warzywami. Z mlekiem kokosowym i pysznymi przyprawami. Ta potrawa wprowadza …
30 min łatwy 4 446 kcal -
Gulasz z jelenia
Gulasz z jelenia to doskonała propozycja na wyszukane danie na rodzinne uroczystości lub przyjęcia w gronie przyjaciół. Przepis na gulasz …
30 + 160 min średni 4 320 kcal -
Udka na ryżu
Udka na ryżu to doskonała propozycja na proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Przepis na udka na ryżu jest …
20 + 60 min łatwy 7 578 kcal
Dania bezglutenowe - co to jest?
Dieta bezglutenowa jest popularnym sposobem odżywiania, dzięki któremu można całkiem wykluczyć gluten z codziennego jadłospisu. Nie będzie go zatem ani w produktach przetworzonych, ani w naturalnych składnikach. Gluten jest niczym innym, jak mieszanką białek, które znajdują się w jęczmieniu, życie i pszenicy. Mimo że w owsie białko jest trochę inne, niekiedy bywa ono mocno zanieczyszczone glutenem. Właśnie dlatego osoby zmagające się z nietolerancją glutenu powinny spożywać wyłącznie certyfikowany, bezglutenowy owies.
Często zadawane pytania
Dania bezglutenowe – pomysły i przepisy na potrawy niezawierające glutenu
Dania bezglutenowe stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Przepisy bez glutenu są nie tylko modne, ale przede wszystkim polecane osobom zmagającym się z nietolerancją glutenu i celiakią. Wbrew pozorom pomysły na posiłki bez glutenu są całkiem proste. Wystarczy zapoznać się z gamą produktów, które są odpowiednie, a także które są niewskazane dla bezglutenowców. Który pomysł na bezglutenowy obiad na szybko jest najlepszy? Na czym dokładnie polega dieta bezglutenowa? Naucz się przyrządzać własne potrawy kulinarne i skomponuj swoje menu obiadowe bez glutenu.
Proste przepisy na dania bezglutenowe – sprawdź najciekawsze potrawy
Kto powinien zmienić menu obiadowe na jadłospis bez glutenu?
Do grupy osób, które powinny obowiązkowo zmienić swoje menu, należą wszyscy zmagający się z celiakią. Jest to schorzenie autoimmunologiczne, a więc o podłożu genetycznym, nazywane również chorobą otrzewnej. Gluten u ludzi zmagających się z taką przypadłością wyrządza największe szkody, dlatego powinni się oni go wystrzegać. Jedzenie glutenu u osób chorujących na celiakię doprowadza do znikania kosmków jelitowych. To z kolei sprowadza się zwykle do zaburzeń wchłaniania się z pokarmu składników odżywczych, co już jest krótką drogą do pojawienia się licznych problemów ze zdrowiem. Celiakia zwykle objawia się częstymi bólami brzucha, niskim wzrostem, niedoborami pokarmowymi, częstymi aftami, chronicznym zmęczeniem, nagłą zmianą samopoczucia i depresją. Aby móc w jakikolwiek sposób zapanować nad celiakią, w życiu chorej na nią osoby powinna już na stałe zagościć dieta bezglutenowa. Celiakia to trudna przypadłość genetyczna, z którą nie da się wygrać. Nie ma na nią żadnych skutecznych leków. Niestety, w naszym kraju wykrywa się zaledwie 5% zachorowań na celiakię, które staje się z roku na rok coraz powszechniejszym schorzeniem.
Skórną postacią celiakii jest z kolei choroba Duhringa. Można ją rozpoznać po bardzo swędzącej skórze na kolanach, łokciach i w okolicy pośladków. Najczęściej przejawia się wówczas w formie licznych pęcherzyków, rumienia albo grudek na ciele. Aby ograniczyć rozwijanie się choroby, należy bezwzględnie wyeliminować wszystkie produkty z glutenem. Kolejnym czynnikiem kwalifikującym do przejścia na dietę bezglutenową jest po prostu… alergia na gluten. Zdecydowanie najwięcej ludzi uczulonych jest na gluten, o czym nawet nie mają pojęcia. Reakcja u alergików najczęściej pojawia się po kontakcie z glutenem. Jest ona zwykle albo natychmiastowa, albo objawia się dopiero po 1-2 dniach. Jak rozpoznać, że bezglutenowy obiad nam nie służy? Otóż po spożyciu dania z glutenem może pojawić się niespodziewany wodnisty katar, biegunka albo pokrzywka. Osoby zmagające się z nietolerancją glutenu nie muszą być cały czas na diecie dla bezglutenowców, jednak powinny zminimalizować lub całkiem ograniczyć jedzenie produktów z tym alergenem.
Glutenu powinny wystrzegać się osoby o nieceliakalnej na niego nadwrażliwości. Zmagający się z takim schorzeniem ludzie najczęściej po kontakcie z glutenem mają nagłą wysypkę, silny ból głowy albo brzucha. Pojawiają się też dolegliwości ze strony żołądka – zwłaszcza anemia, zaparcia, wzdęcia i ostre biegunki. Nie zaleca się też spożywania glutenu osobom borykającym się z chorobami neuropsychicznymi (np. autyzmem i schizofrenią), chorobami autoimmunologicznymi (np. reumatoidalne zapalenie stawów i Hashimoto), a także zespołem jelita drażliwego. Bardzo często okazuje się, że ludziom z takimi przypadłościami wcale nie trzeba kolejnych leków, które rzekomo mają zminimalizować skutki dolegliwości i chorób. W wielu przypadkach wystarczy, że wyeliminują oni gluten, a ich stan zdrowia znacznie się poprawi.
Jak zacząć bezglutenowy plan? Co warto zrobić, zanim całkiem wykluczysz gluten?
Posiłki dla osób, które pragną rozstać się z glutenem w pożywieniu, nie powinny być nigdy ustalane samodzielnie. Należy zaznaczyć, że samobadanie może narobić tylko więcej szkód niż pożytku. Właśnie dlatego dieta bezglutenowa, zanim zostanie włączona do życia, powinna zostać wcześniej zalecona przez odpowiedniego lekarza. Nie można na tym etapie pominąć konsultacji z lekarzem, którego zadaniem jest przeprowadzenie szeregu badań pod kątem znalezienia przyczyny nietolerancji. Zanim zaczniesz samodzielnie szykować dania bezglutenowe, koniecznie zdiagnozuj się i ustal, czy to rzeczywiście gluten powoduje zmiany w organizmie. Warto zdać sobie sprawę z tego, że z celiakią oraz nietolerancją glutenu zmaga się ok. 5 osób / 100. Właśnie dlatego powinno się dokładnie zweryfikować tę przypadłość, zanim wdroży się jakąkolwiek dietę i plan leczenia. Kroki stawiane samemu sobie, bez przebadania się, mogą mieć złe konsekwencje w przyszłości – zwłaszcza gdy zdiagnozujesz się nietrafnie.
Zanim zaczniesz na stałe stosować dietę bezglutenową, wybierz się najpierw do lekarza rodzinnego. On powinien skierować wówczas do odpowiedniego specjalisty (w tym przypadku gastroenterologa), który zajmie się planem leczenia. Wcześniej jednak zaleci on wykonanie badań z krwi, a także (gdy zajdzie taka potrzeba) biopsję jelita cienkiego. Dopiero po wykluczeniu celiakii będzie można poczynić diagnozę w kierunku alergii na gluten. Gdy obie te choroby zostaną wykluczone, wówczas najprawdopodobniej zalecona zostanie dieta eliminacyjna. Może bowiem okazać się, że cierpisz na nadwrażliwość na gluten. Pamiętaj, że przed przejściem na dietę bezglutenową należy bezwzględnie wykonać badania, aby upewnić się, czy rzeczywiście cierpisz na celiakię. Gdy samodzielnie i bez powodu wyeliminujesz bowiem gluten z diety, możesz nabawić się poważnych problemów zdrowotnych.
Kulinarne przepisy na szybko dla bezglutenowców – najlepsze propozycje dań
Kluczowe zasady diety bezglutenowej – ważne produkty i zakazana lista
Dania bezglutenowe nie są wbrew pozorom tak trudne do przyrządzania. W założeniach głównych nie różnią się niemal niczym od zasad zdrowego odżywiania. Różnicą jest jedynie konieczność całkowitego wyeliminowania glutenu z jadłospisu – oczywiście wyłącznie u osób, które zmagają się z celiakią, nadwrażliwością albo alergią na gluten. W diecie bezglutenowej najważniejsze, aby produkty były świeże i najlepszej jakości. Powinno się jeść posiłki w odstępach 3 lub 4-godzinnych. Dań musi być z kolei 4 albo 5, w zależności od indywidualnych preferencji i możliwości. Zdrowe dania bezglutenowe bazować powinny głównie na warzywach, które należy uzupełnić również o świeże mięso i ryby, ryż (bezglutenowy), owoce, jajka i ryby. Zamiast kupować bezglutenowe pieczywo, które bywa bardzo drogie, stawiaj raczej na jego zamienniki lub piecz je samodzielnie.
Aby uniknąć problemów zdrowotnych, lepiej nie kupuj przetworzonych składników spożywczych. Nie przyrządzaj też gotowych dań. Jeśli już jednak decydujesz się na takie produkty, szukaj w sklepie opakowań z przekreślonym kłosem. To cenna informacja dla bezglutenowców, ponieważ oznacza ona, że w danym produkcie nie ma glutenu lub jest go mniej niż 20 mg / kg. W takiej ilości gluten nie zaszkodzi nawet tym, którzy zmagają się z celiakią. Warto dodać, że bezglutenowa dieta może być bardzo smaczna i niezwykle urozmaicona. Do najbardziej popularnych produktów bez glutenu zaliczamy: warzywa i owoce, ryż, orzechy, jajka, mięso, owoce morza, ryby, nabiał, oliwę z oliwek i oleje. Żaden z nich nie powinien zawierać glutenu – chyba że podczas wytwarzania dany produkt został zanieczyszczony. Jeśli nie wyobrażasz sobie niejedzenia tradycyjnych polskich dań, które w większości zawierają gluten, nie martw się! Zawsze możesz zaopatrzyć się w bezglutenową mąkę, aby móc nadal cieszyć się cudownym smakiem pierogów czy innych mącznych pyszności. Z takiej mąki przygotowywać możesz również domowe wypieki, np. chleby, bułki, rogale, drożdżówki i ciasta.
Skoro istnieją produkty dozwolone w diecie bezglutenowej, muszą być również te zakazane składniki spożywcze. Owszem, jest ich całkiem sporo! Zmagając się z celiakią albo nietolerancją glutenu, powinieneś za wszelką cenę unikać następujących rzeczy: produkty zbożowe z jęczmienia, pszenicy, żyta i owsa (takie jak płatki, makarony i kasze), pieczywo (poza bezglutenowym), drożdżówki i ciasta z mąki glutenowej. Unikaj również składników, w których gluten może pojawić się w procesie powstawania wybranych produktów. Oto lista tych, na które trzeba mocno uważać: produkty mięsne, przyprawy, sosy, zupy w proszku i dressingi, żywność panierowana, płatki śniadaniowe (ze słodem albo ekstraktem słodowym), jogurty owocowe, produkty garmażeryjne, suszone i kandyzowane owoce, mleczne produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, śmietana, topione serki oraz napoje smakowe (np. czekoladowe).
Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa? Jakie dania bezglutenowe warto jeść?
Osoby chcące całkowicie przejść na dietę pozbawioną glutenu muszą zupełnie przestawić swoje nawyki żywieniowe. Aby wyeliminować gluten, należy dokładnie planować każdy krok w menu. Nie ma w nim wówczas mowy o żadnej pomyłce! Każda może być bowiem groźna dla zdrowia, zwłaszcza dla alergików i osób chorujących na celiakię. Gdy już wypracuje się prawidłowe nawyki, można bardzo zdrowo i świadomie zacząć się odżywiać. Dieta bezglutenowa motywuje do szukania nowych, zdrowszych rozwiązań, a także kupowania produktów lepszych jakościowo. Oznacza to, że ludzie na diecie bez glutenu dostarczają dzięki niej mnóstwo witamin i składników odżywczych do organizmu. Często okazuje się, że dieta bezglutenowa pozwala nie tylko wyeliminować alergen z codziennego menu, ale też… zawalczyć ze zbędnymi kilogramami! Wszystko dzięki starannemu unikaniu wysoko przetworzonej żywności. Jakie dania bezglutenowe są szczególnie polecane na diecie? Oto kilka przykładowych dań, które warto włączyć do swojego „gluten free menu”:
- Cynaderka – to przepyszne danie na
bazie podrobów, które nie zawiera glutenu. Przygotujesz je z mięsa mielonego
wieprzowego, cebuli, bulionu warzywnego, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw do
smaku (kminku mielonego, majeranku, pieprzu i soli). Najpierw zalej mięso wodą
i odstaw na 4 godziny. Oczyść mięso, po czym włóż je do garnka z wodą. Dopraw
do smaku i gotuj przez ok. 45 minut. Następnie rozgrzej oliwę na patelni i
podsmaż czosnek oraz cebulę posiekane na małe kawałeczki. Wyjmij mięso z wody,
pokrój je na równą kostkę i wrzuć do cebuli. Smaż wszystko przez ok. 5 minut,
po czym zalej bulionem i dopraw do smaku. Duś przez 30-40 minut, a następnie
podawaj danie ciepłe.
-
Pierogi bez glutenu – doskonała
alternatywa dla wszystkich, którzy uwielbiają tradycyjne pierogi. Wystarczy
przygotować mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, jajko i oliwę z oliwek. Wrzuć do
jednej miski wszystkie składniki i mieszaj je, aż uzyskasz jednolitą masę.
Dodaj trochę ciepłej wody i wyrób ręcznie ciasto. Możesz także skorzystać z
robota kuchennego. Ciasto powinno wyjść miękkie i gładkie, koniecznie bez
grudek. Rozwałkuj je na blacie oprószonym bezglutenową mąką. Wytnij kółka przy
użyciu szklanki, a później nadziej je farszem (może być to kapusta i grzyby
albo biały twaróg). W taki sposób przygotowane pierogi wrzucaj kolejno do
osolonej, wrzącej wody. Będą dobre i gotowe do wyjęcia, gdy zaczną wypływać na
powierzchnię.
-
Focaccia z czosnkiem – jeśli
lubisz focaccię, możesz przyrządzić ją w wersji bezglutenowej na obiad lub
kolację. Wystarczy zaopatrzyć się w następujące składniki: bezglutenowa mąka,
suche drożdże, oliwa z oliwek, czosnek, cukier, sól i rozmaryn. Wlej ciepłą
wodę do miski, po czym dodaj do niej drożdże, cukier i sól. Wsyp łyżkę mąki,
wymieszaj i odstaw na kwadrans. Dodaj do zaczynu mąkę i wyrabiaj masę, aby
zrobiła się miękka i gładka. Pole ciasto oliwą, rozciągnij je i zostaw do
wrośnięcia na ok. 20-30 minut. Wyłóż ciasto na blachę pokrytą papierem do
pieczenia i ułóż na nim ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki. Posyp
wszystko ziołami. Piecz focaccię przez 25 minut w temperaturze 220 st. C.
- Bezglutenowe placuszki – to pomysł na smaczny i pożywny posiłek dla osób walczących z celiakią lub borykających się z nietolerancją glutenu. Do stworzenia dania potrzebujesz: cukinii, mąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej, oleju rzepakowego, szczypiorku, jajek, mielonego czosnku, ziół prowansalskich, pieprzu i soli. Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce. Odstaw do osobnego naczynia na kwadrans, następnie odciśnij wodę. Wsyp mąkę do cukinii. Dodaj drobno siekany szczypiorek. Wbij jajko i wlej 120 ml wody. Posyp przyprawami do smaku i dokładnie zmieszaj całość. Rozgrzej olej na patelni i łyżką nałóż na nią ciasto, formując niewielkie placki. Smaż każdy placuszek po 5 minut z jednej strony – powinny zarumienić się na złoto. Podawaj danie ciepłe. Smacznego!