Ciasta i ciastka bezglutenowe

ciasta i ciastka bezglutenowe

Ciasta i ciastka bezglutenowe to doskonała propozycja dla osób, które z jakichś powodów nie powinny spożywać glutenu. Wypieki te stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Podczas wypieków w diecie bezglutenowej należy zwrócić szczególną uwagę na mąkę jakiej używamy. Na szczęście w obecnych czasach rynek jest bardzo rozwinięty, dlatego bez problemu możemy znaleźć w sklepach mąkę bezglutenową. Dodatkowo mąkę można zastępować często zmiksowanymi orzechami lub zmiksowanymi płatkami bez glutenu.

Ciasta i ciastka bezglutenowe - polecane przepisy

Ciasta i ciastka bezglutenowe - pozostałe przepisy

Ciasta i ciastka bezglutenowe – przepisy na smaczne i szybkie wypieki bez glutenu

Ciasta i ciasteczka bezglutenowe to doskonała propozycja na słodkie wypieki dla osób, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Nietolerancja ta przeważnie towarzyszy dla osób cierpiących na celiakię. W diecie bezglutenowej należy wykluczyć mąkę pszenną, która jest głównym składnikiem większości wypieków. Wypieki bezglutenowe sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną lub znajomymi. W artykule tym dowiesz się czym możesz zastąpić produkty z glutenem, aby przygotować pyszne ciasta i ciastka bezglutenowe.

Dieta bezglutenowa – opis diety

Definicja diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa jest dietą, która polega na całkowitej eliminacji glutenu. Jest to dieta która stosowana jest w profilaktyce i leczeniu celiakii – choroby trzewnej, która jest uwarunkowana genetycznie. Gluten należy wykluczyć z diety podczas alergii na ten składnik pokarmowy lub nietolerancji glutenu. Dodatkowo dieta bezglutenowa zalecana jest osobom, które chorują na Hashimoto, czyli autoimmunologiczną niedoczynność tarczycy - jednak eliminacja glutenu w tym przypadku powinna być zlecona przez lekarza.

Czym jest gluten

Gluten jest to grupa białek, które znajdują się w różnych produktach spożywczych. Jego nazwa pochodzi od angielskiego słowa „glue”, które po polsku oznacza „klej”. Gluten znajdziemy między innymi w ziarnach zbóż. Dodawany jest również do innych produktów, np. wędlin. Gluten jest odpowiedzialny między innymi za uzyskanie elastycznej konsystencji ciasta. Gluten jest również białkiem, które odpowiada za zachowanie aromatu produktów spożywczych oraz za otrzymanie puszystych wypieków. Wymieszanie wody z mąką sprawia, że powstaje lepka masa, z której możemy produkować wypieki.

Produkty, w których znajduje się gluten

Gluten naturalnie występuje w pszenicy i jej odmianach, życie, pszenżycie oraz jęczmieniu. Do produktów, w których występuje gluten możemy zaliczyć:

  • pieczywo na bazie mąk zawierających gluten,
  • makarony z mąk zawierających gluten,
  • otręby i kiełki zbóż, które zawierają gluten
  • ciasta i ciastka na bazie produktów zawierających gluten,
  • kawa zbożowa,
  • piwo,
  • płatki śniadaniowe ze zbóż zawierających gluten,
  • jogurty z dodatkami,
  • parówki i wędliny,
  • majonez i musztardę,
  • warzywa w puszkach,
  • gotowe marynaty,
  • czekoladę i chipsy,
  • mieszanki przypraw oraz kostki bulionowe.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej

Gluten, to produkt, który może zostać usunięty z żywności podczas procesów technologicznych. Osoby na diecie bezglutenowej mogą kupić produkty oznaczone przekreślonym kłosem - jest to znak, że w produkcie nie występuje białko, którego powinniśmy wystrzegać się w tej diecie.

Do żywności pozbawionej glutenu możemy zaliczyć:

  • ryż
  • kukurydzę,
  • grykę i proso,
  • nasiona roślin strączkowych (np. fasolę),
  • amarantus i komosę ryżową,
  • maniok i sorgo,
  • ziemniaki,
  • warzywa i owoce,
  • orzechy,
  • mleko i nabiał bez dodatków,
  • jajka,
  • mięso czerwone oraz drobiowe,
  • ryby i owoce morza,
  • oleje roślinne i oliwę z oliwek,
  • ocet.

Wyżej wymienione produkty nie powinny zawierać glutenu. Istnieje jednak ryzyko, że zostały nim zanieczyszczone podczas produkcji czy pakowania. Obecnie rynek produktów spożywczych jest tak rozwinięty, że bez problemu znajdziemy produkty bezglutenowe do przygotowania wypieków wystarczy wybierać produkty bez glutenu lub oznaczone przekreślonym kłosem. Dlatego osoby na diecie bezglutenowej nie są zmuszone do rezygnacji ze spożywania słodkich przekąsek.

Przykładowe przepisy na ciasta i ciastka bezglutenowe i ich krótki opis

Bezglutenowe brownie z fasoli

Proste brownie jest tradycyjnym daniem kuchni amerykańskiej. Jest to pyszne, wilgotne ciasto o smaku czekoladowym. Jak sama nazwa wskazuje do jego przygotowania wykorzystuje się fasolę, która stanowi bazę wypieku. Wbrew pozorom to właśnie dodatek fasoli odpowiada za wilgotność i konsystencję brownie. To zdrowe ciasto doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty w diecie bezglutenowej i nie tylko!

Sernik bezglutenowy

Istnieje wiele odmian sernika, czyli ciasta, którego głównym składnikiem jest ser biały. Na diecie bezglutenowej doskonale sprawdzi się sernik wiedeński, czyli sernik który przygotujemy bez spodu. W diecie bezglutenowej możemy przygotować również tradycyjny sernik - wystarczy, że użyjemy dozwolonych rodzajów mąki i wykorzystamy produkty bezglutenowe.

Bezglutenowa tarta

Aby upiec ten pyszny wypiek potrzebne jest nam ciasto kruche, do którego przygotowania potrzebna jest tylko mąka, tłuszcz (np. masło lub margaryna) oraz jajka. W celu przygotowania bezglutenowej tarty należy wybrać mąkę bezglutenową. Dodatki do tarty mogą być dowolne – możemy przygotować tartę z owocami lub tartę wytrawną, np. ze szpinakiem i serem feta. Wytrawna tarta doskonale sprawdzi się jako zdrowe danie obiadowe lub przystawka na imprezach. Natomiast tarta ze słodkim nadzieniem stanowić będzie doskonały dodatek do kawy lub herbaty na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi.

Piernik bez glutenu

Piernik jest ciastem, które charakteryzuje się słodko-pikantnym smakiem. Do wykonania tradycyjnej wersji piernika wykorzystuje się mąkę pszenną, miód, karmelizowany cukier, tłuszcz, jajka, mleko oraz przyprawy korzenne. Piernik bezglutenowy najlepiej przygotować z mieszanki mąki migdałowej oraz owsianej. Aby wybrać dobrą mąkę owsianą, należy zwrócić szczególną uwagę na oznaczenie przekreślonego kłosa na opakowaniu. Pierniki ten jest doskonałą propozycją na wigilijny wypiek dla osób, które mają nietolerancję glutenu i muszą wyłączyć go ze swojej diety. Łatwe ciasto piernikowe stanowi również doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Ciasteczka bezglutenowe

Istnieje wiele rodzajów ciasteczek, które możemy przygotować w wersji tradycyjnej, wegańskiej, wegetariańskiej lub bezglutenowej. Dużo zależy od produktów, których użyjemy do przygotowania tych smacznych wypieków. Istotną różnicą między ciastkami a ciastem jest to, że ciasteczka przygotowujemy przeznaczone do spożycia w jednej porcji. Smaczne ciasteczka możemy przygotować na cieście francuskim, drożdżowym lub kruchym. Dodatkowo możemy wykorzystać wiele dodatków, którymi ozdobimy ciasteczka. Do tego celu możemy wykorzystać krem, lukier, owoce, galaretki lub bitą śmietanę. W diecie bezglutenowej do przygotowania ciasteczek można wykorzystać mąki bezglutenowe, wiórki kokosowe, orzechy oraz wiele innych produktów spożywczych, które są dozwolone w tej diecie. Proste ciasteczka bezglutenowe świetnie sprawdzą się na słodkim stole podczas przyjęć rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasteczka bezglutenowe są łatwe w przygotowaniu, dlatego nie potrzeba dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec.

Ciasto marchewkowe

Proste i bardzo smaczne ciasto marchewkowe jest popularne w krajach anglosaskich. Marchew, którą używamy do wypieków, staje się miękka podczas pieczenia i nadaje ciastu wilgotną konsystencję. Tradycyjnie, aby upiec ciasto marchewkowe, używa się tłuszczu, jajek, marchwi, mąki pszennej, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, cukru oraz przypraw. W wersji bezglutenowej produkty te należy zamienić odpowiednimi zamiennikami bez glutenu. W tym celu możemy użyć mąki ryżowej oraz bezglutenowego proszku do pieczenia.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto