Dania na zimno

Dania na zimno - przepisy, wykonanie, przykładowe potrawy, porady

Dania na zimno tworzymy z produktów surowych lub ostudzonych dań gotowanych. Sprawdzają się wszędzie tam, gdzie nie ma czasu lub możliwości na podgrzanie posiłku, czyli w pracy, na wycieczce, oraz na stojącej imprezie. Na zimno podajemy dania mięsne, dania z ryb, szczególnie śledzi, jak również dania z warzyw i węglowodanów. Typowym daniem na zimno są sałatki. W polskiej kuchni klasycznymi daniami na zimno, szczególnie serwowanymi na imprezie, są: sałatka jarzynowa, jajka na twardo w majonezie, galarety mięsne lub rybne, czy też śledzie. Daniem, które nie smakuje na zimno, są zupy. Ale mamy również przepisy na zupy na zimno, jak chłodnik litewski czy hiszpańskie gazpacho.

Wyróżnione przepisy na dania na zimno

Pozostałe przepisy na dania na zimno

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Dania na zimno - przepisy, wykonanie, przykładowe potrawy, porady

Dania na zimno jadamy na co dzień i w czasie imprez. Są szybkie, tanie i łatwe do zrobienia, a przy tym pyszne. Szybka przystawka w lodówce przyda się, gdy dopadnie nas głód. Gdy pojawią się niespodziewani goście, uratują nas nie tylko drinki, lecz także pomysł na szybką przekąskę na zimno. Przedstawiamy pomysły na ciekawe dania na zimno, jako lunch box do pracy, na kolację i na imprezę. Doradzamy jak szybko skomponować pyszne i ciekawe danie, które zaspokoi głód i zachwyci gości.

Kiedy najlepiej sprawdzają się dania na zimno

W tradycji kulinarnej wielu krajów zdecydowanie częściej występują dania na zimno niż dania na ciepło. Dania na zimno to nie tylko potrawy zimne, które jadamy w czasie upału, lecz wszystkie dania które nie wymagają podgrzania. Wśród dań na zimno mamy łatwe potrawy, które zostały zrobione z surowych produktów, jak również dania, które zostały ugotowane i wystudzone.

Dania na zimno sprawdzają się w wielu sytuacjach. W kuchni polskiej na ciepło jada się obiad i częściowo śniadanie. Natomiast dania na zimno z reguły jada się na kolację oraz jako przystawki i przekąski. Typowymi daniami na zimno są sałatki i surówki.

Dania na zimno stanowią idealne rozwiązanie wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości podgrzania posiłku, czyli jako dania na drogę, drugie śniadanie do pracy czy do szkoły, prowiant na wycieczkę. Dania na zimno pełnią ważną rolę na imprezach wszelkiego typu. W czasie tradycyjnych imprez rodzinnych jada się na początku zimne przystawki w postaci półmiska wędlin czy deski serów. Zimne przystawki i zakąski stanowią dobre rozwiązanie w czasie imprez, kiedy serwuje się dania barowe. Na imprezie, gdzie rozmawia się w swobodnej atmosferze, dania na zimno są bardziej praktyczne.

Najciekawsze przepisy na dania na zimno

Proste i szybkie przepisy na zimne przekąski i przystawki

Zimne dania szczególnie dobrze sprawdzają się jako szybka przystawka czy przekąska. W sytuacji, gdy nie mamy czasu na gotowanie i chcemy zjeść szybkie danie, najlepiej mieć przygotowane w lodówce fajne, zimne dania.

Idealnym daniem na zimno są sałatki, które mogą być zarówno lekkie, jak i bardzo sycące. Szybka i łatwa sałatka może zaspokoić głód, jeśli w danej chwili nie mamy czasu na gotowanie. Wiosną i latem przygotowujemy proste i szybkie sałatki na bazie sałaty z dodatkiem sezonowych warzyw, jak ogórki, pomidory i rzodkiewka.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sałatka była bardziej sycąca i stanowiła pyszne i łatwe danie na zimno na kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Świetny pomysł na ciekawe i tanie danie na zimno stanowi sałatka z dodatkiem jajek, mięsa lub ryby. Dobry pomysł na łatwe i szybkie danie stanowią różnego rodzaju sałatki śledziowe. Jeśli do sałatki dodamy makaron lub ryż na zimno, otrzymamy fajne i proste danie, które jest na tyle sycące, że może stanowić samodzielne danie obiadowe.

Obiadowe dania na zimno

W kuchni polskiej obiad tradycyjnie jada się na ciepło. Istnieją jednak przepisy na zupy na zimno, które najczęściej jada się w upalne dni. Kiedyś przysmakiem dzieci były zupy owocowe, które obecnie odeszły w zapomnienie. Zupa owocowa była rodzajem kompotu z makaronem na zimno. Jedyną zupą na zimno występująca w tradycyjnej kuchni polskiej jest chłodnik, który jada się latem. Chłodnik robimy na bazie zsiadłego mleka lub kefiru z dodatkiem warzyw. Coraz bardziej modne stają się gazpacho, czyli zimne zupy rodem z kuchni hiszpańskiej.

Pomysł na dania na zimno na obiad przydaje się szczególnie wtedy, gdy kompletujemy lunch box do pracy. Idealnym rozwiązaniem są sałatki z makaronem, ryżem lub kaszą. Dobrym pomysłem mogą być dania kuchni arabskiej jak sałatka tabbouleh z ciecierzycą lub humus.

Jak zrobić pyszne i tanie zimne dania na imprezę

W polskiej kulturze świętowania mamy główne dwa rodzaje imprez. W czasie przyjęć rodzinnych, gdzie goście siedzą przy stole, królują drinki oraz dania na ciepło. Zanim jednak na stole pojawią się dania obiadowe, podaje się drobne przystawki i zakąski na zimno. Bardziej nowoczesną formą przyjęć są imprezy barowe, kiedy to gościom podaje się drinki oraz drobne zimne dania. Celem tych imprez są kontakty towarzyskie, dlatego też serwuje się drobne, tanie zimne dania, które goście jedzą trzymając w ręku, tak aby móc się łatwo przemieszczać po sali. W tym przypadku przydają się pomysły na ciekawe, fajne, zimne przekąski, które uatrakcyjnią imprezę i które można łatwo zjeść. Idealnym rozwiązaniem są sery, koreczki, paszteciki, warzywa itp.

Zimne dania pełnią również ważną rolę w czasie statycznych imprez, gdzie goście siedzą przy stole. Jako przystawka, gdy goście czekają na właściwy obiad, świetnie sprawdzi się sałatka. W kuchni polskiej króluje sałatka jarzynowa, która nadaje się zarówno na codzień jak i jako szybkie danie dla gości. Jaja na twardo sprawdzają się jako szybka przystawka. Klasycznym daniem na zimno, który podaje się w czasie imprez rodzinnych, są jajka na twardo w majonezie. Idealnym składnikiem na szybkie i łatwe dania na tradycyjną imprezę są śledzie, podawane zarówno jako śledzie w oleju z cebulką, jak i jako składnik sałatki śledziowej. Dobre, klasyczne danie na zimno, które do niedawna królowało na każdej rodzinnej imprezie, były tzw. zimne nóżki, czyli mięso w galarecie. Galarety mięsne i rybne tradycyjnie stanowiły zakąski do wódki.

Idealnym zimnym daniem na imprezę są marynaty, czyli warzywa, grzyby i sałatki w occie. Marynaty to szybka przekąska do mięsa. Dlatego też warto mieć w spiżarni marynaty, jak grzybki w occie, ogórki czy paprykę w occie, które można podać niespodziewanym gościom.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto