Dania z morelami

dania z morelami

Morele to niewielkie, okrągłe owoce pochodzące z tej samej rodziny co brzoskwinie. Są jednak od nich mniejsze i słodsze, dlatego chętniej sięgają po nie dzieci. Zawierają one wiele witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych, które korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. Morele stanowią doskonały element ciast, koktajli i deserów, świetnie jednak sprawdzają się również w tradycyjnych daniach obiadowych.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z morelami

Przepisy w temacie dania z morelami

Dania z morelami. Pomysły na wykorzystanie moreli do dań i deserów

Morela to bliska kuzynka brzoskwini. Pochodzi z Azji, gdzie była uprawiana już ponad 4 tysiące lat temu, a następnie przez Armenię dostały się do Europy. Od nazwy tego kraju pochodzi drugie określenie moreli, czyli owoce ormiańskie. Przepisy z morelami nie tylko wzbogacą nasz jadłospis o walory smakowe i zdrowotne, ale również zadziałają pozytywnie stosowane zewnętrznie. Mają korzystny wpływ na układ krążenia, system nerwowy, wzmacniają odporność i łagodzą problemy ze wzrokiem. Placek z morelami poprawi nam nastrój w jesienne wieczory, a dodatkowo wpłynie korzystnie na zdrowie.

Morele – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Morele stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają między innymi: witaminy A, C, E, PP, witaminy z grupy B, potas, sód, magnez, fosfor, wapń, mangan, beta karoten. Są dobrym źródłem błonnika, który usprawnia trawienie, pomaga przy odchudzaniu oraz poprawia funkcjonowanie naszych jelit.

Zawierają około 50 kalorii w 100g produktu, dlatego są wskazanym elementem diet redukcyjnych. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku moreli suszonych, których wartość energetyczna wynosi mniej więcej 300 kalorii na 100g. Jednak pomimo tego, że jest to rodzaj owoców o wiele bardziej kaloryczny, to równocześnie występuje w nich wyższe stężenie substancji prozdrowotnych.

Warto zwrócić uwagę na to, że morele mają średni indeks glikemiczny, więc osoby chorujące na cukrzycę lub cierpiące na insulinooporność powinny jadać je w niewielkich ilościach i zawsze w połączeniu z dobrym źródłem białka i tłuszczu (przykładowo jogurtem naturalnym i orzechami włoskimi).

Dzięki zawartości beta-karotenu i zeaksantyny, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, pomagają zwalczać wolne rodniki, wpływają korzystnie na wzrok, przeciwdziałają rozwojowi chorób nowotworowych i przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Wysoka ilość potasu sprawia, że mają bardzo dobry wpływ na pracę układu krążenia, wzmacniają serce i pomagają w walce z nadciśnieniem. Wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego, biorą udział w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz poziomu cukru we krwi.

Poprawiają pracę układu odpornościowego, a dzięki flawonoidom zawartym w morelach pomagają one zwalczać stany zapalne występujące w organizmie. Mają odczyn zasadowy, dlatego polecane są osobom zmagającym się z nadkwasotą i zgagą.

Witaminy A, C i E zawarte w owocach moreli działają korzystnie na stan naszej skóry, włosów i paznokci, zapobiegają powstawaniu zmarszczek oraz chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Suszone morele są dobrym źródłem boru, pierwiastka, który poprawia stan naszych kości, dlatego są polecane osobom cierpiącym na osteoporozę lub będącym nią zagrożonym, na przykład ze względu na menopauzę. Zawierają również sporo żelaza, które choć w gorzej przyswajalnej wersji niehemowej, może być dodatkowych wsparciem u chorujących na anemię.

Morele (zwłaszcza owoce suszone) stanowią dobry element posiłków potreningowych, ponieważ ze względu na zawartość mikroelementów, pomagają wyrównać niedobory po intensywnym wysiłku fizycznym.

Świeże morele najlepiej jeść razem ze skórką, gdyż to właśnie pod nią znajduje się najwięcej substancji odżywczych.

Morele w kuchni

Świeże morele nie są zbyt trwałe, tak więc nie warto kupować ich na zapas. Zdecydowanie łatwiejsze do dłuższego przechowywania są owoce w wersji suszonej.

Przepisy z morelami nie muszą obejmować jedynie ciast i deserów. Owoce te sprawdzą się także jako element dań obiadowych, sałatek, owsianek, koktajli, sosów czy kompotów. Proste morelowe nadzienie możemy wykorzystać również w zastępstwie śliwek, przygotowując pyszne knedle.

Proste ciasto morelowe możemy przygotować  zarówno ze świeżymi, jak i suszonymi owocami. Ze świeżych moreli możemy przygotować dobre ciasto kruche, wzbogacone budyniem i kruszonką lub przykładowo ciasto kruche z bezową pianką i migdałami. Suszone morele świetnie wzbogacą placek lub tartę z morelami lub tradycyjny keks.

Stanowią aromatyczny i smaczny składnik win, nalewek, świetnie smakują również w wersji marynowanej.

Morele to owoce sezonowe, obecne na straganach latem i jesienią, jednak możemy cieszyć się świeżymi owocami również zimą. Wystarczy w czasie sezonu je zamrozić, a w razie potrzeby dodawać do koktajli i owocowych smoothie.

Poza sezonem możemy również spożywać morele w postaci suszonej, należy jednak pamiętać że są one wysokokaloryczne i należy jeść je z umiarem. Jeżeli sięgamy po morele suszone kupione w sklepie, to wybierzmy takie, które nie są konserwowane dwutlenkiem siarki, mogącym dawać objawy alergiczne.

Dużą popularnością wśród osób, które cenią sobie medycynę naturalną, cieszą się również pestki moreli, głównie za sprawą witaminy B17, nazywanej amigdaliną, której przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Nie ma jednak wiarygodnych badań naukowych, które udowadniałyby ich skuteczność, a ponieważ zawierają w swoim składnie również toksyczny cyjanek, należy do nich podchodzić z dużą ostrożnością i zawsze przed spożyciem poradzić się lekarza.

Szybki przepis na deser z morelami

Najszybszym sposobem na morele jest po prostu zjedzenie ich na surowo jako przekąski. Jednak zarówno suszone, jak i świeże owoce warto połączyć z produktem białkowym (np. jogurtem) i źródłem zdrowych tłuszczów (orzechy, nasiona, pestki, awokado, oleje roślinne). Taka przekąska będzie o wiele lepiej zbilansowana i przyniesie więcej pożytku naszemu organizmowi.

Morele, stosowane zewnętrznie, działają korzystnie na stan naszej skóry. Świetnie sprawdzi się naturalna maseczka, którą przyrządzimy z miąższu moreli, jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek i odrobiny miodu. Taka mieszanka to szybki przepis na odżywienie i poprawienie kolorytu cery.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto