Ciasta i ciastka bezglutenowe
-
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie …
50 + 65 min łatwy 20 232 kcal -
Ciasteczka z kleiku ryżowego
Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybkie i łatwe rozwiązanie na deser dla dzieci. To także świetny pomysł na pyszne drugie …
20 + 20 min łatwy 36 73 kcal -
Beza pavlova
Beza pavlova to bardzo dobry pomysł na idealne ciasto na imprezę. Masa do bezy pavlova to połączenie bitej śmietany i …
20 + 150 min łatwy 10 526 kcal
Ciasta i ciastka bezglutenowe - przepisy
-
Ciasteczka bezglutenowe
Ciasteczka bezglutenowe to szybkie biszkopty na bazie mąki kukurydzianej. Bezglutenowe biszkopty mogą być bazą do ciast i deserów. Przepis na …
10 + 20 min łatwy 6 290 kcal -
Biszkopt bezglutenowy
Wysoki biszkopt bezglutenowy, bo zrobiony z mąką ziemniaczaną oraz z mąką kukurydzianą. To prawdziwa gratka dla osób, które nie mogą …
15 + 10 min łatwy 6 324 kcal -
Pierniki bezglutenowe
Pyszne pierniki bezglutenowe to doskonała propozycja na słodką przekąskę dla osób na diecie bezglutenowej. Pierniczki przygotujesz z trzech rodzajów mąki …
25 + 20 min łatwy 20 340 kcal -
Ciasto z mąki kokosowej
Ciasto z mąki kokosowej to przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest zdrowe i …
20 + 30 min łatwy 10 177 kcal -
Muffinki bezglutenowe
Muffinki bezglutenowe to doskonała propozycja na słodki deser. Bezglutenowe babeczki są bardzo dobrą alternatywą dla osób niemogących spożywać glutenu. Przepis …
15 + 25 min łatwy 10 310 kcal -
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Ciasto marchewkowe bezglutenowe to super pomysł na przekąskę dla osób chorujących na celiakię i wykluczających gluten z diety. Będzie również …
20 + 40 min łatwy 9 423 kcal
-
Ciastka z mąki kokosowej
Ciastka z mąki kokosowej to świetny pomysł na pyszne bezglutenowe ciasteczka. Prosty przepis na ciastka z mąki kokosowej przygotujesz bez …
10 + 20 min łatwy 10 268 kcal -
Ciasto z mąki kukurydzianej
Ciasto z mąki kukurydzianej to idealna alternatywa dla tradycyjnego ciasta na bazie mąki pszennej, która zawiera gluten. Nie ma to …
15 + 40 min łatwy 6 413 kcal -
Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy to doskonały pomysł na dobre ciastka z masłem orzechowym. Zdrowe ciasteczka mogą spożywać osoby na diecie redukującej …
15 + 15 min łatwy 10 176 kcal -
Brownie bezglutenowe
Spróbuj przepisu na brownie bezglutenowe z bananami. Zachwyci Ciebie swoją słodyczą, którą nadadzą mu dojrzałe banany. Ciasto będzie również dobrą …
15 + 30 min łatwy 5 275 kcal -
Ciasteczka z mąki kukurydzianej
Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego koniecznie musisz eliminować gluten ze swojej diety i zawsze musiałeś odmawiać sobie słodyczy? Koniecznie poznaj …
15 + 15 min łatwy 17 122 kcal
-
Tarta bezglutenowa
Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego zawsze musiałeś sobie odmawiać słodkich wypieków na bazie mąki? Od teraz, nic z tego. Dzisiaj …
60 + 40 min łatwy 5 230 kcal -
Biszkopty bezglutenowe
Biszkopt to rodzaj słodkiego ciasta, który znają chyba wszyscy. Co jednak w przypadku osób cierpiących na choroby glutenozależne, czy całkowicie …
10 + 45 min łatwy 6 390 kcal -
Mazurek bezglutenowy
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, przygotowywane najczęściej z okazji świąt wielkanocnych. Na przestrzeni pokoleń powstało jego …
30 + 25 min łatwy 6 566 kcal -
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego to bardzo dobry pomysł na smaczne ciastka dla dzieci. Pyszne ciasteczka są chrupiące …
10 + 10 min łatwy 20 299 kcal -
Sernik z tofu
Dziś prezentujemy przepis na sernik z tofu, który jest wegański i bezglutenowy. Jest łatwy w przygotowaniu i na pewno Wam …
20 + 3 min łatwy 6 220 kcal -
Chrusty bezglutenowe
Chrusty bezglutenowe to smaczne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają faworki, ale powinny stosować dietę bezglutenową. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis. …
20 + 20 min łatwy 30 104 kcal
-
Szarlotka z kaszy jaglanej
Szybka szarlotka z kaszy jaglanej jest przeznaczona głównie dla osób na diecie bezglutenowej i bezjajecznej. Jest pyszna i to świetny …
25 + 80 min łatwy 14 400 kcal -
Muffiny z kaszy jaglanej
Muffiny z kaszy jaglanej to pyszne i zdrowe babeczki. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. Babeczki będą …
10 + 40 min łatwy 20 155 kcal -
Babka piaskowa bezglutenowa
Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej i nie wiesz jak upiec dobre ciasto, poznaj ten przepis. Babka piaskowa bezglutenowa jest super …
15 + 35 min łatwy 6 436 kcal -
Ciastka z kleiku ryżowego
Kiedy mamy ochotę na smaczną i zdrową przekąskę, nie musimy od razu biec do sklepu lub poświęcać na pieczenie pół …
20 + 25 min łatwy 35 56 kcal -
Sernik królewski bezglutenowy
Sernik królewski bezglutenowy to bardzo dobry pomysł na pyszny sernik. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie idealnego ciasta bez glutenu. Przepis na …
30 + 60 min łatwy 12 626 kcal
-
Ciastka migdałowe
Ciastka migdałowe to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasteczka do kawy. Ciastka migdałowe są dobre także na święta i na …
15 + 20 min łatwy 26 209 kcal -
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
Łatwe, szybkie i pyszne ciasto z płatków owsianych z jabłkiem, gruszką oraz orzechami włoskimi, które ma dodatkowo cytrynowo-cynamonowy smak – …
25 + 45 min łatwy 10 270 kcal -
Wegańskie bezy
Wegańskie bezy będą świetną alternatywą dla tradycyjnych słodkości robionych na bazie białek jaj. Choć ten przepis wydaje się wręcz niemożliwy …
20 + 50 min łatwy 10 132 kcal -
Ciasto bezglutenowe
Ciasto bezglutenowe to świetna propozycja dla osób z alergią na to białko, ale nie tylko. Ten wypiek jest tak smaczny, …
30 + 45 min łatwy 10 247 kcal -
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe to alternatywa idealna dla wszystkich miłośników domowych słodkości, w wersji nieco zdrowszej. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom …
20 + 15 min łatwy 4 136 kcal -
Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki to obowiązkowe ciasteczka na święta Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie ten czas bez ich intensywnego, korzennego smaku i zapachu. …
30 + 15 min średni 20 145 kcal
-
Fit sernik na zimno
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego …
30 min łatwy 12 128 kcal -
Chlebek bananowy bezglutenowy
Chlebek bananowy bezglutenowy to świetna propozycja ciasta i odmiana tradycyjnego chlebka bananowego dla wszystkich osób, które z przyczyn zdrowotnych (na …
25 + 60 min łatwy 10 237 kcal -
Pączki bezglutenowe
Pączki bezglutenowe z twarogu może i nie będą przypominać tradycyjnych pączków, ale ich smak wcale nie będzie od nich gorszy. …
45 min łatwy 35 177 kcal -
Beza Pavlova Thermomix
Beza Pavlova to jedno z bardziej atrakcyjnych smakowo i wizualnie ciast. Składa się z trzech elementów: chrupiącej, słodkiej bezy, kremu …
15 + 90 min średni 9 412 kcal -
Biszkopt kokosowy
Ciasto biszkoptowe zapewne jest Ci dobrze znane. Większość z nas miała okazję spróbować tego pysznego, delikatnego, puszystego ciasta przy wielu …
20 + 30 min średni 7 393 kcal -
Placek salceson
Placek salceson to bardzo dobry pomysł na pyszne, ale również łatwe i szybkie do przygotowania ciasto, które świetnie sprawdzi się …
30 + 60 min łatwy 10 218 kcal -
Ciasto francuskie bezglutenowe
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało …
110 min średni 1 3154 kcal -
Kruche ciasto bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na kruche ciasto bezglutenowe. Ten sprawdzony przepis sprawi, że każde ciasto będzie pyszne. Użycie mąki bezglutenowej zapewni …
10 min łatwy 1 2961 kcal -
Ciasto drożdżowe bezglutenowe
Pyszne ciasto drożdżowe bezglutenowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
120 + 45 min łatwy 6 323 kcal -
Gofry z mąki kokosowej
Gofry z mąki kokosowej to prosty przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Bezglutenowe gofry możesz przygotować także na deser. …
15 + 15 min łatwy 4 781 kcal -
Ciasto bananowe bezglutenowe
Ciasto bananowe bezglutenowe to bardzo dobry pomysł na ciasto dla osób chorujących na celiakię. Ciasto z mąki bezglutenowej ma nieco …
15 + 40 min łatwy 10 291 kcal -
Ciasteczka z kajmakiem
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie koniecznie na duży kawałek ciasta lub tortu? Przygotuj ciasteczka z kajmakiem z mojego …
15 + 15 min łatwy 30 126 kcal -
Wegańskie ciasto bananowe
Wegańskie ciasto bananowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako …
60 + 45 min łatwy 10 414 kcal -
Jabłecznik bezglutenowy
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, …
20 + 45 min łatwy 10 478 kcal -
Karpatka bezglutenowa
Karpatka bezglutenowa jako pyszna wersja deseru dla wszystkich miłośników słodyczy, na diecie eliminującej gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne lub …
60 + 60 min średni 6 938 kcal -
Drożdżówka bezglutenowa
Drożdżówka bezglutenowa jest świetną opcją zarówno na śniadanie, jak i drugie śniadanie. Całość prezentuje się znakomicie, a przy okazji jest …
40 + 15 min łatwy 15 259 kcal -
Pancakes bezglutenowe
Pankejki to jedno z najpopularniejszych i klasycznych dań tradycyjnej kuchni amerykańskiej, a obecnie znane i popularne na całym świecie. Standardowo …
30 min łatwy 2 582 kcal -
Ciasto wegańskie bezglutenowe
Smaczne ciasto wegańskie bezglutenowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się …
60 + 40 min łatwy 12 414 kcal -
Czekolada bezglutenowa
Czekolada bezglutenowa to świetna opcja na pyszny, a przy tym zdrowy słodycz dla całej rodziny. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej …
20 + 20 min łatwy 10 149 kcal -
Brownie bez cukru
Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904 r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. …
25 + 30 min łatwy 10 184 kcal -
Ciasto dyniowe bezglutenowe
Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie najlepsze połączenie, czyli ciasto dyniowe bezglutenowe. Koniecznie poznaj …
30 + 60 min łatwy 8 -
Murzynek bezglutenowy
Murzynek bezglutenowy to dobry pomysł na pyszny wypiek bez glutenu. Jeśli Twoja dieta jest bezglutenowa, ten sprawdzony przepis będzie doskonały. …
30 + 45 min łatwy 10 431 kcal -
Szarlotka z mąki kukurydzianej
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, …
60 + 40 min łatwy 10 436 kcal -
Keks bezglutenowy
Pyszny keks bezglutenowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas …
90 + 60 min łatwy 8 257 kcal
Ciasta i ciastka bezglutenowe - co to jest?
Ciasta i ciastka bezglutenowe to doskonała propozycja dla osób, które z jakichś powodów nie powinny spożywać glutenu. Wypieki te stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Podczas wypieków w diecie bezglutenowej należy zwrócić szczególną uwagę na mąkę jakiej używamy. Na szczęście w obecnych czasach rynek jest bardzo rozwinięty, dlatego bez problemu możemy znaleźć w sklepach mąkę bezglutenową. Dodatkowo mąkę można zastępować często zmiksowanymi orzechami lub zmiksowanymi płatkami bez glutenu.
Często zadawane pytania
Ciasta i ciastka bezglutenowe – przepisy na smaczne i szybkie wypieki bez glutenu
Ciasta i ciasteczka bezglutenowe to doskonała propozycja na słodkie wypieki dla osób, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Nietolerancja ta przeważnie towarzyszy dla osób cierpiących na celiakię. W diecie bezglutenowej należy wykluczyć mąkę pszenną, która jest głównym składnikiem większości wypieków. Wypieki bezglutenowe sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną lub znajomymi. W artykule tym dowiesz się czym możesz zastąpić produkty z glutenem, aby przygotować pyszne ciasta i ciastka bezglutenowe.
Dieta bezglutenowa – opis diety
Definicja diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa jest dietą, która polega na całkowitej eliminacji glutenu. Jest to dieta która stosowana jest w profilaktyce i leczeniu celiakii – choroby trzewnej, która jest uwarunkowana genetycznie. Gluten należy wykluczyć z diety podczas alergii na ten składnik pokarmowy lub nietolerancji glutenu. Dodatkowo dieta bezglutenowa zalecana jest osobom, które chorują na Hashimoto, czyli autoimmunologiczną niedoczynność tarczycy - jednak eliminacja glutenu w tym przypadku powinna być zlecona przez lekarza.
Czym jest gluten
Gluten jest to grupa białek, które znajdują się w różnych produktach spożywczych. Jego nazwa pochodzi od angielskiego słowa „glue”, które po polsku oznacza „klej”. Gluten znajdziemy między innymi w ziarnach zbóż. Dodawany jest również do innych produktów, np. wędlin. Gluten jest odpowiedzialny między innymi za uzyskanie elastycznej konsystencji ciasta. Gluten jest również białkiem, które odpowiada za zachowanie aromatu produktów spożywczych oraz za otrzymanie puszystych wypieków. Wymieszanie wody z mąką sprawia, że powstaje lepka masa, z której możemy produkować wypieki.
Produkty, w których znajduje się gluten
Gluten naturalnie występuje w pszenicy i jej odmianach, życie, pszenżycie oraz jęczmieniu. Do produktów, w których występuje gluten możemy zaliczyć:
- pieczywo na bazie mąk zawierających gluten,
- makarony z mąk zawierających gluten,
- otręby i kiełki zbóż, które zawierają gluten
- ciasta i ciastka na bazie produktów zawierających gluten,
- kawa zbożowa,
- piwo,
- płatki śniadaniowe ze zbóż zawierających gluten,
- jogurty z dodatkami,
- parówki i wędliny,
- majonez i musztardę,
- warzywa w puszkach,
- gotowe marynaty,
- czekoladę i chipsy,
- mieszanki przypraw oraz kostki bulionowe.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej
Gluten, to produkt, który może zostać usunięty z żywności podczas procesów technologicznych. Osoby na diecie bezglutenowej mogą kupić produkty oznaczone przekreślonym kłosem - jest to znak, że w produkcie nie występuje białko, którego powinniśmy wystrzegać się w tej diecie.
Do żywności pozbawionej glutenu możemy zaliczyć:
- ryż
- kukurydzę,
- grykę i proso,
- nasiona roślin strączkowych (np. fasolę),
- amarantus i komosę ryżową,
- maniok i sorgo,
- ziemniaki,
- warzywa i owoce,
- orzechy,
- mleko i nabiał bez dodatków,
- jajka,
- mięso czerwone oraz drobiowe,
- ryby i owoce morza,
- oleje roślinne i oliwę z oliwek,
- ocet.
Wyżej wymienione produkty nie powinny zawierać glutenu. Istnieje jednak ryzyko, że zostały nim zanieczyszczone podczas produkcji czy pakowania. Obecnie rynek produktów spożywczych jest tak rozwinięty, że bez problemu znajdziemy produkty bezglutenowe do przygotowania wypieków wystarczy wybierać produkty bez glutenu lub oznaczone przekreślonym kłosem. Dlatego osoby na diecie bezglutenowej nie są zmuszone do rezygnacji ze spożywania słodkich przekąsek.
Przykładowe przepisy na ciasta i ciastka bezglutenowe i ich krótki opis
Bezglutenowe brownie z fasoli
Proste brownie jest tradycyjnym daniem kuchni amerykańskiej. Jest to pyszne, wilgotne ciasto o smaku czekoladowym. Jak sama nazwa wskazuje do jego przygotowania wykorzystuje się fasolę, która stanowi bazę wypieku. Wbrew pozorom to właśnie dodatek fasoli odpowiada za wilgotność i konsystencję brownie. To zdrowe ciasto doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty w diecie bezglutenowej i nie tylko!
Sernik bezglutenowy
Istnieje wiele odmian sernika, czyli ciasta, którego głównym składnikiem jest ser biały. Na diecie bezglutenowej doskonale sprawdzi się sernik wiedeński, czyli sernik który przygotujemy bez spodu. W diecie bezglutenowej możemy przygotować również tradycyjny sernik - wystarczy, że użyjemy dozwolonych rodzajów mąki i wykorzystamy produkty bezglutenowe.
Bezglutenowa tarta
Aby upiec ten pyszny wypiek potrzebne jest nam ciasto kruche, do którego przygotowania potrzebna jest tylko mąka, tłuszcz (np. masło lub margaryna) oraz jajka. W celu przygotowania bezglutenowej tarty należy wybrać mąkę bezglutenową. Dodatki do tarty mogą być dowolne – możemy przygotować tartę z owocami lub tartę wytrawną, np. ze szpinakiem i serem feta. Wytrawna tarta doskonale sprawdzi się jako zdrowe danie obiadowe lub przystawka na imprezach. Natomiast tarta ze słodkim nadzieniem stanowić będzie doskonały dodatek do kawy lub herbaty na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi.
Piernik bez glutenu
Piernik jest ciastem, które charakteryzuje się słodko-pikantnym smakiem. Do wykonania tradycyjnej wersji piernika wykorzystuje się mąkę pszenną, miód, karmelizowany cukier, tłuszcz, jajka, mleko oraz przyprawy korzenne. Piernik bezglutenowy najlepiej przygotować z mieszanki mąki migdałowej oraz owsianej. Aby wybrać dobrą mąkę owsianą, należy zwrócić szczególną uwagę na oznaczenie przekreślonego kłosa na opakowaniu. Pierniki ten jest doskonałą propozycją na wigilijny wypiek dla osób, które mają nietolerancję glutenu i muszą wyłączyć go ze swojej diety. Łatwe ciasto piernikowe stanowi również doskonały dodatek do kawy lub herbaty.
Ciasteczka bezglutenowe
Istnieje wiele rodzajów ciasteczek, które możemy przygotować w wersji tradycyjnej, wegańskiej, wegetariańskiej lub bezglutenowej. Dużo zależy od produktów, których użyjemy do przygotowania tych smacznych wypieków. Istotną różnicą między ciastkami a ciastem jest to, że ciasteczka przygotowujemy przeznaczone do spożycia w jednej porcji. Smaczne ciasteczka możemy przygotować na cieście francuskim, drożdżowym lub kruchym. Dodatkowo możemy wykorzystać wiele dodatków, którymi ozdobimy ciasteczka. Do tego celu możemy wykorzystać krem, lukier, owoce, galaretki lub bitą śmietanę. W diecie bezglutenowej do przygotowania ciasteczek można wykorzystać mąki bezglutenowe, wiórki kokosowe, orzechy oraz wiele innych produktów spożywczych, które są dozwolone w tej diecie. Proste ciasteczka bezglutenowe świetnie sprawdzą się na słodkim stole podczas przyjęć rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasteczka bezglutenowe są łatwe w przygotowaniu, dlatego nie potrzeba dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec.
Ciasto marchewkowe
Proste i bardzo smaczne ciasto marchewkowe jest popularne w krajach anglosaskich. Marchew, którą używamy do wypieków, staje się miękka podczas pieczenia i nadaje ciastu wilgotną konsystencję. Tradycyjnie, aby upiec ciasto marchewkowe, używa się tłuszczu, jajek, marchwi, mąki pszennej, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, cukru oraz przypraw. W wersji bezglutenowej produkty te należy zamienić odpowiednimi zamiennikami bez glutenu. W tym celu możemy użyć mąki ryżowej oraz bezglutenowego proszku do pieczenia.