Dania na zimno
-
Corndog
Jadłeś już corndogi? Parówki pokryte ciastem kukurydzianym są pyszne! Zobacz, jak zrobić corndogi – to szybki i prosty przepis. Są …
15 + 20 min łatwy 10 561 kcal -
Schab pieczony w całości w piekarniku
Pyszny schab pieczony w całości w piekarniku nadziany śliwką to najlepszy dodatek do obiadu. Masz ochotę go upiec? Zobacz, jak …
15 + 80 min łatwy 10 194 kcal -
Lawasz z kurczakiem
Ten prosty przepis na lawasz z kurczakiem zrobisz bardzo szybko. Przygotujesz ten pyszny lawasz na obiad? Sprawdź jak zrobić lawasz …
30 + 6 min łatwy 2 310 kcal
Pozostałe przepisy na dania na zimno
-
Placuszki z mascarpone
Te puszyste i waniliowe placuszki z mascarpone są bardzo łatwe do zrobienia. Z dżemem czy może z czekoladą? Z czym …
5 + 15 min łatwy 2 1020 kcal -
Golonki z indyka pieczone
Smaczne, soczyste golonki z indyka pieczone w piekarniku – czy da się takie zrobić? Oczywiście, że tak. Zobacz, jak zrobić …
5 + 110 min - 3 141 kcal -
Indyk w maladze
Ten indyk w maladze to sprawdzony przepis na genialną przystawkę na imprezę. Mięso z piersi indyka i owoce zanurzone są …
15 min łatwy 6 -
Filet w cieście francuskim
Filet w cieście francuskim to najlepszy pomysł zarówno na wykwintny obiad, jak i przystawkę. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na …
30 + 45 min średni 6 378 kcal -
Rolada z boczku
Uniwersalne mięso? Rolada z boczku to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i do chleba. Ten domowy, pieczony boczek rolowany …
10 + 120 min łatwy 15 314 kcal -
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal
-
Sałatka z tortellini i jajkiem
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
20 + 10 min łatwy 4 358 kcal -
Tort z naleśników
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 30 min łatwy 12 277 kcal -
Kaczka po pekińsku
Chrupiąca, pieczona i bardzo pyszna kaczka po pekińsku to potrawa wykwintna, wymagająca czasu na jej przygotowanie, jednakże zdecydowanie warto ją …
60 + 115 min trudny 6 871 kcal -
Racuchy drożdżowe z rabarbarem
Placki drożdżowe z jabłkami już Ci się przejadły? Mam dla Ciebie znakomity pomysł na deser – racuchy z rabarbarem. Doskonałe …
30 + 75 min łatwy 6 335 kcal -
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone …
10 + 15 min łatwy 4 481 kcal
-
Zawijańce z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało …
5 + 15 min łatwy 3 630 kcal -
Śledzie po meksykańsku w oleju
Ekspresowa sałatka śledziowa – śledzie po meksykańsku. Śledzie na ostro w tej wersji trochę różnią się od pozostałych przepisów, ponieważ …
15 min łatwy 4 218 kcal -
Zimne nóżki w galarecie
Zimne nóżki to mięso w galarecie na zimno, które jest niezwykle pyszne. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę na święta, ale …
65 + 300 min łatwy 9 43 kcal -
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana z serem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są pyszne, delikatne i zdrowe. Przepis …
35 + 10 min średni 2 291 kcal -
Śledzie po giżycku
Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami …
20 min łatwy 6 549 kcal -
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie …
50 + 65 min łatwy 20 232 kcal
-
Sernik na zimno z mascarpone, kajmakiem i malinami
Koniecznie musisz zrobić to ciasto z malinami i kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamana jest kwaskowatymi malinami. Świetnie nada się na torcik …
30 min łatwy 20 458 kcal -
Sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą
Ten przepis na sernik na zimno z mascarpone zachwyci każdego smakosza kawy! Do tego ciasta nie trzeba dodawać żelatyny. Dodatek …
30 min łatwy 10 493 kcal -
Sernik na zimno z mascarpone z karmelem, orzeszkami i czekoladą
Kto nie lubi karmelu, orzeszków i czekolady? Chyba nie znam takiej osoby. Te połączenie jest niesamowite w każdym calu. Dodaj …
30 min łatwy 14 468 kcal -
Gruszki w syropie
Zrób gruszki w syropie na zimę już dzisiaj. To bardzo proste i szybkie. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić gruszki w …
20 + 15 min łatwy 30 -
Karkówka w słoiku
Pyszne weki z karkówki własnej roboty to smaczny dodatek do chleba. Karkówka w słoiku to dobra, domowa konserwa na kanapki. …
30 + 120 min średni 14 173 kcal
-
Ogórki z kurkumą
Ogórki z kurkumą to genialny przepis na smaczne i łatwe przetwory na zimę do słoików. Są wspaniałym dodatkiem do obiadu, …
20 + 10 min łatwy 20 122 kcal -
Kanie marynowane
Grzyby leśne z zalewą octową do słoików na zimę to najlepszy sposób na smaczną przekąskę. Kanie marynowane w zalewie octowej …
20 + 30 min łatwy 8 58 kcal -
Kanie w zalewie octowej
Kanie w zalewie octowej Panierowane kanie w zalewie octowej do słoików na zimę to fajny sposób na grzyby w innej …
30 + 20 min średni 8 202 kcal -
Opieńki marynowane
Smaczne opieńki marynowane w zalewie octowej są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Przepis na opieńki marynowane w occie jest …
10 + 65 min łatwy 20 19 kcal -
Prawdziwki w occie
Dobre prawdziwki w occie na zimę do słoików sprawdzą się jako wyśmienita przystawka. Uwielbiasz prawdziwki w occie? Oto pyszny przepis …
20 + 20 min łatwy 30 28 kcal -
Marynowane prawdziwki
Pyszne, jędrne i smaczne marynowane prawdziwki w słoikach na zimę to najlepszy sposób na przepyszne grzyby w zalewie octowej. Fantastyczny …
30 + 20 min średni 20 20 kcal
-
Kurczak w pomarańczach
Kurczak w pomarańczach jest sprawdzonym przepisem na pyszne, marokańskie danie. To połączenie wygląda kusząco? Sprawdź jak zrobić kurczaka w pomarańczach. …
30 + 100 min łatwy 6 465 kcal -
Ozorki w galarecie
Pyszne ozorki w galarecie to doskonały pomysł na pyszną przekąskę lub przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze …
30 + 120 min łatwy 4 196 kcal -
Sałatka z camembertem
Przepis na sałatkę z camembertem to szybki i smaczny sposób na obiad lub kolację. Taka pyszna sałatka z camembertem to …
20 min łatwy 2 300 kcal -
Ryba po kaszubsku
Ta pyszna, wigilijna, panierowana ryba po kaszubsku jest idealna na święta. Próbowałeś takiej wersji? Jeśli nie to wypróbuj przepis na …
30 min łatwy 8 315 kcal
Dania na zimno - co to jest?
Dania na zimno tworzymy z produktów surowych lub ostudzonych dań gotowanych. Sprawdzają się wszędzie tam, gdzie nie ma czasu lub możliwości na podgrzanie posiłku, czyli w pracy, na wycieczce, oraz na stojącej imprezie. Na zimno podajemy dania mięsne, dania z ryb, szczególnie śledzi, jak również dania z warzyw i węglowodanów. Typowym daniem na zimno są sałatki. W polskiej kuchni klasycznymi daniami na zimno, szczególnie serwowanymi na imprezie, są: sałatka jarzynowa, jajka na twardo w majonezie, galarety mięsne lub rybne, czy też śledzie. Daniem, które nie smakuje na zimno, są zupy. Ale mamy również przepisy na zupy na zimno, jak chłodnik litewski czy hiszpańskie gazpacho.
Dania na zimno - przepisy, wykonanie, przykładowe potrawy, porady
Dania na zimno jadamy na co dzień i w czasie imprez. Są szybkie, tanie i łatwe do zrobienia, a przy tym pyszne. Szybka przystawka w lodówce przyda się, gdy dopadnie nas głód. Gdy pojawią się niespodziewani goście, uratują nas nie tylko drinki, lecz także pomysł na szybką przekąskę na zimno. Przedstawiamy pomysły na ciekawe dania na zimno, jako lunch box do pracy, na kolację i na imprezę. Doradzamy jak szybko skomponować pyszne i ciekawe danie, które zaspokoi głód i zachwyci gości.
Kiedy najlepiej sprawdzają się dania na zimno
W tradycji kulinarnej wielu krajów zdecydowanie częściej występują dania na zimno niż dania na ciepło. Dania na zimno to nie tylko potrawy zimne, które jadamy w czasie upału, lecz wszystkie dania które nie wymagają podgrzania. Wśród dań na zimno mamy łatwe potrawy, które zostały zrobione z surowych produktów, jak również dania, które zostały ugotowane i wystudzone.
Dania na zimno sprawdzają się w wielu sytuacjach. W kuchni polskiej na ciepło jada się obiad i częściowo śniadanie. Natomiast dania na zimno z reguły jada się na kolację oraz jako przystawki i przekąski. Typowymi daniami na zimno są sałatki i surówki.
Dania na zimno stanowią idealne rozwiązanie wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości podgrzania posiłku, czyli jako dania na drogę, drugie śniadanie do pracy czy do szkoły, prowiant na wycieczkę. Dania na zimno pełnią ważną rolę na imprezach wszelkiego typu. W czasie tradycyjnych imprez rodzinnych jada się na początku zimne przystawki w postaci półmiska wędlin czy deski serów. Zimne przystawki i zakąski stanowią dobre rozwiązanie w czasie imprez, kiedy serwuje się dania barowe. Na imprezie, gdzie rozmawia się w swobodnej atmosferze, dania na zimno są bardziej praktyczne.
Najciekawsze przepisy na dania na zimno
Proste i szybkie przepisy na zimne przekąski i przystawki
Zimne dania szczególnie dobrze sprawdzają się jako szybka przystawka czy przekąska. W sytuacji, gdy nie mamy czasu na gotowanie i chcemy zjeść szybkie danie, najlepiej mieć przygotowane w lodówce fajne, zimne dania.
Idealnym daniem na zimno są sałatki, które mogą być zarówno lekkie, jak i bardzo sycące. Szybka i łatwa sałatka może zaspokoić głód, jeśli w danej chwili nie mamy czasu na gotowanie. Wiosną i latem przygotowujemy proste i szybkie sałatki na bazie sałaty z dodatkiem sezonowych warzyw, jak ogórki, pomidory i rzodkiewka.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sałatka była bardziej sycąca i stanowiła pyszne i łatwe danie na zimno na kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Świetny pomysł na ciekawe i tanie danie na zimno stanowi sałatka z dodatkiem jajek, mięsa lub ryby. Dobry pomysł na łatwe i szybkie danie stanowią różnego rodzaju sałatki śledziowe. Jeśli do sałatki dodamy makaron lub ryż na zimno, otrzymamy fajne i proste danie, które jest na tyle sycące, że może stanowić samodzielne danie obiadowe.
Obiadowe dania na zimno
W kuchni polskiej obiad tradycyjnie jada się na ciepło. Istnieją jednak przepisy na zupy na zimno, które najczęściej jada się w upalne dni. Kiedyś przysmakiem dzieci były zupy owocowe, które obecnie odeszły w zapomnienie. Zupa owocowa była rodzajem kompotu z makaronem na zimno. Jedyną zupą na zimno występująca w tradycyjnej kuchni polskiej jest chłodnik, który jada się latem. Chłodnik robimy na bazie zsiadłego mleka lub kefiru z dodatkiem warzyw. Coraz bardziej modne stają się gazpacho, czyli zimne zupy rodem z kuchni hiszpańskiej.
Pomysł na dania na zimno na obiad przydaje się szczególnie wtedy, gdy kompletujemy lunch box do pracy. Idealnym rozwiązaniem są sałatki z makaronem, ryżem lub kaszą. Dobrym pomysłem mogą być dania kuchni arabskiej jak sałatka tabbouleh z ciecierzycą lub humus.
Jak zrobić pyszne i tanie zimne dania na imprezę
W polskiej kulturze świętowania mamy główne dwa rodzaje imprez. W czasie przyjęć rodzinnych, gdzie goście siedzą przy stole, królują drinki oraz dania na ciepło. Zanim jednak na stole pojawią się dania obiadowe, podaje się drobne przystawki i zakąski na zimno. Bardziej nowoczesną formą przyjęć są imprezy barowe, kiedy to gościom podaje się drinki oraz drobne zimne dania. Celem tych imprez są kontakty towarzyskie, dlatego też serwuje się drobne, tanie zimne dania, które goście jedzą trzymając w ręku, tak aby móc się łatwo przemieszczać po sali. W tym przypadku przydają się pomysły na ciekawe, fajne, zimne przekąski, które uatrakcyjnią imprezę i które można łatwo zjeść. Idealnym rozwiązaniem są sery, koreczki, paszteciki, warzywa itp.
Zimne dania pełnią również ważną rolę w czasie statycznych imprez, gdzie goście siedzą przy stole. Jako przystawka, gdy goście czekają na właściwy obiad, świetnie sprawdzi się sałatka. W kuchni polskiej króluje sałatka jarzynowa, która nadaje się zarówno na codzień jak i jako szybkie danie dla gości. Jaja na twardo sprawdzają się jako szybka przystawka. Klasycznym daniem na zimno, który podaje się w czasie imprez rodzinnych, są jajka na twardo w majonezie. Idealnym składnikiem na szybkie i łatwe dania na tradycyjną imprezę są śledzie, podawane zarówno jako śledzie w oleju z cebulką, jak i jako składnik sałatki śledziowej. Dobre, klasyczne danie na zimno, które do niedawna królowało na każdej rodzinnej imprezie, były tzw. zimne nóżki, czyli mięso w galarecie. Galarety mięsne i rybne tradycyjnie stanowiły zakąski do wódki.
Idealnym zimnym daniem na imprezę są marynaty, czyli warzywa, grzyby i sałatki w occie. Marynaty to szybka przekąska do mięsa. Dlatego też warto mieć w spiżarni marynaty, jak grzybki w occie, ogórki czy paprykę w occie, które można podać niespodziewanym gościom.